Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Mam wielką prośbę do osób które zlecały wykonanie projektu indywidualnego.

Szukam pracowni która wykonałaby projekt indywidualny w rozsądnej cenie, dotychczas wszyscy projektanci koszty takiego projektu szacowali na ok. 3% wartości budowy , gdzie wartość budowy wyliczona przez tych

projektantów była bardzo zawyżona.

Bardzo prosze o pomoc,dziekuję za wszystkie odpowiedzi.

Pozdrawiam

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 3 weeks później...

Ja umówiłem się na 10,0 tys zł.

Projekt architektoniczno-budowlany indywidulany (nietypowy kształt działki)- ok. 160 m2 + garaż

projekty instalacji wewnętrznych

projekt zagospodarowania działki

projekty przyłączy wod-kan

+ załatwienie wszelkich uzgodnień i uzyskanie pozwolenia na budowę

-------------------------------

mapka do celów projektowych - moje koszty

czy trza brać geodetę i do czego?

Z tego co piszecie to chyba przepłacam, a do tego gościu nie trzyma terminów. Jeszcze umowa nie zawarta więc mogę zmienić.

Szkice domu i rozkład pomieszczeń mamy. Czyli wiemy co i jak ma być.

Może ktoś z Was poleci nam dobrego projektanta najlepiej z południa woj. lubuskiego.

Ja z indywidualnym mam inny problem - ponieważ nie wiesz co ci architekst stworzy a za 6 000 nie będzie mu się chciało 4 razy zaczynac od nowa jak za każdym rzem dom nie będize się podobał.

Rozwiązaniem jest obejrzenie portfolio architekta i znalezienie takiego, które styl ci odpowiada. Niestety na 30 architektów kończacych jeden rocznik uczelni 2-3 ma własny styl. Więc fakt, że można zlaeźć kogoś za 6 000 zł nie oznacza, że zrobi nam ładny projekt. Abstrachując od przypadków prostej bryły z dwuspadowym dachem - zlecanie projektu to zawsze małe ryzyko.

Kiedy ja znalazłem architekta, którego styl mi się podoba jego koszty nie dały rady zejśc poniżej 15 000 zł.

W projekty za 3000 zł nie wierzę - "zbyt tani" projekt to czsami strata 10 000zł i więcej w czasie budowy. Dobry konstuktor potrafi zaoszczedzić kilka tysięcy, to samo instalatorzy.

No i mam zgryz jestem gotów zapłacić i 6-8 000, ale chciałbym mieć ładny dom. Wychodzi na to, że jednak gotowce ich adaptacja to dobre rozwiązanie.

Jest jezscze jedno rozwiązanie - no coż może nie do końca w zgodzie z prawem autorskim - znajdujesz dobrego architekta-rzemieślnika - pokazujesz mu projekt który wizualnie ci się najbardziej podoba - wtałczas w jego bryłę swoje wymagania :/.

Wiem ja wygląda rozkład pomieszczeń to już mamy z architektem uzgodnione. Było ciężko. Jedna wada tego gościa to to, że nigdy jeszcze na czas nie załatwił, oddzwonił, uzgodnił, itp.

Byliśmy w firmie projektowej tam gościu nie chiał słuchać naszych rozwiązań co do ustawienia domu, rozkładu pomieszczeń i odesłał nas do swoich starych gotowych projektów, które może trzeba "tylko" przerobić. My już "przerobilismy" kilka tysięcy projektów i wiemy, że gotowca nie znajdziemy. Do tego jego cena to 15,0 tys. zł za projekt indywidulany.

Wracamy do tego, który nie trzyma terminów, ale ma pomysł na tą działkę i jest tańszy. :-? Zobaczymy

Witam

Po długich i ciężkich przemyśleniach i wahaniach architekt dostarczył nam zarys wymarzonego domku. Wiadomo,że jak ktoś (my) wbije sobie coś do głowy, to nie zauważa być może istotnych detali ułatwiających późniejsze mieszkanie w nowym domu. Dlatego proszę jeszcze o sugestie dotyczące rozplanowania pomieszczeń.

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc

http://i81.photobucket.com/albums/j202/Buschido1/Domekparter.jpg

http://i81.photobucket.com/albums/j202/Buschido1/Domekpoddasze.jpg

http://i81.photobucket.com/albums/j202/Buschido1/Domekdach.jpg

witam

same rzuty to za mało, żeby ocenić wasz przyszły dom...

ale spróbuję parę sugestii (oczywiście to moje prywatne zdanie i to co mi się nie podoba, wam może przypaść do gustu) :roll:

1. rzut wydaje mi się za bardzo porzeźbiony, panuje tu swoisty bałagan - i wykusz i filar i podcień, jakis taki brak konsekwencji (ciekawe jak rozwiązano elewacje)

2. we wnętrzu - wolabym mieć dostęp do pomieszczenia gospodarczego z holu, a nie tylko od garażu

3. schody - chyba dość niefortunnie sie układają

4. szkoda, że na górze, przy tylu sypialniach, zaprojektowano tylko jedną łazienkę i to taka małą

5. no i mozna by się pokusić o trochę większy hol na górze

na razie więcej mi sie nie rzuca na oczy

aha! podoba mi się że połacie dachu są proste, bez lukarn...

Dzieki za odzew. Postaram się napisać więcej szczegółów:

ad1. umieszczę wizualizację elewacji

ad.2 zrezygnowaliśmy z bezpośredniego dostępu z holu do kotłowni ze względu na fakt ogrzewania domu piecem na paliwo stałe (brud i hałas z kotłowni) oraz dla tego, że garaż i kotłownia są obniżone o ok. 0,5 metra w stosunku do poziomu domu

ad.3 schody z założenia mają być ze spocznikiem, gdzie z półpiętra jest wejście do pokoju (ów) nad garażem

ad.4 obok tej małej łazienki jest pomieszczenie przeznaczone na pralnię i suszarnię - zastanawialiśmy się już czy nie zamienić się i w miejscu pralni dać łazienkę (różnica ok. 4m2). Generalnie chcieliśmy tylko trzy pokoje na górze ale architekt postawił ściany jedna nad drugą motywując to tym,że konstrukcja będzie stabilniejsza biorąc pod uwagę strop i skosy wylewane jako monolit.

ad.5 prawdę powiedziawszy szkoda mi troszkę miejsca na obszerniejszy hol

Pozdrawiam

Dzieki za odzew. Postaram się napisać więcej szczegółów:

ad1. umieszczę wizualizację elewacji

ad.2 zrezygnowaliśmy z bezpośredniego dostępu z holu do kotłowni ze względu na fakt ogrzewania domu piecem na paliwo stałe (brud i hałas z kotłowni) oraz dla tego, że garaż i kotłownia są obniżone o ok. 0,5 metra w stosunku do poziomu domu

ad.3 schody z założenia mają być ze spocznikiem, gdzie z półpiętra jest wejście do pokoju (ów) nad garażem

ad.4 obok tej małej łazienki jest pomieszczenie przeznaczone na pralnię i suszarnię - zastanawialiśmy się już czy nie zamienić się i w miejscu pralni dać łazienkę (różnica ok. 4m2). Generalnie chcieliśmy tylko trzy pokoje na górze ale architekt postawił ściany jedna nad drugą motywując to tym,że konstrukcja będzie stabilniejsza biorąc pod uwagę strop i skosy wylewane jako monolit.

ad.5 prawdę powiedziawszy szkoda mi troszkę miejsca na obszerniejszy hol

Pozdrawiam

tak, teraz po twoich wyjaśnieniach wiecej rozumiem

kotłownia jest uzasadniona. faktycznie nie powinno być bezpośredniego dostępu z tego pomieszczenia do wnętrza domu, a w ten sposób garaż będzie stanowił swoistą śluzę.

dlaczego skosy wylewane? rozumiem, że jest różnica poziomów, ale konstrukcja nie wydaje się być aż taka skomplikowana... czym wasz projektant motywował takie rozwiązanie? (możesz wrzucic przekrój)

pzdr.

a

Nie mam jeszcze pełnej dokumentacji ale na skosy zdecydowałem się z dwóch względów:

primo - pokryciem dachu bedzie blachodachówka i skosy betonowe ocieplone z zewnątrz styro tłumiły będą odgłosy

secundo - prosta konstrukcja, bardzo szybkie wykończenie poddasza i możliwość bezproblemowego umiejscowienia na strychu graciarni.

