Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

U nas projekt indywidualny numer 1 architekt tworzył 5 miesięcy, gdy był prawie na finiszu

zmienilismy koncepcję domu.

Projekt numer dwa (wykonany przez kuzyna - przyszłego architekta) - ustalanie układu

pomieszczeń trwało intensywnie jakieś 2 tygodnie, potem projekt i konstrukcja, całość

była gotowa do złożenia w urzędzie po niecałych 2 miesiącach.

Pozdrawiam

• 2 weeks później...
Gość krab

Trzeba oglądać zacząć od domów typowych i potem szukać projektów które się podobają rozkłady funkcji, detale, elewacje, kolorystyki, wielkość pokoji i tak wyjdzie Ci projek Twojego wymarzonego domu .

Mi tak wyszedł KRAB-2 a potem z marzeń trzeba przejść do rzeczywistośći finansowej, powodzenia

• 2 weeks później...
Gość Alicja Rogalinska

Witam wszystkich!

Jestem poczatkujacym budujacym.Pierwszy krok- projekt, dlatego zapytuje bardziej doswiadczonych- w co lepiej zainwestowac- gotowy, czy indywidualny? Fundusze na dom mam skromne, dom bedzie maly ok.100m2, potrzebuje wiec czegos na maksa praktycznego, ma swoja wizje, wynikajaca bardziej z praktycznych powodow, niz z upodoban...Chetnie wiec bym skorzystala z waszych doswiadczen...

Pozdrawiam

jak chcesz szybko odpowiedz to wystarczy że użyjesz funkcji szukaj

- projekt indywidualny jest lepszy od gotowego, bo dopasowujesz jego do swoich potrzeb, wadą jest wyższy koszt jego zakupu i często błędy popełniane przez inwestorów (niepraktyczne rozwiazania) czy architektów.

- projekt gotowy jest tańszy, bardziej sprawdzony i łatwiej znaleść tani projekt w budowie

Projekt gotowy jest lepszy bo tańszy i raczej wolny od błędów. Tj po pierwszych budowach wg tego projektu wkurzeni inwestorzy dzwonią a projektant poprawia błędy. Kolejne wersje są coraz doskonalsze.

Zawsze coś znajdziesz dla siebie. Najwyżej przekopiesz tak jak ja kilka tys projektów aż znajdziesz to co cię interesuje.