Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

szkoda, ze juz tych rzutow nie mozna obejrzec

Tak jak pisałem wcześniej... Rzuty usunąłem, gdy budowa domu weszła w fazę realizacji. Szanuję swoją prywatność... przepraszam, ale liczę na wyrozumiałość :-)

domek wyglada super

Dziękuję... Dziś ruszyła instalacja wentylacji mechanicznej...

pozdrawiam

Również pozdrawiam,

• 2 weeks później...
  • Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 2 weeks później...

Od kilku miesięcy przegladam projekty gotowe i dochodze do wniosku, z eidealnego dla mnie nie znajde. Wlasciwei przygladam sie bardziej ukladom funkcjonalnym, bo idealnego projektu wiem, ze nie znajde. Chocby ze wzgledu na warunki zabudowy obiowiazujace w mojej gminie czyli bardzo duzy kat nachylenia dachu (49-54 st). Zastanawialam sie czy kupic projekt gotowy i dac od architekta zeby przeliczyl konstrukcje dachu, zrobil projekt zagospodarowania dzialki, czy lepiej od razu zamowic projekt indywidualny, a zasugerowac jedynie konkretny uklad funkcjonalny. jakie sa wasze doswiadczenia? Niektorzy twierdza, ze takie przelicznaie wyjdzie w cenie projktu indywidualnego i ze szkoda sobie zawracac glowe. Z gotowych najbardziej mi sie podoba modrzewiowy z wykuszem.

Bede wdzieczna za rady wszelakie :)

Pozdrawiam,

Bardzo mozliwe ze przerabianie projektu gotowego wyjdzie ci w cenia indywidualnego

Juz samo poszerzenie np o metr domu typowego wiaze sie ze zmiana rysunkow: fundamentu parteru (poddasza) przekroju , dachu wiezby i elewacji. A takze jak sama zauwazylas przeliczen konstrukcyjnych

Koszt typowego projektu to ok 1500- 1800, za adaptacje placisz (mniej wiecej zalezy tez od lokalizacji) 800 -1000 zl, za wrysowanie na dzilakie od 800- 1000 zl czyli projekt typowy kosztuje ok 3000- 4000

Projekt indywidulany mozna miec juz w cenie 5 000- 6000 (z wrysowniem i adaptacja) czasy gdy indywidulany projekt kosztowal ok 10 - 15 tys juz minely (nietety dla architektow :wink: )

Wydaje mi sie ze za projektem indywidulanym u Ciebie przemawiaja rzeczy:

- brak projektu typowego ktory wymagalby tylko kosmetycznych poprawek

- koszty projektu typowego / indywidualnego zblizone

- koszt ok 6 tys w skali calej inwestycji budowy domu jest niewielki a warto przeciez miec juz ten idealny zwl ze to czesto inwestycja na cale zycie

- sprecyzowane oczekiwania - czyli wiesz w ktora strone pojsc i masz duze szanse dogadania sie z architektem

Oczywiscie typowka ma tez plusy - sprawdzony projekt (choc i w tych typowych zdarzaja sie bledy) czesto sa proste w budowie i co za tym idzie tanssze (ale to latwe do wyegzekwowania u architekta - po prostu trzeba pokazac cos na przykladzie typowego czego sie oczekuje)

Jesli masz mozliwosc wspolpracy z dobrym rzetelnym architektem - stanowczo namawialabym na indywidulany

Pozdrawiam i zycze dobrego wyboru:)

Projekt indywidulany mozna miec juz w cenie 5 000- 6000 (z wrysowniem i adaptacja) czasy gdy indywidulany projekt kosztowal ok 10 - 15 tys juz minely (nietety dla architektow :wink: )

ech, tu na forum widzialem ze nawet za 3 tysiące można zrobić projekt indywidualny :D

Zielonoka, te czasy nie minęły, sa pracownie które za projekt biorą 20-30 tysięcy i klientów mają wciąż niemało...

Fakt tylko taki, że jeśli ktoś chce mieć dom prawie taki jak gotowe (z indywidulanym jednakże zaprojektowaniem funkcji) to cena powyżej 10tys. wydaje się wygórowana...

inna sprawa jaki jest zakres pracy architekta. jesli zamówisz projekt indywidualny wraz z zalatwieniem mapy do celów projektowych, badań gruntu i wszystkimi uzgodnieniami, wszystkimi projektami branzowymi a moze jeszcze rysunkami wykonawczymi konstrukcji to te 10tys jest raczej atrakcyjną ceną...

pozdrawiam

ech, tu na forum widzialem ze nawet za 3 tysiące można zrobić projekt indywidualny :D

Zielonoka, te czasy nie minęły, sa pracownie które za projekt biorą 20-30 tysięcy i klientów mają wciąż niemało...

Fakt tylko taki, że jeśli ktoś chce mieć dom prawie taki jak gotowe (z indywidulanym jednakże zaprojektowaniem funkcji) to cena powyżej 10tys. wydaje się wygórowana...

inna sprawa jaki jest zakres pracy architekta. jesli zamówisz projekt indywidualny wraz z zalatwieniem mapy do celów projektowych, badań gruntu i wszystkimi uzgodnieniami, wszystkimi projektami branzowymi a moze jeszcze rysunkami wykonawczymi konstrukcji to te 10tys jest raczej atrakcyjną ceną...

pozdrawiam

nie no oczywiscie ze sie zdarzaja sie , ale nie jest to juz takie powszechne

koszt dobrego projektu zwykle to ok 6 - 8 tys (mowie za sam projekt)

5 -6 to juz wg mnie taka dolna granica za cos opracowanego porzadnie, te 3 tys zastanawialbym sie czemu tak tanio i co sie za tym kryje :wink:

Tez zalezy czy architek wymysla cos od poczatku , metoda prob i bledow czy klientowi sie spodoba czy tez klient pokazuje projekt typowy lub narysowany szkicowo przez siebie i chce cos w "tym stylu" wtedy praca projektanta jest o wiele latwiejsza ;)

pozdrawiam!

dla mnnie problem z proj. indywidualnym jest taki, ze gotowy projekt WIDZĘ, a nie muszę go sobie wyobrażać. Niestety nie mam takiej wyobraźni i dopiero jak zobaczę, to wiem, czy mi się podoba, czy nie i co chciałabym zmienić.

Boję się, że może być tak jak u fryzjera: ja tłumaczę, jaka ma być fryzura, on przytakuje, tnie, i ....... mam zupełnie co innego na głowie, niż ja opisywałam. nie zdarzyło się wam coś takiego?

Byłam u jednego architekta, ale on rysuje tylko na desce, co w ogole do mnie nie przemawia. Czy tak jest zawsze, czy istnieje możliwość, zeby architekt pokazał wizualizację? Czy to już luksus za te np. 30 tys.?

No i dlatego czasem dobrze miec katalog domow typowych - pokazuje sie mniej wiecej o co chodzi albo pokazuje sie ze w tym projekcie to sie podoba to a drugim cos innego

a architekt jest po to zeby usiadl i sie pomeczyl jak to ładnie zgrac w calosc ;)

nie zebym koniecznie namawiala na projekty idywidualne :wink:

jest cala masa projektow typowych i zazwyczaj cos sie znajdzie co odpowiada

z tym ze to ma sens jesli potem adaptujemy projekt typowy a nie przerabiamy go kompletnie ....

zdarzaja sie sytuacje jak w przypadku autorki postu - nic nie pasuje i jak zastanawia sie nad totalnymi przerobkami typowego - to wg mnie nie ma to wiekszego sensu , w takim przypadku warto zainwestowac w projekt indywidualny

Tez zalezy czy architek wymysla cos od poczatku , metoda prob i bledow czy klientowi sie spodoba czy tez klient pokazuje projekt typowy lub narysowany szkicowo przez siebie i chce cos w "tym stylu" wtedy praca projektanta jest o wiele latwiejsza ;)

pozdrawiam!

pozwolę sobie ziolonooka tutaj się z tobą niezgodzić...

według mnie znacznie łatwiej jest zaprojektować coś od początku, wkładając w to umiejętności, wyobraźnię, czasem serce, niż wtedy gdy ewentualny inwestor koniecznie chce mieć projekt dopasowany do jego szkicu, czy do domu sąsiada. a szczególnie wtedy, gdy tenże szkic, czy dom kompletnie tobie, jako projektantowi, się nie podoba :-? :wink:

Mowilam o przypadku gdy Inwestor sam nie wie do konca czego chce, nie ma sprecyzowanych wymagan lub po prostu nie umie tego przekazac (albo architekt wylapac***)

Pewnie ze najfajniej jest sobie poszalec ale czasem bywa tak ze A. sobie szaleje i kreuje jakis dom a Inwestor...patrzy potem z przerazeniem i wcale nie chce w czyms takim zamieszkac:)

Wydaje mi sie ze dobrze jak przynajmniej poczatek wspolpracy bazuje na czyms a potem faktycznie moze sie to przeobrazic w cos zupelnie innego ale takiego ze i projektujacemu i zamawiajacemu sie podoba :)

chodzi o jakas baze o punkt zaczepienia i dyskusji

*** czasem jak nie ma porozumienia to lepiej zrezygnowac z wspolpracy , ale to juz inna kwestia;)

dlatego zadaniem architekta (między innymi), "jest rozpoznanie terenu".

mam tu na mysli prawdziwe poznanie zamiarów i upodobań inwestora.

i to zanim zasiądzie się do deski, czy do komputera.

niestety, często jest tak, że praca projektanta, to cała masa kompromisów, pomiędzy jego pomysłami, jego doświadczeniem i tym czego nauczono go w szkole a wyobrażeniami i zamiarami inwestora.

masz jednak rację w tym, że czasem dobrze jest jak początek współpracy zacznie się od jakiegoś "punktu zaczepienia"...

