Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie umiem wstawic inaczej obrazka

http://images.homeplans.com/plan/www_fcpv_jpg/21088.jpg

Najezdzasz kursorem na obrazek . Klikasz prawym guzikiem . Na dole - wlasciwosci .Odnajdujesz adres . W tym przypadku to : http://images.homeplans.com/plan/www_fcpv_jpg/21088.jpg . Zaznaczasz go i robisz "kopiuj" . Nastepnie przechodzisz do forum Muratora i klikasz "img - robisz wklej - img " .Na wszelki wypadek sprawdzasz " podglad " i juz .

Dom bardzo mi sie podoba .

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak Ci sie to podoba to w czym problem?

Przejrzyj wiecej Home Plans ,

wrzuc w Google i zobaczysz ile masz ogladania.

Jak to w czym ??? Przecież napisałam - nie stać mnie na taką chatę :(

Jak myslisz w jaki sposób wpadłam na ten dom??

Przegladalam Home Plans godzinami :wink:

Jeszcze raz front

http://images.homeplans.com/plan/www_mg_htm/aps-1914/images/aps-1914_test_01_aps-1914_0820_fcp_vert1.jpg

i nikt sie nie przejmuje ze nie ma hollu ....

http://images.homeplans.com/plan/www_mg_htm/aps-1914/images/aps-1914_test_01_aps-1914_0805_entry.jpg

i że salon i kuchnia to jednocześnie komunikacja ;)

http://images.homeplans.com/plan/www_mg_htm/aps-1914/images/aps-1914_test_01_aps-1914_0764_family_horiz.jpg

Podoba mi się też częsciowo zadaszony taras

http://images.homeplans.com/plan/www_mg_htm/aps-1914/images/aps-1914_test_01_aps-1914_0824_rear_deck.jpg

Luc Skywalker - DZIĘKI - nauczyłam sie ;)

ale przeciez sama mowiłas,ze nie lubisz holi a chcesz takowy zrobic ze swojego salonu.

Nie pisałam ze nie lubię holi ;)

Chodziło mi raczej o to ze szkoda m2 na holl ktory sluzy tykp po to by po nim przejśc.

Dlatego uważam ze lepiej wykorzystać te m2 w sposób bardziej sensowny np. jako wiekszy salon.

• 3 weeks później...

bardzo prosze oceńcie pod względem funkcjonalności i estetyki poniższy projekt (mam nadzieję, że uda mi się wkleić zdjęcia projektu) - no i mam nadzieję, że będzie cokolwiek widać

domek ma wymiary 12m na 9 m i bedzie miał prawdopodobnie przyklejony garaż od frontu - ot taka prosta chalupka

uwaga wklejam projekt fontu i bocznej elewacji

kurcze muszę się poprawić...

może troszkę opisze, bo tak przyglądam się, przyglądam i doszłam do wniosku, że możecie nie wiedzieć po co sa niektóre pomieszczenia i czemu maja sluzyć;)

na parterze; wchodząc do domu, po lewej mamy łazienkę, zaraz potem pokój do pracy (wszystkie ksiązki komputer deska kreślarska męża i temu podobne0, następnie tzw salon z kominkiem na srodku, a na końcu kuchnię, pod schodami jest wejście do piwnicy, które zasłaniac ma komin z kominkiem

na poddaszu trzy sypialnie, łazienka, pralnia (to najmniejsze pomieszczenie) i garderoba (to kiszkowate między pokojami)

Jeżeli chodzi o wnętrze domu jest ono bardzo przejrzyste, podoba mi się przestrzeń na parterze. Wielkość pomieszczeń jest bardzo sensowna, pomieszczenia doświetlone. Szczerze mówiąc specjalnie nie widzę wad, dość klasyczny układ. Na stronie technicznej nie bardzo się znam więc się nie wypowiadam :) Ogólnie w porządku.

A po co Ci taka malutka piwniczka?

Czy nie lepjej byłoby powiększyć troszke np garaż i tam stworzyć pomieszczenie kotłowni i spiżarke?

Budując pod kawałkiem piwnice dochodzą Ci 2 biegi schodowe, i kombinacje na etapie fundamentów, no i kawałek stropu. Mimo wszystko taniej byłoby powiekszyć parter, poza tym ja osobiscie bym nie przeszedł z auta do domu przez piwnice, z czystago lenistwa :) w dól i do góry wolałbym przez bramę garażową.

