Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, jednak mam pewne obawy.

Przeczytałam wele wątków na temat projektów indywidualnych, lecz nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania. Spotkałam się z opinią, iż "zbyt tani" projekt to czsami strata 10 000zł i więcej w czasie budowy. Dobry konstuktor potrafi zaoszczedzić kilka tysięcy.

Na forum spotkałam się też z opiniami, zę projekt niesprawdzony może oznaczać duże kłopoty. Skąd mam mieć pewność, że później nie wynikną z tego duże problemy?

Co do projektu, to mamy już jasno sprecyzowane oczekiwania - łącznie z rozmieszczeniem pomieszczeń i ich wielkością. Czy jednak mimo wszystko istnieje ryzyko, że projektant może coś zepsuć.

Na co zwrócic uwagę w rozmowie z architektem żeby później nie żalować. czy wszelkie błędy będę mogła rozpoznać po otrzymaniu projektu?

dziękuję za wszystkie odpowiedzi

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Zdecydowaliśmy się na projekt indywidualny, jednak mam pewne obawy.

Przeczytałam wele wątków na temat projektów indywidualnych, lecz nie znalazłam odpowiedzi na moje pytania. Spotkałam się z opinią, iż "zbyt tani" projekt to czsami strata 10 000zł i więcej w czasie budowy. Dobry konstuktor potrafi zaoszczedzić kilka tysięcy.

Na forum spotkałam się też z opiniami, zę projekt niesprawdzony może oznaczać duże kłopoty. Skąd mam mieć pewność, że później nie wynikną z tego duże problemy?

Co do projektu, to mamy już jasno sprecyzowane oczekiwania - łącznie z rozmieszczeniem pomieszczeń i ich wielkością. Czy jednak mimo wszystko istnieje ryzyko, że projektant może coś zepsuć.

Na co zwrócic uwagę w rozmowie z architektem żeby później nie żalować. czy wszelkie błędy będę mogła rozpoznać po otrzymaniu projektu?

dziękuję za wszystkie odpowiedzi

Przede wszystkim musisz wiedzieć czego chcesz, [jak widać narazie masz takowe :lol: ] jak będziecie z architektem dokonywać poszukiwań to możesz wpaść w pułapkę nadmiernych pomysłów.

Projekt musi być "na miarę" oczekiwań i możliwości inwestora.

Pomijam logiczne usytuowanie pomieszczeń względem stron świata, ale w zależności od tego czy chcesz może być za dużo zjedzone np przez korytarze. Architekt ma opracowane swoje rozwiązania dot. posadzek czy izolacji. Pytaj o alternatywne rozwiązania.

Konstruktor nie wymyśli cudów jak projekt nie jest przemyślany przez architekta [np. niepokrywanie się słupków dachu ze ścianami konstrukcyjnymi parteru czy dziwne usytuowanie ścian wymuszające wykonanie wielu słupów i podciągów żelbetowych]

Musisz być przygotowany na kompromis, nie zawsze się da coś zrobić bez konsekwencji finansowych [np całe poddasze bez słupków powoduje pojawienie się elementów stalowych bądź dużych przekrojów drewnianych, okna połaciowe w dużych ilościach, nietypowe okna]

Kwestia tani projekt to zły czy drogi to dobry to rzecz do dyskusji, spotkałem się z projektem za 50 00zł a spieprzony był totalnie.

W domku to konstruktor nie ma za bardzo na czym oszczędzać, jak masz geologię to fundamenty obliczy ci takie jakie powinny byc, jak nie masz geologii to do obliczeń przyjmuje grunt po oględzinach, raczej jako bardziej niekorzystny - wówczas fundamenty większe. Ale wielkość fundamentów też wynika z gabarytów - aby np trafić ze ścianą. itd

Zorientuj się jakie są koszta wykonania poszczególnych elementów budynku i te odpowiadające Ci zastosuj [ściana fundamentowa monolityczna czy murowana, ściana konstrukcyjna z waty czy z silki itd]

Musisz się w to zaangażować i delikatnie sugerować swoje propozycje. Projektowanie nienawidzi zmian w trakcie projektowania, pamiętaj też o tym. Wskazany byłby zaufany i sprawdzony architekt dotrzymujący terminów. W umowie zastrzeż ostateczny termin oddania projektu włącznie z konsekwencjami finansowymi..

