Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

jak sie wypowie jakis architekt - to możemy sie dowiedzieć że należy wziąść projekt indywidualny za 25 000 zl - wówczas nie ma żadnych problemów. Każda inna stawka (niższa) powoduje ich nawał

he he he dobre

a tak na marginesie zalatwilem zamiast projektu gotowego za 1800zl +zmiany 2100zl projekt indywidualny za 4tys zl jako umowa o dzielo, z wszystkim co moze miec projekt.

inni chceilei 12tys zl

15tys zl

8tys zl +vat

6tys zl +vat

poprostu trzeba poszukac

Daroll

ja nie mam żadnej umowy,zresztą nigdy ich prawie nie robię i jak do tej pory nikt mnie nie zawiódł i nie oszukał.Ale sama też staram się,by obie strony były zadowolone.No i nie wspołpracuję z kimś,kto nie wzbudza zaufania.A to wcale nie zależy od ceny,o od człowieka.

Witam. Celowo podciągam temat, bo mam kilka pytań:

1.Czy powiększyć wiatrołap kosztem zlikwidowania spiżarki (będzie ona przeniesiona do pomieszczenia gospodarczego).

2.Czy łączyć salon z holem czy oddzielić go drzwiami.

3.Czy przenieść kominek do ściany sąsiadującej z kuchnią.

Za cenne uwagi dozgonnie wdzięczna.

Zofia

• 2 weeks później...

Bywam w domu, w którym duży holl jest oddzielony od salonu, w dodatku nie ma w nim okien. Wrażenie jest okropne - zimny (kafelki na podłodze), ciemny i niepotrzebny, bo do czego właściwie służy? Tylko po to, żeby przez niego przejść. Jeżeli nikomu nie będzie przeszkadzało, że z salonu widać, kto wchodzi po schodach na górę, nie oddzielałabym go. Da to wrażenie większej przestrzeni w salonie.

Czy konieczne są aż tak "powyginane" ściany zewnętrzne? To chyba podnosi koszt budowy i ogrzewania?

Czas nadszedł, by przedstawić wersję projektu pod ocene Szanownych Forumowiczów (aż się boje :oops: ). Uprzedzam, że tylko w ten sposób mogę (na dzień dzisiejszy) to zrobić, więc wybaczcie słabą jakość.

Więc do rzeczy :

Jest to typowa "stodoła z dwuspadem", bez piwnicy.

Opis pomieszczeń (kolejnośc :przeciwnie do ruchu wskazówek zegara)

1. Kuchnia 9,5m2

2. Pokój (salon) z aneksem jadalnym 30m2

3. pokój rodziców (współfinansują budowę - przynajmniej w częśći tego pokoju :D - argument : "abysmy zawsze mogli do was przyjechać" - jakby w innym wypadku nie mogli :o :o :o - no, ale chcą więc jest - na codzień bedzie służył jako gabinet) 11,5m2

4. łazienka 3,4m2

5, Przedsionek 4,9m2

6. Pod schodami spiżarnia (prawopodobnie nieco zagłebiona tak do poziomu fundamentów

8. hol w srodku 7,4m2

7. Garaż 26,4 m2 (musi byc duzy, by pomieścić sprzed grodniczy, ale na 1 samochód wystarczy)

8. za garażem kotłownia 9 m2

Poddasze :

1. sypialnia 13,7m2

2. sypialnia 18m2

3. sypialnia 19m2

4. Łazienka 11,7 m2 (dobrze by było wygospodarowac w niej aneks pralni schowany przynajmniej za przesuwnymi drzwiami, z łazienki wejście na stryszek nad garażem - pewnie będzie tam m.in. garderoba)

5. Komunikacja wraz ze schodami 10m2

Oto link : http://foto.onet.pl/albumy/zdjecie.html?no=2&id=32043&k=5&q=marzenia%20do%20spełnienia&nxt=0

Elewacje przedstawię nieco później.

no i ... dzięki za wszelkie uwagi - zwłaszcza krytyka mile widziana, bo sama nie ma do tego projektu dystansu.

Acha. Działka z wjazdem od północy. Rodzina 2+1 (docelowo 2 - jak Szef Niebieski pozwoli :D )

Gora:

Drzwi do lazienki zaminilbym bym z prawych na lewe, po co je za kazdym razem obchodzic ?

Okna na elewacji z wykuszem umiescilbym symetrycznie wzgledem wykusza. Nie widac lub brak doswietlenia klatki schodowej.

Z czego wynkia uskok na stropach nad garazem? Chdzi o obnizenie czesci dachu?

Parter to wg mnie malo kominów lub sa dziwnie usytuowane, kuchnie brak komina i lazienka brak.

Po co drzwi do kuchni z holu skoro nie ma takowych z salonu?

Brak okna w kotlowni. Nie wiem czym bedziesz opalac dom ale wg mnie warto pomyslec o wejsciu z ogrodu do kotlowni zawsze jakies grabki mozesz wlozyc nie otwierajac garazu :-)

Moze tyle na poczatek

Gora:

Drzwi do lazienki zaminilbym bym z prawych na lewe, po co je za kazdym razem obchodzic ?

Okna na elewacji z wykuszem umiescilbym symetrycznie wzgledem wykusza. Nie widac lub brak doswietlenia klatki schodowej.

Z czego wynkia uskok na stropach nad garazem? Chdzi o obnizenie czesci dachu?

Parter to wg mnie malo kominów lub sa dziwnie usytuowane, kuchnie brak komina i lazienka brak.

Po co drzwi do kuchni z holu skoro nie ma takowych z salonu?

Brak okna w kotlowni. Nie wiem czym bedziesz opalac dom ale wg mnie warto pomyslec o wejsciu z ogrodu do kotlowni zawsze jakies grabki mozesz wlozyc nie otwierajac garazu

Moze tyle na poczatek

A więc po kolei :

Drzwi - masz racje, zmienić to żaden problem

Nad oknami pomyslę, choc chyba na elewacji tak jak jest wygląda lepiej (wiem, wiem elewację postaram sie przedstawić możliwie najszybciej :oops: :oops: :oops: )

Doświetlenie klatki schodowej jest tylko uciekło z rysunków nie wiem czemu. Zastanawiam się tylko, czy dac tam zwykłe okno czy portferenter (drzwi balkonowe bez balkonu). Pierwsza opca sensowniejsza ekonomicznie choć druga kusi, bo chyba lepiej wyglądałaby akurat w tym miejscu.

Uskok nad garażem : nie ma scianki kolankowej generalnie chodzi o to by ta część gospodarcza miała obniżony dach wzglegem reszty (elewacje :oops: :oops: :oops: )

Kominy : obie łazienki mają wentylacje, nie ma jej kuchnia i spożarnia pod schodami. Zamiast 3 komina sprawe załatwią : kominek wentylacyjny w kuchni i "zetka" w spiżarni.

Drzwi do kuchni - generalnie ważna tu jest sprawa zamknięcia kuchni więc skłaniam sie bardziej do usunięcia przejścia z bezpośredniego z salonu do kuchni lun zamotowania tam drzwi przesuwnych.

Drzwi do kotłowni od stony ogrodu - dobry pomysł !

Doświetlenie klatki schodowej jest tylko uciekło z rysunków nie wiem czemu. Zastanawiam się tylko, czy dac tam zwykłe okno czy portferenter (drzwi balkonowe bez balkonu). Pierwsza opca sensowniejsza ekonomicznie choć druga kusi, bo chyba lepiej wyglądałaby akurat w tym miejscu.

Co do klatki to moze by taniej bylo zrobic np takie pionowe okno 3 kwatery stała-RU-stała ? To w srodku otwierane aby dalo sie umyc pozostale z zewnątrz.

Oczywiscie na elewacjach bedzie widac ulozenie okien i proporcje.

Wiec czekam na elewacje :-)

• 1 month później...

