Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Na pewno nic nie stracisz, jak przejżysz kilka katalogów z projektami gotowymi. Koszt zamknie się w 50-100 zł co da ci całą masę katalogów i kilkaset (conajmniej) projektów. Jesli przebrniesz przez wszystkie i nie znajdziesz nic dla siebie to przynajmniej zdobędziesz wiedzę o różnorakich rozwiązańiach które pomogą ci zaplanować włąsny dom. My szukając znaleźliśmy kilka typów które miały wiele wspólnych cech, jednak włąsne pomysły jakoś dziwnie je przypominałę więc zdecydowaliśmy się na gotowy z minimalnymi adaptacjami. Koszt projektu z adaptacją i projektem zagospodarowania i innymi niezbędnymi projektami wyniósł nas około 3-3,2 tys zł.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Jeżeli masz mało pieniędzy, albo planujesz bardzo oszczędną budowę to tylko projekt gotowy. My niestety zdecydowaliśmy się na indywidualny i niestety była to porażka finansowa. Pokrótce wyglądało to tak: Wybraliśmy sobie w internecie gotowy projekt bardzo sympatycznego domku ( cena za projekt 1500 zł). Ze względów praktycznych chcieliśmy dokonać kilku zmian, między innymi przesunięcie jednego okna oraz wygospodarowanie miejsca na spiżarkę. Po spotkaniu z architektem okazało się, że ma on mnóstwo propozycji bardzo ciekawych, a co do samego domku to nie opłaca się robić zmian ( wymagana interwencja konstruktora - cena ok. 1000 zł), lepiej go narysować od podstaw z naszymi zmianami oraz dodatkowymi pomysłami przy kosztach zbliżonych. Oczywiście po naszych zmianach i zmianach architekta domek był całkowicie inny - i innym musiał być ze względu chociażby na ochronę praw autorskich. Za całość uzgodniliśmy 3500. Po wykonaniu pierwszej części ( architektonicznej ) i pierwszym rozliczeniu okazało się, że to jest 3500 plus VAT czyli 4270. Aby tego było mało projekt nie zawiera schematów branżowych ( tzn CO, gaz, Wod-kan, elektryczny) , gdzie za każdy liczą sobie po 500 zł . Czyli razem 6270. Jak dobrze policzysz za różnicę maiłbym 1/3 fundamentów. Z ostatniej chwili . Kierownik budowy ma pewne zastrzeżenia dotyczące części konstrukcyjnej - jak twierdzi parę rzeczy jest skaszanionych. Dodam, że cześć konstrukcyjna rodziła się od września ubiegłego roku do czerwca br.

Nauczeni tym doświadczeniem będziemy zawsze :

1) spisywali stosowną umowę z paragrafem o karach umownych

2) precyzowali zawsze cenę (brutto/netto)

3) dokładnie precyzowali zakres prac.

Kodaka

PS

Pisze to , bo mam nadzieję , że oszczędzę innym takich kłopotów jak my mieliśmy.

TYLKO PROJEKT INDYWIDUALNY.

Jeżeli dom z katalogu Ci się podoba bez zastrzeżeń ...prześpij się z nim kilka dni jak dalej jest to ten jedyny kup, ale pamiętaj,że i tak będziesz musiała zapłacić za umiejscowienie go na mapce plus przyłącza do twojej konkretnej sytuacji. Gdy chcesz zrobić w nim kilka zmian (np dotycżacych okien (wypada przestawić też kaloryfer) albo zmiany miejsca kuchni (ins Wodno-kanalizacyjna to koszt może być zbliżony do projektu indywidualnego. A trzeba pamiętać że niektórych zmian praktycznie nie da się zrobić np podnosząc wysokośc kondygnecji schody mogą wejść do salonu lub wyjść z domu (tak było w moin przypadku projekt który mi się podobał miał wys 2.55 , a mało kto na to zwraca uwagę przy wyborze domu i dlatego mam projekt indywidualny) jak widać każda modpowiedź jest dobra....lub zła :( .powodzenia i dobrego wyboru

W moim przekonaniu aby zdecydować się na projekt indywidualny trzeba mieć zawczasu w głowie jego wizję. W przeciwnym przypadku, gdy robi się coś na gorąco, może wyjść z tego dziwaczna hybryda do której z biegiem czasu (otrzeźwienie) będziemy czuli coraz większą niechęć.

