Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Chciałabym was zapytać o opinie dotyczące tego projektu domku parterowego z uzytkowych poddaszem.

http://www.projekty.ign.com.pl/pliki/rzuty/rzut_granit_1.gif

Jest to moj ostateczny wybór, jednak zostaną wprowadzone tu istotne zmiany, mianowicie:

-wszystkie pomieszczenia zostaną znacznie powiększone, salon będzie miał 42m2, i będzie obniżony o 2 stopnie w stosunku do korytarza

-w pokojach 6 i 7 będą garderoby

-do kuchni, będą prowadziły drzwi z wiatrołapu, kuchnia będzie zamknięta na salon

-taras bedzie z wejsciem z salonu

Chciałabym poprosić o opinie co do funkcjonalności tego układu (może ktoś z was ma podobny rozkład pomieszczen) i czekam równiez na wszelkie krytyczne komentarze :)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Przede wszystkim to piszesz nie w tym dziale co powinienes.

Skoro piszesz ze to ostateczny wybór a potem ze wszystkie pomieszczenia zostana powiekszone nie opisujesz w jaki sposób to zrobisz to co tu komentowac?

Garderoby w 6 i 7 ? No fajnie ale jakim cudem ?

Salon 42 m2 fajnie, ale nie wiemy ile ma teraz i jak go planujesz robudowac.

Wejscie do kuchni tylko z wiatrołapu to wg mnie zły pomysł przechodzenie zawsze przez 2 pary drzi zeby sobie kawe zrobic mi by sie nie podobalo.

Na taras jest wyjscie z salonu.

Cora, trochę mało danych , nie ma merów i opisu.

Piszesz, że kuchnia będzie zamknięta . Super! Też tak robię.

Ale do tej kuchni to niby którędy :roll: przez pokój chcesz przechodzić? To trochę nie wygodnie....tak sądzę...

Widzę schody półokrągłe...jak duże to fajnie...ale jak nie ...to jak tam wniesiesz meble?

Ogólnie to fajny projekt :D :D :D

Dziekuję Agdulko i precyzuję:

nie będzie to dokładnie ten projekt, natomiast bardzo ogólny układ pomieszczeń taki zostanie. Ten projekt, do którego link podałam to raczej taki prototyp :) chciałabym żeby dom był dosyc przestronny, ten z projektu jest natomiast malutki....

Podam może jeszzce, że wyjście z salonu na taras nie będzie tam, gdzie na rysunku, tylko tam, gdzie jest to duże okno (po środku)

W pokoju 7 na przeciw wejscia (czyli tam gdzie na rysunku jest taras) bedzie garderoba.

W pokoju 6 garderoba bedzie we wnęce na prawo od wejscia (na rysunku tego nie ma).

Wiatrołap będzie otwarty na korytarz.

Do kuchni będzie wchodziło się z wiatrołapu. Widziałam takie rozwiązanie na zywo:) i wygląda to fajnie, zakładając, ze wiatrołap jest do dość przestronny, a nie ma drzwi do korytarza

Proszę o rady dotyczące np. połozenia pomieszczenia gospodarczego, tego, ze są dwie łazienki (potrzebne?!) lub układu drzwi?

A jeżeli korytarz będzie miał 7 m długości, to nie będzie to sprawiało dziwno-nieprzyjemnego wrazenia?

Co myślicie o tym, że na przeciw wejścia do domu jest wejscie do łazienki ? Ja zawsze byłam przeciwna takiemu rozwiązaniu, bo to jest pierwsze co osby wchodzace do domu widzą..... Zastanawiam się, jak to rozwiązac...

Drogi Jajmarze, ja jestem ponadto kobietą, a zwracasz się do mnie jak do mężczyzny np. "nie powinienes"....

• 2 weeks później...

Super projekt! :o :o :o

Jeśli realizacja wyjdzie jak na wizualizacjach to będzie najfajniejszy domek w stylu góralsko-nowoczesnym jaki widzialam :wink: Spałam w Zakopcu kiedyś w prawie takim samym tylko nie tak nowoczesnym :wink:

Jedyne co bym zmienila to wejscie do garderoby na poddaszu z sypialni (zeby w bieliznie na korytarz z rana nie wyskakiwac), no chyba że garderoba ta ma służyć wielu osobom i to celowy zabieg. A parter jest ok - nie uważam że kuchnia blisko wejścia to jakaś konieczność - przecież ile razy dziennie biegnie się z ciężkimi siatami do kuchni? Nie na tyle dużo by był to priorytet przy umiejscowaniu kuchni, a walory widokowe salonu są o wiele ważniejsze.

