Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

ja pisalam o tej sciance dzialowej, miedzy salonem a pokojem na prawo,nie przy komunku, a moze by ja chociaz skrocic? bo to wejscie od holu do salonu wydaje mi sie ciasnawe i malo wygodne, a chyba nikt przez jadalnie nie bedzie tam wchodzil, nie?moze sie myle?? nie wiem czy dosc jasno sie wyrazam :D :D :D

mundzia

:D A TEJ ściance.

wiesz nie myslałem o tym, ale też mam wątpliwości do tego "korytarzyku" który się zrobił między ścianą a kominkiem.

ja się obawiam głównie tego, że będę miał kłopot z ustawieniem mebli w pokoju z kominkiem tak by wyeksponować trochę okna(do podłogi) i drzwi na taras (miało to być coś jak namiastka ogrodu zimowego) i ustawieniem TV i Kina domowego. boję się że mam ograniczone pole manewru bo albo okno albo kominek i można sobie będzie skarpetki przypalić.

a ten pokój ma być taką bibliteką, takim pokojem pamięci. moi teściowie niedawno "zeszli" czym w dużej mierze przyczynili się do tej inwestycji zostawiając nam mieszkanie do sprzedania i mnóstwo książek a także różnych innych bibelotów nierzadko bardzo atrakcyjnych.

Piotr

Rozumiem. Ok, to w takim razie skrocilabym te scianke tak, zeby wejscie do tej bibloteczki bylo po skosie, czyli scianka nie siegala by do konca pomieszczenie tyko rowno z linia gdzie rozpoczyna sie kominek, bo chyba by wtedy wejscie do salonu bylo troche wieksze, bardziej przestrzenne. a kino domowe w takiej sytuacji jak teraz stoi wypoczynek ustawilabym na scianie po lewej obok okna, od strony jadalni, Gdyby zmienic ustawienie wypoczynku, to ustawilabym go na scianie po lewj, pod oknem, i wtedy bys mial kominek na prawo (siedzac na kanapie), ogrod na lewo i na wprost wtedy kino domowe na tej sciance oddzielajacej biblioteczke by stalo, wowczas mial bys tez widok na jadalnie i kuchnie, co optycznie by wiekszylo pomieszczenie, no i zawsze kontrola czy sie zupa nie przypala :wink: :lol: (zartuje)

pozdrawiam

no chyba to trzecie rozwiązanie jest najbardziej sensowne. Kino na ścianie od biblioteki/gabinetu.

a czy ktoś może wie czy musi być tyle tych kanałów w tym kominie? jakby ciepło z kominka puścić jednym kanałem to można by zrezygnować z dwóch kanałów a tym samymm ścianka byłaby krótsza o jakieś 25 cm.

i już by to lepiej wyglądało.

Moim zdaniem:

1. Salon

Za mały i mało ustawny. Jak dla mnie minimum to: 28m2.

Komin bardzo niefortunnie ustawiony, tworzy jakiś bezsensowny

korytarzyk. Nie da się go obrócić o 90 stopni tak, żeby robił za

ściankę działową z jadalnią? Pomyśl także o takim połączeniu salonu

z jadalnią aby w razie rodzinnych imprez można było ustawić długi

stół wychodzący z jadalni do salonu zapewniając zarazem komunikację

wokół niego dla biesiadników.

2. Kuchnia

Okap nad kuchenką nie ma komina - poważny błąd. Może kuchenkę

przenieść na przeciwległą ścianę, tam jest chyba jakiś kanał

wentylacyjny. Stolik w kuchni też wolałbym mieć przy oknie.

Spożywanie posiłków przy świetle dziennym jest dużo przyjemniejsze.

To jednak wymagałoby przesunięcia okna w kierunku jadalni a nie

wiadomo jak by to wyglądało na elewacji

3. Wiatrołap

Będzie ciasno. Wyobraź sobie, że musisz rozpłaszczyć czteroosobową

rodzinę gości.

4. Schody wejściowe

Po kiego ten murek oporowy z filarkami? Jak to będzie wyglądać?

Czemu to ma służyć? Chyba tylko wytracaniu prędkości wchodzących.

5. Łazienka na dole

Po co ten zaułek? Czy nie lepiej powiększyć wiatrołap albo samą

łazienkę niż tracić tyle powierzchni na komunikację do łazienki?

6. Gabinet/Biblioteka

Dla mnie za bardzo kiszkowaty. Będzie nieustawny.

7. Garaż

Za wąski. Jeśli masz wejście "suchą stopą" z domu i bramę

automatyczną to aż się prosi zrobić 4m szerokości tak aby cała

rodzina mogła wsiąść i wysiąść w garażu.

8. Poddasze

Nie za bardzo umiem się zorientować w konstrukcji dachu - przydałyby

się widoki elewacji. No i podaj powierzchnię pomieszczeń. Moim

zdaniem pokoje nie powinny być mniejsze niż 12 m2 i to nie po

podłodze ale wyliczone wg odpowiedniej normy z uwzględnieniem

skosów. I jeszcze jedno - garderoba pod skosem to fikcja a chyba

taką Ci zafundowano.

Wnioski:

Dla pełnego oglądu pokaż nam jeszcze rysunki elewacji.

Patrz na ręce temu architektowi bo robi sporo błędów koncepcyjnych.

Pamiętaj to Ty tam będziesz mieszkał a nie on.

w wiekszosci zgadzam się z Klausem. Rysunki są mało czytelne - szczególnie poddasze. Poproś a nawet żądaj od architekta by wrysował Ci linię na wysokości 190cm - od tej wysokosci mierzy sie powierzchnie użytkową, i mniej więcej idzie sie zorientowac gdzie jeszcze staniesz wygodnie.

napisz jakie są strony świata - gdzie jest północ.

