Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Allo, allo...

NIE WIEM CZY KTOŚ TU ZAGLĄDA :(

To w końcu "mój wątek", więc trudno, abym go nie obserwował :-)

CHCIAŁAM ZAPYTAĆ O ORIENTACYJNE KOSZTY BUDOWY TWOJEGO DOMU.

To akurat jest drażliwy temat... W sumie az boję się zajrzeć do notatek. Do tej pory na oko wydałem okolo 150 kzl. Do końca sezonu budowlanego zamknę się pewnie w 200k... Jeśli chodzi o całość inwestycji. Mam nadzieję nie przekraczać 600k. Buduję sposobem niegospodarskim, czyli wynajmuję firmy niemal do wszystkiego.

BARDZO MI SIĘ PODOBA.

Cieszę się, bo mi też ciągle się podoba... :-)

NIE MOGĘ OTWORZYĆ NIESTETY ZDJĘĆ Z REALIZACJI :(

Hmmm... zmieniałem firmę hostującą i zdjęcia w zły katalog mi się wrzuciły. Kliknij tutaj.

WKLEJ JAKIEŚ ZDJĘCIA. NA JAKIM ETAPIE JESTEŚ . JESTEM CIEKAWA JAK PRACE??

Obecnie mam stan surowy otwarty ze skończonym (i juz niecieknącym) dachem. Do końca listopada planuję dom zamknąć oraz zrobić ocieplenie i przygotować chałupę do zimowania.

Nota bene, caps lock Ci się zaciął? :o

Pozdrawiam,

O! Caps lock Ci się odblokował :-)

strasznie dużo :o ja mam połowę tej kwoty (mam nadzieję że mam bo jeszcze nie dostałam kredytu :(

No mało to to nie jest... Myślę, że za połowę mógłbym zacząć mieszkać w niewykończonym w 100% domu. Ale mam taką filozofię, aby wprowadzić sie do gotowego zamieszkania, aby nie babrać się z dziećmi na placu budowy. Może na później zostawię sobie tylko kwestię ogrodu. Ale wnętrze chcę mieć w stanie nie wymagającym cięższych prac i robotników biegających po pokojach.

czy to znaczy że mogę zapomnieć o nowoczesnym domku i mam budować "dworkowe klimaciki" :roll: ??

No nie, będę Cię wspierał duchowo - nie poddawaj się. Skoro masz mniej kasy, to masz kilka możliwości:

1. wybudować mniejszy dom - u mnie całkowitej powierzchni jest koło 230.

2. Zmienić technologię budowania ścian - porotherm nie jest najtańszy.

3. Zrezygnować z garażu

4. Zdecydować się na okna pcv no i żeby były mniejsze

5. Budować 'gospodarczo' i zaoszczędzić w moim przypadku byłoby to grubo ponad 50k - u mnie robocizna zatrudnionych firm wyglądała następująco:

- stan surowy otwarty ze źle zrobionym dachem 30k (z dobrze zrobionym byłoby 34k, ale odpadłyby poprawki poniżej)

- poprawki blacharsko dekarskie 5k

- ocieplenie styropianem i elewacja (bez tynków i płyt kamiennych) 14k robocizna + 3k rusztowanie

6. Zacząć budować dom wg projektu wymagającego mniej stali - u mnie poszło 12 ton!

7. Budować poza Warszawą, gdzie robocizna będzie tańsza

Acha... i w koszty podane w poprzednim poście nie wliczałem projektu, kosztów przebudowy gazociągu, dociągania mediów, kosztów elektryczności, kierownika budowy... Rozumiem, że ziemię już masz :-)

Pozdrawiam i trzymam kciuki. Informuj nas, na co się zdecydujesz :-)

Jestem z dolnego śląska. Nie mam ziemi jestem w 100% niegotowa :D tzn.duchowo i owszem. Jestem na etapie czytania, szukania, pytania i szacowania czy coś z tego będzie. Nie mam czasu niestety szukać ziemi (zajmuje się tym znajomy geodeta). Można spytać o koszt indywidualnego proj. i co on obejmuje?

Jestem z dolnego śląska.

O! ładne okolice...

Nie mam ziemi

Hmmm... a nawet ooops... to niestety spora część całkowitego kosztu inwestycji... Ale okazje mimo wszystko się zdarzają... Chcesz się zmieścic w 300k zarówno w kwestii działki jak i samej budowy? :-o

jestem w 100% niegotowa :D tzn.duchowo i owszem.

Być gotową duchem to już połowa sukcesu :-D

Jestem na etapie czytania, szukania, pytania i szacowania czy coś z tego będzie.

