Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Jak w temacie - na razie na etapie konsultacji "wewnątrz rodzinnych" tj. z żoną

:)

oczywiście architekt będzie po to aby nam powiedzieć co jest źle lub dobrze i zaproponować ciekawsze rozwiązania, ale porady forumowiczów wniosą wiele do tego tematu bowiem większość z was zna to wszystko z praktyki i zapewne znajdziecie słabe punkty które mogą nie przyjść do glowy nawet architektowi

Wszystkie opinie mile widziane.

dom dla 4 (a może w przyszłości 5-cio) osobowej rodziny

http://images34.fotosik.pl/33/fc53b95d2ca1e77em.jpg[/img]

Witaj. Łączą nas dwie rzeczy: miejsce zamieszkania i zamiłowanie do domów parterowych. Stąd pozwolę sobie skrobnąć dwa słowa.

Są rzeczy, które mi się w tym domu podobają, ale są też te całkiem inne...

Dobrze rozplanowana przestrzeń gosp. - garażowa, na wszystko znajdziesz miejsce. Sporo tych pokoi, wszystkie w mierę ustawne i z miejscem na rzeczy -wnęki garderobiane.

NIe przekonuje mnie to, że pomimo tych rozmiarów, przestrzeni zbyt dużo nie ma. Salon duży, ale podłużny - jaka będzie jego wysokość? Duuużo będzie od tego zależało. Kuchnia z oknem od północy ( ma to swoje zalety, nie przeczę ), będzie dość ciemna i bez widoku na wejście do domu. A propos wejścia - bez zadaszenia? Salon kąpielowy, duży ale taki jakiś połamany, może go zamienić z siłownią, albo inaczej zaprojketować wejście np. wprost z korytarza ( drzwi do sypialni mogą się otwierać do wewnątrz ) i wyprostować ścianę ?

Jaki kąt nachylenia dachu ?

Tyle na gorąco.

Pozdrawiam.

Moje uwagi:

mało ustawny pokój kąpielowy, umywalka powinna miec dostep do swiatła dziennego

kominek przy stole to chyba nie jest dobry pomysł - bedzie goraco

salon 4,5 metra wąski, zwlaszcza, ze kominek zajmie 1m

jestem zwoleniczka reprezentacyjnego wejscia do domu, a tu wchodzi sie na waski i długi korytarz, to samo dotyczy drzwi z przedsionka do kotłowni i pralni - moim zdaniem nie wyglada to dobrze

brak garderoby przy wejsciu do domu - gdzie bedziecie zostawiac kurtki, buty???, brak miejsca na okrycia gosci. Z domu raczej wyjezdza sie samochodem, wiem moim zdaniem garderoba powinna byc w okolicach garazu/wejcia do domu

kuchnia duza i wymiary dobre, ale mało ustawna - wszędzie drzwi

POzdrawiam

1) zadaszanie nad wejściem będzie jak najbardziej (nie wiem w jakiej formie) więc go nie wnosiłem do projektu. najprawdopodobniej będzie to zadaszenie które będzie łączyło dachem garaż z częścią mieszkalną.

2) kominek w rogu był tylko "na próbę" i specjalnie go wrzuciłem aby usłyszeć wasze reakcje - możliwe że zostanie przesunięty na ścianę pomiędzy kuchnią a pokojem a w tamtym rogu tylko od zewnętrzej strony domu będzie grill

3) wiatrołap - w założeniu po lewej stronie ma być szafa wnękowa i miejsce na odzież wierzchnią - a także w pomieszzeniu pomiędzy garażem a wiatrołapem też wieszaki i stojak na buty.

4) wejście na wąskie korytarze - tak jest to problem, który będzie jako zadanie do rozwiązania dla naszego architekta - to samo drzwi w kuchnii i rozplanowanie kuchennych szafek i urządzeń

5) dzięki za dobrą radę apropo "salonu kąpielowego i "siłownii" pewnie przerzucimy siłownię pod "salon kąpielowy" a sypialnie dla dziecka bliżej części dziennej.i wyprostujemy w "salonie kąpielowym" ściany. - zapomniałem na projekcie dodać iż w salonie kąpielowym będzie również sauna.

Witam,

Ja zlikwidowałabym wiatrołap oraz drzwi do kuchni (wejście tak ale bez drzwi) i raczej nie na wprost drzwi wejściowych. Wejście nabrałoby "rozmachu".

Gdyby nie strony świata to zamieniłabym miejscami kuchnię z kącikiem TV.

Nie zgadzam się, że załamania w pokoju kąpielowym to jego wada. Takie załamania naturalnie wydzielają strefy i można je bardzo fajnie zaaranżować.

