Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mam projekt indywidualny wykonany według mojej koncepcji. W umowie została ustalona zasada, że wszelkie prawa do dysponowania projektem przynależą do mnie a w razie odsprzedaży projektu autor dostanie tantiemę w określonym procencie od ceny sprzedaży. Autor zgodnie z zawartą mową nie ma prawa do dysponowania projektem bez mojej zgody.

Ja mam dokładnie tak samo. Dodatkowo jest w umowie punkt o moim współautorstwie.

Z tym że moja koncepcja - tzw. projekt ideowy - był tak dokładny, że brakowało mu tylko stosownych pieczątek :wink:

• 2 weeks później...

Witam

co sądzicie o indywidualnych projektach domów.

Mamy pewien problem ze znalezieniem idealnego projektu gotowego wg. naszych potrzeb.

Co prawda jest wiele w miarę dobrych, ale idealnego raczej nie znajdę.

Znalazłem biuro projektowe, które może wykonać projekt indywidualny

domu 150 m2 za ok. 5000 zł.

Czy to drogo czy tanio?

Jakie są wady i zalety projektów indywidualnych.

Czy warto zapłacić tyle więcej niż za projekt gotowy?

Jakie są zalety projektów gotowych? Czy fakt, że wykonuje je duże i profesjonalne biuro daje im jakąś przewagę nad gotowymi? (np. wygląd zewnętrzny, itp.)

Pozdrawiam

zdecydowanie tylko i wyłącznie projekt indywidualny.Dom jet na całe życie,każda działka inna,każda rodzina ma inne potrzeby.pokażę więcej szczegółów,jak tylko mój architekt poprawi mi wizualizację mojego projektu.Te 5 tys.to tanio,może nawet za tanio.

Witam

co sądzicie o indywidualnych projektach domów.

Mamy pewien problem ze znalezieniem idealnego projektu gotowego wg. naszych potrzeb.

Co prawda jest wiele w miarę dobrych, ale idealnego raczej nie znajdę.

Znalazłem biuro projektowe, które może wykonać projekt indywidualny

domu 150 m2 za ok. 5000 zł.

Czy to drogo czy tanio?

Jakie są wady i zalety projektów indywidualnych.

Czy warto zapłacić tyle więcej niż za projekt gotowy?

Jakie są zalety projektów gotowych? Czy fakt, że wykonuje je duże i profesjonalne biuro daje im jakąś przewagę nad gotowymi? (np. wygląd zewnętrzny, itp.)

Pozdrawiam

Miełem podobnie, 3 miesiące szukałem projektu i nie znalazłem. Potem zdecydowałem się, że chcę indywidualny, ale też miałem problem, bo nie wszyscy architekci wzbudzali we mnie takie zaufanie , żeby im zlecić. Teraz jestem w trakcie projektowania, więc jeszcze nie mogę z doświadczenia powiedzieć, czyt było warto, czy nie... Sądze jednak że tak.

Chciałem tutaj wkleić jakis tekst z muratora na ten temat, ale ponieważ go nie znalazłem, napiszę o co chodziło... otóż generalnie rzecz ujmując ludzie potrafią jechać pół miasta, żeby zaoszczedzić na kupnie materiału kwotę X, która jest niewielka w porównaniu z tym ile można zaoszczędzić idąc i mówiąc architektowi: proszę mi zaprojektować dom tani w budowie - to poza tym, że będziesz mieć projekt pod Twoje potrzeby drugi argument za.

Kazda pliszka ...

Uwazam, by byc partnerem achitekta przy projekcie indywidualnym trzeba bardzo duzo wiedziec o tym, czego sie chce. Jezeli mozesz byc takim partnerem - mozesz startowac :)

Poza tym te 5 tys. na poczatku budowy to niewiele. W miare postepow prac ich wartosc gwaltownie rosnie:)

Czy w tej cenie beda rowniez wszystkie projekty branzowe?

5 tys. to nie jest drogo - a warto. Bedziesz mial tak jak zechcesz. No właśnie - musisz też wiedzieć czego chcesz :D Projekt gotowy plus adaptacja (trudno znalezc idealny) też kosztuje.

Uwaga - każdy (?) architekt chce by jego projekt był szczególny. Wiedziałem, że chcę prosty (tani) i funkcjonalny domek i nie dałem się namówić na "udziwnienia". I jest. Mam co chcialem. Jestem zadowolony.

Kazda pliszka ...

Uwazam, by byc partnerem achitekta przy projekcie indywidualnym trzeba bardzo duzo wiedziec o tym, czego sie chce. Jezeli mozesz byc takim partnerem - mozesz startowac :)

Poza tym te 5 tys. na poczatku budowy to niewiele. W miare postepow prac ich wartosc gwaltownie rosnie:)

Czy w tej cenie beda rowniez wszystkie projekty branzowe?

Jeśli by miały być branżowe w tej cenie, to ja bym nie ryzykował - o wiele za tanio, przynajmniej w Warszawie.

Co oznacza "branżowe"?

Dodam, że pracownia jest nie z Warszawy, ale z pobliskiego Legionowa.

Branżowe czyli wszystkie instalacje: woda, CO, kanaliza, elektryka, ewentualnie gaz. W projektach indywidualnych rzadko są dołączane. U mnie nie było. W praktyce te projekty robi wykonawca danej instalacji, jeśli w ogóle robi (gazowy chyba musi, pozostałe nie).