To akurat prawidłowe podejście. Ci co zaczynają budowę a potem czytają i się dowiadują kiepsko na tym wychodzą :-/

Nie mam czasu niestety szukać ziemi (zajmuje się tym znajomy geodeta).

A to wygodne...

Można spytać o koszt indywidualnego proj. i co on obejmuje?

Normalnie 12k, przynjamniej u mojego architekta - cena z początku zeszłego roku - ja zapłaciłem trochę mniej, bo to mój kolega ze szkoły. Ale jego 'konikiem' są płaskie dachy i w nich właśnie się specjalizuje... Dogadywaliśmy się bez problemu :-)

Pozdrawiam,

Nie mam czasu niestety szukać ziemi (zajmuje się tym znajomy geodeta).

A to wygodne...

Wygodne??? :roll:

Moim zdaniem to conajmniej niefrasobliwe! Źle rokuje całej budowie!

Teraz nie ma czasu szukać ziemi, potem nie będzie miała czasu na resztę...

O tyle wygodne, że znajomy geodeta z racji wykonywanego zawodu na pewno dużo rozmaitych działek ogląda - również tych na sprzedaż. Jak już jakąś namierzy to da cynk i Agac będzie mogła sobie pojechać i obejrzeć - niewykluczone, że w wielu przypadkach zobaczy ziemię nim ogłoszenie o jej sprzedaży pojawi się w prasie, czy trafi do agencji :-) A to już jest bardzo wygodne, nie sądzisz?

A jak już się człowiek zdecyduje, to może się na serio zająć budową. A ja też nie miałem czasu na gospodarcze/gospodarskie (nie wiem dlaczego, ale drażni mnie to określenie) budowanie domu i dlatego wynająłem firmę - czy to też uznasz za niefrasobliwe? :-o

A tak przy okazji, Aniu. Jak tam stemple? Przydają się? :-) Na jakim etapie jesteście?

Pozdrawiam nieustająco,

CO MYŚLICIE O C35 GWIAŹDZISTY MURATORA?

Bryła i przeszklenia ładne... ale... wnętrze mało funkcjonalne mimo efektownego parteru. Trzy malutkie sypialenki i tylko jedna łazienka na górze, brak choćby malutkiego pokoju/gabinetu na dole... Nie podoba mi się to wywyższenie sufitu nad częścią salonu - przy tak małej powierzchni to marnotrawstwo i starałbym się tam zrobić jakąś antresolę/bibliotekę przynajmniej, lub podniósłbym dach o jakiś metr i w dużej sypialni na górze dorobiłbym małą łazienke en suite i garderobę.

A poza tym całkiem całkiem a na kominach można nawet galę flagową zorganizować :-)

Ale ja to się nie znam, więc to mało miarodajna opinia :-)

Pozdrawiam,

Allo, allo...

nie podoba mi się już ten c35 :( za kwadratowy i zwykły.

Eeee... no nie jest zły, ale bym troszkę pozmieniał... (co ciekawe, rzuciłem na inne projekty tej pracowni i wszystkie mają podobne wady, ale to subiektywna opinia) Nie wiem ile Was jest w rodzinie i w jakich obecnie mieszkacie warunkach. Dla nas dom miał być skokiem jakościowym w spędzaniu życia. Miał być wygodny, przestronny, łatwy w utrzymaniu i dający pełnię radości nam i dzieciom... Czasem jednak trzeba iść na kompromisy...

chyba jednak zdecyduję się na projekt indywidualny.

Projekt indywidualny jest na pewno droższy, ale uzyskujesz dom szyty dokładnie na miarę. W moim przypadku powiedziałem architektowi jakie mamy potrzeby i ile kasy możemy na dom wydać. To były podstawowe założenia - no i płaski dach, oczywista :-) Szczęściarze z nas, że trafiliśmy na świetnego architekta.

A propos po co tyle stali ...

Nie widać tego może dobrze na zdjęciach, ale piętro w kilku miejscach nadwiesza się nad parterem. W związku z tym parę ścian "wisi w powietrzu". Stąd konieczność dozbrojenia stropu parteru, aby wszystko się kupy trzymało.

twój projekt jest naprawdę super...długo nad nim pracowaliście?

Dziękuję w imieniu swoim i architekta :-) Zaczęliśmy jakoś w końcu grudnia 2003 a do gminy gotowy projekt zanieśliśmy pod koniec kwietnia 2004. Ale prace postępowały bez specjalnej presji czasowej. A narady nad projektem odbywały się w miłej atmosferze zawsze okraszonej dobrym jedzeniem i winem... więc na upartego dałoby radę szybciej...

Pozdrawiam,

• 1 month później...