Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

To może sprecyzuję :)

O projektach gotowych słyszałam opinię, że są często niewiele warte, wymagają doróbek (nie w sensie adaptacji, ale że czegoś tam brakuje). Z drugiej strony wydaje mi się, że jeśli jest projekt popularny (np. wśród obecnych tu forumowiczów) budowa, oszacowanie kosztów itd. są łatwiejsze, można się dowiedzieć, czy architekt faktycznie nie dał ciała w jakimś miejscu.

Z drugiej strony projekt indywidualny wyobrażam sobie jako skrojony dla mnie - tylko istnieje obawa, że jeśli gdzieś tam jest błąd, fuszerka, cokolwiek - wyjdzie to za późno.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam

Wydaje mi się, że odpowiedziałeś sobie na pytanie.

Jeśli zdecydujesz się na proj. gotowy, który wielu już wybudowało, masz szansę uniknąć błędów, skorzystać z rad itp, itd.

Projekt gotowy, za to mało popularny taki szans Ci nie da.

Z projektem indywidualnym jest podobnie... jesli zrobi Ci go mistrz świata architektów, baboli raczej nie będzie tyle, że Ciebie nie będzie już stać na dom ( po tym jak zapłacisz mistrzowi)... z kolej jeśli trafisz na mistrza partaczy....

Czy ja juz mówiłem, że nie ma rozwiązań idealnych?

:D

Ja się decyduję na projekt indywidualny. Uważam że dom powinien byc swoistym dziełem sztuki, a tylko indywidualny twór może takim się stać. Z tym że ja stworzyłem koncepcje domu samemu tak że architekt ma tylko go oszlifować i obudować tym wszystkim co mieœci się w jego doœwiadczeniu projektowym. Po pierwszej wstępnej rozmowie wiedzę że polecona mi osoba nadaje chyba na podobnych falach i moja koncepcja jej się spodobała. Mam nadzieje, że wspólnie stworzymy dom moich marzeń.

tu jest koncepcja wstępna:

http://forum.muratordom.pl/viewtopic.php?t=76580

cena którš proponuje architekt to ok 6000 do 7000 zł. (za całoœć wraz z uzgodnieniami)

• 4 weeks później...

Witam,

mam do Was prośbę o ocenę mojego projektu. Chodzi mi o ocenę funkcjonalnopści rozmieszczenia pomieszczeń i ewentualnych pułapek kosztowych.

Dom będzie stał frontem na stronę południową a taras będzie północno - zachodni. Działka o wymiarach 26 ( szerokość ) na 41 ( długość )

http://i92.photobucket.com/albums/l40/foto_1305/parter.jpg

http://i92.photobucket.com/albums/l40/foto_1305/pietro.jpg

dzięki za wszelkie sugestie i uwagi

pozdrawiam

Marcin

zabieg na schodach nie spełniający warunków technicznych - 40cm od poręczy szerokośc stopnia powinna być 25cm

drzwi do łazienki wg tych warunków na zewnątrz albo przesuwne

radzę przemyśleć pomieszczenia na poddaszu...

powierzchnia powinna być podana na rysunkach jako użytkowa (czyli od 190cm wysokosci pomieszczenia) a nie po podłodze.

przykład:

pokój 19,90m2 - a faktycznie tam gdzie wejdziesz jakieś 9m2

ta garderoba to też tylko dla ludzi poniżej 160cm wzrostu... albo na kucaka ;)

ciekaw jestem jaki kształt będą miały te drzwi (albo jaką wysokość) do niej żeby się w ten sposób udalo je otworzyć :)

i z innej beczki:

jakim cudem 2,88x4,30 to 17,30m2?

pewnie trzeba jeszcze trochę dopracować.... ;) wersja robocza...

pozdrawiam

Witam

Projekt na pierwszy rzut oka wygląda poprawnie, jednak jak tu już zauważył wczesniej szanowny kolega robert skitek dla jasności wiadomo kto... posiada (projekt oczywista) kilka niedoróbek, których przyczyny moga być różnorakie i nie chce mi się ich dochodzić.

