Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

IMHO mało energooszczędny - pomieszczenia gospodarcze porozrzucane po całej kondygnacji. Teoretycznie ciepły pokój otoczony dwoma "zminymi" pomieszczeniami (gospodarcze i pralnia) oraz łazienka (garaż i pralnia).

IMHO lepiej łazienka pod schodami a tam gdzie teraz łazienka pomieszczenia gospodarcze i pralnie.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

IMHO mało energooszczędny - pomieszczenia gospodarcze porozrzucane po całej kondygnacji. Teoretycznie ciepły pokój otoczony dwoma "zminymi" pomieszczeniami (gospodarcze i pralnia) oraz łazienka (garaż i pralnia).

IMHO lepiej łazienka pod schodami a tam gdzie teraz łazienka pomieszczenia gospodarcze i pralnie.

o kurcze może i racja , muszę przedyskutować to z żoną . planowałem tę łazienkę (na dole) tylko jako kibelek + czasami w lecie prysznic po pracy w ogródku . nie musi być szczególnie ciepła bo kompiele będziemy urządzać sobie na piętrze.

• 2 weeks później...

Mamy kolejne zmiany - wszystko wskazuje, ze nie ostatnie...

Na parterze - biblioteka została poszerzona, wc zmniejszone, reszta bez zmian

Mamy 2 wersje piętra, zadna nie jest moim ideałem. Bedziemy musieli jeszcze trochę z tym piętrem powalczyc

Parter

http://images23.fotosik.pl/167/5958d29fcad7bfcf.jpg

Pietro wariant I

http://images27.fotosik.pl/167/d9964d64ed532a5c.jpg

moze i ja wtrace trzy grosze.-Jezeli chodzi o dol propozycja moja jest taka: przenioslabym sciane komina wraz z kominkiem tam gdzie jest wejscie do lazienki przez co powiekszy sie pok dzienny i zniknie dlugi holl. w bibliotece(pok dla gosci) przy wejsciu zrobilabym maly przedsionek kosztem i tak dosc dlugiego pokoju z ktorego bedzie wejscie do lazienki (lazienka pozostaje w tym samym miejscu)

Wersja z listopada 2007 gdzie sporo podpowiedzieliście co do plusów i minusów - ewoluowała w wersją nr 2 roboczą i nr 3 zmienioną przez architekta.

Co sądzicie o tych wersjach (nie ma rzutu I piętra - gdzie się będzie znajdować obecnie tylko gabinet, fitness/silownia, pralnia no i stryszek/rupieciarnia

a na parterze to co najbardziej mnie interesuje z waszej praktyki (apropo projektu (wersja 3))

a) czy powiększyć nieznacznie salon,jadalnie,kuchnie

b) usunąć pomieszczenie o nazwie "pralnia" - powinno być napisane kotłownia, a kotlownię umieścić na początku garażu

b) zwiększyć troszkę pomieszczenia sypialniane dla dzieci (z 12 do 14m)

c)w miejsce pralnii wrzucić drugą łazienkę, a salon kąpielowy powiękrzyć do 10m - tam jeszcze w przyszlości będzie sauna.

WERSJA 2

http://images32.fotosik.pl/163/88685736703856eb.jpg

WERSJA 3

http://images23.fotosik.pl/168/5c2aa09763eb39d2.jpg

moze i ja wtrace trzy grosze.-Jezeli chodzi o dol propozycja moja jest taka: przenioslabym sciane komina wraz z kominkiem tam gdzie jest wejscie do lazienki przez co powiekszy sie pok dzienny i zniknie dlugi holl. w bibliotece(pok dla gosci) przy wejsciu zrobilabym maly przedsionek kosztem i tak dosc dlugiego pokoju z ktorego bedzie wejscie do lazienki (lazienka pozostaje w tym samym miejscu)

ściany z kominkiem nie mozna przestawić, bo jest to ściana nośna.

A drzwi do biblioteki będą dwuskrzydłowe, aby optycznie powiększyć salon.

podstawowy błąd - pokój dzienny - gościnny - nie TV jest tam najważniejszy lecz stół - stół to rodzina - symbol wszechczasów - TV to kupa złomu. domu nie budujemy dla szpanu tylko dla rodziny. Nastepnie łazienka na dole źle zaprojektowana. Zła lokalizacja kominka w stosunku do TV - pojawia się niezdrowa konkurencja. Funkcja dołu ogólnie nieciekawa - prawie jak z lat 60-tych. Pozwólcie architektom zrobić porządną koncepcję a niech nie przerysowują Waszych pomysłów bo powstaje z tego wielki knot, trzeba zaufać profesionalistom. Pozdrawiam

podstawowy błąd - pokój dzienny - gościnny - nie TV jest tam najważniejszy lecz stół - stół to rodzina - symbol wszechczasów - TV to kupa złomu. domu nie budujemy dla szpanu tylko dla rodziny. Nastepnie łazienka na dole źle zaprojektowana. Zła lokalizacja kominka w stosunku do TV - pojawia się niezdrowa konkurencja. Funkcja dołu ogólnie nieciekawa - prawie jak z lat 60-tych. Pozwólcie architektom zrobić porządną koncepcję a niech nie przerysowują Waszych pomysłów bo powstaje z tego wielki knot, trzeba zaufać profesionalistom. Pozdrawiam

Tak sie składa, ze ta koncepcja jest w 100% koncepcja architekta, a nie nasza. Zaufaliśmy profesjonalistom :)

Budowałam według indywidualnego i będę budować następny według projektu indywidualnego robionego u tego samego architekta.

1) cena była porównywalna z gotowcem (wcale nie 20 tysia...)

2) dom wygląda tak jak chciałam

3) nie ma byków, poza tymi, które wymogłam na architekcie z powodów oszczędnościowych.

4) można dostosować nie tylko ilość i rozmiar pomieszczeń ale także ich usytuowanie względem stron świata

5) rozsądny architekt potrafi znacznie ograniczyć koszty budowy znając Twoje możliwości (stryjek z betoniarnią, albo rodzina w Strzegomiu (prawie darmowy granit:-))

6) architekt może osobiście nadzorowac budowę i jesteś pewna, że jest po Twojej stronie, bo nie ma interesu, żeby cokolwiek upraszczać.

Ale tak ogólnie, to trzeba by przyznać, że dobry sprawdzony architekt może zrobić cacko, jednocześnie architekt paparuch albo poseudoartysta może ci budowę prawie skasować, więc ryzyko jest spore w przypadku gdy grasz w ciemno. Tak jak meble na zamówienie, dobry fachman zrobi lepiej, taniej i precyzyjniej niż jakakolwiek sieciówka, zły fachman wszystko może schrzanić, a to się sieciówkom nie zdarza. Skontaktuj się z ludźmi, którzy mają domy wybudowane przez twojego architekta i pogadaj z nimi.

Witam, czy można namiary na tego architekta, też mam zamiar podobnie budować :)