Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

do projektu to mu całkiem daleko :)

Przy domu w L-kę to możesz przerobić mnóstwo różnych projektów bo starczy dorysować garaż. .

Przykład:

https://projekty.muratordom.pl/projekt_nowatorski-z-wentylacja-mechaniczna-i-rekuperacja,3400,0%2C0.htm?c=53

I przeróbka:

817f393601fceadegen.jpg

Albo https://projekty.muratordom.pl/projekt_dom-oszczedny-z-wentylacja-mechaniczna-i-rekuperacja,2825,0%2C0.htm?c=48

i przeróbka:

5eb76c14962f7b2fgen.jpg

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Pomyślimy drugiej połówce podoba się również Signum wiec jest jakiś progress :) tymczasem dzisiaj zadatkowana działka teraz podział i za 3 msc pewnie będzie już nasza :)

Z tego co napisałeś wynika, że ten projekt powinien być odpowiednim dla Waszych potrzeb, zwłaszcza gdy będziecie ogrzewać prądem lub gazem (siłownia w miejscu kotłowni) :)

Tak signum wydaje sie być bardzo dobrą bazą ;) z której jak wcześniej wspominała @Elfir można chociażby odłączyć garaż oraz kotłownie jesli chcielibyśmy obciąć koszta np. ale to już są nasze ewentualne rozterki :) tak czy siak signum spełnia praktycznie każde założenie jakie mieliśmy ;) na pewno wyleciałby kominy, oraz zadaszenie nad tarasem aby uprościć jego konstrucje i oddać światło do salonu

W grę wchodzi tylko gaz lub pompa ciepła to są dalekosiężne plany :) na razie jak pisałem wyżej zapłaciliśmy zadatek za działkę, czekamy na geodetę i jej podział, obecny właściciel podpisał zgodę na wycinkę wszystkiego co dozwolone, którą to przekazałem sąsiadowi :D ma się zająć krzewami/drzewami bo jest tam tego pełno + załatwił tanią koparkę żeby usunąć potem korzenie :) potem z rok ogarniania działki podnoszenia, kopania, płoty itp itd ... także trochę pracy przed nami w przyszłym roku.

jak na razie wysłałem do kazdego z wątku o signum PW z pytaniem czy sie wybudowali/budują ;) może sie uda złapać do kogoś kontakt

krótki filmik z działki ... trochę roboty jest :) ale damy rade

jak na razie poprosiłem o wycene przybliżona z extradom myślicie że to realne koszta?

Stan zero - 53.400,00 zł. - tutaj na bank więcej ze względu na płytę fundamentową która zamierzam zrobić.

Stan surowy otwarty - 113.300,00 zł.

Stan surowy zamknięty - 58.900,00 zł.

Instalacje sanitarne - 38.000,00 zł.

Instalacje elektryczne - 11.500,00 zł.

Wykończenie zewnętrzne - 47.200,00 zł. - elewacje bede robił sam wiec tylko materiał

RAZEM: 332.300,00 zł.

Edytowane przez martingg

To takie szacunkowe koszta z extradom ;) to że się gdzieś doda gdzieś MOŻE odejmie biorą pod uwagę :) ogólnie liczę tylko do developerskiego resztę poza meblami/materiałami będę miał za free więc kilkadziesiąt tysi zostaje w kieszeni, elektryka również sam materiał, ocieplenie również tylko materiał. Drzwi i okna pewnie też będę sam wstawiał.

Żebyś znowu nie wyważał otwartych drzwi (a tak było z radami, abyś dał sobie spokój z malunkami), to podpowiem. Za rysunki w Cadzie (a takie są najlepsze) zwykle trzeba dodatkowo zapłacić, więc czy od kogoś je dostaniesz gratis.... może?. Kserowanie projektów też zdaje się legalne nie jest...

Ale podzwoń albo popisz do firm, które ten projekt sprzedają i na 99% dostaniesz rzut w pdf-ie i się nim baw.

Osobiście odradzał bym ten, którego obecnie używasz (z LeroyM chyba?) i jeśli poważnie myślisz o wspomaganiu się jakimś narzędziem, poszukał darmowego typu CAD.

wysłałem kilka maili tam gdzie je sprzedają signum 036 czekam na odpowiedz :) tak z leroy kazan chyba sie nazywa, jak już pisałem nie chodzi mi o dokładne projekty co do milimetra tylko o "rzucanie" pomieszczeniami nic więcej, tak jak chociazby wrzuciła tutaj Elfir nic poza tym. Moja dziewczyna ma "problem" z wyobrażeniem sobie czegoś czego nie widzi a najlepiej jakbysmy pojechali na działke i powbijali paliki i wymierzyli :D :stirthepot::stirthepot:

No właśnie, wszystko jest, tylko trzeba poszukać albo zapytać :)

Koncepcja wytyczenia w terenie bardzo słuszna (panowie McDonald's właśnie tak optymalizowali pracę swoich barów).