Pozdrawiam i życzę powodzenia w budowie (GWC też :wink:)

witam, szukam sensownej tzn. rzetelnej, z polotem pracowni, studia, architekta .. dom ok 250 m2 + garaz; zaczelismy wspolprace z jedna pracownia ale to co oni robia to zenada; propozycja indywidualna to powielanie czesci ich projektow, nie mowiac o tym ze na wszystko potrzebuja mnostwo czasu; liczylem na rozpoczecie budowy w maju a nie wiem czy uda sie zakonczyc do lipca uzgodnienia z nimi; cena na jak sie zgodzilismy to 8 tys wiec mysle ze jesli byl by ktos sensowny za ta sam kwote, ewntualnie troche wieksza to bylbym zdecydowany zrezeygnowac z wplaonej zaliczki i rozpoczac wszystko od poczatku; aha .. indywidualny projekt ze wzgledu na ksztalt dzialki

pozdrawiam

Piotr

Witam,

Szukam kontaktu (najchętniej adresy www) do sprawdzonych pracowni projektowych albo architektów, którzy potrafią zaprojektować dom dwurodzinny. Najchętniej z Warszawy lub okolic.

Niestety nie ma gotowego projektu, który spełniałby nasze oczekiwania i musimy wykonać indywidualny.

Czy możecie polecić kogoś kto ma ciekawe pomysły, doświadczenie i nie będzie problemów przy współpracy?

(szukałem już na forum, ale nie znalazłem podobnego wątku)

Pozdrawiamy serdecznie

Dziobaki

dołączam się do pytania; mam juz co prawda podpisana umowe z jednym biurem ale robia sobie po prostu jaja, typu "no wie Pan mamy dużo pracy, nie jest Pan jedyny, jak trzeba to zrobimy, jakbysmy mieli skaner neuronowy to wiedzieli bysmy co Panstwo chca i tak dalej"; innymi słowy chamstwo i gówniarstwo; jestem zdecydowany stracic zadatek i wziasc porzadnego architekta, biuro które potraktuje mnie jako klienta, a nie jak intruza;

jak sie juz cos wyjasni to powiem co to za biuro zeby inni mogli dobrze sie zastanowic zanim podejma z nimi wspolprace

pozdr

Piotr

Witam

Jestem właśnie na etapie szukania projektu. Wraz z małżowinką przejrzeliśmy już setki projektów i żaden nas nie zadowolił do końca. Były projekty, które bardziej lub mniej odpowiadały naszym wymaganiom, ale każdy wymagał by jakiś tam poprawek. Stąd moje pytanie. Ile kosztuje średnio projekt indywidualny i jak to ma się do ceny 'gotowców' w których trzeba dokonywać poprawek w projekcie?

Z góry dziękuję za odpowiedzi i pozdrawiam

• 4 weeks później...

również sie nad tym zastanawiam - wybrałem sobie projekt gotowy z archtona napisałem maila z szkicem działki i z tym co chcę i mi odpowiedzieli.

1450 - cena projektu

800 - zmiana technologii

1000 - adaptacja do działki

600 zł każde medium to prąd woda i gaz = to 1800zł

ewentualne zmiany w projekcie do uzgodnienia, więc wychodzi to ok. 5 tyś :)

chyba zatrudnie architekta - ciekawe ile on sobie życzy za coś takiego

Polecam projekt indywidualny, ale pod jednym warunkiem: musi byc to projekt:).

Czyli nie tak: przychodzi klient i mowi "tak sobie rozrysowalem, tak chce miec", a projektant mowi "ok" i zgadza sie na wszystko. Wtedy to jest d..a nie projekt. Projektant z prawdziwego zdarzenia zaproponuje cos swojego, nie zgodzi sie na wszystkie fanaberie klienta, nie zaprojektuje Gargamela z tysiacem lukarn...No, a to jest czas i niestety koszt. Moj projekt robi sie od listopada i ciagle gadamy o rozplanowaniu funkcjonalnym, byloby pewnie troche szybciej, ale architekt to moj kolega i robi mi po godzinach ...

Czasem, kiedy czytam wypowiedzi niektorych ich zadowolenie, ze za projekt indywidualny zaplacili 3 tys. to mnie pusty smiech ogarnia...Albo, ze przyszli powiedzieli co chca, a za dwa tyg. odebrali projekt, szkoda gadac...

Jesli nie chcesz wydac min. 10 tys. na projekt indywidualny to kup sobie porzadnego gotowca. Wbrew temu co ludzie pisza, sa takie:)

są różne podejścia do życia :)

Mój znajomy zamówił sobie projekt u dość znanego architekta - pracowali nad nim wspólnie przez pół roku zapłacił 35 tyś zł :o

ale teraz wszystkim może na grilu opowiadać ze jego dom projektował XXXXX i kosztowało to tyle i tyle, lecz przy dłuższym siedzeniu przy grilu :wink: przyznał że jest pare rzeczy w tym domu co jest niefunkcjonalne i można było inaczej zrobić.

Więc to nie jest prawda, że coś jest dobre jak jest drogie :)