Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

ja szukałem projektu gotowego

dzilka z wjazdem od poludnia

przejrzalem setki projektow czasopisma, katalogi, internet

zaden nie spelnial moich oczekiwan

zdecydowalem sie na indywidualny i nie zaluje

ale ty zanim sie zdecydujesz musisz miec wizje swojego domu

architekt ci to tylko zaprojektuje ale wizja i koncepcja musi byc twoja

pozdrawiam :)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

co sądzicie o indywidualnych projektach domów.

Mamy pewien problem ze znalezieniem idealnego projektu gotowego wg. naszych potrzeb.

Co prawda jest wiele w miarę dobrych, ale idealnego raczej nie znajdę.

Znalazłem biuro projektowe, które może wykonać projekt indywidualny

domu 150 m2 za ok. 5000 zł.

Czy to drogo czy tanio?

Jakie są wady i zalety projektów indywidualnych.

Czy warto zapłacić tyle więcej niż za projekt gotowy?

Jakie są zalety projektów gotowych? Czy fakt, że wykonuje je duże i profesjonalne biuro daje im jakąś przewagę nad gotowymi? (np. wygląd zewnętrzny, itp.)

Pozdrawiam

wróćmy do źródeł...

pierwsze pytanie - jest to bardzo tanio, a nawet podejrzanie tanio...

nie sądzę, żeby w tej cenie były projekty branżowe (instalacje wewnętrzne), sprawy formalno-prawne czy nadzory autorskie

wady i zalety projektu indywidualnego

wady:

1 cena - znaczy drozszy od gotowca

2 czas - projekt robi sie dość długo - nie dostaje się go od reki

3 nie zobaczysz identycznej realizacji przed rozpoczęciem swojej

zalety:

1. projekt "uszyty na miarę" - jeśli zatrudnisz dobrego architekta, spędzisz z nim wiele długich rozmów - nie tylko na temat ile chcesz miec pokoi, ale jak wygląda Twoje życie. Troszkę tu architekt musi wejść w Twoją prywatność i dopasować odpowiednie rozwiązania

2. możliwości zmian na etapie projektu

3. dopasowanie wielu rozwiązań technicznych - np detale, materiały - nie bedzie ciaglych zmian na budowie

4. nadzór autorski na budowie

5. nie zobaczysz identycznej realizacji przed rozpoczęciem swojej

czy warto zaplacic tyle więcej? jestem architektem - więc nie do mnie nalezy odpowiedz. prawda jest natomiast taka, ze dzieki mądremu projektowi koszt opracowania zwrócić się może wielokrotnie w budowie.

projekty gotowe nie zawsze robią duze biura. Jeśli sie przypatrzysz dokładnie domom w katalogach jednej firmy to zauwazysz ze wiekszosc projektow jest tam w kółko powtarzana - zmianie ulega kosmetyka.

prawdziwie profesjonalne biura bardzo rzadko zajmuja się takimi obiektami jak domki jednorodzinne. Projektantów z biur katalogowców nie wymieni Ci z nazwiska żaden człowiek "w branży"...

przewaga gotowców polega na tym, że sa po prostu bardzo tanie i swietnie opracowane pod wzgledem wizualizacji, z aspektami uzytkowymi czy technicznymi bywa już różnie.

podobnie jak jakosc projektow gotowych rozni sie miedzy sobą, tak samo zlecenie projektu indywidualnego niestety nie zapewnia, ze projekt bedzie dobry.

jak ze wszystkim: najpierw nalezy się rozejrzeć . w przypadku projektow katalogowych najlepiej zebrac informacje od osób które już takie projekty realizują.

w przypadku projektow indywidualnych warto zwrócić uwagę na wczesniejsze projekty i realizacje projektanta, odwiedzic byłych klientow itp.

owocnych wyborów

Tanio to nie zawsze znaczy źle. Za projekt ind. zapłaciłem duuuuuuużo taniej niż chciał Architekt przez duże A (czyli po architekturze). Mój był autorstwa projektanta przez małe p ale ze stosownymi uprawnieniami. W tym projekty branżowe. I dom stoi.

P.S.

Mój wujek 50 lat temu postawil sobie dom taki jaki chciał. Projekt miał gratis - z własnej głowy. Dom stoi do dziś :D

Jeśli sie przypatrzysz dokładnie domom w katalogach jednej firmy to zauwazysz ze wiekszosc projektow jest tam w kółko powtarzana - zmianie ulega kosmetyka.

Świeta prawda :) Powtarzane sa również błędy :)

A tak bardziej ogólnie, to do Roberta, byłbym zdania, że jesteś złym architektem, gdybys miał inne poglądy niż te które prezentujesz :)

Ja dwukrotnie w swoim życiu przechodziłem przez cykl indywidualnego projektowania, jako klient. Teraz, kiedy trzeci raz buduje, buduje wg. projektu typowego.

Nie znaczy to, że jestem przeciwnikiem projektów indywidualnych. A moje takie a nie inne doświadczenia z architektami pewnie wynikaja i z tego, że nie byłem wystarczajaco przygotowany do współpracy (za mało wiedziałem czgo chcę) i z tego, ze nie trafiałem na architektów o filozofii Roberta Skitka :)

Świeta prawda :) Powtarzane sa również błędy :)

A tak bardziej ogólnie, to do Roberta, byłbym zdania, że jesteś złym architektem, gdybys miał inne poglądy niż te które prezentujesz :)

=:)

ciekawe po czym to stwierdzenie że zły... widocznej tu facjaty sam sobie nie projektowalem :D

pozdrawiam

Mam projekt indywidualnu od początku do końca. Przejrzelismy z żona nie setki ale chyba ze 2000 projektów i skończylismy na 3 (słownie trzech). Niestety masówka jest robiona na wzorcowe działki, a my mamy wjazd od południa i działka narożna. Gdy zobaczylismy jaki zakres zmian musielibysmy dokonać w typowym to stwierdzilismy że nie ma to najmniejszego sensu. W sumie zapłacilismy 5.500 PLN. Pani architekt była i jest na każde zawołanie. Zmiana (ale było ich minimum) prosze bardzo. Do tego gratis projekt łazienki, dobór glazury i terakoty.

Projekt bez branżówki, ale tak naprawdę to po diabła te branżówki ? Projekt wody i kanalizacji zrobiłem sam, a moja profesja jest daleka od budowlanej. Zapotzrebowanie cieplne i tak warto obliczyc gdy mury są zrobione i szykuje sie instalacja, projekt C.O. zrobi każda szanująca się firma sprzedająca piece bądź instalator. O elektryce nie wspomnę bo to juz zupełnie inna bajka.... w którym projekcie znajdziecie instalacje telefoniczna lub sieć komputerową ?

• 3 weeks później...

Witam Wszystkich...

Mam wielką prośbę: co sądzicie o tym projekcie i co byście zmienili?

Interesują mnie wszelkie Wasze uwagi.

Układ domu ze względu na układ działki : wjazd od płd-zach. Szerokość działki 29m, długość 35m.

Salon jest od strony południowej, lekko zachodniej.

Powierzchnia całkowita parteru ok 180 m + poddasze ok 45 m. Część poddasza będzie otwarta na pokój dzienny. Na poddaszu nie będzie sypialni.

Oto opis pomieszczeń:

1. Wiatrołap - 5,7 m

2. Spiżarka - 1,6m

3. WC - 1,5m

4. Pom. gospodarcze - 16,7m

5. Kuchnia - 11,6m

6. Jadalnia - 13,3m

7. Pok.dzienny - 34,4m

8. Gabinet - 14,7m

9. Pok.gościnny - 10,7m

10. Łazienka - 12,6m

11. Sypialnia - 17,9m

12. Sypialnia - 18,00m

13. Komunikacja - 9,7m

14. Garaż - 34,6m

Będę wdzięczna za wszelkie uwagi dotyczące funkcjonalności tego domu.

Z niecierpliwością czekam na opinię.

Pozdrawiam

Zofia

Poniżej rzuty prawie końcowego projektu.

http://www.macgraf.pl/wojtus/Projekt2.jpg

Czesc,

Mnie by martwilo WC 1,5m2 i nie jestem pewna czy w garazu 34m2 naprawde zmieszcza sie 2 samochody. Pomieszczenie gospodarcze 16m2 wydaje sie bardzo duze. Bardzo mi sie natomiast podoba duza lazienka.

Poza tym 1 lazienka to moim zdaniem za malo, szczegolnie, ze dom jest spory, ale nie wiadomo, co bedzie na gorze.

Ja duzo rzeczy bym zrobila inaczej, ale to juz wynika z indywidualnych upododban np u mnie kuchnia i jadalnia nie sa zupelnie oddzielone od salonu. Lazienek mam 3, jedna - mala tylko z prysznicem na dole (5m) i 2 (7m i 8m) na gorze, w tym jedna dostepna tylko z naszej sypialni.

Wszystko jednak zalezy od Twoich potrzeb i ilosci osob w domu.

Pozdrawiam

Peilin, przecież u Zofii kuchnia i jadalnia też się łączą z salonem, te drzwi są na taras.

Projekt bardzo funkcjonalny, super wyjście z jadalni na taras. Mniejszą łazienkę dobrze byłoby nieco powiększyć i wstawić tam prysznic.

Dobrze, że jest zadaszenie tarasu - Pozdrawiam.

przylaczam sie do pytania

jak to jest z takim projektem indywidualnym?

sa tam jakos okreslone terminy ukonczenia prac projektowych?

w ogole napiszcie cos o tzm jak to wygladalo papierkowo u architekata

mysle nad indywiduum i o projekcie rozbiorki

czy taki projekt rozbiorki jest drogi?

Miałem projekt indywidualny wykonywany trochę dzięki powiązaniom rodzinnym. Umowy nie spisywałem, ale muszę przyznać, że mogła się przydać. (Wiadomo, że z rodziną najlepiej wychodzi się na zdjęciu). W jednym z muratorów był dodatek 10 umów z którymi zbudujesz dom. Może była tam też przykładowa umowa z architektem. Umowa może być na bazie zwykłej umowy o dzieło. Projekt jest przecież dziełem. Koniecznie należy wpisać ZAKRES projektu aby nie było nieporozumień, no i oczywiście termin wykonania i kwotę ...

Ale i tak będą problemy, a architektowi trudno cokolwiek udowodnic.

Problemy będą na 100% :D

W moim przypadku w projekt były zaangażowane aż 3 osoby.

1) Facet z rodziny współpracujący z architektem,

2) architekt, który to pieczętował,

3) konstruktor.

Architekta i konstruktora nie widziałem na oczy. Moja umowa (ustna) była z facetem nr 1). Niestety były potem kłopoty z wyegzekwowaniem poprawek i zmian od konstruktora bo jemu zapłacił facet nr 1). A jak konstruktor powąchał kasę to już stracił zainteresowanie tematem.