Nikt nie da Ci pewnośći że projekt który zamówisz bedzie bez wad i będzie posiadał wszystkie potrzebne rysunki i obliczenia. Jak wiadomo projekty gotowe są robione i pózniej poprawiane po tym jak inwestorzy zgłaszają widoczne błedy. Ja kupilem gotowy projekt domu i projektant do tego domu doprojektowywał mi garaż i pomimo tak prostej konstrukcji projekt garazu miał wiele niedociągnieć. Dlatego jak chcesz robic gotowy projekt wybierz sprawdzonego projektanta żeby podczas budowy nie głowic sie co zrobic jak czegos zabraknie w projekcie. Ale błedów i jakis pomyłek raczej nie da się uniknąć w nowym projekcie.

Projekt indywidualny to strasznie fajna sprawa, projektujemy dom doskonale dopasowany do naszych potrzeb. Eliminujemy pomieszczenia niepotrzebne, czasem redukujemy komunikacje, upraszczamy dach, likwidujemy ''udziwnienia''... i na tym etapie koncepcyjnym liczymy na spore oszczednosci....

Jednak dalszy etap to koncepcja, ktora otrzymamy od architekta, ktorej nie sposob sie oprzec, poniewaz faktycznie spelnia nasze wszelkie oczekiwania - ba! nawet dodaje nam sporo wygod, udogodnien, z ktorych nie bedziemy chcieli zreygnowac.... i na tym etapie przestajemy wierzyc w oszczednosci....

Koniec procesu to projekt, ktory jest spelnieniem naszych marzen.... tych o domu i tych o tanim budowaniu :wink:

Ale warto! :D

Przede wszystkim na zakres projektu, podzial na etapy prac i terminy.

Jesli masz gotowa koncepcje to szukaj architekta ktory dobrze sie czuje w takich klimatach. Jesli robi i lubi robic modernistyczne pudelka to nie znajdzie sie w wiejskiej chacie w kurpiowskim stylu.

Ustalcie co wchodzi w zakres prac nad koncepcja i jak ma wygladac praca zebyscie mogli sie rozstac jesli Wasze oczekiwania i wizja architekta sie rozmijaja.

zakres czyli - koncepcja, projekt architektoniczny, projekt konstrukcyjny, instalacje branzowe, plan zagospodarowania, zestawienia, kosztorysy, wizualizacje, projekt wykonawczy (do duzych i skomplikowanych konstrukcji).

pozdrawiam

Zonzi

Witam! Takie miałem przejścia: cena za indywidualny projekt wyniosła tyle ile za projekt powtarzalny + adaptacja do miejscowych warunków, czyli niedrogo. Stąd decyzja była prosta tym bardziej, że nie znaleźliśmy takiego projektu (może ślepi), który by nam odpowiadał. Na szczęście wiedziałem czego chcę i zabrałem się za rysowanie, intuicyjnie obawiając się niskiej ceny za projekt. No inie pomyliłem się bardzo.Wyszedłem z założenia, że płacąc 5 lub 10 tys za projekt nie też mam żadnej pewności co do jego poprawności. Architekt dostał praktycznie gotowy projekt z prośbą by poprawił moje błędy. Przerysował opatrzył pieczęciami i nic nie poprawił. Błędów było kilka na szczęście dzięki opatrzności w porę udało mi się je usunąć na placu budowy bez dodatkowych kosztów. Mimo to jeżeli jeszcze raz przyszło by budować też narysowałbym to sam. Musicie być bardzo dociekliwi i zanim ukaże się wersja ostateczna projektu skonsultujcie ją z jakimś "rozgarniętym"budowlańcem, po to by uniknąć kosztownych błędów. Projekt domu to dla Was rzecz ważna, a dla architekta to jeszcze jedna chałtura. Niech i tu obowiązuje zasada ograniczonego zaufania. Powodzenia!

NIGDY bym nie kupił projektu indywidualnego!!!!!!!!!!

Widziąłem wypociny projektanta nad projektem domu który buduje mój kolega. Totalna porażka!!!!!

Taki mały przykład niedociągnięć:

Krokwie dachu kopertowego ZASŁANIAJĄ ok 15 cm światło otworu bramy garażowej.

No coments!!!!!!!!!!!

