Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Piątka

jak pisałam dom z zewnątrz nie jest nasz, ale nasz będzie wyglądał podobnie.

dziecko mamy jedno, ale wszystko przed nami ;)

pokoj dodatkowy jest - biblioteka na dole + gościnny 12m2 na górze

biblioteka na dole bedzie tylko biblioteka, bo architekt wygospodarował nam pokoj dla gosci na górze.

nie wiem na czym polega ta siatka, to jest cos plastikowego i nie jest liczone jako zabudowa - bedzie to tymczasowe. Mozna podobno zobaczyc cos takiego koło Carrefoura na Targówku (parking przy Saturnie)

Elfir

ja tez jestem rozczarowana wielkością salonu, ale jak pisałam mamy ograniczoną powierzchnię zabudowy. To, co pokazałam ma powierzchnie zabudowy 229m2 bez tarasu, ogrodzenia, śmietnika, podjazdów, a możemy zabudować tylko 240m2. Rozwiązania nie są takie, jaki byśmy chcieli - wiatrołap miał być mniejszy, garderoba oddzielnie, śluza tez miała być...

Nad wc na dole myślę :)) Z prysznica raczej nie będziemy korzystać, ale chyba warto by było zostawić taka powierzchnie. W bloku wc mam 1,4 m2, wiec 3,65m2 to dla mnie bardzo dużo :)

Nad ścianka TV tez sie zastanawiam, ścianka ma być niska - ok 130 cm wysokości, ewentualnie telewizor można powiesić na ścianie.

Duza łazienka na dole miała miec wejście przez garderobę, ale nic chyba z tego nie będzie, bo z łazienki wchodzi sie do pralni, a nie wyobrażam sobie, zeby do pralni chodzić przez sypialnie.

dzięki za uwagi, jest to dopiero pierwsza wersja, będziemy poprawiać :)))

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Ladny dom, jednak zostalismy proszeni o powytykanie paluchami niedoskonalosci :wink:

Wg mnie - nie likwidowalbym prysznica na dole;

- wielka, niewygodna kuchnia - jesli masz jadalnie osobno - po co 16m2? - mozna to spozytkowac powiekszajac jadalnie/salon

-apropos - maly salon...

-lazienka rodzicow powinna miec obowiazkowo jedynie wejscie przez sypialnie. Rezygnowac z tej funkcji celem wygospodarowania pralni to porazka... nie w tak wielkim domu! - tutaj male :evil: dla architekta

- pomieszczenie na graty dostepne jedynie przez garaz... tu moze drzwiczki na ogrodek?

Patrze na ten projekt i generalnie wszystko pozostale sie zgadza... jednak mam maly niesmak, ze w tak duzym domu nie mozna bylo niektorych rzeczy jakos calkiem inaczej zrobic. Jednak tu - jak to zwykle bywa - projekt indywidualny to - jak sama nazwa wskazuje - cos indywidualnego szytego na miare dla Was.

Wiec Wam na pewno sie podoba :)

Pozdrawiam

Wg mnie kuchnia jest w sam raz (ja bym nawet zrobiła większą 20m).

Osobiście nie rozumiem, dlaczego ludzie mają np. dom 200m i kuchnie 10m :roll:

Chyba, że nie lubią gotować, nie używają tosterów, frytkownic itp itd.

Salon bardzo ciekawie łączy się z jadalnią i holem i wydaje mi się, że te prawie 60m będzie robiło niesamowicie fajne wrażenie :p

Wg mnie kuchnia jest w sam raz (ja bym nawet zrobiła większą 20m).

Osobiście nie rozumiem, dlaczego ludzie mają np. dom 200m i kuchnie 10m :roll:

Chyba, że nie lubią gotować, nie używają tosterów, frytkownic itp itd.

Salon bardzo ciekawie łączy się z jadalnią i holem i wydaje mi się, że te prawie 60m będzie robiło niesamowicie fajne wrażenie :p

ja bym cały dół domu chciała większy, ale nie da się...

Mam podobne zdanie na temat powierzchni kuchni - powinna byc duuuuża :))))

Jeśli chodzi o rozkład parteru to popieram wcześniejsze wypowiedzi.

Łazienkę z prysznicem zdecydowanie bym zostawiła, a nawet troszkę ją powiększyła kosztem pomieszczenia gospodarczego. Bardzo dobrze, że na dole jest pokój, który ewentualnie można wykorzystać jako sypialnię. Wtedy pełna łazienka bardzo się przyda.

