Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Witam Robercie,

Oczywiście dziękujemy za krytyczne słowa.

Przesyłami rysunki z wymiarami do krytykowania.

Na przeciw garażu jest kotłownia. garderoba jest przy sypialni.

To zanoszenie zakupów to niestety wynik kompromisu w przypadku małego domku. Zależało nam na zabudowie jednej ze ścian w kuchni :(

Kuchnia oczywiście źle narysowana przez Panią projektant.

TV przy schodach.

Sypialnia wąska niestety (ale łóżko 180cm i 2x szafka nocna po 30cm się wciśnie).

A co do łazienki to masz całkowitą rację. Mimo ścianki kolankowej do 120cm wydaje nam się to jednak za mało i chyba jedynym wyjściem z tej sytuacji jest zastosowanie lukarny w łazience. Czy to dobry pomysł wg was?

Dzięki za pomoc!

:) Aga

http:// http://picasaweb.google.com/AggusiA80/Domek/photo#5131664610914948898

AggusiA,

za mala rozdzielczość rysunku, żeby coś dojrzeć.

w takim razie brak garderoby lub jakiejkolwiek szafy przy wejściu. Będziesz biegać na górę powiesić mokry płaszcz?

w życiu nie widziałem szafek nocnych na 30cm.

w miejscu wanny (ryzalit) ścianka attykowa jest jeszcze niższa. Lukarna jest jakimś wyjściem.

podaj strony świata

zawsze rzucam się jak sęp na wątki z projektami indywidualnymi, bo sama kupuję gotowy i nie do końca zgadzam sie z tym że indywidualny bezwarunkowo lepszy

emi601,

faktycznie jak sęp - jedyny zarzut to ten, że podobny do jakiegoś gotowca?

projekt to projekt - jeden lepszy, drugi gorszy. To wstępna faza układania funkcji pod klienta - a ty porównujesz już go z dopieszczonymi katalogowcami?

no ale jesli sprawia Ci to frajdę.... ;)

sypialnia u góry z dużym łóżkiem

ja bym zamieniła położenie garderoby z położeniem łóżka - po przeciwnej stronie będzie więcej miejsca do chodzenia, a garderoba może być przecież mniejsza. z drugiej znowu strony patrząc, to okno balkonowe wtedy by nie pasowało... więc sama już nie wiem.

kawałek ściany na wnękowa szafę w korytarzyku można chyba uzyskać cofając trochę ściane kotłowni, jeśli oczywiście jest na to miejsce, jeśli kotłownia nie musi miec jakichś określona normą wymiarów.

projekt bardzo mi się podoba tak nawiasem mówiąć, ma wszystko co powinien mieć, nawet ma spiżarnię! i pomieszczenie gospodarcze na pętrze idelane na pralnię na przykład, funkcjonalność super, skoro to projekt indywidualny to moze można trochę ściany rozciągnąć tu i tam i się miejsce znajdzie , może wykusz w kuchni trochę powiększyć, pogłębić znaczy się , wtedy chyba łazienka będzie mogła mieć większa powierzchnię i bez szkody bedzie można wanne odsunąc od skosu i miejsce nas szafki w kuchni się znajdzie, i nie trzeba bedzie lukarny budować. tak sobie kombinuję.

Ja buduję według "gotowca". Też myslałam nad indywidualnym, ale cena mnie odstraszyła (ponad 6tys). Działka bardzo wąska, i już myślałam, że nic nie znajdę, ale po przewertowaniu internetu wszerz i wzdłuż -znalazłam. projekt kosztował 1500zl a adaptacja 1tys zl. Myślę, że jeśli nie masz jakichś specjalnych wymagań czy bardzo ogaraniczającej działki -to poszukaj w gotowych -są ich setki. Mój gotowiec był dobrze "narysowany" i w trakcie budowy nie przysporzył w zasadzie zadnych problemów. A co do "warunków glebowych w Wielkopolsce" to wydaje mi się to haczykiem architekta na łapanie naiwniaków -gdyby były takie problemy to nikt z Wielkopolski nie budował by z gotowca -a chyba nawet na forum znajdziesz conajmniej kilkaset takich osób :) .

Warto pod warunkiem, że będziesz w stanie zweryfikować poprawność wyliczonych elementów konstrukcyjnych o których piszesz. Bo niby skąd masz mieć pewność że architekt nie da dupy??

Architekt nie liczy elementow konstrukcyjnych, od tego jest konstruktor z uprawnieniami.

A dom indywidualny zdecydowanie warto.

Masz rację ale tylko połowicznie. zdarzają się tacy architekci , którzy to liczą.

Ale po wszystkim wolałbym jednak żeby konstrukcje zostawić jednak konstruktorom a nie architektom.

Pozdrawiam

Konrad :wink:

Co do warunków gruntowych : każdy projekt typowy powinien mieć dostosowane fundamentu do lokalnych warunków gruntowych.

A co do projetu gotowego/indywidualnego : gotowy wybrałbym tylko wtedy jeżeli projekt dokładnie odpowiadałby moim potrzebom.

A ja powiem inaczej, projekt gotowy ma z reguły wystarczające zbrojenie ław fundamentowych ponieważ jest zrobiony do powielania i często jest z zapasem.

Wiadomym jest również że warto zrobić badania geotechniczne gruntu, żeby mieć pewność czy owe zbrojenie wystarczy, czy nie.W zasadzie chodzi tu o jednorodność gruntu, bo np na takim torfie to już jest problem i trzeba kombinować trochę inaczej np płyta fundamentowa zbrojona itp.

Konrad :wink:

Chciałam kupić projekt typowy z katalogu , ale natrafiłam na osobę ,która próbuje mnie przekonać do projektu indywidualnego. Koszt samego projektu wyzszy ,ale podobno zaoszczędzę na budowie. Architekt twierdzi ,że gotowe projekty są przeznaczone na warunki glebowe w całym kraju , a na terenie Wielkopolski warunki są lżęjsze więc to co wyda się więcej na projekt indywidualny zaoszczędzi się na kosztach budowy domu. Co o tym sądzicie ?

Kto z Was taki temat przerabiał i czy jest to zgodna ze stanem faktycznym ?

Tak myśląc po kobiecemu może w tym być coś racji. Nie każdemu danie ,które będzie posolone i doprawione przyprawami jak pod mój gust będzie smakowało innej osobie równie dobrze jak mi !

:oops: :lol:

Czekam na porady i pomoc !!

Gdybym miał budować jeszcze raz - bez wahania zamówiłbym projekt indywidualny.

AggusiA,

>za mala rozdzielczość rysunku, żeby coś dojrzeć.

faktycznie słaba rozdzielczość czego nie zauważyłam wcześniej, poprawię się:)

>w takim razie brak garderoby lub jakiejkolwiek szafy przy wejściu. Będziesz >biegać na górę powiesić mokry płaszcz?

Jeżeli chodzi o wiatrołap, założenie jest taki że ma być tylko malutka szafeczka na buty i wieszak " tak jak u lekarza":) żadnych szaf

>w życiu nie widziałem szafek nocnych na 30cm.

łóżko w sypialni będzie na 160cm + szafki 45 więc jeszcze zostaje miejsce

>w miejscu wanny (ryzalit) ścianka attykowa jest jeszcze niższa. Lukarna jest jakimś wyjściem.

nie mam pojęcia co to jest ścianka attykowa:) postanowione będzie lukarna, która nawet doda uroku:)

>podaj strony świata

od strony wejścia wschód, tył - strona tarasowa zachód

pozdrawiam

Aga

zawsze rzucam się jak sęp na wątki z projektami indywidualnymi, bo sama kupuję gotowy i nie do końca zgadzam sie z tym że indywidualny bezwarunkowo lepszy

emi601,

faktycznie jak sęp - jedyny zarzut to ten, że podobny do jakiegoś gotowca?

projekt to projekt - jeden lepszy, drugi gorszy. To wstępna faza układania funkcji pod klienta - a ty porównujesz już go z dopieszczonymi katalogowcami?

no ale jesli sprawia Ci to frajdę.... ;)

My mamy indywidualny parterowy. Dom jest w stanie surowym zamknietym.

Jestem zachwycona, projekt powstawal pol roku. Arch byl na dzialce przed projektem i w trakcie realizacji (wspolnie z konstruktorem zatwierdzili zmiane w konstrukcji dachu na tansza materialowo). Na jego zyczenie zamowilismy wczesniej badania gruntowe.

W efekcie - 0 przerobek, 0 klopotow i projektowanie po najnizszych kosztach np. bez stropu z sufitem z k-g, sciany z porothermu 18,8.

WARTO NAPRAWDE, ale idz wczesniej obejrzec inne jego domy, pogadaj z tymi ludzmi. Najlepiej jak archa poleca Ci znajomi, ktorzy juz z nim budowali, widzisz wtedy tez mniej wiecej jego styl.

My mamy indywidualny, jestem bardzo zadowolona zarówno z ceny jak i z samego projektu :)) Mamy domek taki jaki sobie wymarzyliśmy. Oglądaliśmy wiele projektów i nie mogliśmy się zdecydować. W koncu zebraliśmy do kupy nasze oczekiwania i powstał NASZ projekt :) . Nasz architekt bardzo nam pomógł, podsuwał ciekawe pomysły, zrobił nawet wizualizację salonu, jadalni i kuchni. Dodatkowo zrobił nam jeszcze projekt robiórki starego domu, który stoi na działce. Wszystko to zrobił za uwaga .... 3,5 tyś !!!! :o

Mnie na pewno wszystko wszyło o wiele taniej niż gotowiec + projekt rozbiórki (który musi być indywidualny :wink: )

A ja jeszcze nie wiem czy warto :D . Jutro bede wiedzial.

A tak na poważnie, to naprawde jutro bede wiedzial.

Kupilem gotowy z Muratora. Potem sie okazalo, ze przerobka dachu (dostosowanie sie do WZ) bedzie tak kosztowna, ze musialem projekt wymienic (uklony w strone Muratora za wymiane). Dalem projekt do adaptacji, uzgodnilem kilka zmian i okazalo sie, ze wogole projekt jest po prostu fatalny. Chodzi o rozklad wnetrz. Niby nie problem. Poprzerabia sie. Zaznacze, ze w wielu kwestiach przyznaje racje architektowi.

Ale generalnie o co m chodzi? Ja szukalem domu parterowego, gdzie zmiescilbym salon+5 pokoi itd. Uwierzcie mi, ze bylo moze kilkanascie takich projektow. Zakupilem wiec projekt 200 m2. I mam taki dylemat. Projekt kosztowal mnie 2 tys, adaptacja 3 tys., i dodatkowo aranzacja ma kosztowac ok.6 tys. Zblizamy sie do indywidualnego. Ale bede mial idealny projekt. problem tylko taki, ze to co ja chce zmieszcze na 170 m2.

I musze podjac decyzje. Wtapiam 2 tys. Robie indywidualny za jakies np. 15 tys, ale oszczedam na budowie. Niestety nie zaczne budowac na wiosne. Albo dostosowuje ten ktory mam.

Jutro sie okaze.

my postawilismy na projekt indywidualny z powodu

1)zaden z gotowych projektow niepodobal nam sie tak w 100%

2)zaden jakos niepasowal na nasza pochyła dzialke

tym sposobem mamy dom taki jak chcielismy, i zaoszczedzilismy kupe czasu bo projektant w cenie mial wliczone wszystkie sprawy papierkowe zwiazane z budowa pozwolenia itp