Później nie będą mnie także denerwowały popękane łączenia płyt regipsowych (a te pojawią się prędzej czy później).

Co myślisz o schodach i o tak wielu pomieszczeniach na poddaszu, czy można skasować jakieś i jego kosztem powiększyć pozostałe (w taki sposób żeby nie wyszedł hangar lotniczy). Czy pozostawić łazienkę tam gdzie jest czy też zamienić ją miejscami z pralnią?

pzdr.

B.

wiesz, Buschido

nie chciałabym wkraczać w kompetencje waszego projektanta :roll:

... w końcu za coś mu płacicie

niech siada i rysuje aż do skutku, czyli do pełni waszego zadowolenia

ps. a na poddaszu zamieniłabym łazienkę z jednym z pomieszczeń pomiędzy dwiema sypialniami,

a w jej miejscu zrobiłabym garderobę.

Rzeczywiście, projekt bardzo podobny do naszego "Domu pod Modrzewiem".

Jesteś pewny, że garaż ma być jednostanowiskowy? My już żałujemy, że nie mamy większego.

Reszta wydaje się OK - ważne, że strych ma dach dwuspadowy, bo u nas był to błąd (materiał ten sam, a więcej przestrzeni).

Nad wejściem głównym przydałoby się jakieś zadaszenie - nam tego brakuje. Tym bardziej, że jest miejsce (nad schodkami) - projektant powinien tylko przemyśleć konstrukcję dachu, żeby dodatkowo wpasować jakiś daszek. U nas nie było takiej możliwości, bo od razu są drzwi garażowe.

• 2 weeks później...

Hej,

chciałbym się spytać, czy macie jakieś doświadczenia z biurami projektowymi i własnymi projektami. Chciałbym zaprojektować sam, tzn. przez biuro, swój dom, tzn. określić swoje wymagania i otrzymać projekt.

Czy wiecie ile coś takiego trwa i jakie biura się tym zajmują? Kogo możecie polecić?

Witam,

ja wlasnie jestem w trakcie "realizacji" projektu indywidualnego

generalnie sama wymyslilam sobie jak nasz dom ma wygladac a pozniej spotkalam sie z architektem i teraz on (razem z konstruktorem) zajma sie projektem

architekta (Pania architekt) polecila mi jedna z forumowiczek i jestem zadowolwona

poza tym biura przygotowujace proj. gotowe czesto przyjmyja zlecenia proj. indywidualnych wiec wystarczy sie z nimi skontaktowac

niektore biura sa gotowe wspolpracowac "na odleglosc", ale wydaje mi sie ze to malo wygodne

a jesli chodzi o czas realizacji takiego zamowienia - z tym moze byc bardzo roznie

sam okres opracowania koncepcji moze zajac sporo czasu jesli do konca nie wiesz czego chcesz - ja mialam opracowana koncepcje wiec ten etam pominelismy

pozdrawiam i zycze powodzenia

• 1 month później...

Witam

Przez 2 lata wybierania odpowiedniego projektu i wymyślaniu zmian, doszliśmy do wniosku, że należy zamówić projekt indywidualny.

Projekt nasz jest odzwierciedleniem naszych pomysłów do gotowych już projektów.

Niestety dalej na niego czekamy - bo choć jest maj, nasz projektant nie może dokładnie określić kiedy zakończą się wszystkie prace.

Cała rzecz trwa od stycznia tego roku. Od marca mamy już gotową koncepcję na każdy element projektu.

I moje pytanie - jak długo czekaliście na swój projekt od momentu "zakończenia wizji" ?

Pozdrawiam