Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Nie ma czegoś takiego jak projekt budowlany bez instalacji. Projekt który służy do uzyskania pozwolenia na budowę zawiera następujące branże i składa się z następujących opracowań:

- projekt zagospodarowania działki

- projekt architektoniczno - budowlany zawierający branżę:

1. architektoniczną

2. konstrukcyjną

3. instalacji wod - kan

4. instalacji ogrzewania

5. instalacji gazowej (jeżeli występuje)

6. instalacji elektrycznej

7. opracowanie drogowe (jeżeli mamy wjazd projektowany)

oraz może dodatkowo zawierać:

- projekt przyłączy wody, kanalizacji, gazu i energii.

W przypadku projektu indywidualnego średniego domku ok. 160 m2 o niezbyt wymyślnej architekturze i rozwiazaniach instalacyjnych - cena wynosi 10.000 - 13.000 netto

W przypadku projektu gotowego cena to 6000 - 8000 netto (bez zmian).

Podane ceny odnoszą się do małopolski - okolic Krakowa.

Nie jest powiedziane że projekt indywidualny jest lepszy od gotowego i vive versa - to zależy po prostu od projektu - są b. dobre proj. gotowe i knoty indywidualne i vice versa. Jeżeli chodzi o wybór to proponuje tak: jeżeli masz działkę na którą pasuje projekt gotowy i jest zgodny z decyzją o warunkach zabudowy lub ustaleniami miejscowego planu zagospodarowania przestrzennego i Twoimi wymogami bierz gotowy - będzie szybciej l\i taniej. Jeżeli planujesz dużo istotnych zmian rób projekt indywidualny - w przypadku zmian istotnych te ceny się wyrównują a możesz dostać projekt gotowy z czerwoną plamą poprawek z którego będzie trudno korzystać na budowie.

Z tym telefonem do architekta to jest duża nieprawda bo albo nie odbiera, albo nie ma czasu, albo prosi o kontakt z konstruktorem i odbija piłeczkę. Jeżeli chodzi o budowę to nie żałujcie kasy na dobrego kierownika, który umie dobrze doradzić, rozwiązać problemy ewentualnie wychwyci i naprawi błędy projektowe.

pozdrawiam - inż. bud. MOIIB

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kapi01.. mam projekt który można nazwać indywidualnym pisze można bo moim skromnym zdaniem troszeczkę brakuje mu do ideału...cenę którą zapłaciłem za niego (1600zł) jest tak śmieszna ze wystarczy mi taki ideał...oczywiście jest w nim to wszystko o czym pisałeś...bryła budynku bardzo wymyślna..jeżeli chodzi o nieżałowanie kasy to proponuję tę kasę poświęcić na dobra ekipę a nie kierownika budowy...myślę ze inwestycja w dobra ekipę jest strzałem w dziesiątkę...co do odbierania tel.. przez architekta, odbierał moje wszystkie telefony i na każde zawołanie był na budowie...(oczywiście muszę wspomnieć ze mój architekt jest jednocześnie kierownikiem budowy..

pozdrawiam

Paradox

Z tym telefonem do architekta to jest duża nieprawda bo albo nie odbiera, albo nie ma czasu, albo prosi o kontakt z konstruktorem i odbija piłeczkę. Jeżeli chodzi o budowę to nie żałujcie kasy na dobrego kierownika, który umie dobrze doradzić, rozwiązać problemy ewentualnie wychwyci i naprawi błędy projektowe.

pozdrawiam - inż. bud. MOIIB

Nasz architekt byl z polecenia, ale poznalismy go wlasnie przy projektowaniu. Byl na dzialce przed rozpoczeciem projektowania, w trakcie budowy przyjechal z konstrukrtorem popatrzec - przy okazji zatwierdzili zmiane w wiezbie dachowej. Nie jest kierownikiem budowy, ale kontakt mamy do dzis. Wymieniamy maile nie tylko o sprawach budowlanych. I nasz architekt na pewno bedzie zaproszony z rodzina na parapetowke.

Takie generalizowanie jak kapi01 jest po prostu glupie.

• 2 weeks później...

Od powierzchni domu, zakresu projektu (np. projekt wnętrz, ogrodu, projekt wykonawczy, uzgodnienia), stopnia kłopotliwości inwestora.

Problemem może być droga uzgadniania z architektem twoich założeń. Może chcieć ci wcisnąć swój koncept , skasowac cię i do widzenia.

Na śąsku kosztuje 4-8 tyś.

Cena zależy przede wszystkim od tego gdzie mieszkasz, a w drugiej kolejności od wielkości domu i stopnia skomplikowania projektu. U mnie kosztuje 9-20 tys. Będę mieć za 9 kpln. Zdecydowałam się, bo muszę mieć spadzisty dach i piwnicę, a takich projektów jest bardzo niewiele i albo były za małe (domki), albo brzydkie. Poza tym miałabym problem z adaptacja gotowego projektu - brak chętnych do podjęcia się takiego zadania. Zalety: jeśli trafisz na odpowiedniego architekta to bedziesz mieć projekt dokładnie taki jak chcesz. Niewątpliwym minusem takiego przedsięwzięcia jest cena i czas. Spotkałam się ze stwierdzeniem, że 3 miesiące to tryb ekspresowy, a pół roku to norma. Mój "rysuje się" od miesiąca i dopiero architektoniczny jest jako tako gotowy, a jeszcze wszystkie branżówki.... Tyle chociaż, że jest taki jak chciałam - bardzo mi się podoba :-)

Witam!

Ja za mój projekt indywidualny zapłaciłem dokładnie 3200zł - maj 2006r. W tej cenie było również prowadzenie księgi budowy i tzw. nadzór aż do chwili odbioru. Projekt zawierał mapy, instalacje elektryczne, wodno-kanalizacyjne i oczywiście projekt budowlany oraz wszystkie pozostałe pozwolenia.

Wszystkie rzuty, przekroje i rozmieszczenie pomieszczeń itp. wykonałem sam.

Zanim projekt trafił w ręce osoby uprawnionej - mogłem z rodzinką odbyć wirtualny spacer po naszym domu 3d.

Potrzebna była mi osoba z uprawnieniami do postawienia tzw. pieczątki i formalnego zalegalizowania projektu.

Dom odebrałem w lutym tego roku a faktycznie mieszkaliśmy już od września ubiegłego roku. Jak na razie nic bym nie zmieniał - wszystko jest tam gdzie powinno być.

Dom zacząłem projektować dużo wcześniej i końcowy efekt to niemal 1.5 roku dodatkowej pracy, przeglądania setek katalogów, uzgodnień z żoną i dziećmi no i oczywiście czytania forum muratora. Jestem super zadowolony.

Dodam, że wjazd na działkę mam od południowej strony, a takich projektów, w których wejście do domu, wjazd do garażu, oraz salon usytuowanych od frontu (południa) jest niewiele, a dodać do tego jeszcze prostą bryłę i nieskomlikowany dach to już wcale.

pozdr.

Ja za swój projekt indywidualny (budowlany) zapłaciłem 5.000 zł

Na początku byłem sceptycznie nastawiony do płacenia większej kasy, ale zrobiłem sobie porównanie z którego wynikło, że tak naprawdę niewiele dopłacam (liczyłem projekt gotowy w granicach 2.000 zł + 1.500 - 2.000 adaptacja i przeróbki).

Plusy jakie wg. mnie ma wybrane przeze mnie rozwiązanie:

- Po pierwsze mam projekt który uwzględnia nie tylko moją wizję, ale dodatkowo oszczędza materiał i nie zawiera kosztownych rozwiązań konstrukcyjnych. Architekt "przyciął" moje i żony co bardziej kosztotwórcze zapędy i zaproponował tańsze rozwiązania.

- Po drugie architekt "opiekuje" się naszym wnioskiem do momentu uzyskania pozwolenia na budowę, mnie po prostu nic nie interesuje, on wszystko załatwia w urzędach, a ponieważ ostatnią ratę płacę po uzyskaniu pozwolenia, więc mu zależy, aby to szybko nastąpiło :D

- Po trzecie mam uzgodniony z nim nadzór wykonawczy na budowie. W razie koniecznosci (projekt jest budowlany, więc może zdarzyć się sytuacja, że ekipa nie będzie wiedziała jak coś zrobić) jest pod telefonem lub przyjeżdża na budowę (temat przećwiczony u znajomego).

Nie wspominam o takich pierdułkach jak dodatkowy ezgemplarz projektu, dodatkowe rzuty i przekroje, wizualizacje w różnych ujęciach i kompozycjach itp.

Jak na razie jestem mega zadowolony i nie żałuję wydanych pieniędzy. :D

Dopisuję bo zapomniałem podać w oryginalnej wersji:

Cena z listopada 2007

Domek o mało skomplikowanej bryle, dach dwuspadowy, powierzchnia 136 m2 użytk. + garaż + kotłownia

dostalismy nową wersję duzej łazienki, chyba ostatnią, moim zdaniem wszystko gra. Wanna jak chciałam pod oknem, duża kabina prysznicowa - 120 cm. Zastanawiam sie, czy 1,8 m na 2 umywalki wystarczy?

Łazienka dla dzieci tez została przerobiona, nie jest ideałem, ale wszystko się zmieściło.

http://images28.fotosik.pl/188/fd0076b78f6a33dd.jpg

Aktualnie się zastanawiam nad zleceniem projektu indywidualnego. Znalazłem projekt ale i tak trzeba go przeprojektować (projekt Tyberiusz 2) powód: zbyt strome schody, wydłużenie garażu o 1m z przodu i z tyłu by stworzyć pomieszczenie na narzędzia ogrodowe, i małe zmiany w środku.

Projektant oszacował zmiany na 1500zł. Zaproponował ze zrobi całkowity projekt za 8000 włącznie z planem zagospodarowania działki i przyłączami. Powiedział również że uwzględni zmiany w technologi budynku na tańszą a mianowicie:

- działka jest piaszczysta więc zaprojektuje węższe fundamenty (będą wg. niego o 30% tańsze)

- zamiast stropu gęstożebrowego Terriwa - strop monolityczny (bedzie taniej o 40%)

- ściany zamiast silki gazobeton (taniej 0 50%)

- zmiana konstrukcji więzby dachowej pod lżejszą przecież blachodachówkę ( taniej o 30%)

Wybór projektu indywidualnego uzasadnił nam tym iz projekty gotowe są uniwersalne bez względu gdzie stanie dom, czy nad morzem czy w górach - co za tym idzie muszą miec solidną (tym samym przedrożoną)konstrukcję.

Co o tym sądzicie? Czy spotkaliście sie z podobnymi opiniami?

Jesli faktycznie można by tyle zaoszczędzić to chyba warto wydać te 8000 na projekt? - pomijam juz fakt ze bedzie dostosowany do indywidualnych potrzeb.

z góry dziękuję za wszelkie odpowiedzi.