Powierzchnia kuchni jest ok. Jestem zwolenniczką dużych kuchni w domu, najlepiej z kącikiem śniadaniowym. Brakuje mi tylko spiżarki.

Ścianka z telewizorem po środku salonu na pewno go optycznie zmniejszy i ja bym z tego zrezygnowała. Wiem że teraz jest to bardzo modne, trzeba więc zdecydować co ważniejsze :)

Teraz coś na temat góry.

Pokoje dziecięce bardzo duże, 20m chyba wystarczy, zwłaszcca, że każdy ma garderobę.

Szkoda, że obie łazienki są bez okien - jest na ten temat osobny wątek, chyba w wymianie doświadczeń.

Popieram też Whitemaga jeśli chodzi o łazienkę rodziców. Może zrobić wejście przez garderobę ?

Pozdrawiam i życzę powodzenia w tworzeniu projektu.

:)

za rada kilku osob, zlikwidowałam scianke TV w salonie i przewiesiłam telewizor na scianę zewnętrzną. Nie jest to chyba dobry pomysł, bo w tej sytuacji jest problem z postawieniem wypoczynku - kominek jest po prawej stronie, Tv po lewej...

http://images32.fotosik.pl/125/01d23942bf0608d7.jpg

Ja też uważam, że ta ścianka to fajny pomysł.

Mało kto zwraca uwagę na ilość przeszkleń w salonie :roll:

Przecież to jest cudownie przeszkolny salon - trudno skupić się na TV wiszącym na ścianie kiedy las za oknem.

Jeśli TV powiesisz na jednej z niewielu ścian to gdzie będzie miejsce na jakąś grafikę, komodę - cokolwiek ?

Zdecydowanie "ścianko wróć" :lol:

Przy przestawionej ściance sens traci takie ustawienie wypoczynku, inne jego ustawienie koliduje z otworami okiennymi i przejściem na holl. Miałabym jeszcze „ale” do tylnego wyjścia, aby zanieść coś na taras to cały dom trzeba przemierzyć. Jeszcze wejście do pomieszczenia gospodarczego przez garaż, jak będą stały samochody komunikacja będzie utrudniona i znowu na tył domu trzeba robić rundę, aby wynieść coś większego trzeba będzie wyjeżdżać jednym samochodem. Może ja coś nie tak zobaczyłam bo trochę chaotyczna jestem :D

Przy przestawionej ściance sens traci takie ustawienie wypoczynku,

Wypoczynek ustawiany był, gdy na środku była scianka TV, po przewieszeniu TV na scianke boczna juz nic nie chiało mi sie zmieniac, bo zobaczyłam, ze kanap nie da sie dobrze ustawic.

inne jego ustawienie koliduje z otworami okiennymi i przejściem na holl.

otwory okienne nie sa jeszcze ustalone

Miałabym jeszcze „ale” do tylnego wyjścia, aby zanieść coś na taras to cały dom trzeba przemierzyć.

Jeszcze wejście do pomieszczenia gospodarczego przez garaż, jak będą stały samochody komunikacja będzie utrudniona

nasz jeden samochod ma 4,8 m, drugi 4,2m - troche miejsca na przejscie zostanie - odpowiednio 1,25 m, 1,85 m. Nie sadze, zebym miala samochód dłuzszy niz 5m.

i znowu na tył domu trzeba robić rundę, aby wynieść coś większego trzeba będzie wyjeżdżać jednym samochodem.

z wiekszych rzeczy beda tylko meble ogrodowe, a nie wynosi sie ich codziennie

Moze to dziwne, ale nie chce wyjścia na zewnątrz z pomieszczenia gospodarczego, jest to dodatkowe ułatwienie dla złodzieja, a nasz dom będzie stał na odludziu - z zadnej strony nie będziemy mieli sąsiadów.

Może ja coś nie tak zobaczyłam bo trochę chaotyczna jestem :D

dzięki za uwagi, z większością rzeczy sie zgadzam, jeszcze nad projektem popracujemy, a idealny projekt nie istnieje, zwłaszcza, gdy sie ma ograniczenia.