Ja nie wiem ale 10 000 za projekt przeciętnej wielkości domu to stanowczo za dużo. No chyba że ktoś jest skrajnym analfabetą budowlanym i rozmowy z architektem przeciągają się w nieskończoność to wiadomo że jego czas kosztuje. Ja poszedłem do architekta z gotowym rzutem pomieszczeń wymaiarami i koncepcja w domu. I tak o takich rzeczach decyduje inwestor. Architekt wybił mi z głowy pare pomysłów, kilka rzeczy poprawił, skompletował dokumentację i złożył do urzędu. Zrobił to za 2500 + vat z adaptacją na szkody górnicze.Jestem zadowolony, co najwyżej mógł moją żonę przekonac do wyższej ścianki kolankowej :wink:

Najważniejsi są wykonawcy którzy mają odpowiednie doświadczenie. A konstrukcję budynku i tak najczęściej liczy program do którego konstruktor wrzuca dane i koniec. Jakbym miał wydać tyle kasy to raczej stawiałbym na dobrego kierownika.

NIGDY bym nie kupił projektu indywidualnego!!!!!!!!!!

Widziąłem wypociny projektanta nad projektem domu który buduje mój kolega. Totalna porażka!!!!!

Taki mały przykład niedociągnięć:

Krokwie dachu kopertowego ZASŁANIAJĄ ok 15 cm światło otworu bramy garażowej.

No coments!!!!!!!!!!!

Uważasz, że takie coś dotyczy tylko projektów indywidualnych, a typówki to są wszystkie The Best ??????? Chyba cos nie tak z logiką ...

Ja nie wiem ale 10 000 za projekt przeciętnej wielkości domu to stanowczo za dużo. No chyba że ktoś jest skrajnym analfabetą budowlanym i rozmowy z architektem przeciągają się w nieskończoność to wiadomo że jego czas kosztuje. Ja poszedłem do architekta z gotowym rzutem pomieszczeń wymaiarami i koncepcja w domu. I tak o takich rzeczach decyduje inwestor. Architekt wybił mi z głowy pare pomysłów, kilka rzeczy poprawił, skompletował dokumentację i złożył do urzędu. Zrobił to za 2500 + vat z adaptacją na szkody górnicze.Jestem zadowolony, co najwyżej mógł moją żonę przekonac do wyższej ścianki kolankowej :wink:

Najważniejsi są wykonawcy którzy mają odpowiednie doświadczenie. A konstrukcję budynku i tak najczęściej liczy program do którego konstruktor wrzuca dane i koniec. Jakbym miał wydać tyle kasy to raczej stawiałbym na dobrego kierownika.

Co objelo te 2500 ??

Sadze ze kwota 10 000 tys to wraz z konstrukcja projektem instalacji wewnetrznych projektem przylaczy.

Mam projekt indywidualny. Nie wyobrażam sobie skorzystania z projektu gotowego - żaden nie przewiduje moich potrzeb. Do architektów poszedłem ze swoją koncepcją. Została ona zachowana i jednocześnie całkowicie zmieniona :-) Pozostał w większości wymyślony przeze mnie układ pomieszczeń, ustawienie budynku na działce, ale wprowadzone zostały bardzo istone zmiany w wymiarach. Dobry architekt wie jakie powinny być proporcje ui wymiary okien, schodów, korytarzy, pomieszczeń, i nie pozwoli Ci na zrobienie sobie czegoś w czym się nie da mieszkać. W moim dzienniku możesz zobaczyć moje wypociny im to co zrobił z tego architekt. Wersja ostateczna jest jeszcze lepiej dopracowana.

Konstruktor też może zoptymalizować dom pod względem wytrzymałości i kosztów.

Dzięki pracy architektów będę miał dom większy, wygodniejszy, ładniejszy i ... tańszy :-)

Przede wszystkim:

- sprecyzuj swoje oczekiwania

- znajdź bardzo dobrego architekta !

Co objelo te 2500 ??

Sadze ze kwota 10 000 tys to wraz z konstrukcja projektem instalacji wewnetrznych projektem przylaczy.

To co jest wymagane do pozwolenia na budowę. Obliczenia fundamentów (szkody górn.) zajmują kilka ładnych stron

Bez projektów branżowych. Ale : projekt przyłącza el. robi energetyka w opłacie przyłączeniowej. Jest wprawdzie jakas zniżka jak się zrobi samemu ale się to nie kalkuluje. Elektryk zazwyczaj najpierw robi instalację w domu umieszczając wszystko tam gdzie ma być (co widać dopiero na żywo a nie na papierze) a potem robi dokumentację w cenie instalacji. Pozostaje przyłącze wodne (szacuję projekt tegoż na kilka stów), gazu nie będzie.

Kanalizację właśnie gmina buduje i przyłącza do domu projektuje firma wykonawcza. W projekcie mam szambo.