Ale... jako, że każdego projekta rzuconego na forum, trza by się czepić (choćby za wszelką cenę) to i ja się czepię, zgadzając się w pełni z uwagami przedmówcy zwracam uwagę na schody.

A mianowicie w obecnym układzie konstrukcyjnym (jedna ściana nośna wewnątrz domu) strop z tak wyciętą częścią na schody nijak się nie utrzyma, brakuje podparcie go i to w paru miejscach!!!!!!!

Tak jeszcze patrzę....właściwie to może i by się utrzymał, ale potrzebne by były przynajmniej ze dwa podciągi tak na oko po 40cm wysokości każdy... podciagi napewno wystawałyby ze stropu i to sporo, na dodatek w bardzo, ale to bardzo dziwnych miejscach. Jeden, przecinałby hall, przechodził przez śluzę garażu i opierał się na ścianie garażu, drugi zaś, musiałby opierać się na pierwszym w okolicach wymiaru "260" w hallu, a nastepnie zasuwać w górę (na północ) tnąc kuchnie w jednej trzeciej, no może jednej czwartej.

Tak na oko ściana między hallem a kuchnia winna być chyba nośna, no i ściana między hallem a pomieszczenie o pow 13,16m2 żeby było na czym podeprzeć te podciągi....

Kicha z tymi schodami i ze stropem i z obecnym układem konstrukcyjnym

p.s.

dla jasności... nie jestem konstruktorem, więc mogę się mylić :wink: ,a jeśli sie mylę to proszę uważać ten mój komentarz za nie były :wink:

Aha... ciekawe jest także jak będzie skonstruowany dach... jeśli dajmy na to zawystąpi ścianka stolcowa to w pokojach pojawią się słupy, zmniejszając wydatnie ich funkcjonalność....

Dach zarysowany jest jako koperta więc innyc układ jak ten ze ścianką stolcową raczej w gre nie wchodzi

Też ciekaw jestem na czym te słupy staną???? ścian na parterze coby je na nich postawić - nie ma.... tedy podwaliny się zostaną do zastosowania, kładzione na stropie - ale strop przecież ledwo wisi przez dziurę na schody wyciętą!!!

Biada, oj biada!!!!

:o

Witam,

rzeczywiscie jest to wersja robocza, dlatego na razie skupiam sie glownie na rozmieszczeniu pomieszczen wzgledem siebie i wzgledem stron swiata.

Pomieszczenia na gorze sa zdecydowanie za male i trzeba bedzie cos zrobic z dachem ( dwuspadowy ? ) lub podnies scianke kolankowa bo nie chce za bardzo zwiekszac powierzchni dolu.

Schody - dzieki Robert za opinie o warunkach technicznych - tez mi sie wydawaly "ciasne".

Co do stropu i konstrukcji to zupelnie sie na tym nie znam ale man nadzieje, ze moj architekt tak :D i poprawi to w kolejnej wersji projektu ( bedzie to juz 5 wcielenie )

wielkie dzieki za wszelkie uwagi - im wiecej ich jest tym lepiej bo bedzie mniej bledow w gotowym domu a o to przeciez chodzi

pozdrawiam

Marcin

taka tylko malutka uwaga - dzwi do lazienki (jak juz Robert zauwazyl) powinny byc na zewnatrz....

z tym ze w tym momencie "daja prosto w twarz" osobie wchodzacej po schodach - jednym slowem ... wtryniaja sie w ciag komunikacyjny - czego osobiscie nie znosze.... :-?

co do garderoby - czemu " dla kucaka"?:D:D:D tam skosow nie ma :wink: tylko drzwi te drugie dalabym w druga strone.... :wink:

pozdrawiam

taka tylko malutka uwaga - dzwi do lazienki (jak juz Robert zauwazyl) powinny byc na zewnatrz....

z tym ze w tym momencie "daja prosto w twarz" osobie wchodzacej po schodach - jednym slowem ... wtryniaja sie w ciag komunikacyjny - czego osobiscie nie znosze.... :-?

ano, trzebaby jakoś przeprojektować (jak? na szczeście to nie moje zmartwienie ;) ) albo przesuwne....

juz wiem ...mowilismy od 2ch roznych garderobach - ja o tej blisko schodow prowadzacej do pom nad garazem

ano własnie

Tatua, oby architekt nie naniósł Ci konstrukcji w ostatniej fazie, cobyś nie obudził się z ręką w nocniku... po tym jak już niby wszystko się pięknie poukładało teraz dokładamy śliczne belki i jeszcze śliczniejsze słupy ("no przecież stworzą niepowtarzalny klimat..." ;) )

pozdrawiam

• 3 weeks później...

