Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Jestesmy z Zona na etapie pracy nad projektem indywidualnym dla naszego domu. Architekt przedstawil nam na razie propozycje, nad ktora troszke popracowalem i wyszlo mi cos takiego:

http://www.pik-net.pl/lysy/1piwnica.gif

http://www.pik-net.pl/lysy/1parter.gif

Dzialka i orientacja w terenie:

U gory polnoc, dzialka jest ze spadkiem w kierunku poludniowym, czyli w

dolnej czesci rysunku jest nizej. Spadek jest tej wielkosci (mniej wiecej),

ze na dlugosci domu roznica wysokosci to niecala kondygnacja. Droga jest od strony poludniowej. po lewej wzdloz domu bedzie jeszcze wiata, ktorej nie widac na planach o dlugosci ok 6-7m. Pozniej murek oporowy i za murkiem powinno byc wyzej o jakies 2,5 metra, bo tam bedzie taras. Na parterze na wprost korytarza beda jedne drzwi tarasowe o szerokosci 90. Taras wiec bedzie wzdloz zachodniej sciany w jej polnocnej czesci. Do domu sie wchodzi w piwnicy, ktora z tej strony bedzie na poziomie drogi, obchodzimy garderobe i po schodkach 3-czesciowych (pierwsze dwa-trzy schody zaraz za zakretem, podest, duzo schodow, podest i znowu dwa-trzy schodki) wchodzimy do czesci dziennej. Gdyby schody ulozyc tak, ze sie wchodzi wraz ze wzniosem dzialki to wyszlibysmy do czesci nocnej domu. Z parteru jest jeszcze wyjscie na poddasze (z czesci nocnej), gdzie tez bedzie mozna urzadzic kiedys cos w przyszlosci (pokoj dla drugiego dziecka), na razie sobie tym glowy nie zawracamy. Strzalki w miejscach gdzie sa schody wskazuja "kierunek do gory". To co przylega po lewej stronie do garderoby to kominek (wymiary kominka sa na oko do weryfikacji).

Sciany w srodku sa 24cm lub 12cm, a takie przerywane to podciagi, czyli wzmocnienie stropow, sa one konieczne nad garazem i pokojem dziennym. Garderoba na dole bedzie na ubrania, ktore sezonowo trzeba gdzies schowac (zimowe kurtki, plaszcze, itp), a garderoba na gorze na ubrania, z ktorych sie korzysta. Spizarka w kuchni to samo - na to co sie na bierzaco uzywa, a na dole chlodna (w rogu piwnicy pod ziemia) na wieksze zapasy, np. Wina :-) Wysokosc kondygnacji na razie planuje na 2,5 + grubosc stropu, choc rozwazam tez na parterze 2,75. Strop raczej wylewany (tanszy jesli robocizna we wlasnym zakresie), dach dwuspadowy w lini polnoc-poludnie. Polacie dachu beda wiec na wschod i na zachod. Kominy schodza az do piwnicy, zeby tam zrobic wyczystki a w kotlowni chce miec dwa kominy, aby podlaczyc kocial olejowy (nie mamy tam gazu) i jeden wolny jesli cos mi strzeli do glowy aby podlaczyc jakis inny kocial (zagazowujacy drzewo??). Mieszkamy na slasku, ale chcemy miec czyste piwnice i w zwiazku z tym dla nas tanie paliwo stale = drzewo.

Pokoje nie maja wentylacji gdyz planuje zrobic rozprowadzenie powietrza z kominka (grawitacyjnie). Wiec wymiana powietrza pomiedzy pomieszczeniami bedzie. W lato sie zazwyczaj otwiera/uchyla okna wiec mysle, ze nie bedzie z tym problemu, ale to jeszcze do dyskusji.

Kominek powietrze do ogrzewania bedzie pobieral z korytarza w piwnicy i tym sposobem bedzie rowniez ogrzewany ten korytarz. Jesli wymiana bedzie za slaba, zamontuje jakis wentylator nadmuchujacy powietrze z korytarza pod obudowe kominka, ktora bedzie musiala byc w miare szczelna. Kominek juz mam, Jotul i810, ktory ma osobny wlot dla powietrza do spalania, wiec nie bedzie sie mieszalo z tym do ogrzewania.

