Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

więc byłem wczoraj u archi wcześnie chyba coś wyczuł przez telefon bo jak przyszedłem już miał gotowe pomysły.kominek został przeniesiony w róg, dzięki czemu nie ma tego korytarzyka, kino domowe będzie obok kominka na tej ścianie(i chyba to najlepsze rozwiązanie) dzięki temu na górze zniknie bezsensowna szafka w jednym pokoju. salon na dole będzie miał ok. 26 m2 wiem, że to nie jest gigant ale teraz w bloku mam 25,5 m2 i jest całkiem sporo miejsca i mam w nim stół z krzesłąmi. dlatego by optycznie wszystko powiększyć raczej nie będzie ścianki dzielącej salon od jadalni. co do schodów , delikatnie napomknąłem czy schody będą wygodne ,archi stwierdził że spełniają normy więc będzie OK. Kuchnia :okap będzie wyprowadzał powietrze bezpośrednio na zewnątrz jakaś kratka np. pod oknem by się nie rzucała w oczy, nie wiem czy to dobre rozwiązanie czy nie będzie wiało z niego?wiatrołap drzwi mogą być otwierane na zewn. lecz archi mówi, że woli jak są do środka. według niego wystarczą wieszaki dla gości w wiatrołapie jesli się nie mieszczą to do szafy przy WC.góra : garderoba obok sypialni w niajniższym punkcie -przy ścianie ma trochę ponad 2m. druga garderoba ma mieć lekki skos w rogu.

pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

uwielbiam takich, co zwalają na komputer... kartka czy program zniesie wszystko...

§69

6. Szerokość stopni schodów wachlarzowych powinna wynosić co najmniej 0,25 m, natomiast w schodach zabiegowych i kręconych szerokość taką należy zapewnić w odległości nie większej niż 0,4 m od poręczy balustrady wewnętrznej lub słupa stanowiącego koncentryczną konstrukcję schodów.

co prawda nie wiem gdzie masz poręcz balustrady ale nie podejrzewam ze 20cm od krawedzi schodow:

pokaż mu to:

http://rsplus.com.pl/pub/forum/zabieg.jpg

• 2 weeks później...
Jak Ci idzie?

W czwartek, tydzień temu, podpisałem umowę z wykonawcą. We wtorek zgłosiłem rozpoczęcie prac. Jak śniegi spłyną (po Świętach?) zaczynamy kopać...

Ja jestem na etapie castingu Wykonawców. Jak na razie porażka, głównie jeżeli chodzi o kulturę pracy....

Hmmm... jak mój mi się będzie podobał, to Ci dam namiary. Jak na razie robi jak najlepsze wrażenie - ale oni zawsze robią dobre wrażenie - tylko potem różnie to bywa... :-/

Będę fotografował plac budowy i jak mi czasu starczy, pochwalę się postępami...

Pozdrawiam,

Jak na razie robi jak najlepsze wrażenie,

Widziałeś jego poprzednie dokonania?

Widziałeś... nawet jego dom widziałem... przynajmniej wiem, gdzie mieszka... w razie czego :-D

Namiar chętnie wezmę (nawet teraz) - tylko nie chcę wchodzić w paradę - nie wiem, jaki masz termin zakończenia prac w umowie...

Słuchaj, teraz Ci nie dam, bo go jeszcze weźmiesz i potem powiesz, że Ci złego poleciłem. Najpierw popatrzę, jak u mnie robi... Potem będę polecał - wtedy na priv... Przypomnij się pod koniec kwietnia - będę już pewnie w stanie coś powiedzieć... Chyba, że się upierasz i chcesz koniecznie teraz... Umowę mam podpisaną, więc w paradę raczej mi nie wejdziesz... :-)

U mnie ma skończyć stan surowy otwarty z pokryciem dachowym w ciągu 60 dni od wejścia na plac... czyli pod koniec maja circa about...

Pozdrawiam,

Witam...

Od dłuższego czasu podczytuje, podczytuje, a teraz już pora sie wziąć do budowy.

a tak naprawdę na razie do projektu.