Moim zdaniem absolutnie nie warto rzucać się na projekt indywidualny. Po prostu nie ma idealnych rozwiązań np. rozkładu wnętrz, zawsze trzeba iść na jakiś kompromis. Nie da się w projekcie pomieścić wszystkiego by było zupełnie zgodne z naszymi marzeniami. Wystarczy wziąć do ręki typowy projekt, taki całkiem do rzeczy i spróbować pozmieniać w nim to i owo- okazuje sie że łazienkę można przesunąć, ale co z oknem, kuchnię przytulić do tarasu - ale co z widokiem na wejście ?Żaden architekt nie jest czarodziejem. Rozumiem, gdy ktoś ma nietypową działkę- to oczywiście lepiej zamówić projekt indywidualny. W innym przypadku radzę studiować gotowce, są ich setki, na pewno coś wybierzecie. Myślę też że dobrze wybrać projekt gotowy już sprawdzony. To, że architekci zachęcają do projektów indywidualnych chyba nikogo nie dziwi. Pozdrawiam

A kto powiedział, że dom musi być na całe życie? Chyba ,że zaczyna się budowę po siedemdziesiątce.

A co do projektu , to ja zdecydowałem się na gotowy. Po przejrzeniu kilkuset projektów stwierdziłem, że wprawdzie nie ma idealnego dla mnie, ale są bliskie moim wymaganiom. Wszystko zalezy od granicy tolerancji. Jeśli np. wymyślisz sobie, że chcesz salon o pow. 52,5 m2 , a w projekcie gotowym ma on "tylko" 48m2, a reszta domu jest super, to albo będziesz upierał się przy swoim, albo przymkniesz oko i kupisz tego gotowca.

Moim zdaniem absolutnie nie warto rzucać się na projekt indywidualny. Po prostu nie ma idealnych rozwiązań np. rozkładu wnętrz, zawsze trzeba iść na jakiś kompromis. Nie da się w projekcie pomieścić wszystkiego by było zupełnie zgodne z naszymi marzeniami. Wystarczy wziąć do ręki typowy projekt, taki całkiem do rzeczy i spróbować pozmieniać w nim to i owo- okazuje sie że łazienkę można przesunąć, ale co z oknem, kuchnię przytulić do tarasu - ale co z widokiem na wejście ?Żaden architekt nie jest czarodziejem. Rozumiem, gdy ktoś ma nietypową działkę- to oczywiście lepiej zamówić projekt indywidualny. W innym przypadku radzę studiować gotowce, są ich setki, na pewno coś wybierzecie. Myślę też że dobrze wybrać projekt gotowy już sprawdzony. To, że architekci zachęcają do projektów indywidualnych chyba nikogo nie dziwi. Pozdrawiam

oj oj oj. zdziwilbys sie - bo architekci akurat najlepiej zarabiają na gotowcach... a najlepszym dowodem niech bedzie to, ze te "profesjonalne" biura za nic nie chca same wprowadzac zmian albo robic projektow indywidualnych. po prostu im sie to nie opłaca.

A projekt zupelnie zgodny z marzeniami klienta, ba! nawet je mocno wyprzedzający, oczywiscie ze da sie zrobic - i nie trzeba byc tu czarodziejem, a osobą z dobrym przygotowaniem zawodowym, wyczuciem przestrzeni i odrobiną znajomości socjologii.

To, ze wokol jest tak brzydko zawdzięczamy takim jak Ty - kupic za grosze projekt a potem tu dolozyc kolumienke, tu przestawic okno, tu wywalic sciane... a i jeszcze podpis leszcza architekta...

projekt indywidualny robiony przez powaznego architekta na pewno bedzie spelnial oczekiwania klienta.

juz tu kiedys pisalem wyklad na temat tego czego wynikiem jest dobry projekt.

niestety za 5tys. zlotych nie znajdziesz dobrego architekta, który porządnie się przyłoży do pracy - tego jestem akurat pewien

R.Sitek napisał

"To, ze wokol jest tak brzydko zawdzięczamy takim jak Ty - kupic za grosze projekt a potem tu dolozyc kolumienke, tu przestawic okno, tu wywalic sciane... a i jeszcze podpis leszcza architekta... "

Skąd wiesz, że cokolwiek zmieniliśmy w projekcie ? Nasz projekt jest właściwie nieruszony. Spośród setek wybraliśmy ten który nam odpowiada. Zupełnie nie zrozumiałeś o co mi chodzi. Nikogo nie namawiam do grzebania w projekcie, wręcz przeciwnie nienawidzę tego. Co do kompromisów. Chcieliśmy mieć kuchnię przy tarasie, ale żeby nie przechodzić przez cały dom i żeby okno wychodziło na wjazd - nie da się i o to mi chodziło. Twoja odpowiedź była arogancka.

Mój gotowiec kosztował brutto ok 2400 zł, tak że jak na masówkę to nie był tani.

Co do architektów, przestawiania ścian i dodawania kolumn. Czasami architekci nie godzą się na jakieś zmiany. Zupełnie jakby chcieli narzucać swój styl. A w końcu projekt to towar jak inne. Nie służy do oprawienia w ramki ale do sprzedania. I nie ma doszukiwać się w tym gębszych idei.