Brakuje mi też wyjścia (bezpośredniego) z pralni. Myślę, że pranie będziecie wieszać często na zewnątrz...

usunięcie drzwi z kuchni do hollu - jak nabardziej - decydując się na otwarcie kuchni na jadalnie/salon to samo raczej zrobimy od drugiej strony

natomiast co do połączenia watrołapu z hollem - ciekawy pomysł - zapewne jeśli zrobimy dość duży "ganek" osłonięty od wiatru - rozważymy taką możliwość - a na pewno przedstawimy taki szczegół aranżacji naszemu architektowi do przemyśleń.

dzięki

Chciałam kupić projekt typowy z katalogu , ale natrafiłam na osobę ,która próbuje mnie przekonać do projektu indywidualnego. Koszt samego projektu wyzszy ,ale podobno zaoszczędzę na budowie. Architekt twierdzi ,że gotowe projekty są przeznaczone na warunki glebowe w całym kraju , a na terenie Wielkopolski warunki są lżęjsze więc to co wyda się więcej na projekt indywidualny zaoszczędzi się na kosztach budowy domu. Co o tym sądzicie ?

Kto z Was taki temat przerabiał i czy jest to zgodna ze stanem faktycznym ?

Tak myśląc po kobiecemu może w tym być coś racji. Nie każdemu danie ,które będzie posolone i doprawione przyprawami jak pod mój gust będzie smakowało innej osobie równie dobrze jak mi !

:oops: :lol:

Czekam na porady i pomoc !!

Budowałem według projektu indywidualnego.

Co mnie do takiego rozwiązania przekonało?

- to, że mogłem dostosować rozkład pomieszczeńdo swoich rzeczywistych potrzeb,

- to, że nie musiałem zlecać żadnych czynności adaptacyjnych, usytuowania obiektu, przyłaczy itd. Wszystko było w cenie,

- projektant był "uchwytny" na miejscu w trakcie budowy.

moim zdaniem warto.wszystkie projekty gotowe i tak wymagaja adaptacji,wszystko zalezy od relacji ceny projektu indywidualnego,kwalifikacji architekta(warto zobaczyc jego dziela) do kosztow projektu gotowego+adaptacje i taKIE TAM...jezeli znajdziesz ten jeden jedyny..projekt gotowy bez pułapek konstrukcyjnych ,baboli zwykłych,bez koniecznosci wiekszych zmian ,to czemu nie.ja nie znalazłem.

Chciałam kupić projekt typowy z katalogu , ale natrafiłam na osobę ,która próbuje mnie przekonać do projektu indywidualnego. Koszt samego projektu wyzszy ,ale podobno zaoszczędzę na budowie. Architekt twierdzi ,że gotowe projekty są przeznaczone na warunki glebowe w całym kraju , a na terenie Wielkopolski warunki są lżęjsze więc to co wyda się więcej na projekt indywidualny zaoszczędzi się na kosztach budowy domu. Co o tym sądzicie ?

Kto z Was taki temat przerabiał i czy jest to zgodna ze stanem faktycznym ?

Tak myśląc po kobiecemu może w tym być coś racji. Nie każdemu danie ,które będzie posolone i doprawione przyprawami jak pod mój gust będzie smakowało innej osobie równie dobrze jak mi !

:oops: :lol:

Czekam na porady i pomoc !!

Warto pod warunkiem, że będziesz w stanie zweryfikować poprawność wyliczonych elementów konstrukcyjnych o których piszesz. Bo niby skąd masz mieć pewność że architekt nie da dupy??

Ja budowałem wg indywidualnego ze względu na wymiary działki i również dlatego że w gotowcach często pokoje są malutkie jak klatki dla ptaszków, kuchnie są też nie za duże. Po prostu siedziałem bardzo długo w necie i w różnych biurach projektowych na Bartyckiej w Wawie i nic mi się nie podobało.

A jak coś było jako tako ładne to się okazywało że same adaptację, które chciałbym przeprowadzić by kosztowały 4.000 złotych- w zasadzie wszystkie elementy konstrukcyjne do przeliczenia włącznie ze stropem , bo zwiększała się rozpiętość stropu.

Aha jeszcze coś często projekt indywidualny nie ma czegoś dorysowanego , jakiegoś szczegółu, wtedy bulisz dodatkowo ekipie, więc jeśli wybierzesz projekt indywidualny to niech ktoś np kierownik budowy czy też jakiś konstruktor Ci sprawdzi czy oby na pewno masz wszystkie szczegóły rozrysowane.

Co do zaoszczędzenia na etapie budowy na materiałach to konieczne wg mnie jest zatrudnienie oprócz kierownika budowy - INSPEKTORA NADZORU. Mówię to kimś takim kto się na pewno zna rzeczy a nie na "kierownikach" co na forum się ogłaszają że zrobią całą budowę za 1500 złotych i są na budowie z 6-7 razy przy okazji bądź też bo wypadałoby sprawdzić zbrojenie i często gęsto mówią że jest ok i zalewamy, a wiesz dlaczego?? Ponieważ ich usługa za 1500-2000 zeta nie przewiduje dodatkowych przyjazdów, np jeśli nawet wiedzą że jest coś zjebane to wolą puścić do realizacji niż kazać rozebrać i poprawić.Uwierz mi proszę, bo wiem co mówię i sam wypierniczyłem od siebie kierownika budowy i zatrudniłem nowego kierownika wraz z inspektorem i dodatkowo sam wszystkiego doglądam.

Pozdrawiam

Konrad

:wink: