Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Teraz to okna wstawia się na ciepłym montażu.

Na konsolach, z taśmami paroszczelnymi.

Jak ekipa chce wstawiać tylko na piankę to nadaje się do natychmiastowego wyrzucenia.

Gaz - jak masz takie obawy zamontuj czujkę.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zastanów się nad wielkością tego domu, w sytuacji kiedy nawet nie macie dzieci.

Odpukać, ale nie wiesz, co przyniesie życie.

To bardzo duży dom i już pal licho koszty grzania, ale to trzeba będzie sprzątać. Myć okna.

Sprzęt do ćwiczeń można ustawić w sypialni jednego z dzieci (póki ich wcale nie macie). A dopiero jak będzie dwójka zastanowić się czy domu nie rozbudować o kolejne pomieszczenie.

aczkolwiek dodam iz jest to również brana jest opcja mniejszego domu ;) signum 036 to dla nas juz taka full opcja rzekłbym :)

przykład mniejszego https://www.archon.pl/projekty-domow/projekt-dom-w-galach-g-mc6e21f20bc5b0 bez garazu, schody na strych gdzie moze byc silownia wiec potrzebna nam sporo mniejsza powierzchnia parteru = mniejsza płyta fundamenta ... ogólnie przekonujemy sie do typu domu L bardzo ustawna bryła

hmm a co podpowiadasz z tym wiatrołapem? Co do stołu to wiem, że tam nie może stanąć - to raczej na zasadzie przypominania, że stół gdzieś będzie musiał być;) Dodasz coś więcej odnośnie piętra? Zamysł był taki, aby układ był funkcjonalny no ale funkcjonalność to jedno, technologia wykonania to drugie;) dlatego chętnie poczytam co by tu zmienić;)

No dobra signum przerysowany do zabawy ... w oryginale wygląda tak wzorowałem się wewnetrzynimi wymiarami i wyszło dobrze nawet :)

fc2f38c8dff346a7.png

a teraz zmiany ...

e0bb97980500fdd4.png

garaż rozszerzył się do góry i na dół o jakies 120cm ~~ przez co zmniejszyły się okna w łazienkach nie wiem czy nie lepiej "rozszerzyc" go tylko w dol kosztem okna w malej lazience mniej roboty dla architekta i w glownej lazience bedzie wieksze okno aczkolwiek beda wychodzic na polnoc wiec slonca tam nie bedzie tak czy siak ...

- kuchnia troche zmniejszona aby lazienka mniejsza byla wieksza

- glowna sypialnia wywedrowala na gore, dwa pokoje na prawo na południe.

- wejscie do pralnio/kotlowni z lazienki glownej

- przedsionek sie zwiekszył pewnie po wejsciu po prawej byłaby jakas "ławka" na ktorej mozna usiasc i zalozyc buty a nad kurtki naprzeciwko drzwi wejsciowych po lewej moze szafa?

- siłownia troche wieksza

reszta bez zmian

Edytowane przez martingg

martingg, pamiętaj, że więcej metrów domu, to większe koszty... Czy jest sens powiększania części garażowej? A może zamiast garażu mogłaby być wiata na 2 auta? Poza tym, już na etapie przeprojektowywania tej części pójdziesz w koszty, bo będzie trzeba dodatkowo przeliczyć u konstruktora więźbę (przy wydłużaniu tego by nie było).

Szerokość łazienki w części dziennej, moim zdaniem była w porządku, zwłaszcza gdyby ustawić kibelek stelażem pod oknem.

Nie rób wejścia do pralnio-kotłowni przez łazienkę, bo:

- łazienka będzie dużo mniej ustawna, gdyż dużą jej część zajmie komunikacja

- trudno będzie dostać się/wydostać z pralni, gdy ktoś będzie dłużej korzystał z łazienki

- masz przecież spokojny dostęp do tego pomieszczenia z korytarza, więc po co sobie i domownikom życie utrudniać?

Staraj się nie robić drzwi tuż przy ścianie, bo zwykle ta ściana później jest już mało ustawna - jeśli w ogóle (wyjątek można zrobić dla obszaru wiatrołap-siłownia aby zmieścić jak największą szafę w wiatrołapie).

Jeśli chodzi o oświetlenie łazienek, to obecnie mam okno od północy, które duże może i nie jest, ale robi dobrą robotę cały dzień oświetlając łazienkę, przez co nie trzeba za każdym razem włączać światła. Dlatego też, im dalej od okna będą ściany części garażowej, tym do łazienek będzie wpadało więcej światła dziennego.

hmm a co podpowiadasz z tym wiatrołapem? Co do stołu to wiem, że tam nie może stanąć - to raczej na zasadzie przypominania, że stół gdzieś będzie musiał być;) Dodasz coś więcej odnośnie piętra? Zamysł był taki, aby układ był funkcjonalny no ale funkcjonalność to jedno, technologia wykonania to drugie;) dlatego chętnie poczytam co by tu zmienić;)

podpowiadać to powinien ci architekt.

Czy jest jakieś wytłumaczenie tych ścian nośnych na piętrze?

Z reszta konstrukcja bardzo skomplikowana, to dom za 800 tyś.

I do tych pomysłów architekta proponuję od razu wziąć architekta wnętrz, bo tam jest sporo przestrzeni, za której budowę płacisz, ale nie da się wykorzystać i okien. Jak nie chcesz mieć pogłosu w salonie to trzeba pomyśleć o tym, jak rozbić fale dźwiękowe.

Zastanów się jak urządzić kuchnię. Czy wysoka zabudowa (lodówka, piekarnik) wkomponuje się w te narożne okna.