Po co w garażu takie potężne drzwi tarasowe? Budujesz salon samochodowy czy dom? Na dodatek prowadzą one do nikąd :)

Na elewacji szczytowej tej na której widac bramy garażowe wg mnie trzeba cos z oknami zrobic panuje tam spory bałagan, w pionie nie pokrywa się nic szerokości wydają sie byc przypadkowe, pomyślałbym o ujednoliceniu tej elwacji.

I ostanie uwaga to ograniczyłbym ilośc okien dachowych, w pomieszczeniach doświtlonych w ścianie szczytowej ja nie dawałbym dodatkowego okna, zbędny koszt a i problemów wiecej niz ze "zwykłym" oknem

a skąd wnioskujesz że piwniczka będzie malutka?

będzie podpiwniczone pół domu.

To, że jest przejście z garażu do piwnicy to nie znaczy, że będe codziennie wchodzić do domu przez garaz do piwnicy a potem do domu - to tylko przejście techniczne, a nie wejście do domu - cos tam majsterkują w garażu i trzeba zanieśc cos tam do piwnicy - to nie będzie paradował przez cały dom tylko przejdzie sobie owy majsterkowicz bezpośrednio do piwnicy (nie ma co się tak bardzo nad tym rozwodzić)

na powiększenie domu w parterze - nie ma miejsca to po pierwsze, a po drugie automatycznie zwiększyłby sie metraż parteru i poddasza - a tego nie chcę - wystarczy mi tych metrów co jest

okna w garazu (widok od fontu - nie będzie - właściwie to nie wiem co ono tam robi;), natomiast z boku garażu okienko też będzie zdecydowanie mniejsze (ale jakieś musi być, dla tego majsterkowicza)

"Na elewacji szczytowej tej na której widac bramy garażowe wg mnie trzeba cos z oknami zrobic panuje tam spory bałagan, w pionie nie pokrywa się nic szerokości wydają sie byc przypadkowe, pomyślałbym o ujednoliceniu tej elwacji. " - na dole jest szersze okno, którego lewa rama pokrywa się w pionie z oknem ga górze - ono jest szersze - bo w tzw. salonie ma być duże okno - ja lubie duzo światła (i chyba stąd sa te okna dachowe) - nie znosze mrocznych pomieszczeń

wychodzi na to, że cały czas bronię swojej koncepcji, hmmm........

może się mylę, ale chyba nie powinien być drozszy w budowie od domów z lukarnami, wykuszami i czterospadowym dachem - jeżeli się mylę to mnie poprawcie, a za "oszczędzone' pieniądze:) ...............

a skąd wnioskujesz że piwniczka będzie malutka?

z tego zdania :

nie mam zdjęcia piwnicy, ale tam będzie tylko spiżarka i kotłownia (czyli nic ciekawego;)

Moze faktycznie byc na poł domu...........

co do powiekszenia parteru to myslałem o zwiekszeniu tej przybudówki z garażem, tam zdaje sie nie masz poddasza.

Przeciez jak dołożysz m2 w parterze a odejmniejsz w piwnicy to masz na zero :) nic wiecej. Przy podpiwniczonej połówce domu tez będa zwiększone koszty fundamntu.

Co do okien dachowych to nie tylko chodziło mi ich samą cena ale o praktyczną strone użytkowania, w lecie słońce które nagrzewa pomieszczenia w zimie śnieg który zasłania widok........... ale to Twój projekt i wybór.

Hm... to pytanie nie pozwoli udzielic jednoznacznej odpowiedzi, bo takiej nie ma.

Często lepszym rozwiązaniem jest projekt gotowy

Czasem nie da sie obyc bez indywidualnego

raz jeden może byc lepszy raz drugi może byc gorszy

Są dobre projekty gotowe (fajna architektura, funkcjonalnośc itp) istnieją także spieprzone projekty indywidualne (zła architektuta, funkcjonalnośc itp)

Przy decyzji należy kierowac sie rozsądkiem, w większości przypadków świetnie sprawdzi się projekt gotowy, w nektórych będzie potrzebny indywidualny

czasem wystarczy chirurg... jednak bywają przypadki, że potrzebny jest grabarz

Ot i wszystko