Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Cześć,

Dzięki za konstruktywne uwagi:) rysunek jest od architekta:) generalnie podział pomieszczeń jest zrobiona przeze mnie na zasadzie szkicu i podana architektowi.

Co do garażu - głęboki bo na końcu ma być warsztat do majsterkowania, a drzwi tylne szersze, aby mieć swobodę wchodzenia z większymi gabarytami.

Co do stołu to został po prostu tak postawiony jako przypominacz raczej, że taki mebel musi gdzieś stać:) na pewno w tamtym miejscu nie będzie stal.

Co do wyspy to wymiar konsultowane z paroma osobami z salonów kuchennych także wydaje mi sie, że są ok.

Reszta uwag jak najbardziej cenna:) koncepcja dołu z łazienką razem z gabinetem bardzo ciekawa.

Ten wielki pokój z łożem to miał być gabinet? Po co w gabinecie garderoba?

Myślałam, że to master bedroom.

Skoro to projekt indywidualny to meble MUSZĄ zostać wstępne rozplanowane, bo między innymi pod nie dobiera się układ i wielkość pomieszczeń.

Wstawianie stołu byle gdzie na planie to proszenie się o kłopoty.

Jak pisał Łukasz - prace należałoby zacząć od początku.

Edytowane przez Elfir

Pełna zgodność - moje nie dopatrzenie z tymi meblami. Co do gabinetu to w sumie miało być tak, że na teraz kiedy człowiek młody to miał być gabinet z garderobą:) natomiast łazienka ogólnodostępna dla gości i normalnego uzytkowania. Z czasem gdy człowiekowi parę wiosen przybędzie, gabinet miał się stać master bedroom czyli łazienka wtedy miała zostać połączona z pokojem, a odcięta od ogólnego użytku.

Trochę to pokrecone - moje myślenie, ale to co piszecie ma sens:)

no to teraz porozmawiaj z architektem dlaczego piętro ma same ściany nośne?

Do czego służy ściana nad tarasem?

Po co ci wąskie balkony w domu jednorodzinnym? Masz jakiś super widok?

Możesz uprościć piętro i nieco zmniejszyć (koszty budowy!), nie robić tarasów tylko normalnie płaskie dachy (wysypane żwirem):

006c11025eb139dd.jpg

Co do wyspy to wymiar konsultowane z paroma osobami z salonów kuchennych także wydaje mi sie, że są ok..

- to "salony" raczej nie mają pojęcia o ergonomii pracy w kuchni ( ? ) , natomiast co do ilości "wrzucanej" ilości mebli ( kosztem minimum normatywnych odległości ) i ich wyceny pewnie mają pojęcie. Jeśli obecnie masz kuchnię ( zakładam że masz ! ) przysuń cokolwiek na odległość 60cm od szafek dolnych i spróbuj z nich korzystać - nie ma szans, a tak właśnie masz. Wyspa - fajna rzecz !, ale gdzie zamrażarka / lodówka, gdzie faktyczny blat roboczy ? i ta odległość zlewozmywak / kuchenka - 60cm? wyobrażasz sobie sytuację, gdy "mycie" koliduje z "gotowaniem" potraw na tych 60-u cm ?

- dla mnie ta koncepcja jest bez pojęcia ! nanosisz podziały miedzy pomieszczeniami, trafia to ( jak piszesz ) do architekta, który co ? boi się wprowadzać uwagi do tego nieszczęścia? przyjmuje wszystko bezkrytycznie ? a może wychodzi z założenia : klient tak chce, to tak będzie miał, choćby przez resztę życia wpadał na te ( przykładowo ) drzwi u dołu biegu schodów. Ta bezkrytyczność jest chyba jeszcze większym nieszczęściem !

- nie rozumiem również skąd jakaś dziwna tendencja ? aby do architekta przyjść z planami ?

Tak jak pisałem wcześniej, lepiej doprecyzować swój planowany " program użytkowy " budynku ( na kartce A4 ), pokłonić się nad faktycznymi swoimi potrzebami, a niżeli szkicować coś, co i tak nie ma szans zaistnieć, jest mocno oderwane od rzeczywistości.

Edytowane przez ŁUKASZ ŁADZIŃSKI

i tam chyba jest te minimum 90 cm między szafkami na wyspie a szafkami przy ścianach. Niemniej jak na tak dużą kuchnię to zdecydowanie za mało a wysoka zabudowa może wyglądać źle przy tych narożnych oknach. Edytowane przez Elfir

Wracając do Signuma pasuje idealnie, a teraz wariant bardziej "budżetowy" który również rozważamy.