Sam żałowałem, że wcześniej tego nie zrobiłem i spiżarnię wyrzuciłem już po zamontowaniu okna w kuchni, a mogło być większe. Finalnie i tak jest jasno, ale....

Szczegółowe rzuty przydają się bardzo, bo widać co można zmienić bez większych komplikacji.

Ostatecznie pewnie i tak zrobimy ;) ale do tego jeszcze kupa czasu z posprzataniem działki itp itd a wstępna wizje mamy, sam projekt nam bardzo odpowiada zostaje ewentualna zmiana pomieszczeń no i ewentualne wydłużenie garażu.

Pytanie bo na nie jeszcze nie znalazłem odpowiedzi, ogrzewanie będzie gazowie na 75% lub pompy ciepła. Jak duże musi być pomieszczenie gospodarcze na pompy i na gaz? Gaz to tylko sobie stoi w konciku wiec nie potrzeba duzo miejsca z pompa ciepła średnio sie orientuje.

Czy kotłownia z pralnia to dobry pomysł? Mógłbym bez problemu wyrzucic kotłownie do garażu w jakies małe pomieszczenie, czy nie jest to lepsza opcja ze względu chociażby na ewentualną nieszczelność gazu (ekstremalny przypadek ale biore kazda ewentualność pod uwage) wydobywanie się zapachów, wygode itp itd? Jak uważacie :)

Czy kotłownia z pralnia to dobry pomysł? Mógłbym bez problemu wyrzucic kotłownie do garażu w jakies małe pomieszczenie, czy nie jest to lepsza opcja ze względu chociażby na ewentualną nieszczelność gazu (ekstremalny przypadek ale biore kazda ewentualność pod uwage) wydobywanie się zapachów, wygode itp itd? Jak uważacie :)

Mój kocioł na gaz ma jakieś 40x60 cm. Większy jest zasobnik na wodę. Ja mam 120 l. A przy dzieciach trzeba większy.

Podobną wielkość co zasobnik ma mój rekuperator.

Sa piece zintegrowane z zasobnikiem, które wyglądają jak wysoka lodówka.

Podobnie ma się z PC. Tak naprawdę ustawisz to w większej szafie w korytarzu.

Ja mam graciarnio-pralnio-suszarnię kotłownię razem. Szkoda miejsca na tworzenie jakiś osobnych pomieszczeń. Chyba, ze komuś zależy na wysokiej estetyce pralni to wówczas niech bierze pod uwagę, że w kotłowni jest plątanina rur

:jawdrop:

Serio?

Za okna zapłacisz wtedy 23% vat.

Jeśli kupisz okna z montażem, 15% kwoty zostanie Ci w kieszeni.

Przemyśl to :p

Pytanie ile kosztuje robocizna?

Natomiast nie bardzo widzę jak jedna osoba wstawia duże okno bez pomocy.

Po prostu co się znajomy buduje to narzeka na wstawienie okien i drzwi ... Ojciec ma wykończeniówkę więc wstawiał nie raz i nie dwa okna/drzwi ... u nas w mieszkaniu problem jest tylko z 1 oknem które wstawiała właśnie ekipa a nie ojciec bo nie miał czasu i jest ch... opiankowane. Tutaj nie chodzi o koszta akurat tylko o zrobienie tego dobrze, a stać nad ekipa przez dzień czy dwa i sprawdzać wszystko dokładnie to chyba wole to zrobić z ojcem, najnowszy przykład jak ojciec robił u znajomej cały dom i wstawiał m.in drzwi ppoz do kotlownia zrobił elegancko ze chodza paluszkiem, a wejściowe to po prostu trzeba jeb@#$ ...... porażka. Znajoma mi powiedziała, że żałuje iż nie dała ich obsadzić mojemu ojcu ... teraz muszą się bujać z firmą która je montowała żeby poprawiali. Także może po prostu w okolicy ciężko o sensowną ekipę i tutaj moje "zboczenie" ale to już jest detal że tak powiem.

Co do pralni to jak dla mnie nie ma znaczenia ... najtańsze płytki, sznurki czy inne suszarki, nie musi być, a nawet nie powinno być złotych kranów i klamek tam ;) estety ma w ogóle poboczne znaczenie, bardziej chodzi o bezpieczeństwo przy pompie to nas to lotto bo ty "tylko" prąd a gaz cóż ... wiadomo może być bum :)

Edytowane przez martingg