W projekcie mase jest zakamarków, które sa zapychane a to szafami a to wąskimi garderobami.

garderoba o szerokosci 116cm? i jeszcze ze schodzącym dachem? nawet wcisnąć Ci sie tam będzie trudno - 60cm niech zajmą ubrania na wieszakach, zostaje Ci całe 56cm... i te drzwi do garderoby - chyba ciut za małe -nie stosuje sie juz drzwi mniejszych niz 80cm w swietle.

schody sa niestety nienormowe - w zabiegu nie spełniają warunku szerokosci 25cm w odleglosci 40 cm od poręczy balustrady a to oznacza ze bedą bardzo niewygodne

zadnych szaf w korytarzu - te w wiatrolapie nie mają szans pomiescic kurtek czy plaszczy (zbyt płytkie) a metrowa szafa we wnęce raczej nie wystarczy.

sluza z garazu do domu co najmniej klaustrofobiczna...

słowem przydałoby się poczyscic tu wiele rzeczy...

przepraszam ze sama krytyka, ale mysle ze jeszcze jest czas zeby te bledy poprawic,

pozdrawiam

tego oczekiwałem a nawet jeszcze więcej. jestem zupełnym laikiem i niestety większość uwag pokrywa sie z moimi. ten post i moje pytania o uwagi są bardziej dla mojej żony ponieważ ona twierdzi, że "przesadzam", a ja boję się, że wiele rzeczy będzie niedługo nie do odkręcenia. jak często bywa opinia kogoś z zewnątrz bywa bardziej wiarygodna. poza tym w rozmowach z naszym archi brakuje mi argumentów merytortycznych bo jak mam dyskutować z człowiekem który twierdzi, że będzie dobrze a inne uwagi zbywa żartem. (trochę chyba brak zaufania do arxchitekta wychodzi)

dlatego proszę także o merytoryczne uwagi właśnie co do tzw. sztuki/rzemiosła/zasad co bym mógł je przedstawić projektantowi najlepiej takich nie do zbicia. oczywiście nie chodzi mi o "pokazanie że archi nie racji" ale o to, że bede tam mieszkał pewnie resztę życia i chcę byc pewny, że będę zadowolony.

co do domu stoi prawie w osi wschód-zachód -droga od wschodu.

moje obawy to :

- ustawność "dużego" pokoju (teraz w bloku mam 25,5 m2) zwłaszcz gdzie postawić kino domowe z TV pod oknem czy przy ścianie do gabinetu, boję się że w pewnych przypadkach można będzie sobie od kominka opalić skarpetki.uważam, że za daleko wychodzi kominek w pokój.

- kuchnia trochę daleko od pionu, nie wiem dlaczego komin wentylacyjny i pion zniknął w porównaniu z poddaszem(pewnie pomyłka osoby która to przygotowywała),

- też się obawiam tego wąskiego pokoju bo jak wcześniej pisałem mamy zamiar wstawić tam 3-4 solidne regały na ksiżki(takie zaszklone i w starym stylu)

- nie wiem czy jest dobre usytuowanie kuchenki w kuchni (wiem że to tylko propozycja ale ...)

- nie wiem czy pasują z zewnątrz kolumny okrągłe bo w projekcie pod dachem jest sporo wyglądającego drewna(takie elementy więźby nie wiem jak się nazywają) moja propzycja byłą albo drewniane albo z klinkieru, z którego ma być cokół i całe wejście do domu.

- dla wyjaśnienia w pokojach na górze (tych nad kominkiem ) mają być pojedyńcze okna dachowe.

- nie wiem czy i jak powinny być wentylowane garderoby. garderoby troche były na nasze życzenie bo archi namówił nas na rezygnacje z piwnicy(koszty),potem wprowadził garderobę koło sypialni pewnie dlatego by drzwi od łazienki nie wychodziły na schody(bo tak było na początku.

elewacje będę miał to dorzucę licząc na Waszą wytrwałość w ocenianiu i pomoc.

napiszcie czy w ogóle dac sobie spokój czy jeszcze walczyć .chciałem zacząć budować w tym roku i zrobić SSZ.

aha mieszkać będzie 4 osoby czyli 2+2 i ewentualnie kiedyś babcia - dlatego pokój na dole zamknięty.

pozdrawiam i dzięki za wszystkie uwagi.

Piotr

Logard, projekt indywidualny robi sie po to, aby był on dopasowany maksymalnie do klienta. Druga sprawą jest wizja projektanta, ale ten dom to raczej bardzo typowy dom jednorodzinny, więc wizji architekta tutaj nie dostrzegam, jedynie jego błędy.

Brak zaufania do architekta to niedobra sprawa. Jesli nie traktuje Cię powaznie to z nim porozmawiaj. Ja tez nie widzę mozliwości prawidłowego rozplanowania kina domowego w Twoim salonie. W projekcie jest wiele błędów typowo warsztatowych (jak chociazby schody, o których pisałem wcześniej) - mimo, że to koncepcja (chociaz rysowana juz z dokladnoscią projektu budowlanego).

dać sobie spokój? a to niby dlaczego? masz tam mieszkać ze swoja rodziną, więc z projektu powinienes byc zadowolony w 100% (no może 95 :) )

udanej pracy z architektem - i nie daj się zbywać żartami

... dyskutować z człowiekem który twierdzi, że będzie dobrze a inne uwagi zbywa żartem.

Z takim architektem nie rozmawiałbym ani 5 min. Kto tu jest dla kogo?

Poszukaj takiego, który traktuje Cię jak partnera w dyskusji i jest otwarty na twoje sugestie (nie znaczy przyjmuje je bezkrytycznie) a nie opędza się od Ciebie aby tylko nie musieć czegoś ponownie przerysowywać.