Dlaczego łazienka przy sypialnie nie ma wejścia z sypialni lub garderoby?

I co z tego, że salon wielki jak reszta pomieszczeń mikroskopijna? Toaleta pod schodami jak w maleńkich domkach, spiżarka symboliczna i jeszcze te drzwi otwierające się do środka. W pomieszczeniu między garażem a wiatrołapem nie wejdzie szafa normalnej głębokości (60 cm).

Ile masz styropianu na ścianie?

Dlaczego garaż nie ma izolacji między domem?

Ja bym poszła w tym kierunku:

12f1c52bbbbab42dgen.jpg

w salonie kanapa przodem do okna, by było widać ogród.

Edytowane przez Elfir

martingg, pamiętaj, że więcej metrów domu, to większe koszty... Czy jest sens powiększania części garażowej? A może zamiast garażu mogłaby być wiata na 2 auta? Poza tym, już na etapie przeprojektowywania tej części pójdziesz w koszty, bo będzie trzeba dodatkowo przeliczyć u konstruktora więźbę (przy wydłużaniu tego by nie było).

Szerokość łazienki w części dziennej, moim zdaniem była w porządku, zwłaszcza gdyby ustawić kibelek stelażem pod oknem.

Nie rób wejścia do pralnio-kotłowni przez łazienkę, bo:

- łazienka będzie dużo mniej ustawna, gdyż dużą jej część zajmie komunikacja

- trudno będzie dostać się/wydostać z pralni, gdy ktoś będzie dłużej korzystał z łazienki

- masz przecież spokojny dostęp do tego pomieszczenia z korytarza, więc po co sobie i domownikom życie utrudniać?

Staraj się nie robić drzwi tuż przy ścianie, bo zwykle ta ściana później jest już mało ustawna - jeśli w ogóle (wyjątek można zrobić dla obszaru wiatrołap-siłownia aby zmieścić jak największą szafę w wiatrołapie).

Jeśli chodzi o oświetlenie łazienek, to obecnie mam okno od północy, które duże może i nie jest, ale robi dobrą robotę cały dzień oświetlając łazienkę, przez co nie trzeba za każdym razem włączać światła. Dlatego też, im dalej od okna będą ściany części garażowej, tym do łazienek będzie wpadało więcej światła dziennego.

wiem ze wyższe koszta ale buduje sie na 20-25 ~~ lat wiec 10 tys w ta czy w tą poza tym jak orientacyjnie patrzyłem to tam wchodza 2 samochody i nie zostaje za duzo luzu, a wolałbym ten 1m ekstra długości na rower, kosiarke, łopat itp itd... tak wiem łatwo się mówi potem się robi 50 tyś w tą czy w tą :D

Wolałbym garaż, jakbym miał robić wiatę to bym chyba postawił gdzieś z boku blaszaka ...

Mój plan to umieścić tam bidet + wc więc te 20cm głębokości by się trochę przydało ;) a kuchnia zamiast 445 ~~ miałaby 425cm długości także dużo moim zdaniem.

Drzwi są rzucone od czapy raczej ;)

poza tym jak orientacyjnie patrzyłem to tam wchodza 2 samochody i nie zostaje za duzo luzu, a wolałbym ten 1m ekstra długości na rower, kosiarke, łopat itp itd...

Też tak chciałam. Poszerzyłam garaż, żeby zmieścić inne bzdety, ale za to w ramach cięcia kosztów zrobiłam go na 1 stanowisko, a nie 2. Plus wiata.

Dajcie znać co o tej koncepcji myślicie, chętnie posłucham/poczytam konstruktywnej krytyki;)

- głęboki garaż i co dalej ?

- toaleta pod schodami … poczytaj o instalacjach

- dół biegu schodów kontra drzwi – jak dwa razy wpadniesz na skrzydło, przemyślisz to „rozwiązanie”

- lokalizacja ścian nośnych piętra ma się nijak w ½ do lokalizacji ścian parteru

- kominek w centrum – co z doprowadzeniem powietrza do komory i gdzie jest komin dymowy ? gdzie wyczystka ? … w kominku ?

- lokalizacja stołu najgorsza z możliwych ! – wrysuj go w prawidłowych odległościach od ściany i zobaczysz, że wejścia do kuchni brak !!! i tak są traktowane wszystkie przestrzenie wewnętrzne tego planu

- kuchnia z wyspą nie ergonomiczna … odległość kuchenka / zlewozmywak dramatyczna podobnie jak odległość wyspy od zabudowy meblowej wzdłuż ścian

… to jest usilna, amatorska próba projektowania, a w zasadzie jakaś bardzo ogólna wizja czegoś, co mocno zaboli użytkownika, jeśli w takiej formie by pozostała

konstruktywnie poleciłbym np. " Ład przestrzeni " - Bolesława Szmidta.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

… to jest usilna, amatorska próba projektowania, a w zasadzie jakaś bardzo ogólna wizja czegoś, co mocno zaboli użytkownika, jeśli w takiej formie by pozostała

.

Mam podejrzenia, że to jest rysunek od architekta (i to po weryfikacji przez konstruktora), sadząc ze sposobu rozrysowania osi ścian.

Tango Papa poniósł już pewnie koszty zlecenia wykonania projektu, ale moim zdaniem to powinien zmienić architekta.

Edytowane przez Elfir

Mam podejrzenia, że to jest rysunek od architekta (i to po weryfikacji przez konstruktora), sadząc ze sposobu rozrysowania osi ścian.

nie wiadomo, czy te rysunki pochodzą od architekta ( wątpię ), konstruktora, instalatora, a może Inwestora, który nauczył się jakiegoś programiku. Tak czy nie jest dramat.