Bardzo dziękuję wszystkim za rady. W moim terenie, z tego co sie zorientowałam architekci biora od 6 tys. za projekt indywidualny i znalazłam takich po 6-8 tys. raptem 3-4-rech. Większość oscyluje w granicach 15-tu. Ja w każdym razie spróbuje z tymi tańszymi. Mam nadzieję, że któryś mi podejdzie. Pokaże mu układ funkcjonalny, który mi się podoba, powiem, że chcę tani domek z dwuspadowym dachem. Dwóch moich znajomych, którzy niedawno wybudowali domy ma różne żale do architektów, a to o komin w miejscu które przemarza, a to o zbyt mały przedsionek w którym nie ma jak się rozpłaszczyć. Twierdzą, że zbyt ślepo wierzyli architektowi - jego wiedzy i doświadczeniu.

Na co zwracać uwagę w rozmowie z architektem żeby później nie żalować?

Pozdrawiam,

Witam,

finalizuję zakup działki i zaczynamy się z żoną zastanawiać nad projektem. Jako że w gazetach/katalogach/na stronach www nie mogliśmy znaleźć niczego pasującego poświęciłem troszkę czasu i rozrysowałem projekt sam.

Założenia konstrukcyjne - ściana 2warstwowa, strop drewniany, poddasze nieużytkowe, dach 2spadowy, dachówka/blacha. Duża kotłownia - kocioł na paliwo stałe, garaż wolnostojący.

Bardzo proszę o skomentowanie rozkładu pomieszczeń, wejście będzie dokładnie od południa - położenie działki i sąsiednie budynki niejako wymuszają takie ustawienie, każde inne położenie/kształt/rodzaj dachu spowoduje, że dom będzie wyglądać jak z choinki (wokoło zabudowa siedliskowa, duże budynki z dwuspadowymi dachami ustawione albo w osi wsch/zach albo pn/pld, nasz pasowalby tylko jak wyzej, taras od poludnia tez bedzie w sumie malo intymny a za domem zostanie 15a niewykorzystanego miejsca).

Projekt mozna zobaczyć tutaj :

http://www.grabiczanin.prv.pl

Z góry dziękuję za krytykę/propozycje innych rozwiązań.

Pozdrawiam,

e2rd

Darek K.

Sami myslimy o podobnycm rozkładzie pomiesczeń i jednakowej ilości pomiesżczeń, wstepnie wybraliśmy słoneczny , tylko z dachem 35 st

http://www.wlasny-dom.pl/materialy/INTERNET_1082/index.html

wadą projektów gotowychjest brak pomiesczeń gospodarczych - przy słonecznym jest kotłownia przy garażu a przy kuchni jest po prostu pomieszczenie gospodarcze. U Ciebie swietnie rozwiazałeś kotłownię z wejsciem z dwóch stron (paliwa stałe!)

- rozumiem, ze jest od strony północnej? Pomyśl jescze nad jakaś pralnia i szerszym wiatrołapem

pozdrawiam!

Jesli dobrze zrozumialam sciane od zachodu zostawiacie bez okien. Czy tam ma stac garaż? Moim zadniem to nielogiczne biorąc pod uwage fakt, że dom jest otwarty na północ ( dwa pokoje) No, chyba ze nie ma innego wyjscia. ja tez mam taka dzialke ze wchodzi w gre tylko wejscie od poludnia, tylko ja staram sie otworzyc na zachod. To u mnie najkorzystniejszy kierunek. A chce miec cos takiego jak w modrzewiowym:

http://www.domek.net.pl/mur_modrzewiowy_z_wykuszem/mur_modrzewiowy_front.htm

Witam,

od zachodu mamy mało miejsca/ścianę sąsiada więc okna raczej bez sensu. Garaż prawdopodobnie przy zachodniej ścianie, choć wymagałoby to przejazdu przed domem - muszę zrobić badania gruntu i sprawdzić czy i gdzie da się wkopać oczyszczalnię, wtedy będzie decyzja nt. garażu.

Co do rozkładu pomieszczeń - pasował nam właśnie "słoneczny" albo "jak marzenie" z garażem ale w żadnym nie było wystarczająco dużej kotłowni ani salonu. Co do pralni - dobra uwaga, ale bez powiększania budynku chyba już niewiele da się zrobić. Wiatrołap można ewntualnie powiększyć robiąc mały ganek, będzie jak najbardziej pasować do otoczenia, tylko nie mogę go sobie jakoś wyobrazić ;)

Pozdrawiam,

e2rd

Darek K.