Jak wygląda kwestia projektowania wnętrz przy projektach indywidualnych? Czy płaci się za nie dodatkowo czy raczej są wliczone w cenę? A jeśli się płaci to zazwyczaj tyle samo co za projekt samych wnętrz czy taniej? Jestem właśnie przed rozmową z naszą architektką i chciałabym wiedzieć czego mogę się spodziewać.

Janna

Z tego, co ja wiem, to projekt wnętrz nie jest standardowo wliczany w cenę projektu indywidualnego...aczkolwiek może być, jeżeli z architektem wczesniej to ustalimy.

Generalnie, projekt wnętrz to oddzielne opracowanie a rozpiętość cen jest spora ....moj znajomy architekt tłumaczył mi, że wszystko zależy od zleconego zakresu. Projekt wnętrz może zakończyć się na koncepcji wyłącznie kolorystyki bez określenia z jakiego materiału czy tez bez przedstawienia wzornika koloru - sami będziemy potem szukać odcieni:) (takie minimum za min. ceny) lub na rozrysowaniu praktycznie wszystkiego ...wzorów na ścianach i podłogach ..rozrysowaniu wszelkich detali ..przedstawienia jak wykonać łączenie róznych materiałów (bardzo przydatne jak szalejemy z pomysłami ) wszystkiego co będzie niekonwencjonalne i z czym będzie miał problem wykonawca a nawet może zakresem obejmować projekt mebli, klamek :) itd. (wersja max za max cenę )

a teraz koszt... co do min. to nie pamiętam dokładnie ale zdaje sie ze nie było to mniej niż 1000zl, a max to 300zl/m2 to pamiętam bo mnie zaszokowała cena :o ....

ciekawe jakie informacje mają inni. Zwłaszcza osoby związane z tematem zawodowo... a są tu na forum takie osoby ...

pzdr.

tak, jak napisał Arkus - standardowo w projekt indywidualny nie jest wliczony projekt wnętrz. Projekty wnetrz kształtuja się na poziomie od ok 50/m2 - przynajmniej te ceny powtarzają sie czesto na forach. W przypadku szukania jak najtanszego architekta za projekt indywidualny (3-6tys) raczej nie widze mozliwosci zeby w opracowaniu znalazl sie projekt wnętrz - no chyba ze nazwiemy takim porade na jaki kolor malowac sciany :) Kiedy jednak za opracowanie płacimy np wg cenników - czyli kwotę procentową od realizacji, myslę, że wtedy projekt wnętrz mógłby byc robiony. Słowem wszystko jest kwestią umowy z projektantem

mam do Was wielką prośbę zerknijcie na stronę http://www.rodzinka1996.republika.pl/index.html

i napiszcie coś o tym projekcie. Jest to projekt indywidualny i chciałbym

żebyście spojrzeli na niego surowym okiem i wytknęli wszelkie mankamenty.

nastronie zamieściłem również moje główne wątpliwości dot. zwłaszcza kominka

chodzi o wielkość ścianki z kanałałami went. przy której stoi. czy nie można

zmniejszyć tej ściany pamiętając o rozprowadzeniu ciepła na poddasze.

bardzo proszę o wasze zdanie nt. tego projektu

pozdrawiam i czekam na opinie.

Piotr

a u mnie stronka dziala, i musze powiedziec ze podoba mi sie rozklad pomieszczen, zastamowilabym sie nad ta scianka (jesli dobrze widze) miedzy salonem a tym pokojem, czy nie zrobic jednego duzego pomieszczenia, ale to juz zalezy od tego czy ilosc pomieszczen bylaby wtedy wystarczajaca... jesli nie, no to oczywiscie wtedy bym ta scianke postawila... troche mi sie nie podoba takie wasnie wejscie do salonu z holu... gdyby nie bylo tej scianki dzialowej, to by byl super.... obawiam sie ze ten komin taki musi byc i tak ustawiony, bo inaczej na pietrze bylby problem z wejsciem do tego pokoju nad salonem.... tak mi sie wydaje (jesli dobrze widze) :)

ogolnie rozklad pomieszczen calkiem mily... ciekawa jestem jeszcze tylko jak wyglada bryla, jak wygladaja elewacje??

pozdrawiam :)