Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

drugi raz zdecydowanie wybrałbym jednak gotowy, sprawdzony projekt najbardziej zbliżony do moich oczekiwań.

a jeśli mogę spytać dlaczego?

Kosztował mnie 2500 zł.

jak to się ma do wcześniejszych postów że projekt indywidualny 10 tys.? Czy może do tego jeszcze coś opłacałeś? Nie mam tu na myśli opłat za projekt zjazdu + prąd itp. bo to jest przy każdym projekcie... szukam tej różnicy między Twoją ceną projektu a ceną ktorą podawali piszący wcześniej.

asiu -to jaką Ty masz działkę że spośród tysięcy projektów w internecie nie możesz znaleźć odpowiedniego? ja to dopiero miałam problem -moja działka ma tylko 14,5m szerokości. Szukałam ponad rok, w końcu stwierdziłam że zrobię indywidualny -jednak koszt ok 6tys (dom 120m.kw.) sprowadził mnie na ziemię. W końcu mam gotowy za 1500 + adaptacja 1000zł. Domek już się buduje a ja jestem bardzo zadowolona -opłacalo się szukać -radzę przeszukaj dobrze sieć -szukaj wśród też mniej znanych biur -ja np mam projekt z pracowni Z500 (http://www.projekty.z500.pl). fajne małe domki ma też np. pracownia MG projekt. Te ponad 3 tysiące które zaoszczędzisz kupując projekt gotowy -i tak szybciutko znajdą zastosowanie na budowie :)

drugi raz zdecydowanie wybrałbym jednak gotowy, sprawdzony projekt najbardziej zbliżony do moich oczekiwań.

a jeśli mogę spytać dlaczego?

Kosztował mnie 2500 zł.

jak to się ma do wcześniejszych postów że projekt indywidualny 10 tys.? Czy może do tego jeszcze coś opłacałeś? Nie mam tu na myśli opłat za projekt zjazdu + prąd itp. bo to jest przy każdym projekcie... szukam tej różnicy między Twoją ceną projektu a ceną ktorą podawali piszący wcześniej.

Szczerze mówiąc to za 2500 PLN indywidualny to chyba jakiś zdesperowany architekt musiał być.

Co do ceny, znajomi ostatnio też zdecydowali się na projekt indywidualny u innego projektanta i zapłacili 3000 zł, więc myślę że takie są średnie ceny na naszym lokalnym rynku. W moim projekcie nie ma żadnych instalacji elektrycznych, wod-kan, itp. To wszystko indywidualnie ustalam z elektrykiem, czy hydraulikiem.

Co do ceny, znajomi ostatnio też zdecydowali się na projekt indywidualny u innego projektanta i zapłacili 3000 zł, więc myślę że takie są średnie ceny na naszym lokalnym rynku. W moim projekcie nie ma żadnych instalacji elektrycznych, wod-kan, itp. To wszystko indywidualnie ustalam z elektrykiem, czy hydraulikiem.

To taniocha bo za 1000 PLN to nie wiem czy by mi się chciało garaż narysować :wink:

To w jaki sposób otrzymałeś pozwolenie na budowe ? Bez projektów brnżowych?

mysmy musieli miec projekt indywidualny, bo mamy dom jednorodzinny z dwoma lokalami mieszkalnymi (2X150m2) i ceny warszawskie to: od 30zl/m2, przez 50zl/m2 do 130zl/m2. ta za 130zl to troche przesadzila, bo wyszlo nam 40 tys za caly projekt :roll: :roll: :roll: :roll: :roll:

To aquila ile w końcu zapłaciliście??? :o Jestem w ciężkim szoku -40tys za projekt? ja za tą kasę miałam materiał na stan surowy!

Oba sposoby są ok, ale trzeba koniecznie wystrzegać się wszelkich zmian w projekcie już na etapie budowy. Takie zmiany i odstępstwa od projektu kosztują potem i złotówki, czas i cenne nerwy inwestora. Majster naciska a kierownik budowy na budowie to rzadki gość. Pozostajesz sam i podejmujesz różne decyzje chwilowe pod namową, naciskiem czy sugestią otoczenia. Konsekwencji tych zmian nie daje się łatwo przewidzieć, zmiany rodzą potrzebę nowych zmian na innych etapach i tak pomalutku stajemy się jedynymi architektami na budowie....

Zrobilem kolejne wersje parteru i pietra.

Tym razem po konsultacji z zona i architektem :wink:

Parter.

Wejscie do piwnicy i do garazu na parterze moze byc wspolne. Dzieki temu w przedpokoju robi sie miejsce na mala lazienke. Wneka tej lazienki jest dla brodzika, obok kibelek, a umywalka na przeciwko drzwi.

Kuchnie wydluzylem w kierunku salonu i zrobilem w niej wneke na lodowke. Z kolei po drugiej stronie w przedpokoju tworzy sie wneka na szafe.

Salon zwieksza sie o obszar za schodami na gore. Nie wiem tylko, czy przy schodach na gore dawac ten murek.

Z powodu takiego przejscia do piwnicy i do garazu traci sie troche na pasywnosci domu. Musze jeszcze to dopracowac.

http://img133.imageshack.us/img133/9779/66ly0.th.jpg

Pietro.

Za rada architekta zmniejszylem korytarz na gorze. To glownie z powodow konstrukcyjnych. Teraz bowiem przesunieta sciana jest dokladnie nad sciana garazu. Oba pokoje, ktore na tym zyskaly maja po 19 m2 - istna rozpusta :lol:

Pozostale dwa - wciaz po 14,9 m2 - czyli przyzwoicie. I to bez skosow 8) .

Schody na strych sa wezsze (80 cm) i mysle, ze nie beda az tak ograniczac przestrzeni przedpokoju.

http://img167.imageshack.us/img167/9946/58xu0.th.jpg