Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja mogę polecić Pana Andrzej Zietka.

Mi na razie dobrze buduje stan surowy.

a było to w maju http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

jak daleko posunięta jest budowa?

o wrażenia dotyczące projektu pytałabym raczej przed rozpoczęciem budowy http://forum.muratordom.pl/images/smiles/icon_confused.gif

• 4 weeks później...

Witam ponownie !

mam już finalne rysunki i znowu prośba do Was o ocenę bo jeszcze mam

czas na ewentualne poprawki.

http://i92.photobucket.com/albums/l40/foto_1305/01.jpg

http://i92.photobucket.com/albums/l40/foto_1305/02.jpg

http://i92.photobucket.com/albums/l40/foto_1305/elewacje.jpg

wielkie dzięki

Tatua

Witam

W rysunkach finalnych własciwie nie ma większych zmnian jesli chodzi o konstrukcję...

-na czym trzymają się schody????

-na czym trzyma sie strop na przyziemiem... na rysunkach nie ma zaznaczonych podciągów... byc może one są ale na tych rysunkach ich nie widac

-na poddaszu pojawiły się słupy więxby dachowej....no i znów na czym one stoją, byc może w stropie sa jakies podciągi... choc wątpię bo gdyby były w miejscach w których wydajemi się, że powinny byc to miałyby wielkie rozpiętości

-wiele wyjaśniłby rzut stropu (własciwie wyjasniłby wszystko)

-no i rzut więxby dachu.... bo tak na czuja.... też nie jest chyba za wesoło

Ogólnie architektura jest do zaakceptowania... za to konstrukcja wydaje mi się olana

p.s.

-na czym stoi słup na poddaszu nad garażem na skrzyżowaniu naroży dachu i kalenicy?????

-wydaje mi się że ściana pomiędzy domem a garażem (na poddaszu) powinna by konstrukcyjna chocby poto by oprzec na niej krokwie dachu domu, no chyba że krokiwe tej połaci w zaniku opierają się na belce koszowej dachu garażu, tylko na czym wtedy opierają się te belki koszowe

???????????

Za mało widac na tych rysunkach wrzu tu jeszcze rzut stropu, więźby i jakis przekrój... to sie pewnie wyjasni wszystko

niestety więcej rysunków nie wrzucę bo jeszcze się "robią" u konstruktora.

Na razie jest tylko architektura a jak dostanę pozostałą część to oczywiście wyślę do oceny.

Okno w kuchni takie ma być tzn ma się zmieścić pomiędzy blatem kuchennym a szafkami wiszącymi. Widziałem takie rozwiązanie i bardzo mi się podobało ale dopiero w "praniu" okaże się czy to był dobry pomysł.

pzdr,

Tatua

Takie niskie okno jest oryginalne, ale jako jedyne źródło światła w kuchni będzie niewystarczające. Na dodatek jest tam daszek - przed czym się zadaszać na północnej stronie?

A dlaczego się tak bronisz przed światłem? Ten dom ma chyba powierzchnię okien mniejszą od normatywnej.

Kilka innych uwag.

Po co robisz ten uskok w połaci dachu. Jak byś garaż zrobił w szerokości domu, odpadły by Ci koszty droższego dachu. Ponadto miałbyś większą powierzchnię użytkową garażu i na piętrze. No i kolejna sprawa. Czy potrzebujesz aż 2 duże łazienki na piętrze ? Wykonanie ich i wyposażenie to dość spory koszt. Nie lepiej dużą łazienkę i mniejszą dodatkową osobną toaletę ?

No i kolejna rzecz co mnie ciekawi. Te trójkątne wycięcie w dachu od frontu - fajna rzecz, podoba mi się, ale coś mi się wydaje że dach nie jest na tyle stromy aby uzyskać taką wysokość, w szczególności iż dach wystaje tylko około 1-0.80 metra od budynku, chyba że na tym odcinku ściana z oknami jest cofnięta, albo zrobiona lukarna.

Jednym słowem za mało rysunków.

Mis Uszatek : zadaszenie mam być oczywiście przed deszczem, żeby można było posiedzieć na tarasie przy gorszej pogodzie oraz na chowanie mebli ogrodowych. Było wiele dyskusji na tym forum i wiele osób bardzo sobie chwali takie zadaszenie.

Co do małej ilości światła w kuchni to muszę to przemyśleć. W pozostałych pomieszczeniach wg mnie światła jest dosyć a szczególnie w salonie i jadalni gdzie latem może go być nawet za dużo.

Artur K. : uskok zrobił mój architekt, żeby wyodrębnić z bryły budynki garaż - a dokładnie , żeby go lekko schować. Niestety masz rację, że podnosi to cenę dachu ale tutaj wygrała estetyka nad finansami.

Co do łazienek to tu z kosztami wygrała funkcjonalność - mam jedną córkę oraz drugą w drodze i obawiam się, że przy trzech kobietach i jednej łazience ja musiałbym biegać na dół :D

Nie wiem za bardzo o jakim trójkącie w dachu piszesz ale chyba chodzi Ci o lukarnę, widać to na wklejanym poniżej rysunku

http://i92.photobucket.com/albums/l40/foto_1305/elewacje2.jpg

pzdr,

Tatua

Pojawiły sie kolejne elewacje... a jak już zacząłem się wypowiadać o tym domu to wypowiem sie do końca....

No jniestety mnie osobiście dom sie nie podoba... brak w nim proporcji (ściany/dach)... brak elementów, które dom wyróżniły by z otoczenia, ciekawego detalu też brak, brak w nim ogólnie jakiegos pomysłu, ducha tego czegoś....

To moje subiektywne zdanie, które wygłaszam kierując sie MOIM GUSTEM, który nie jest absolutnie wzorem dla wszelkich gustów i zapewne nie jest njalepszy, jedyny i nieomylny... mam nadzieję że przyszłym domownikom dom się będzie podobał

Pozdrawiam