Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jeśli chodzi o funkcjonalność to od razu razi mnie ciemna łazienka: bez okna, w takiej chatce to chyba jakieś nieporozumienie... z innych minusów: kuchnia bardzo daleko od wejścia, i na dodatek przejście do niej przez salon... IMHO złe rozwiązanie... Generalnie: parter do poprawki...

Zgadzam sie z Dopuser. Parter koniecznie do poprawki.

dzięki za uwagi. rozmieszczenie pomieszczeń jest wymuszone przez wielkość budynku , warunki zabudowy i nachylenie działki i kierunki świata.

okna kuchni wychodzą na Pd-Wsch, a salony na Pd-Wsch i Pd-Zach.

Na Pd Zach są Tatry ,więc szkoda tego widoku na kuchnię.

Wejście bliżej kuchni musiało by być po schodach z piwnicy, a gdyby zrezygnować z piwnicy, to nie było by miejsca na garaż. Budynek może mieć max 13 m szerokości.

łazienka na parteże to łazienka-kibelek, variuss ma racje i raczej dla gości niż domowników.

Od kuchni będzie ściana z luksferów-będzie jeśniej.

W łazience są instalacje / po prawej/, piec, rury itp.

Zdaję sobie sprawę, że wejście przez salon to moze nie szczyt marzeń, ale brak pomysłu aby to inaczej pogodzić.

Witamy Wszystkich.

Jesteśmy w trakcie kupowania domku drewnianego, ale zanim będzie już naszą własnością prosimy o ocenę projektu, który przygotowała moja żona.

W chwili obecnej przygotowaliśmy projekt parteru. Na poddaszu będą 3 sypialnie i łazienka.

Prosimy o uwagi, spostrzeżenia i o wymianę doświadczeń w projektowaniu.

Pomieszczenia od 1 do 5 znajdują się w obecnym stanie domu, natomiast reszta będzie dobudowana.

Wykaz pomieszczeń:

1. Korytarz

2. Gabinet - 13m2

3. Łazienka - 6,8m2

4. Garderoba - 4,9m2

5. Pokój dzienny z częścią jadalną - 31m2

6 Kuchnia - 8,2m2

7. Korytarz

8. Kotłownia

9 Skład węgla i drzewa

A oto projekt

http://www.lotnik.internetdsl.pl/dom.jpg

Cięzko odpowiedz bo nie wiemy jak wygląda bryła istaniejacego budynku.

Dlaczego chcesz dobudować taka wąską kiszke? Czy to jest czyms podyktowne? Moze sensowniej byłoby dobudować na isyaniejącą szerokosc budynku?

Co do proponowanego układu wg mnie fatalna kuchnia. 8 z hakiem m2 w tym dwa drzwi i dwa okna i jakis dziwny skosik........ dla mnie to nieporozumienie. Taka malutka mam w bloku budownym w 80 latach a i tak kształt lepszy i okien mniej :)

Pokój dzienny to tak naprawdę duży holl z klatką schodową. Te schody to sa istnijące czy je takze planujecie dobudowac?

Łazienka daleko od kuchni i kotłowni to albo cyrkulacja albo dodatkowe podgrzewacze.

Jeżeli schody masz w planach do wykonania to ja bym obrocił je tak aby sie dało wejsc z korytarza, a tył w pokoju obudował. Kuchnie to raczej umiesiłbym w gabinecie, kotłownie i sklad opału dobudowłbym z wejsciem z garderoby w tym "uskoku" a gabinet dostwił do sciany pokoju dzinnego w miejscu kuchni, ale o jakis wiekszej powierzchni.

Witamy Wszystkich.

Jesteśmy w trakcie kupowania domku drewnianego, ale zanim będzie już naszą własnością prosimy o ocenę projektu, którą przygotowałem.

W chwili obecnej przygotowałem projekt parteru. Na poddaszu będą 3 sypialnie i łazienka.

Ponadto jest to część domu, ponieważ z lewej strony jest dalsza jego część w której mieszka sąsiad . Dlatego z lewej strony jest taki uskok.

Mam także problem gdzie umieścić kotłownię, dlatego dorysowałem ją na samym dole projektu. Nie wiem czy tak może ona być??

Co o takim układzie sądzicie???

Wykaz pomieszczeń:

1. Łazienka - 8m2

2. Kuchnia - 11,5m2

3 Gabinet - 11m2

4. Korytarz zakończony garderobą

5. Pokój dzienny - 31m2

A oto projekt

http://www.lotnik.internetdsl.pl/rafal1.jpg

Juz nic nie rozumiem. Pokazujesz dwa różne projekty, i nie chodzi mi o podział pomieszczeń, ale o usytuowanie drzwi wejściowych i okien. A jeżeli możesz i chcesz tak dowolnie przebudować dom, to zrób to już z sensem. Wystąp o warunki rozbudowy domu i wtedy będziesz wiedział co i ile możesz. Może się okazać, że będziesz mógł rozbudować dom o dość dużych rozmiarów szkrzydło, a nie tylko oranżerie. Bez tego dokumentu nie masz co narazie projektować.