Witam.

Dotychczas jedynie uważnie śledziłem forum, ale gdy podjąłem decyzję o budowie domu postanowiłem zarejestrować się na forum by móc wymieniać swoje doświadczenia. Jesteśmy z żoną w fazie projektowania domu i poniżej dołączam wstępną wersję naszego nowego domu. Dom stanie na działce w okolicach Suwałk na działce o wym. 40x40m z wjazdem od południa. Od strony północnej w odległości około 60m jest duży i ładny las sosnowy. Mamy dwójkę małych dzieci, a w domu będziemy prowadzić małą firmę na parterze w gabinecie. Prosimy o wszelkie uwagi. Będziemy wdzięczni za rady. Możemy jeszcze zmienić projekt, ale chyba już jestesmy z niego zadowoleni.

Rzuty domu

Widok elewacji

Tak na początek to witam :)

Co do rzutów to wyglądaj przyzwoicie (wg mnie).

Mam wątpliwośc pod domem jest piwnica? Czy aby napewno całe biegi schodów na parter skończa sie w garażu? Z elewacji wynika ze garaz w poziomie domu to mi brakuje paru stopni..... chociaz moge sie myslic. Druga sprawa to wygląda że z kuchni i łazienki na poddaszu nie ma wentylacji (komina) na dole niby jest ten w środku domu ale kuchenka wygląda ze jest na ścienie wschodniej/lub pólnocnej ja bym tam coś planował.

Na poddaszu osobiście chyba zrobiłbym 2 pokoje i jakaś garderobe w srodku a nie 3 pokoje.

Pod domem jest piwnica i schody do piwnicy będą z garażu, żeby nie zajmować miejsca w domu, poza tym to ma być "brudna piwnica" więc nie chcieliśmy do niej wejścia z domu. Kominy wentylacyjne będą, na razie to są tylko wstępne szkice, ustalanie rozkładu pomieszczeń. Na piętrze będą 4 sypialnie i 1 garderoba w tym najmniejszym pomieszczeniu. Architekt radził nam, że bardziej przyda się pokój gościnny/ dziecięcy (rozważamy posiadanie 3 dziecka za kilka lat) niż garderoby pomiędzy pokojami. Na razie mamy 2 synów więc ponoć chłopcy nie mają dużo ubran i zwykła szafa im starczy. Poza tym mają waleczne usposobienie i chyba nie będą chcieli mieszkać we wspólnym pokoju. :D

• 3 weeks później...

Idziemy z projektem dalej... na dzien dzisiejszy zaakceptowana dopiero koncepcja.

Nie dajcie sie przekonac, ze projektowanie indywidualne to bulka z maslem jest. To ciezki kawalek chleba bo jak to na budowie glownie Wam zalezy zeby bylo dobrze.

Prawie kazda zmiana funkcji czy koncepcji pociaga zmiany do ktorych czesto bedziecie musieli sami dojsc np - propozycja zainstalowania kotla na paliwo stale - juz musi byc kotlownia a nie pomieszczenie przechodnie, sklad opalu, komin etc.

Pora na krytyke bryly :lol: Popatrzcie i powiedźcie co myslicie. Okolica budowy to wies. Dosc duza dzialka na ktorej mamy nadzieje, ze dom sie schowa.

Polaciowki wrysowalem odrecznie bo po zwiedzeniu cudzej budowy wiemy, ze scianka kolankowa 1,4 jest fantastyczna bo daje 99% powierzchni ale polaciowki zaczynaja sie wtedy na 1.8 m ... Sciana kolankowa idzie w dol o 30 cm.

http://www.zonzi.republika.pl/images/wejscie_o.jpg

http://www.zonzi.republika.pl/images/garaz_o.jpg

Dzieki