Działkę mamy raczej wąską = 20m, ale długa na 60m. Do zabudowy w granicy północnej, gdzie nic nie stoi. Dom będzie w lesie (to znaczy działka jest leśna).

Dom wymyślilismy sobie ‘prawie piętrowy’ czyli taki podwyższony z niewielkimi skosami na piętrze. Rodzinka 4-osobowa (docelowo bo na razie 3 :-) plus ‘coś dla gościa’.

Nasz wstępny projekt dostępny jest na stronie:

http://www.air.strony.pl

Mamy jeszcze kilka niewiadomych, dlatego prośba do Was o rady praktyczne :-))))

Zawsze lepiej wiedziec wcześniej...

Idea jest taka, żeby pomiędzy wejściem do domu a wyjściem ogrodowym zachować swiatło, czemu ma pomóc klatka schodowa ‘wspianjąca się’ nad holem. Sama klatka schodowa może będzie bardziej łukiem niż okręgiem.

Drugie założenie to zachowac możliwie dużo otwartej przestrzeni (hol, klatka, salon, jadalnia).

Kuchnie planujemy ok 12m (opis na rzucie to stara wersja mniejszej kuchni). Kuchnia zamknięta dwuskrzydlowymi drzwiami.

Jezeli chodzi o piętro, to wszystko jeszcze do ustalenia. Np. czy rzeczywiście istnieje potrzeba małego pokoiku od południa... czy dodać drugą łazieneczkę obok głównej=małżenskiej sypialni od zachodu.....czy duże drzwi w łazience wschodniej?

Byc może zastąpimy trzy węższe okna od południa dwoma szerokimi........

Co myślicie? Prosimy o szczere krytyczne:-) komentarze!

Rosomaki

Czołem!

Przede wszystkim chciałym ci powiedzieć, że projekt jest interesujący, poniewaz sam mam nietypowy kształt działki (trójkąt) i każda próba dostosowania domu do nietypowej działki wzbudza moje zainteresowanie.

Nie napisałeś, czy dłuższe boki działki są od stron północ- południe czy wschód-zachód. Jest to bardzo istotne ze względu na usytuowanie tarasu.

Twój widok elewacji od strony południowej nie zgadza się z rzutem. Nie ma na nim po prostu trzech okien na parterze. Na rzucie parteru jest tylko jedno okno i to w nietypowym miejscu przy ścianie kuchni. Spowoduje to niedoświetlenie salonu w południe.

Ja na twoim miejscu od razu zbudowałbym garaz dwustanowiskowy. Zamieszkacie w terenie leśnym i na pewno z czasem będziecie miec dwa, a nawet trzy samochody. Zastanów się nad tym!

Bardzo istotne jest również to, czy dodatkowy pokój na parterze będzie waszą sypialnią czy na przykład gabinetem. W drugim przypadku niepotrzebna jest tak duża łazienka. Wystarczy małe WC. Piękny salon łazienkowy zrobiłbym na poddaszu.

To na razie tyle. Pozdrawiam!

Witam,

Pierwsze spostrzezenie ktore mi sie nasunelo to zaburzone proporcje pomiedzy bryla budynku a bryla garazu. Co do kolumn to moze kwestia gustu ale jak dla mnie to jest ich za duzo. Dach jest skomplikowany czyli drogi. Co do wnetrza to brak wiatrolapu.Niewygodne i chyba nienajlepiej umiejscowione schodyzabiegowe. Rysunek poddasza mi sie nie pokazal. Na koncu dotyczytalem informacje ze dom bedzie w lesie i nasunelo mi sie pytanie czy w ogole tego typu bryla domu pasuje do otoczenia. Przepraszam ze wyszlo tak ze uwagi sa krytyczne, lecz na etapie papieru wszystko jest mozliwe do zmiany na etapie budowy zasadnicze zmiany sa nie mozliwe.

Pozdrowienia

Dziękuję za wszelkie uwagi, a szczegolnie te krytyczne.