Złodziejami się nie przejmuj jak mają Cię obrobić to i tak to zrobią, nie ważne ile będzie wejść i wyjść z domu, do tego dochodzą oka a to juz żadna przeszkoda :D . przy takich przeszkleniach to włamie się 5 latek a jeśli myślisz o roletach to tylko będzie wiedział kiedy ma to zrobić. Ogólnie dom bardzo mi się podoba tylko jeszcze bym go bardziej zindywidualizowała .Jeszcze nie napisałam o powierzchni kuchni i jadalni razem mają ok. 30 metrów i tyle ma salon to nie są dobre proporcje, albo salon jest za mały albo powierzchnia kuchenno -jadalniana za duża. Mną się nie sugeruj ja zawsze mam " coś" wiem , ze nie ma projektów idealnych tak jak i wszystkiego idealnego w życiu. Jednak jak masz architekta to go męcz ile się da :D .

Ja też uważam, że ta ścianka to fajny pomysł.

podoba mi sie ta ścianka, ale uważam, ze trochę ogranicza przestrzeń, zwłaszcza gdy jest dużo gości, a stołu nie można przesunąć.

Mało kto zwraca uwagę na ilość przeszkleń w salonie :roll:

Przecież to jest cudownie przeszklony salon - trudno skupić się na TV wiszącym na ścianie kiedy las za oknem.

salon będzie przeszklony, ale otwory okienne nie sa jeszcze ustawione - w jednej z sypialni nie ma żadnego okna

Jeśli TV powiesisz na jednej z niewielu ścian to gdzie będzie miejsce na jakąś grafikę, komodę - cokolwiek ?

martwię sie, ze tych ścian na powieszenie czy postawienie czegoś przy jest tak mało

mokka

Rozmawiałam z mężem i chyba wstawimy drzwi na zewnątrz z pomieszczenia gospodarczego.

O roletach nie myślę, nie jest to zadae zabezpieczenie a dom robi sie ciężki.

Zgadam sie, ze proporcje kuchnia + jadalnia/salon nie sa najlepsze, salon miał być większy, ale nie ma skąd "zabrac. Kuchnie chce duża, bo chce wysoka zabudowę + jakiś stół.

Zastrzeżenia mam tez do wąskiej i ciemnej łazienki dla dzieci, ale nie wiem, czy moje oczekiwania nie sa za duze.

Architekci mówili nam, ze taka pierwsza wersje poprawa sie kilka razy, może coś ciekawego jeszcze wyjdzie :)

Telewizor w salonie może być na ruchomym zawieszeniu. Wtedy można byłoby go odginac od sciany w kierunku jadalni lub wypoczynku - do wyboru. Cały problem w aranżacji parteru wynika z faktu, ze z WC wychodzi się wprost na salon. Aby wybrnąć z tej niezręczności projektant wstawił ściankę z kominem, przez co zrobił dłuuuuugi korytarz przez całą długośc domu. To właśnie tak potwornie zmniejsza przestrzeń salonu.

Telewizor w salonie może być na ruchomym zawieszeniu. Wtedy można byłoby go odginac od sciany w kierunku jadalni lub wypoczynku - do wyboru. Cały problem w aranżacji parteru wynika z faktu, ze z WC wychodzi się wprost na salon. Aby wybrnąć z tej niezręczności projektant wstawił ściankę z kominem, przez co zrobił dłuuuuugi korytarz przez całą długośc domu. To właśnie tak potwornie zmniejsza przestrzeń salonu.

Ruchomy telewizor to dla mnie zbyt nowoczesne :D Nie che ogladac tv w jadalni.

sciana na której stoi kominek nie jest wstawiona na siłę oby zakrtyc wc - to jest ściana nośna. wszystkie sciany wzdłuż korytarza sa ścianami nośnymi. Im większy dom, tym ciąg komunikacyjny będzie większy, układ wnętrz musi byc bardzo prosty ze względu na ograniczona powierzchnie zabudowy - dlatego długi i prosty korytarz.

• 2 weeks później...
Ta wypuszczona ściana z klinkieru to komin? Czy tylko dziwna ozdoba wysunięta poza komin? Komin nie licuje się z tą ścianą zupłnie, gdyby zlicował się....to by paskudnie wyglądał na końcu dachu.

tak to komin , ostatecznie nie będzie cegły tylko piaskowiec , szerokość tego elementu to 2m , grubości nie pamiętam ale musi tak być ponieważ dach wspiera się częściowo na tym elemencie