Ta sama pracownia, ten sam projektant zdaje się wersja po prostu bez garażu/dużej kotłowni :)

https://projekty.muratordom.pl/projekt_jaskolka,240,0%2C0.htm

w oryiginale wygląda tak

a7a5383b4f356a05.png

a po przeróbce:

5c93ac6b852c25ab.png

- zmieniony układ

- powiększona garderoba przy sypialni

- zmniejszona spiżarnia, powiększona kuchnia w kuchni zmniejszone ściany od salonu. W spiżarni pewnie byłby zamurowane"drzwi" na zewnatrz tak by mozna było je kiedyś zrobić

- zmieniony układ wejsciowy/przedsionek/garderoba/łazienka

- pokój 2 robiłby pewnie teraz za siłownię, pokój 1 dla młodego, nie mam za bardzo pomysłu jak je mniej więcej zrównać wielkością na około 15m2 jakiś pomysł?

- przed gabinetem zrobione miejsce na szafę wnękową

- brak kominów oczywiście

Mógłbym trochę powiększyć łazienkę kosztem kotłownio/pralnii tylko czy jest sens? w Łazience wanna + 1 umywalka + wc oraz bidet nie wiem czy jest sens? 9m2 to i tak sporo. Przedsionek trochę powiększyć? kosztem łazienki? Można przesunąć scianę od przedsionka w łazienkę, i łazienkową przesunać zmniejszając kotłownie, zrobiłaby się pewnie wnęka w łazienca z 60cm ~~ coś by się tam upchnęło może jakieś szafki na ręczniki itp itd?

aa307c9db068ae0f.png

w przyszłości pewnie doszedłby garaż tak jak w wersji jaskółki z garażem

https://projekty.muratordom.pl/projekt_jaskolka-wariant-i,379,0%2C0.htm

Edytowane przez martingg

Po konsultacji z użytkownikiem Jaskółki podsunął moim zdaniem bardzo fajny pomysł :)

Wywalić spiżarnie i zrobić kuchnie+jadalnie wtedy jest 20m2 do aranżacji :)

W miejsce garderoby wlatuje spiżarnia

Zmienił się układ na końcu korytarza przy pokoju 1 oraz 2 teraz są prawie równe dodatkow powiększył się tam Hol co pozwoli na wrzucenie tam dodatkowej szafy.

W Przedsionku z prawej szfa po lewej jakaś "ławka" ładna do siadania i zakładania butów + wieszaki

4430f3cf2ec0b7fb.png

Edytowane przez martingg

nie ma garażu.

Gabinet daj od najmniej nasłonecznionej strony - podczas pracy na kompie przeszkadzać będzie światło słońca.

Łazienka gościnna z wejściem z salonu - NIE!

Przy 2+2 powinny być dwie łazienki z programem kąpielowym (chociażby prysznicem)

To duży dom - jego wykończenie będzie kosztować. Bo w tak dużym salonie nie można wstawić trzyosobowej kanapy za 3 tyś. Aby wypełnić sensownie przestrzeń trzeba kupić rozłożysty narożnik za 10 tyś. Podobnie stół - nie na 4-6 osób ale na 8-10 osób.

Edytowane przez Elfir

Dlatego napisałem iż jest to wersja "budzetowa" z planowanym dobudowaniem garażu na końcu inwestycji jak juz bedziemy wiedzieli ile czego itp itd w najgorszym wypadku beton + blaszak na 2 stanowiska.

tutaj wersja z garażem https://projekty.muratordom.pl/projekt_jaskolka-wariant-i,379,0,0.htm zawsze mozna go dokleic dlatego napisalem o 'zrobieniu" drzwi ze spiżarni/jadalni do garażu.

W mniejszej łazience wejdzie prysznic bez problemu na końcu + toaleta.

Obecnie mamy narożnik od 2 lat 350x320cm zapłaciliśmy całe 2800pln ... zrobiony na zamówienie tzn powiększony obudowany z każdej strony wiec spokojnie siada na nim 6 osób, kwestia chęci i unikania popularnych sieciówek gdzie ceny są kosmiczne :) stół 90x100 rozkładany do 350cm.

Edytowane przez martingg