Mariusz: Co do położenia działki to wjazd jest od wschodu (szerokość boku wschodniego 20m) a sama działka ciągnie się przez 60m w kierunku zachodnim. Taras będzie więc od strony zachodniej. Od południa mam już sąsiada ze sporym domem więc taras od południa odpada, również ze względu na rozmiar działki.

Myślałem o garażu dwustanowiskowym ale nie zmieszczę sie na 20m :( , może wyjściem byłby wąski a długi garaż tak aby zmieściły się dwa samochody jeden za drugim. Ale mam co do tego pewne opory?

Okna na rzutach faktycznie nie odpowiadają rysunkom elewacji po stronie południowej (sa tylko prowizoryczne ‘kreski’) :-? . Nad oknami się zastanawiamy. Obecnie myślę nad dwoma większymi oknami (ze szprosami) na piętrze i trzema większymi na parterze, tak aby doświetlić salon. Muszę wykorzystać południowe słońce, którego w lesie i tak nie ma za wiele.

Pokój na parterze docelowo będzie naszą sypialnią, docelowo czyli jak nie będę miał siły chodzić po schodach. Dlatego chcemy mieć pełnowymiarową łazienkę na parterze. Na początek będzie spełniał raczej rolę gościnną. Duża łazienka jest też istotna dla kobiet w rodzinie – przeglosowane zostało że niewygodne byłoby biegac na górę gdy trzeba zrobić przed wyjściem szybkie zabiegi kosmetyczne (duze lustro + szafki na kilka kosmetykow, grzebykow, pasta do zębów itp itd)- ot co....

Pagin: Dzięki za krytykę! tego nam potrzeba :roll:

Proporcje budynek-garaż... muszę to przemyśleć, ale dzięki za uwagę! kwestia jeszcze otwarta, jednak zamysł jest taki, aby ze względu na późniejszego sąsiada również w granicy, bryła garażu została celowo odseparowana wizualnie od głównego budynku. Nie będzie wtedy wrażenia ze mamy duży bliżniak z różnych połówek.

Kolumny... tak, rozważamy też opcję płaskiej „przeszklonej” ściany od ogrodu, ewentualnie z wąskim balkonem. Balkon miałby spełnić rolę dachu nad wyjściem do ogrodu, jednak nie może być zbyt szeroki aby nie zabierał światła, nie zacieniał. Architekt nam sugeruje obecne rozwiązanie bo nawiązuje do klatki schodowej oraz wejścia, ale chyba funkcjonalność zwycięży (tzn bez kolumnowego tarasu)

Dach został już mocno uproszczony w porównaniu do wersji poprzedniej więc już się z tego cieszę :lol:

Jeśli już jesteśmy przy dachu: jeszcze jedna niewiadoma... zastanawiam się czy nie zamienić stronami przyczółków które obecnie są od zachodu i pełnią funkcje garderób. Rozważam czy nie lepiej zrobić przyczółki od frontu (wschód) a wtedy sypialnie byłyby wyższe od zachodu z możliwościa doświetlających lukarn w dachu.

Wiatrołap... ja chcę, żona nie. Pomijam kwestje prawne, bo podobno zgodnie ze sztuką musi być? Znajomi mają dom bez wiatrołapu i bardzo sobie to chwalą. Czytałem już wiele na ten temat ale przyznaję nie mam do końca wyrobionego zdania.

Schody ... założeniem jest aby nie przesłaniały salonu (schody będą na betonowej taśmie lub ażurowe i będą się wspinały po ściance). Przyznaję że walczymy z nimi już dość długo... w sumie już z pół roku. Pagin gdzie byś je umieścił?

Choć to las, to bardzo podmiejski i do takiego stylu postanowiliśmy nawiązać. Wzorowaliśmy się również na zabytkowym domku który bardzo nam przypadł do gustu......