Kominek bedzie glownym zrodlem ciepla, a piec na olej (na dzialce nie ma gazu) bedzie uzywany:

- awarie kominka,

- zabezpieczenie przed wygasnieciem kominka,

- dluzsze wyjazdy,

- CWU,

- pomieszczenia, ktore trudno bedzie ogrzac kominkiem (pralnia, garaz, lazienka)

Dogrzewania pradem, lazienki i duzego garazu raczej nie wchodzi w gre. Jestem amatorem mechanikiem, wiec stad tak duzy garaz.

W zwiazku z oszczednym uzywaniem oleju (mam nadzieje, ze uda), piec olejowy bedzie jednym z tanszych dostepnych na rynku, bez zaawansowanej automatyki z malym zbiornikiem (do 1000l)

W poblizu kominka pragne zwrocic uwage na wneke (na lewo od kominka) na podreczny sklad opalu.

Co do kometarzy, ze bede mial kotlownie w salonie, to prawda, ale czysta i pod reka. Czasy sa takie, ze trzeba patrzec aby eksploatacja domu byla tania i opalanie drewnem mam nadzieje mi to zapewni. A czestosc dokladania do kominka nieznacznie sie tylko rozni od czestosci dokladania do pieca zagazowujacego drzewo. A do kotlowni kominkowej nie trzeba schodzic na dol.

Czekam na wasze opinie i pierwsze wrazenia zarowno do rozkladu, domu, wielkosci samych pomieszczen jak i wymyslonej przezemnie koncepcji ogrzewania domu.

P.S.

Koszt wykonania projektu (bez instalacji) bedzie w przedziale 2000-5000. Wiec gdyby ktos byl zainteresowany projektem indywidualnym na slasku, to polece namiary na priva. :-) (przy takich cenach nie oplaca sie gotowca+adaptacja).

--

Marcin

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

No jak na dom w centrum miasta i tyle ograniczeń to projekt naprawdę ładny. Funkcjonalność wnętrz bardzo dobra może poza jednym wyjatkiem, ja bym wolała mieć spiżarnię w piwnicy (wygospodarować chłodne pomieszczenie), a w to miejsce powiększyć WC i zrobić drugą łazienkę z prysznicem i umywalką. Tym bardziej, że kuchnia jest duża i miejsca na podręczne produkty będzie dość.

Pozdrawiam

Mnie się projekt bardzo podoba, jest naprawde przemyslany i funkcjonalny i w przeciwienstwie do joli :D , uwazam, ze spizarnia przy kuchni to jest to! Przeniesienie jej na inna kondygnacje powoduje bardzo sporadyczne korzystanie z tego miejsca, czyli w praktyce wyglada to tak, ze co sie tam wstawi zostaje zapomniane i uzywane gora raz na pare miesiecy. W tzw. czesci dziennej jest wc dla gosci i domownikow w ciagu dnia, a w nocnej-regularna lazienka. dodatkowo łazienka jest przecież w piwnicy, a dom nie jest duży, żeby trzeba było mysleć aż o 3 łazienkach.

Powodzenia przy realizacji!

Myślę, że jesli robisz 3 łazienki i tylko w jednej można się umyć to dziwne. Nie wiem ile osób będzie mieszkać ale cztery sypialnie i tylko jedna łazienka do mycia? Przydało by się wygospodarować gdzieś miejsce na dodatkowy prysznic - na parterze byłoby trudno, pozostaje tylko łazienka w piwnicy. Dodatkowo piszesz coś o działalności w piwnicy. Nie wiem jaki rodzaj ale to też jest argument za łazienką.

Trudno to ocenić bo nie ma rozmiarów, ale albo masz takie duże pokoje albo salon jest ciut przymały (jakby go tak rozciągnąć na wschód?)

Czy to jest jakaś skarpa czy czekają cię poważne prace ziemne?

Ciekawy pomysł - dom w zasadzie piętrowy a wygląda jak parterowy.

ladny projkt

a co to za przepisy z tymi 3 metrami?

Chodzi o mozliwość prowadzenia działalności gospodarczej. Pomieszczenie nowowbudowane ma mieć określoną wysokość i być doświetlone światłem dziennym - oczywiście dokładnie jest to gdzieś tam opisane. Zresztą nawet jakby nie było - i tak zakładałem 2,8 metra, wieć 20 cm więcej mi nie przeszkadza. Do tego dochodzą pomieszczenia sanitarno-socjalne. Stąd WC w piwnicy (ja najchetniej bym go nie robił - ale mus to mus)

Co do łazienek: ja wiem, że budując dom nie jestem niczym ograniczony i moge rozwiąć skrzydła, ale ... W tej chwili mieszkamy w bloku - 4 pokoje i też 1 łazienka - naprawdę nie ma do niej kolejki :) - nawet przy wiekszych imprezach rodzinnych. A sprzątać trzeba... I dlatego decyzja o jednej duzej łazience i dodatkowej małej dla gości.

Szpulka: dlaczego zakładasz że 4 pokoje = 4 sypialnie?

Pozdrawiam

No i oczywiście dziękuję za komentarze. :)

Nie podałeś szczegółów i jakieś założenie musiałam wykonać (jestem analitykiem - jak nie ma danych to nie znaczy, że analiza nie ma być gotowa na czas :wink: ).

Jeśli chodzi o łazienkę to piszę na własnym przykładzie. Też kiedyś mieliśmy jedną i było ok, ale człowiek przyzwyczaja się do udogodnień i jak na wakacjach mieliśmy jedną łazienkę na 5 osób to ciągle wszyscy się chcieli myć o tej samej porze. Poza tym my często pojawiamy się w domu razem późnym wieczorem i wszyscy chcą wziąść przysznic i odpocząć. Mój dorastający syn też potrafi nieźle przyblokować prysznic.

hmmmm....

Uwag kilka "wróbla ćwirka:))

cytuję ..nie lubimy schodów, a strona techniczna w piwnicy? nad pralnią powinna być łazienka, albo miejsce na "spady brudnej odzieży".

a gdzie jest garderoba ?

w kuchni lodówka stoi daleko od zlewozmywaka ...hmm bieganie z soczystymi potrawami do opłukania i na druga stronę do gotowania

ustawienie jadalni przy kuchni byłoby korzystniejsze dla biegania z talerzami:)

Te 4 pokoje jakie mają wielkości?

piwnica wszystkie pomieszczenia sa dość długie i wąskie - czy na działalnośc taki układ właściwy - zależy na jaką :)

Pomimo wszystko dodałabym jakąś łazieneczkę z prysznicem.

Przy takiej wielkości domu powierzchnia salonu skromna

Bryłka domku ładna :)))

Faktycznie nie lubimy schodow, ale do piwnicy jakoś sie trzeba dostać ;)

A na dole jest tylko pralnia-kotłownia.

Garderoba jest w sypialni narożnej (północno zachodniej)

Umeblowanie kuchni - to tylko wersja "demo" - nad właściwą kuchnią pracujemy dopiero - a pewnie jak stana ściany to i tak zmienimy jeszcze jej wnetrze

Pokoje maja tak od od 12 do 17 m2

A w piwnicy cześć ścian jest tylko dla celów projektowych w rzeczywistości będzie całkiem sporo miejsca - np wydzielone pomieszczenie garażu którego faktycznie nie będzie.

Czy 30m2 salonu to naprawdę mało? Tym bardziej że łączy sie on z otwartą kuchnią i holem wejściowym.

Pozdrawiam

Może jeszcze drzwi z pom. 004 do 002 przemieśc do 003, te drugie z 003 otwierać w drugą stronę(pomieszczenia 3 i 4 będą ustawniejsze.).I czy ten komin w piwnicy nie można obrócić o 90 stopni(nie wiem co to jest w kuchni obok komina?), może byłoby lepiej.Czy ten WC z piwnicy nie zmieściłby się pod schodami w piwnicy( a chyba tak bo piwnica 3m) i byłoby to wszystko w jednym pionie i chyba o jeden komin mniej i jedna obróbka mniej i jedno potencjalne miejsce do nieszczelności dachu mniej.

.Czy ten WC z piwnicy nie zmieściłby się pod schodami w piwnicy( a chyba tak bo piwnica 3m) i byłoby to wszystko w jednym pionie i chyba o jeden komin mniej i jedna obróbka mniej i jedno potencjalne miejsce do nieszczelności dachu mniej.

A wiesz... to całkiem fajny pomysł z tym WC. Uprosci znacznie układ pomieszczeń na dole.

Pozdrawiam

Jeśli dobrze odczytuję to po prawej stronie drzwi przy wiatrołapie jest wejście do jadalni. Jeśli tak to proponuję przejście do jadalni zrobić tam gdzie jest ścianka, atam gdzie drzwi ściankę i drzwi z wiatrołapu otwierać odwrotnie (na tą ściankę)

Hm... trochę rysunek jest nieczytelny.

To nie jest ścianka tylko taki kwietnik - pomieszczenia sa całkowicie otwarte na siebie. dlatego taki kierunek otwierania drzwi - żeby wchodzic na jadalnię-salon.

Pozdrawiam

Projekt ciekawy.

Moim zdaniem jeśli jest taka możliwość to zrób schody ze spocznikiem, te (kręcone) są b. niewygodne.I podaj jaka jest pow. wiatrołapu, bo może uda się trochę go powiększyć kosztem korytarz, my tak mamy i jesteśmy zadowoleni.

W przejściu z wiatrołapu do holu mamy uwzględniona (na naszą prośbę) szeroka belkę nadprożową - właśnie po to by albo wysunać to pomieszczenie nieco do wewnątrz albo obsadzic drzwi z przeszkolnymi stałymi skrzydłami bocznymi.

Pozdrawiam

Hm... trochę rysunek jest nieczytelny.

To nie jest ścianka tylko taki kwietnik - pomieszczenia sa całkowicie otwarte na siebie. dlatego taki kierunek otwierania drzwi - żeby wchodzic na jadalnię-salon.

Pozdrawiam

Kwietnik zauważyłem.Myślę, że tam może być tam ścianka, ponieważ np. w czasie imprezy w jadalni kazdy kto wchodzi będzie może niepokoić(zwłaszcza jak dzieci podrosną). Może w korytażu 103 wykonać szafę wnękową(2 ścianki np z drzwiami przesuwanymi )

Witam

Mam prosbe, jestesmy wraz z zona na etapie projektowania

wlasnego domku, powstala już dosc mocno zawansowana koncepcja ale chwilami mamy watpliwosci do zastosowanych rozwiazan.

Domek parterowy, niepodpiwniczony.

Fundamenty- lawa wylewana, sciany fundamentowe murowane z bloczkow lub wylewane

Sciany zewnetrzne z gazobetonu gr.24cm plus styropian gr.10cm

W domku nie planuje wykonywac stropu, sufit z plyt g-k podwieszony do

drewnianego dzwigara. Pokrycie z blachodachowki.

Ponieważ to projekt indywidualny umieszczam link i jeżeli ktos ma ochote

podzielic się swoimi uwagami to zapraszam

http://217.99.176.18/~mj/dom/index.php

Z gory dziekuje za wszelkie uwagi

Mariusz J

Witaj,

Na technologii się nie znam, ale jestem babą i sama niedawno wybierałam projekt domku dla siebie – dla nas.....

Więc z takich moich pierwszych spostrzeżeń, to przemyśl czy nie warto zamienić miejscami kuchnię z salonem, a oto czemu:

-aby wejść do kuchni przechodzisz przez salon, przeszkadzasz komuś w oglądaniu TV, czytaniu, wpatrywaniu się w kominek itp.

-odbywasz dłuższą drogę przy np. wnoszeniu zakupów, wynoszeniu śmieci...

-wolałam też, mieć okna w kuchni wychodzące na front domu, zawsze to miło wiedzieć co się dzieje przy bramie, chyba, że z tamtej właśnie strony będziecie mieli ogród...

Widzę też, że nie zaplanowaliście wiatrołapu, mi też się tak dużo bardziej podoba, ale po rozmowach z mieszkańcami takich domów doszliśmy do wniosku, że jednak z przyczyn czysto praktycznych - musi być.

Czy da się zmienić aby drzwi WC nie otwierały się bezpośrednio do salonu...tak trochę głupio...

Pozostałe rzeczy bardzo mi się podobają, duże sypialnie, gabinet....rewelacja!

Przemyśl tylko jeszcze nad prawą część domu...

Oczywiście zdaję sobie sprawę, że każdy ma inne wyobrażenie na temat domu swoich marzeń.

Powodzenia

Hmmm.

Nie podoba mi sie to, że

- praktycznienie ma żadnego przedsionka

- wejście do Wc prosto z pokoju dziennego

- taras od strony wejścia ale rozumiem, że jest to podyktowane stronami świata

- zbyt szeroka bryła budynku

- to jest duży budynek parterowy a nie widzę w nim pomieszczenia gospodarczego!

Podoba mi się:

- mimo, że duży to prosty budynek

- wielkość sypialni

- to, że jest spiżarnia

Myślę, że musicie jeszcze nad nim popracować, ale najważniejsze że Wam się podoba.

Pozdrawiam.