Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Ja właśnie buduje z projektu indywidualnego. Pan Architekt miałwszystko rozrysowane i w sumie projekt jest ok nie ma jak na razie błędów znaczących, ale budowa wyszła mnie drożej bo: Pan Architekt był nadgorliwy i zaprojektował bardzo dużo słupów betonowych zbrojonych, większość ścian jest nośnych , fundament był zakręcony i bardzo duży, prosiliśmy o więźbę pod blachę a Pan zrobił pod dachówkę i to z dużym zapasem. Są tego plusy i minusy może nie będzie bardzo widać na ścianach osiadania domu, w końcu położyłam dachówkę więc nie musiałam przeprojektowywać więźby, ale koszta całości wyszły gdzie o 20-30 procent wyższe niz podobnej wielkości dom.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie można uogólniac. Ale odnoszę wrażenie że większość projektów indywidualnych to pewnego rodzaju niedoróbki. Błędy może nie wielkie ale uciążliwe w życiu codzinnym

Masz rację - jak inwestor na etapie wykonywania projektu nie wie czego chce to powinien iść do wróżki a nie do architekta :-)

Im więcej płacisz za projekt tym bardziej masz prawo wymagać aby był dokładnie taki jakiego oczekujesz.

To inwestor podejmuje wszystkie decyzje, architekt może doradzić lepiej lub gorzej, ale nic poza tym.

Najpierw zastanówcie sie jaki chcecie dom, ile pokoi sypialni łazienek położęnie salonu wzgledem kuchni, polecam dużą kotłownie i pomieszczenie gospodarcze. Dom z garażem czy garaż osobny. Werjscier do garażu od strony domu czy tylko z zewnatrz. Nastepnie zacyniejcie syukac podobnzch gotowzch i zleccie wtedy opracownie projektu. O cenie zdecyduje z czego go zbudujecie.[/code]

• 2 weeks później...
Proszę o radę. W związku z wyborem projektu po tym co przeczytałam na forum nasuwają się pytania czy opłaca się zakup projektu gotowego czy może lepiej zastanowić się nad indywidualnym?

Jakie macie zdanie na ten temat?

Chcesz kupic tanio projekt czy tanio wybudowac dom?

jezeli to pierwsze to w ciemno bierz gotowy, jezeli to drugie, to szukaj, szukaj, szukaj gotowego, zawsze jest szansa. ze cos znajdziesz.

tylko wystrzegaj sie domow np. z okraglymi oknami, trzema kominami itp.

jak wiesz jaki dom chcesz miec to znajdz architekta /porzadnego, niekoniecznie najslynniejsza pracownie w okolicy/ i powiedz, zeby Ci zaprojektowal dom tani w BUDOWIE. to co stracisz na architekta odbijesz sobie kilkukrotnie.

ps. zastanawia mnie, kto kupje projekty za 130 pln/m2? ja do arcihitekta mialem 100km. i zrobil projekt w miesiaci i taki jak chcialem.

pzdr

Ja mam projekt indywidualny, ale nam robił go nasz znajomy architekt.

Myslę że zrobił to na prawdę tanio. Razem z projektem rozbiórki wziął od nas 3,5 tyś. Dom ma 157 m użytkowych ok 190 m2 dach kopertowy, 3 lukarny. Powiedzieliśmy mu czego oczekujemy, pokazaliśmy kilka projektów gotowych w których pewne rozwiązania nam się podobały i tak powstał nasz wymarzony domek. Do tego jeszcze projekt rozbiórki. Uważam że cena naprawdę nie jest wygórwana, dla porównania dodam że nasz znajomy zapłacił tyle samo za gotowy i jego adaptację (dużych zmian w projekcie nie robił).

Jeżeli stać cię na indywidualny, to moim zdaniem lepiej trochę dołożyć a mieć to co się chce, a nie iść na siłę na kompromis.

Jezeli nie stać cię na indywidualny szukaj idealnego gotowca 8)

my mamy gotowca, ale jesli mozna by tak czas cofnac...... tylko indywidualny! choc drozszy, zapobiec moze pozniejszym kosztom "naprawy gotowca".

jesli masz upatrzony projekt gotowy to idz z nim do architekta o porade, moze da jakies wskazowki, rady, od strony profesjonalnej podpowie lepsze, czasem tansze - w pozniejszej eksploatacji - rozwiazania.

Wybor projektu to barrrrdzo wazy etep! zly, nieprzemyslany wybor moze Was slono kosztowac. pisze z autopsji! niestety.....

Jeżeli ma to być dom dla typowej rodziny (2+2, 2+3 itp) i na typowej działce (m. in. nie za wąska, pozioma), to spokojnie da się znaleźć gotowca. W necie są ich setki, jak nie tysiące i to będzie zawsze takiej. Jeżeli jednak pojawiają się specyficzne wymogi funkcjonalne, to już lepiej zlecić projekt indywidualny.

przejrzalam pare tysiecy projektów i zdecydowalam sie na indywidualny. Nie podobał mi sie zaden projekt gotowy. Byly albo zbyt rustykalne, albo zbyt dziwne, albo uklad w srodku mi nie pasowal.

Jednak wspolpraca z architektem okazala sie trudna, albo ja mialam nierealistyczne wyobrazenia. I kilkukrotnie zarzekałam sie, ze jakbym wiedziala to tylko gotowiec.

W kazdym razie jak juz zbuduje to bede wiedziec na 100% co polecam, jak bedzie slicznie to architektowi wybacze. W koncu o to chodzilo, zeby mi sie dom podobał.

A aha, prosilam o zaprojektowanie taniego domu. A czy to sie udało za rok.

podsumowujac: zalezy na czym Ci najbardziej zależy. Jesli na nieklopotliwej budowie to chyba jednak gotowy.

My mamy projekt indywidualny, ale niezbyt znacznie odbiegajacy od Hiacynta z archetonu. Ok 180 m2 pow. użutkowej + wolnostojący garaz z pomieszczeniem gospodarczym ok 40 m2 + szambo i zapłaciliśmy za to w te wakacje 3 000. Za te pieniądze nie udałoby sie przerobić projektu archetony, dokupić garażu i opłacić adaptacji.

Było tanio bo nie potrzebowaliśmy architekta do stworzenia wizji tylko projektanta który narysuje nam to co chcemy.

Dodatkowo projektant załatwiał wszystkie papierkowe rzeczy w urzędzie i został naszym kierownikiem budowy.

Co do ceny, znajomi ostatnio też zdecydowali się na projekt indywidualny u innego projektanta i zapłacili 3000 zł, więc myślę że takie są średnie ceny na naszym lokalnym rynku. W moim projekcie nie ma żadnych instalacji elektrycznych, wod-kan, itp. To wszystko indywidualnie ustalam z elektrykiem, czy hydraulikiem.

To taniocha bo za 1000 PLN to nie wiem czy by mi się chciało garaż narysować :wink:

A bo Ty leń jesteś :)

Co powiecie na cenę 2400+vat za projekt

zmiany konstrukcyjne w środku 3000,-

adaptacja i zagosp. 2000,-

dodatkowy (piąty) egzemplarz projektu 250,-

RAZEM architekt winszuje sobie:

7650,- :oops:

Boli, co??????????????????????????????????????????

Boli:-(

Nasze wyliczenia przy kupnie projektu gotowego i jego przerobieniu tez tak jakoś wychodziły, dlatego jednak zdecydowaliśmy sie na indywidualny.

witam

Jak tak czytam to widze że w każdym rejonie Polski jest inny cennik .

U mnie projekt gotowy kosztował około 1300 zł (bez zmiam ) .

Ja zdecydowałem się na indywidualny i koszt był prawie ten sam 1500 zł .

Więc u mnie wyszła ta sama cena

dodam tylko że to był mały projekt domku 100 m2

Z zaciekawieniem czytam ten wątek, bo właśnie jestem na etapie wyboru/kupna projektu.

Upatrzyłam sobie Agatkę z HBStudio, do tego chcę wprowadzić kilka zmian.

Popytałam w kilku miejscach i ... przeraziłam się.

Adaptacja gotowca to koszt min. 2500pln, o ile nie będzie zmian w projekcie ("no, może jakieś okno przesuniemy"). Przy poważniejszych zmianach założyć trzeba koszt około 4000pln. Jeżeli będzie dużo zmian i ilość czerwonych kresek "zaciemni" projekt, to trzeba go będzie przerysować, co też kosztuje extra.

Projekt indywidualny niby zaczyna się od 5tys + mapka 500 za prosty projekt ok120m2 ale nastawiono mnie raczej na koszt ok 8tys.

Będę szukać dalej, może trafię na coś tańszego. Jeżeli możecie polecić kogoś z Kielc lub okolic, to bardzo proszę o info na priv'a.

I jeszcze jedno:

Wszyscy architekci, z którymi rozmawiałam, wykazywali silne przywiązanie do tradycji oraz znikomą wiedzę o nowoczesnym budowaniu. Na hasło "rekuperacja" ich oczy stawały się większe od pięciozłotówek :) A przecież to właśnie oni powinni orientować się we wszystkich nowinkach technicznych. Zalecać bądź odradzać, wszystko jedno, ale przede wszystkim wiedzieć o czym się mówi i stosować konkretne argumenty.

I jeszcze jedno:

Wszyscy architekci, z którymi rozmawiałam, wykazywali silne przywiązanie do tradycji oraz znikomą wiedzę o nowoczesnym budowaniu. Na hasło "rekuperacja" ich oczy stawały się większe od pięciozłotówek :) A przecież to właśnie oni powinni orientować się we wszystkich nowinkach technicznych. Zalecać bądź odradzać, wszystko jedno, ale przede wszystkim wiedzieć o czym się mówi i stosować konkretne argumenty.

a co to znaczy rekuperacja? ja mam jeszcze mniejsze pojęcie o tym? napisz proszę...

My przejrzeliśmy tysiące projektów gotowych, ale mamy wjazd od południa a tego architekci projektów gotowych nie przewidują (a przynajmniej rzadko).

Zamówiliśmy projekt indywidualny - koszt 12 tys z kompletem projektów instalacji (takich dopracowanych, a nie na odwal się do pozwolenia). Nawet wywołana do tablicy rekuperacja się tam pojawiła :D

Osobiście uważam że projekt gotowy powinno się wybrać tylko w jednym przypadku - jak pasuje idealnie - tzn. nie przesuwamy ścian, okien, pomieszczeń itd. Tylko posadowienie na działce. W innym przypadku zawsze wychodzi z tego gniot, który trzeba poprawiać na bieżąco na budowie.

Na czym jak na czym ale na projekcie nie należy oszczędzać. Przecież od niego wszystko zależy. Co z tego że w domu będzie ciepło ładnie jak nie będzie pasował do naszych potrzeb? To mały procent kosztów budowy. A jakże istotny...