A co myślicie o ścianach szczytowych -zwanych ogniomurowymi- które mają (to jeszcze zobaczymy;-)) nie być przykryte dachowką. Co się z tym wiąże, nie byłoby okapow.... taaak pewnie spór nie do rozstrzygnięcia. Dlatego napiszcie jeśli znacie kogoś kto zrobił obróbkę blacharską (miedź????) i nie musiał za kilka, kilkanaście lat wymieniać????

gdybym budował dla siebie i miał taki projekt to zmieniłbym w 1 kolejności usytuowanie otworów okiennych, drzwiowych i garażu

mamy cos takiego:

http://foto.onet.pl/upload/16/56/_447978_n.jpg

uwagi:

- okno 1 z lewej (oj duże!) lepiej wygladałoby gdyby mialo wspolną oś z tym w dachu (z tym ze po przesunięciu w prawo nie byłoby juz centralnie umieszczone w scianie salonu - trzeba by było jakoś to zatuszować)

- drzwi wejsciowe nie sa umieszczone idealnie po srodku ganku! dlaczego? Przesunąłbym je jak na obrazku ponizej,

- okno pomieszczenia technicznego jest połozone niesymetrycznie między gankiem a otworem bramy garażu - daszek ganka niemalże zachodzi na okiennicę. Przesunąłbym oba otwory (zwlaszcza ze pomysł z dachem nad czescią bramy garażu wyglada dziwnie)

Po małych zmianach (zero dodatkowych kosztów!) wyglądałoby to mniej więcej tak:

http://foto.onet.pl/upload/2/4/_447983_n.jpg

Co do tyłu budynku - okna kuchni i sypialni są OGROMNE, drzwi tarasowe wyglądają przy nich strasznie niepozornie. Zastanowiłbym się poważnie nad mniejszymi oknami (zresztą co tu się zastanawiać - na pewno bym je zmniejszył :D ) Ponadto okno kuchenne przesunąlbym w prawo i umiescił we wspolnej osi z dachowym.

Okiennice na szkicach są takie waskie że chyba składają sie na 2 razy, prawda? :wink:

Na scianie bocznej garazu istniejące okno zastąpiłbym dwoma trochę mniejszymi, umieszczonymi w proporcjonalnej odległosci od siebie (może nawet dałbym trzecie okno w składziku)

Nie chce powtarzać po innych uwag odnośnie funkcjonalności wnętrza, napiszę tylko że salon długości 9 m to pomyłka (ciekawe ile kosztowałoby utrzymanie w nim stałej temperatury przy -10 stopniach na dworze)

Witam

Cos sie wg mnie nie zgadza w rysunkach zadaszen od strony ogrodowej, przenikanie pomiedzy dachami na zachodniej i poludniowej elewacji wydaje sie narysowane ot tak sobie , cos takiego reczej nie powstanie gdzy nie da sie tak przeniknac polaci. Chodzi mi o te fragmenty narożne.

Sciany nosne poddasza stoja na stropie parteru, rozwiazanie trudne technicznie i podrazajace koszt budynku.

jajmar- dzieki.

Co do dachu, bierzemy poprawke na te rysunki..

Ściany na stropie - podobno podciągi miały rozwiazać problem. Jednak rzeczywiście dotychczas mysleliśmy tylko o podciagu w salonie na linii wsch-zachód. Nie zwróciliśmy uwagi na ściany piętra na linii południe-północ. porozmawiamy z architektem jak sobie to wyobraża....

pozdrowienia!

ha!!

bylismy u architekta i spore zmiany dzięki WAM :) będą nowe szkice i wtedy od razu wkleimy :)

na razie wycieliśmy kilka kolumn - po co mają jeszcze zaciemniac, ściana od ogrodu prosta. ściana piętra miała wspierać się na czymś zwanym 'żebro rozdzielcze' czyli dwie belki stropu gęstożebrowego obok siebie, ale jak juz dzięki jajmar-owi zaczęliśmy o niej myśleć, to powstała drobna zmiana: przygórki idą na stronę frontową czyli elewacja frontowa i ogrodowa zamieniają się miejscami.... nieźle, jesteśmy przejęci. w środku z grubsza tak jak było.

garaż dwustanowiskowy (dzięki mariusz/szczecin) :) z wejściem do domu.

dobranoc wszystkim!