Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Po konsultacji z użytkownikiem Jaskółki podsunął moim zdaniem bardzo fajny pomysł :)

Nie podoba mi się ten projekt ze względu na umiejscowienie gabinetu - skoro ma być do korepetycji to mamy obcych ludzi w głębi strefy prywatnej. Jak już to zamieniłabym go miejscem z łazienką.

Jak widzisz w ogóle dobudowanie tam garażu? Narysuj koncepcję przebudowy. Bo dobudowanie się do jadalni lub salonu, zabranie całej ściany okien, absurdalna komunikacja - to wszystko przemawia na niekorzyść pomysłu. Signum było rozsądniej zaplanowane i do budowy z garażem i do budowy bez garażu.

A co do kosztów konstruktora - dom 160-200 m2, a zaoszczędzenie na konstruktorze, żeby projekt może był kłopotliwy i niewygodny, ale za to tańszy... No nie wiem, ja nie widzę logiki w takim działaniu, kiedy się stawia chatę za pół bańki.

Racja, po prostu początkowe założenia były inne, zróbmy prostą stodołę jakieś 120-130m2 ~~ o garażu się kiedyś pomyśli ... tak żeby się nie zawalić kredytem liczyliśmy ze wystarczy nam 150-200 tyś kredytu ~~ a teraz signum w full opcji to co najmniej 350-400 tyś kredytu dlatego ciągle są wahania ;) szczególnie jak wczoraj zacząłem liczyć płyta fundamentowa to z 70-80 tyś co najmniej około 260m2, dachu 380m2 to kolejne 70-80, jeszcze ściany i robota za nie to kolejne 60? strzelam. Potem podłogówka, piec, tynki, okna kolejna 100 i się robi 320 a pewnie 350 bo nie pamietam o milionie pierdół i w naszej prostej stodole liczylismy 220-240 developerski ~~ także 100ka więcej ale cóż domu się nie buduje na 5 lat ... Czyli de facto stoimy przed standardowym wyborem inwestora :) wziąć więcej kredytu czy zejść trochę na ziemie z wymaganiami :D

signum bez garażu i siłowni

f61cb0c5592de5fd.png[/url

wyspa była rzucona tak żeby mniej więcej wyobrazić sobie kuchnie, nie wiadomo może będzie w L może z wyspa ... detale obecnie tak jak i okno

No Signum bez garażu, przedsionka i siłowni jest to rozwiązanie pośrednie które nas zadowala pod względem metrażu, rozkładu dosyć wdzięczny projekt jeśli chodzi o obcięcie go, a wywalenie tych 3 pomieszczeń pewnie pozwoli zaoszczędzić około 100 tyś .

raczej bym nie chciał go skracać te 1,5m zmniejszyłoby o około14m2 więc całkiem juz sporo ;) jak mółwiłem okna i drzwi były od czapy teraz chwile nad tym posiedziałem

feb3b3145c0c2758.png

nie wiem czy bym nie wolał normalnego otwieranego okna w kuchni jednak reszta w salonie fixy poza balkonowymi

Edytowane przez martingg

• 1 month później...
  • 1 month później...

martingg

tą „dyskusję” jaką starasz się prowadzić na FM, powinieneś prowadzić z projektantem obiektu ! ( jak najbardziej pochwalić się efektem tej współpracy nad projektem indywidualnym ) i może to uchroniłoby Cię przed ciemnym korytarzem, spiżarką w której mieszczą się dwie szafki, czy też odległością do pokonania między „siłownią”, a najbliższym natryskiem ( zakładam, że pocisz się jak wszyscy ), czy też innymi „ ciekawostkami ”.

Póki co nie ma tu Architektury, Konstrukcji, Instalacji, brak choćby podstawowej aranżacji pomieszczeń, nie ma NIC poza hobbistycznym podziałem przestrzeni prostokąta i zapytaniem co z tego wynika? wynika zakładany program użytkowy budynku, który można i spisać na kartce A4 ( albo mniejszej ). Weź ( przykładowo ) Koncepcję z #4534 , tam jest o czym dyskutować i porównaj ją ze swoją.

Chodzi mi o wymianę spostrzeżeń co do układów pomieszczeń, a nie wymiarów drzwi czy okien ... jeśli chodzi o spiżarnie po otworzeniu drzwi z prawej strony wchodzi szafka 50 głęboka 70 szeroka z lewej strony szafka 30cm głęboka 200cm długa, na końcu będzie L 90cm szerokie 60cm głębokie jak dla mnie to w zupełności wystarcza nie będzie tam zamrażarek na ludzkie szczątki tylko półki/szafki na mleko wode i inne puszki czy też jakieś sprzęty mało używane w kuchni ... przejście 10m do łazienki problem? nie sądze ...

urządzane .

52261461953854bf.png

Edytowane przez martingg

tam jest wnęka 180cm x 120cm więc raczej zmieszczą się dwie :) to chyba wygoda lub moda na prywatną łazienkę, amerykański styl ;) tylko brakuje mi jeszcze z 300m2 do ich standardów :) dla mnie to raczej wygoda i kawałek prywatności ;) może będzie tam wanna kto to wie ...

2bd5ef40daf51f4b.png

Edytowane przez martingg

• 1 year później...

Witam. Chciałbym prosić Was o ocenę koncepcji pomieszczen w domu. Dom dla 2 osob. ogrzewanie pompa ciepla + rekuperacja.Wjazd od polnocy ze wzgledu na polozenie dzialki i widok. Podpowiedzcie czy rozkład pomieszczeń jest funkcjonalny i przeznaczony na nie metraż wystarczający. Dziękuje za wszelkie sugestie

Pozdrawiam Arek

to moja pierwsza zabawa z kazplanem i prosze o wyrozumialosc :)

3cca0d938625f559med.png

Oprócz tego co napisała Elfir, to jeszcze zrobiłabym drzwi na zewnątrz z pralni, by swobodnie wychodzić z praniem na dwór. Oraz powiększyła garderobę o ten wycięty kawałek. Wtedy garderoba będzie bardziej funkcjonalna a sypialni i tak to nie zaszkodzi.

Razi mnie też ubikacja w drzwiach w małej łazience. Zamieniłabym miejscami toaletę z umywalką.

Witam ponownie, bardzo dziękuje za uwagi. Elfir może poszerzyć sypialnie i pokój o 0,5m każdy i zmiejszyc salon o ten 1 m ? Cały czas myślimy gdzie dać płytę w kuchni, żona chce na wyspie. Ściana w salonie ma 6,1m wiec powinien wejsc stoł, narożnik ok 3m i zostaje 3m. Chciałem obniżyć garaż o 0.5m stad te schody w garażu.

ciężkiprzypadek tak zrobię z garderobą jak radzisz czyli powiększę o ten wycięty kawałek. Żeby zrobić drzwi i okno w pralni będę musiał zrobić ja o 0,5m szerszą warto ? Ubikacja tak ustawiona też mnie razi, trzeba to zmienić

Tak to jest jak sie pisze posty w nocy, miało byc ze wjazd jest od południa a nie od północy jak napisałem

Pozdrawiam Arek

d396cdf13a36a349med.png