Co zaś do zamych projektów - cóż każdy ma wady i zalety. Wszystko zależy od tego jak ty będziesz się w tych pomieszczeniach widziałł.

Przy małych powierzchniach możecie uzyskać kompromis poprzez połączenie funkcji kuchni, salonu i jadalni. Tzw "otwarte kuchnie" pozwalają zaoszczędzić trochę miejsca i wyglądają dość nowocześnie. Ma to i też swoje wady, gdyż nie każdy lubi widok kuchni. Ale mieszkałem kilka lat w mieszkaniu z takim rozwiązaniem i powiem szczerze, podobało mi się, i było dość wygodne.

Witamy Wszystkich.

Jesteśmy w trakcie kupowania domku drewnianego, ale zanim będzie już naszą własnością prosimy o ocenę projektu, którą przygotowałem.

W chwili obecnej przygotowałem projekt parteru. Na poddaszu będą 3 sypialnie i łazienka.

Ponadto jest to część domu, ponieważ z lewej strony jest dalsza jego część w której mieszka sąsiad . Dlatego z lewej strony jest taki uskok.

Mam także problem gdzie umieścić kotłownię, dlatego dorysowałem ją na samym dole projektu. Nie wiem czy tak może ona być??

Co o takim układzie sądzicie???

Wykaz pomieszczeń:

1. Łazienka - 8m2

2. Kuchnia - 11,5m2

3 Gabinet - 11m2

4. Korytarz zakończony garderobą

5. Pokój dzienny - 31m2

A oto projekt

http://www.lotnik.internetdsl.pl/rafal1.jpg

• 3 weeks później...

Tylko się nie śmiejcie z moich "zdolności", ale wreszcie usiadłam i to, co w głowie mi siedziało zrobiłam. Dokładniej taki domek siedzi mi w głowie. Chcemy iść do architekta z takim pomysłem. Może nas nie wygoni...

http://tnij.org/q1e

Coś takiego nam się marzy. Co o tym myślicie? Będę wdzięczna za uwagi. Ja mam kilka, ale najpierw wolałabym poznać zdania osób postronnych.

To ma być domek z poddaszem użytkowym, bez balkonów/tarasów, bez piwnicy. Bryła domku bardzo podobna do Pinokia (pewnie znany projekt). Na poddaszu: dwie sypialnie dzieci + łazienka dzieciaków; sypialnia nasza + malutka łazienka + garderoba; pom. gosp. z pralką i nad garażem duży niższy pokój (na początku pewnie przez lata strych i graciarnia). Domek biały, trochę cegły bądź kamienia, z grafitowym dachem...

Mam nadzieję, że napiszecie :)

widac rozmach ;-))))

co najbardziej rzuca mi sie w oczy, to sporo niewykorzystnej powierzchni uzytkowej .... nie wiem, czy to zamierzony efekt ;-)

spory hall za wiatrołapem, pustka pomiedzy jadalnia i salonem - to na pewno dodaje "oddechu" wnetrzom, jednak m2 kosztuja i warto je uzytkowac ;-)

unikalbym rowniez przejsciowych pokoi, a macie gabinet z wejsciem z salonu.

nie wiemy jak z poddaszem, zapewne zjajda sie tam sypialnie i lazienka.

przestrzen nad garazem moznaby przeznaczyc na fitness, bilard etc.

no i dach bedzie pokrecony, ale to jest do robienia ;-))

pozd.

Jacek

Chciałbym zobaczyc wyraz twarzy budowlancow którzy dostaną to do roboty - zwłaszcze te zygzaki :)

Jak dla mnie zbyt duża szansa że coś sknocą - delikatnie rzecz ujmując - poza tym dużo cięcia materiału -> odpadów.

dom z zewnątrz jest podobny do Pinokia. widzieliśmy kilka "na żywo" i wyglądają super. to oczywiście tylko pomysł, żaden z budowlańców tego nie będzie oglądał... tylko architekt. ja się boję jego miny :roll:

http://images14.fotosik.pl/19/07a968ce92df6d1a.jpg

No to go rozbierzemy na czynniki pierwsze :lol:

Brak skali, ale biorąc pod uwagę szerokość zastosowanej stolarki drzwiowej wewnątrz to kuchnie zrobiłaś za małą, będzie ciasno. Reszta jest ok. Nawet dość ciekawa koncepcja zabudowy. Nie wiem jak planujesz piętro, dlatego wstępnie nie powiem nic o kształcie dachu, gdyż na tej podbudowie możesz praktycznie zastosować każdy. Nawet dwuspadowy, tylko taki niezbyt by pasował do bryły parteru.

Warto się zastanowić czy nie przesunąć schodów na piętro na drugą stronę korytarza, przy ściance z szafą w wiatrołapie. Komin od kominka natomiast wstawić w ścianę między salonem a korytarzem. Pozwoli Ci to uzyskać wejście do gabinetu z korytarza, a nie z salonu. I kolejna kwestia - czy pomieszczenie gospodarcze nie jest za duże ? Szkoda powierzchni, zmniejsz ją na rzecz kawałka metrażu dodatkowego dla WC na parterze. Będzie wygodniej.

A tak przy okazji - gratuluję "ciekawego" modelu kosiarki :lol: