Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Oprocz wymienionych przez przedmowcow cech na korzysc projektu typowego przemawia tez fakt, ze katalogowy projekt jest dyskutowany na forum. Z reguly sprawdzony jest przez wczesniejszych nabywcow, ktorzy informuja o ew. niescislosciach, brakach projektowych. Mozna tez sie dowiedziec o kosztach budowy, ilosci materialow, ciekawych przerobkach, wyniklych problemach. Niekiedy wrecz umowic sie na spotkanie aby obejrzec jak w rzeczywistosci wyglada zbudowany domek/budowa w trakcie, co jest cenne na etapie wyboru projektu.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ja szukalem domu parterowego, gdzie zmiescilbym salon+5 pokoi itd. Uwierzcie mi, ze bylo moze kilkanascie takich projektow. Zakupilem wiec projekt 200 m2. problem tylko taki, ze to co ja chce zmieszcze na 170 m2.

U nas sa 3 male sypialnie, gabinet, salono-kuchnia 37 m2, lazienka i osobne wc, potencjalna kotlownia, ktore na razie jest pralnia na... 128 m2

Do tego dodaj okolo 50 m2 na spory garaz + pom. ogrodnicze.

Takiego gotowca nigdzie nie ma.

Ja szukalem domu parterowego, gdzie zmiescilbym salon+5 pokoi itd. Uwierzcie mi, ze bylo moze kilkanascie takich projektow. Zakupilem wiec projekt 200 m2. problem tylko taki, ze to co ja chce zmieszcze na 170 m2.

U nas sa 3 male sypialnie, gabinet, salono-kuchnia 37 m2, lazienka i osobne wc, potencjalna kotlownia, ktore na razie jest pralnia na... 128 m2

Do tego dodaj okolo 50 m2 na spory garaz + pom. ogrodnicze.

Takiego gotowca nigdzie nie ma.

Mój projekt ma razem z garażem 225 m2. Salon+4 sypialnie+gabinet+pom.gosp (to jest też kotłownia, bo bedzie pompa ciepla)+kuchnia+garderoba+3 łazienki. Ja i tak dalej twierdzę,że mógłbym go odchudzić o 25-30 m2 i byłoby również komfortowo.

Odpowiadając na pytanie, czy projekt ind. czy gotowy? Ja byłbym za gotowym, jeżeli go idealnie dopasujesz do swoich potrzeb, bądź przeróbki będą nieznaczne. Radziłbym przejrzeć te setki, tysiące projektów, dopasować to w głowie do WZ, do działki, do swoich możliwości finansowych a wtedy odpowiedź sama się nasunie. Żeby stworzyć projekt indywidualny, nie wystarczy pójść do projektanta, on zapyta o Wasz tryb życia, oczekiwania itd. i projekt powstanie. Moim zdaniem w 70% Ty musisz mieć wizję i umieć wyrazić swoje oczekiwania.

Za duży, a nawet bardzo duży plus uważam merytoryczne dyskusje na forum na temat danego projektu gotowego. Dzięki temu jeszcze więcej się wie odnośnie swoich oczekiwań.

• 3 weeks później...

Wraz z mężem podjęliśmy decyzje o skorzystaniu z usług architekta i zamówieniu indywidualnego projektu domu.

W temacie budowy domu na razie raczkujemy tzn mamy skompletowane dokumenty do biura projektowego i dzisiaj jest pierwsza wizyta.

Zapraszam do pisania wszystkich którzy już przebrnęli przez ten etap i którzy na pewno mogą udzielić mi cennych porad i uwag.

Monika :)

fotek na razie nie wrzucę, bo mam kryzys jeśli chodzi o ten domek.

archtekt twierdzi, że jak polukrujemy, to bedzie ok.

błędy popełniono typowe, np podnieśli ściankę kolankową o 40cm i zorientowali się przy więźbie:(

wyszło fajnie w pokojach, bo bardziej ustawnie, ale nie fajnie z dachem, bo podnieśli o te 40cm.

dziś robiliśmy pomiary okien, czekam na wycenę.

pzdr.q.

mam nadzieje ze kolumienek jednak nie dodawalisci?

Ostatnio spotkałem sie z parą osob z forum ktorzy tez chca budowac domek pseudogoralski. Problem w tym, ze chca do niego dodac kolumienki z przodu. Tlumaczenie ze pomieszanie stylow nie jest ładne - nie dotarło. Cóż jak widac niektorym nie przeszkadzaja lakierki do dresu.

kolumienek nie ma, jest dokładnie jak na renderach, tyle,że z tyłu jest jedno okno większe i jedno dodane, ale front jest nie zmieniony.

stan na dzis:

http://srv21.odsiebie.com/MTIzNDYzMTc3MQ==/MTIzNDYzMjIxNTcyLmpwZw==/dom.jpg[/url]

http://srv16.odsiebie.com/MTIzNDYzMTcyNg==/MTIzNDYzMjMzMzY5LmpwZw==/dom1.jpg[/url]

Oto jest pytanie. Jak sobie czytam posty na forum to dochodze do

wniosku że jestem głupi, znów głupi. Na poczatku byłem głupi, bo

przyznaje że na budowaniu domów się znam niewiele (prawie nic),

potem poczytałem kilka(set) listów, a zwłaszcza komentarzy stałych

bywalców tego forum, i myslałem że jestem juz trochę mądrzejszy,

potem czytałem dalej następne kilka(set) listów i stwierdzam że znów

jestem głupu :(

Zamierzam budowac domek jednorodzinny. Oczywiście najłatwiej wybrać

projekt gotowy (czysto, łatwo i przyjemnie, bez większego wysiłku) i

wybrałem http://www.domywstylu.pl/projekty/jednorodzinne_z_uzytkowym_poddaszem/bachus_2/default.asp?id=385

Oczywiście co do projektu mam kilka zastrzeżeń, kilka propozycji

zmian. Wysłałem maila, do projektanta, z moimi pytaniami i narazie

czekam 2 dni bez odzewu. Po zapoznaniu się z doświadczeniami

(negatywnymi) forumowiczów budujących wg gotowych projektów jestem

skłonny szukac architekta, który zrobi projekt indywidualny mojego

domu, podobny do tego gotowego z tym że uwzględni moje sugestie,

poprawki a może i sam coś doradzi. Chciłabym tez by mój architekt

był (wg zaleceń forumowiczów z których argumentacją się zgadzam)

także kierownikiem budowy. Nie wiem jaki może być koszt takiego

projektu. Będe wiedział za kilka dni po spotkaniu/spotkaniach z

architektami. Gdyby jednak ktos orientacyjnie oświecił mnie (z

grubsza) jaki to może być koszt projektu indywidualnego podobnego do

wybranego przeze mnie gotowca, czy 5, 10, 15 czy 20 tys. to będe

wdzięczny. Myśle tez że może te wydane kilka(naście) tysięcy więcej

zwróci się w postaci oszczędności w doborze uzytych materiałów,

zastosowanych technologii, uniknięcia różnych pomyłek, etc. Zdaje

sobie sprawę że przy budowie domu za kilkaset tysięcy łatwo o błędy

które mogą mie kosztować kilkanaście lub kilkadziesiąt tysięcy.

Architekt, który by prowadził moja inwestycję mógłby (mam taką

nadzieje) pomóc mi uniknać tych pomyłek i kosztów z tym związanych,

więc poczatkowo wydany większy pieniądz na projekt i archotekta może

się zwróci z nawiązką (tez mam taką nadzieje)

Zwracam się z prosbą do inwestorów juz budujacych lub juz

wybudowanych domków którzy korzystali z projektów gotowych, czy nie

żałują, jakie mieli perypałki i czy teraz, gdyby mieli budowac znów

swój pierwszy dom, skłonili by się bardziej ku projektowi

indywidualnemu (gdzie architekt byłby kierownikiem budowy) czy tez

by budowali wg projektu gotowego.

A może ktoś budował wg projektu indywidualnego i podzieli się swoimi

doświadczeniami, i czy teraz gdyby budował swój pierwszy dom to tez

wg projekty indywidualnego czy raczej wg gotowca.

Pozdrawiam

<<<<<<<<<<

wniosku że jestem głupi, znów głupi. Na poczatku byłem głupi, bo

przyznaje że na budowaniu domów się znam niewiele (prawie nic),

potem poczytałem kilka(set) listów, a zwłaszcza komentarzy stałych

bywalców tego forum, i myslałem że jestem juz trochę mądrzejszy,

potem czytałem dalej następne kilka(set) listów i stwierdzam że znów

jestem głupu :(>>>>>>>>.cut

Cześć

słuchaj skoro przeczytałeś tyle postó na muratorze to powinnienś znać wszystkie odpowiedzi na postawione pytania.

Takich zapytań było wiele, nawet całkiem nie dawno był ten temat poruszany, więc poczytaj ze zrozumieniem i uważnie.

Pozdrawiam

KOnrad :-?

stworzyłem sobie oto taki projekt domu , czy możecie coś doradzić a może nawet krytykować , mi się wydaje że jest ok ale wiadomo kto pyta ten nie błądzi

http://granity66.webpark.pl/2.jpg

http://granity66.webpark.pl/1a.jpg

http://granity66.webpark.pl/3.jpg

tu są linki do planów parteru i piętra

http://granity66.webpark.pl/dol.pdf

http://granity66.webpark.pl/gora.pdf

Ja buduje indywidualny i powiem Ci, ze nie wiem co zrobiłabym budując drugi raz. Od razu zaznaczam, ze na indywidualny za 20tyś mnie nie było stać i kolega zrobił mi po znajomosci duuuzo taniej i być może tu jest pies pogrzebany.

Sporo było błedów w projekcie, a razcej nie tyle błedów co niedopatrzeń, czyli architektowi się wydawało, ze wykonawca będzie wiedział a wykonawca nie wiedział... rozwiązania, które zastosował architekt były nietypowe dla mojego wykonawcy, i niekiedy nie rozumiał o co biega i trzeba było długo tłumaczyc, pod tym względem gotowievc byłby lepszy, bardziej przewidywalny.

w porównaniu z moim projektem gotowce maja(te z dobrych pracowni) lepsza dokumentację.

Ale mimo, ze nadal przeglądam gotowce, tak z ciekawości(obejrzałam parę tysięcy projektów) nie znalazłam ani jednego chćby odrobinę zblizonego do moich załozen funkcjonalnych. Były albo za duze, albo za male albo wjazd nie tam gdzie trzeba, a njczesciej po prostu bryła mi nie odpowiadała...

Kazdy, który chociaz troche mi pasował wymagał bardzo dużej interwencji na etapie adaptacji projektu...

Poza tym moj dom ma 180m2 netto, stan surowy zamknie sie w 160 tys. to raczej nieduzo...wiekszosc gotowców z podobnym programem funkcjonalnym byla ok. 30m2 wieksza, czyli droższa...

Jak widzisz moim zdaniem kazda opcja ma swoje plusy i minusy, jednoznacznie nie da sie chyba odpowiedziec.

za gotowca zapłaciłem 1,5 kpln.

Wg mnie lepiej dopłacić 5-7 kpln ale mieć dom zaprojektowany indywidualnie.

Ta różnica może sie łatwo zniwelować przy kosztach budowy, zakładając że projekt będzie prosty i nie będzie pretekstem dla projektanta do puszczania wodzy jego niespełnionym fantazjom.

Nie łudźcie się też, że projektant czyli ktoś obcy, będzie wiedział lepiej od was co dla was dobre.

Tak czy owak potrzebne jest doświadczenie, które posiada niewielu inwestorów - kto buduje któryś dom z kolei? My - "prawiczki" skazani jesteśmy na łut szczęścia w stopniu "nietrafienia" w optimum :(

Oczywiście im dłużej wybieramy, rozmyślamy, przeglądamy, rozmawiamy z innymi, odwiedzamy inne domy itd, tym bardziej zwiększa się szansa że przygotowanie teoretyczne nam pomoże. Jednak w nieskończoność czekać nie można.

Ja budowalem wg projektu indywidualnego, poniewaz nie znalazlem nic fajnego, co by pasowalo do dzialki (polnocna , wjazd od poludnia, skarpa, dosc waska itp.Najpierw przejrzalem tysiace projektow, ale zawsze coś mi nie pasowalo, a gdy trafil sie jakis sensowny to z kolei dzialka za wąska itp.Więc powoli w myslach i na kartce papieru narysowalem sobie rzut mego domku i gdy wszystko sie zmiescilo ...zdecydowaliśmy sie w koncu kupić obecną naszą dzialke a potem poszliśmy do architekta.Na marginesie...architekt sobie rysuje....a do tego potrzebny jest jeszcze konstruktor, ktory to wszystko przeliczy od strony technicznej.Osobiscie wolalbym, żeby projektant byl jednoczesnie inżynierem, ktory sie zna na konstrukcji..architekt pod tym wzgledem byl zielony, trudno bylo pruszyc jakilolwiek temat (rozpietosc stropu, ktora sciana ma byc nosna itp.)Ja bylem w sytuacji, gdzie wiedzialem dokladnie jaki ma byc dom, mialem go narysowany dokladnie, od rzutow po elewację.I taki projekt daliśmy architektowi, by wg niego narysowal.Architekt z kolei potraktowal to dosc swobodnie (delikatnie mowiac) i po paru tygodniach [przyniosl nam swoją wizję, ktora nas przerazila.Zamiast prostego, parterowego zwartego domu, co prawda podpiwniczonego, ale mjacego jeden poziom parteru i garazu (mozna wozic zakupy wozkiem, bez dzwigania) z poddaszem użytkowym , o dwuspadowym dachu pokazal projekt kosmiczny wręcz.Zrobil projekt fantazyjny, z 5 poziomami !!!!( zakladaliśmy jak najmniej schodow), licznymi lukarnami, skomplikowanym łamanym, wieloplaszczyznowym dachem, salon z odkrytym sufitemaa raczej bez sufitu itp.Delikatnie dalem mu do zrozumienia, że oczekiwaliśmy raczej to, co dostal od nas na papierze.Był niezmiernie zly...okazalo się, że z reguly, gdy dostaje projekt, to ludzie sami nie wiedzą, jaki ma byc i oczekują od niego inwencji itp. Powiedzial, że jesteśmy rzxadkimi klientami, bo wiemy co chcemy itp. Koniec koncow narysowal w koncu to co dostal od nas, choc naklocic sie z nim musialem, bo znowu narysowal jakiś wykusz, okna nie tak itp.W sprawach technicznych...byl ignorantem....na koniec wsadzil komin w scianę zewnetrzną...co utrudnilo mi potem budowę itp.Dlatego , warto wziac projektanta, ktory jest jednoczesnie inżynierem i z ktorym mozna podyskutowac o kazdym detalu technicznym itp.Podsumowujac...ponownie wybralbym projekt indywidualny...ale nie u architekta...tylko u projektanta z uprawnieniami , ponieważ dzialka wymusila nme projekt indywidualny.Gdybym mial plaską i wymiarową dzialkę..pewnie poszukalbym coś gotowego, prostego w formie i prostego w wykonaniu.Projekt z projektami branzowymi kosztowal 11 tys. zl i pomijajac błędy w projekcie...tych pieniadzy nie żałuję, bo mam taki dom , jaki na tę dzialke pasowal.Mamy teraz na parterze 3 pokoje...dwa pieknie oswietlone od poludnia...salon co prawda nie od ogrodu...ale ze światlem poludnia i zachodu itp.Mamy wiele rzeczy, ktore gotowe projekty omijaja....a ktore mozna bylo indywidualnie zrealizowac.Pozdrawiam.