Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam, co myślicie o takim projekcie. Wejście od południowego-zachodu więc wiele kompromisów.

Sypialnia okno na północny-wschód, biuro z oknem rogowym oświetlone do południa, pokoje dziecięce od zachodu, salon oświetlony od rana do popołudnia do momentu zajścia słońca za garaż. Zimą natomiast salon maksymalnie oświetlony.

Od początku do końca sami go zaplanowaliśmy i stanowi spełnienie naszych marzeń natomiast pytanie czy są tutaj jakieś kluczowe błędy?

projekt.jpg

- na pewno powalczyłbym o wydzielenie pomieszczenia pralni

- łózko 2-u osobowe z oknem "za głowami" nie jest moim zdaniem dobrym pomysłem

- schodki garaż / kotłownia - niepotrzebne

- schody wiatrołap garaż - są potrzebne, ale tak wrysowane blokują długość użytkową garażu ( brak wymiaru, - może długość jest wystarczająca ? )

- wrysowana wentylacja grawitacyjna - nie daje szans temu budynkowi na spełnienie wymaganej charakterystyki energetycznej ...

- taras od PN - nietrafiony. Ale są różne opinie na ten temat ! - w tym przypadku : lepiej od PN niż wcale ... zastanawiałbym się nad tym

A po co w ogóle schodki w garażu w domu parterowym?

- pewnie dlatego, że poziom 0.00 części dziennej jest +30 od poz. terenu (?)

- ... ale faktycznie można przecież zastosować lekką pochylnię do garażu i "wytracić" jeden schodek lub obydwa ( o ile zagospodarowanie pozwoli )

W sypialni zrób dwa okna po obu stronach łóżka

- pomysł jest, ale równie dobrze można lokalizować łóżko na wprost okna (!?)

Łukaszu - tarasy są dwa. Z boku salonu i od kuchni. Ja bym ten projekt odwróciła lustrem.

- tak : duży fajny taras od PN ( ! ), mniejszy niefunkcjonalny od WSCH - tam się stołu nie postawi, to pytanie po co on jest ? chyba tylko tworzy podcień i urozmaica bryłę dość zwartego budynku, ale jest słabo użytkowy

Dla mnie wejście do domu parterowego po schodach jest kuriozum. Jak jest wysoki poziom wód gruntowych i trzeba wysoko sadowić dom, to zrobić pochylnię.

Łóżko na wprost okna nie bardzo, bo jedna ze stron będzie spać tuż przy drzwiach - brak miejsca na szafkę nocną i ogólnie nie zaleca się z przyczyn psychologicznych, nie stwarza poczucia bezpieczeństwa.

Taras jest w narożniku budynku więc jest południowo-wschodni.

Ja mam stół też na północno-wschodnim tarasie, bo na południowym nie da się latem wysiedzieć. Południowy jest do opalania i grzania się w okresie przejściowym.

Druga kwestia to sens wrysowywania tarasów w projekcie. Taras lepiej zrobić po budowie w wygodnej wielkości, kształcie i lokalizacji

Więc odpowiadając za kolejnością...

- z pralnią dobry pomysł, tylko nie ma gdzie, a nie chcę juz powiększać budynku

- łóżko w sypialni ot tak zamarkowane. Wymierzaliśmy i na przeciwko okna chcemy żeby było, szafeczki wejdą z boku. Bardziej zastanawiam się gdzie tv ulokować, pewnie obok okna.

- z tymi schodkami dobra uwaga. Planuję z tyłu garażu dać 2-3 regały, zrobić jakieś półki z boku, tam tez będzie wyjście na strych (graciarnie). Faktycznie samo wyjście nieco blokuje regały, schodki nie są problemem myślę.

- wentylacja będzie mechaniczna, strychem rozprowadzenie

- taras od północy nietrafiony? Obecnie w domu mamy taras od północy. Latem śniadanko w słońcu, dobry kąt padania światła, od południowych godzin cień i przyjemnie. A i tak w upalne dni jest gorąco, ale 100% lepiej niż od południa. Z tarasu korzysta się latem, grila robi się popołudniu i nie wyobrażam sobie z drugiej strony. Dodatkowo mam piękny widok na północ na zalesioną część działki. Swoja drogą jak można dyskwalifikować taras od północy :)

- myślałem nad odwróceniem projektu lustrem ale... jesienią i zimą słońce nigdy nie zaświeci do salonu. A przecież z salonu korzysta się popołudniem po pracy. Idąc dalej oświetlone pokoje od wschodu są do południa, dzieci ze szkoły wracają popołudniu i wtedy maja jasny pokój. Biuro... pracuję w nim od 8 do 16 - nic przyjemniejszego niż jasność z rana. Fakt będę spuszczał rolety, żeby ekranu nie oświetlało. Tak czy owak, poranne słońce daje chęć do życia zwłaszcza w pracy. W tym układzie zarówno latem jak i zimą salon jest jasny w maksymalnym zakresie.

- Dlaczego na tarasie południowo wschodnim nie postawie stołu? 220x420 to bardzo duża przestrzeń. Oczywiście nie chodzi mi o jakiś wielki stół, preferujemy te meble tarasowe, małe 4 osobowe z małym stoliczkiem. Po co ten taras? A po to, że można siedzieć w cieniu a można wyjść 3m na wschód i leżeć na leżaku w słońcu. Mamy dużą działkę 40x40m, jak będziemy chcieli słońca pójdziemy na trawkę, albo powstanie taras w innym fajnym miejscu. Wiosną ten taras da dużo przyjemności w południowych godzinach.

- ułożenie sypialni, chyba najsłabszy punkt ale ciężko to inaczej rozplanować z oknem i szafą.

- elfir, tak jak napisałaś ciężko wysiedzieć na południowym tarasie. Nawet w salonie od południa latem słońce daje w kość, markizy, rolety itd. to po co salony robić od południa? Ja to rozwiązałem wysuniętym garażem, nieco wcześniej będzie latem cień.

Ja mam salon od południa, bo duże przeszklenia służą dogrzewaniu pasywnemu :D

I mam okno nad łóżkiem, wysoko, coś jak tu:

a9248e8e01c678425871fcef4a075cfa.jpg

Ale można tak:

http://farm6.staticflickr.com/5481/10967781596_5bbd2be187_z.jpg

Edytowane przez Elfir

jedno jest pewne : łóżko najlepiej tak zlokalizować w sypialni, aby leżąc na nim widzieć drzwi na przeciwległej ścianie lub po jej lewej / prawej stronie ( jak w Feng Shui ), dlatego ta wersja pierwotna mocno się broni :) ( pod warunkiem, że łóżko nie jest w osi drzwi wejściowych i bez okna za nim ).

http://bezsennosc.info.pl/img/zle-ustawienie.jpg

http://bezsennosc.info.pl/feng-shui-w-sypialni.php

z tych schematów jw, w zasadzie jedynie p.3 - jest do zaakceptowania, ale bez okna za łóżkiem !

Jeszcze wykombinowaliśmy inną opcje, sypialnia na tyle długa, że można zrobić garderobę z wejściem z obu stron. Półeczki nam nie są potrzebne, chyba żeby jeszcze powiększyć dom w tę stronę o jakiś 1m. Co o tym myślicie?

[ATTACH=CONFIG]387323[/ATTACH]

.. bardzo fajne rozwiązanie, choć lepiej ( przy tej szerokości pomieszczenia ) mieć jedno szersze wejście do garderoby, a niżeli dwa wąskie. Poza tym można też fajnie doświetlić tą garderobę dodatkowym wąskim oknem.

ja osobiście "rozwijałbym" wariant nr.4

- sensowne powiększenie pokoju dziennego / więcej miejsca na aneks jadalny i wypoczynkowy

- drzwi wejściowe do pokoju - zdecydowanie 100-tki ! przeszklone, jednoskrzydłowe

- max. przesunięcie kominka w stronę tych drzwi

- zrezygnowałbym z drzwi kuchnia / pokój dzienny - niepotrzebne ( lub będą otwarte cały czas )

- komin od kominka wyrzuciłbym na drugą stronę ściany nośnej ! ( i tak będzie musiał mieć wyczystkę, a lepiej by była w kotłowni lub ewentualnie w holu ). Tym samym sam wkład kominkowy nie będzie "wypychany" kominem o te około 36cm

- komin oczywiście nie może kolidować z kalenicą / innymi elementami konstrukcji dachu z minimalną odległością minimum 15cm od wnętrza komina, do osłoniętej konstrukcji drewnianej

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

• 2 weeks później...

1K.Rzut całości, bez kominka z drzwiami przesuwnymi w salonu, dodano okno w kuchni, zmiana rozmieszczenia mebli kuchennych i sprzętu kuchennego

8974933c28f78bac.jpg

2Kk. Kuchnia dodano okno, zmiana rozmieszczenia mebli kuchennych i sprzętu kuchennego

80f231332010bd5c.jpg

2kka.

873eb3ae1e55fdb5.jpg

3kkk.Kuchnia dodano okno, zmiana rozmieszczenia mebli kuchennych i sprzętu kuchennego

f80f03c4e4371d90.jpg

4kkkk.Kuchnia dodano okno, zmiana rozmieszczenia mebli kuchennych i sprzętu kuchennego

e35fe3b16e9584ae.jpg

5kkkkk. Salon z kominkiem , komin w holu, drzwi uchylne

b2bd20ff172c8aca.jpg

6kkkkkk.Salon z kominkiem , komin w holu, drzwi przesuwane

f3360fc02fa93d9c.jpg

7kkkkkkk. Salon z kominkiem, komin w holu, drzwi uchylne, kuchnia jedno okno

01098878098309f4.jpg

Edytowane przez Wiktor1111

wersja nr 4 - ogromna kuchnia z ciasnym układem jak w bloku.

Ja ci wcześniej radziłam konsultację z projektantem wnętrz, bo mam wrażenie, ze kompletnie nie czujesz ogromu przestrzeni. Nachodzicie się kilometrów w tej kuchni zanim coś ugotujecie.

Tak samo kanapa ustawiona pod ścianą w tak ogromnej przestrzeni będzie wyglądać nieproporcjonalnie. W takich wnętrzach kanapy stoją pośrodku.

Nie chodzi o dobranie konkretnej płytki tylko właśnie pomoc w rozplanowaniu wnętrza.