Sadzę że dla architektonicznego laika najbezpieczniejszym wyjsciem jest wybranie gotowca i najwyżej wprowadzenie doń kilku drobnych zmian.

Gość Alicja Rogalinska

Dziekuje wszystkim za odpowiedzi na dreczace mnie pytanie-o naturze gotowej, badz indywidualnej projektu. Niestety, wiem tyle ile wiedzialam. Przekopie setki gotowcow, moze sie cos znajdzie. Z listow wynika, ze na pewno bedzie taniej, a indywidualny moze byc niespodzianka przekraczajaca oczekiwania. W kazdym razie dziekuje bardzo za zaangazowanie!!!

Pozdrawiam Was i do milego...

A tak a propos, czy ktokolwiek bylby w stanie napisac mi w punktach, rzeczowo, krok po kroku jakie urzedy, i gdzie isc po kolei?? Ziemie mam, prad mam, energie wlasna tez. Z gory dziekuje!!

• 4 weeks później...
sorry damian ale praktycznie projekt nie jest twój tylko architekta ja tez mam indywidualny projekt i od razu o ta pytałem. Co z tego, że większość pomysłów jest twoja ale niestety nie masz na to papierów. Możesz na początku zastrzec sobie wyłączność ale to tak jak w każdej innej branży niestety kosztuje. Dla pocieszenia dodam,że mój architekt nigdy żadnego projektu indywidualnego nie sprzedał dwa razy, bo każdy z nas ma trochę inny pomyśł na własny kąt (inaczej na rynku byłyby po trzy pomysły (parterowy, z użytkowym poddaszem, i piętrowy) powiedzmy w wielkościach co 10m2 a tak nie jest

prawa autorskie osobiste i majątkowe należa do architekta. Majątkowe może odsprzedać. Przykro mi, ale nawet jesli przyniosles projekt wykreslony a architekt przybil pieczątkę to praw do projektu nie posiadasz (chyba ze miales cos takiego w umowie). projekt jest sprzedawany klientowi na zasadzie licencji na jednokrotne wykorzystanie.

pozdrawiam

zarówno w przypadku projektów gotowych jak i ind. z reguły zawierana jest, jak napisał Robert , umowa licencyjna (niewyłączna), czyli o korzystanie z utworu - i tak zapewne będzie w przypadku Twojego projektu, co oznacza, ze arch może udzielać licencji/przenosić prawa maj. na inne osoby, nawet jeżeli w umowie nie będzie na ten temat ani słówka

pracownia nie będzie mogła już nikomu innemu sprzedać Twojego projektu, jeżeli zawrzecie umowę o przeniesienie autorskich praw majątkowych - takie umowy w przypadku projektów indywidualnych są czasem zawierane, jeżeli kupujacy ma pojęcie o prawie autorskim i zależy mu na tym aby jego dom był niepowtarzalny - z oczywistych względów wynagrodznie za projekt byłoby w takim wypadku wyższe (chyba co najmniej dwukrotnie :-? )

indywidualny i wyłączny, to różne formy ekstra niańczenia, czyli obie ekstra płatne :D, ale faktycznie te 2 pojęcia są często ze sobą mylnie utożsamiane

A, tam, ja nie lubie jak inne babeczki maja takie same kiecki jak ja :wink:

Nawet jeśli nigdy ich nie spotkasz i się nie dowiesz, że mają? ;)

Gdyby taki dom, wg mojego wymarzonego, wychuchanego, niepowtarzalnego projektu stanął niedaleko to też bym nie lubił, ale jeśli gdzieś tam to niech staje ;)

A, tam, ja nie lubie jak inne babeczki maja takie same kiecki jak ja :wink:

Nawet jeśli nigdy ich nie spotkasz i się nie dowiesz, że mają? ;)

Gdyby taki dom, wg mojego wymarzonego, wychuchanego, niepowtarzalnego projektu stanął niedaleko to też bym nie lubił, ale jeśli gdzieś tam to niech staje ;)

Wiesz, niby tak, ale ja jakas zaborcza jestem, i to co w bólach wymeczyłam, jest m-o-j-e :wink: sama swiadomosci, ze ktos ma "mój" dom, by mnie meczyła, dlatego mój kumpel, ma 'zakaz" odsprzedazy mojego projektu.Mam szczescie, ze to wieloletni kolega i on tolerancyjnie podchodzi do moich fobii :oops: