Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• 4 weeks później...

Ojej 33m to mały garaż? Nie znam się, ale wychodzi mi, że 1 samochód 2 metry, plus 1m z jednej storny i plus 1m z drugiej strony i plus drugi samochó i znowu 1m = 5m i na długość z 5,5m (z 5m na samochód i 0,5m na bramę) to jest 27,5m wieć mam górką z 5m na rowery, albo na moje zdolności do parkowania.

Inna sprawa, że z bloku jestem to słabo czuję przesrzeń i nie wiem czy salon nie za duży - odległość do telewizora i kominka ...

Moim skromnym zdaniem jak na taki reprezentacyjny dom to mały salon i mało ustawny, gdzie zamierzasz dać TV, przy samym kominku?????

A poza tym podoba mi się bardzo, choć nie przepadam za takimi bardzo nowoczesnymi domami ;) I tyle okien do mycia ale to pewnie będziesz miała panie sprzątające ;)

Mi sie bardzo podoba :D Lubie duze przeszklenia.Mam uwage co do spizarki-czy nie bedzie tam zbyt cieplo?Dosc ze jest usytuowana w srodku domu to jeszcze jest tam komin od kominka ktory pewnie bedzie nagrzewal to pomieszczenie :roll: Wogole pracownia domy z wizja ma super projekty niestety nie na kazda kieszen....

Dzięki za opinie.

Widzę, że się wyjątkowo nie wykazalam matematycznie 1+2+1+2+1=7 nie pięć. Posprawdzałam jakieś długi samochód - BMW 7 - 5,2 x 1,9, . Tak patrząc i bliskie parkowanie: 0,5 + 1,9 + 0,5 + 1,9 + 0,5 =5,3 na długość 0,3 (brama) + 0,3m + 5,2m + 0,3m = 6,1m i teraz 5,3, x 6,1m = 32,3m no masz rację. S klasa nie wejdzie, albo na krzyż trzeba będzie dopychać kolanem. Niestety niższe klasy też nie dużo krótsze też mają po 4,8m (np. Ford Mondeo). Będzie 5,3m x 5,7m = 30,2m. No cóż rowery i narty na ścianie, drugi samochód miejski, krótszy i kosiarka za nim. A jak jakimś cudem się zdarzy S klasa, to na podjazd. One się chyba same umieją odśnieżać :). Można by garaż poszerzyć, i przesunąć dom w prawo, ale wtedy na skraju działki z lewej zostaje mi szerszy pas takiej ziemi niczyjej, to już chyba wolę zaryzykować mało prawdopodobny stres z upychaniem S klasy.

Jeżeli chodzi o pomieszczenie gospodarcze to rzeczywiście jest go brak. Jest kotłownia, grzać będziemy gazem z rury, więc myślę, że czysta sprawa. Chciałam tam wsadzić pralkę i suszarkę i ewentualnie jakąś rurę z łazienek na piętrze żeby ciuchy zrzucać (widziałam tak raz na projekcie - niegłupie), ale nie wiem czy nie ma przeciwskazań. Jak to tam włożę to głupio tam brudne sprzęty trzymać. Z drugiej strony ani ja ogrodniczka, ani mąż majsterkowicz, więc tak dużo gospodarczych rzeczy być nie powinno. Zostaje garaż, albo coś w ogrodzie zrobić (np. przy śmietniku). Też nas o trochę niepokoi.

Ciepła spiżarka - dzięki za spostrzeżenie - pomęcze architekta co miał na myśli. Okna też nie ma, żeby ewentualnie wychłodzić.

Salon - mało ustawny - w salonie z założenia chcę trzymać stół + kanapę i fotele + tv, hi-fi, płyty + kominek + barek, książki będą w pokoju na dale co ma być bilbloteka/ gabinet i gościnny jak będą goście, ciuchy w pokojach, zastawę i obrusy w jadalni / kuchni + upiększacze (kwiaty i inne). Aczkoliwek jak mi się zdarzy muzykalne dziecko to nie wiem gdzie postawię pianino, ech niech u siebie trzyma. A zakładam, że się w salonie siedzi i gada i czyta i ogląda, więc jak będzie za duży to się pogubimy. U teściów jest kominek przy TV i fajnie jest, wszyscy w kupie, a salon malutki. Jak będzie za daleko to już tak fajnie może nie być. Z tym, że chyba dobrze mieć trochę miejsca żeby dzieciaki mogły raczkować, biegać itp.

A poza tym się kłócę, że repreznetacyjny. Jest nie za duży (250m i z 3 pokojami na górze, więc nie wiele). Po prostu jest w innej stylistyce, więc się taki wydaje.

Co do pani do sprzątania to warunek został postawiony na sztorc mężowi, że inaczej to może o domu zapomnieć. A duże przeszklenia to mnie martwią w korytarzu, bo to jednak część komunikacji i za dużo widać (np. jak w nocy się schodzi do lodówki podjadać), a w salonie o tyle czy nie będzie zimno w zimie i ciepło w lecie. Znaczy wiem, że muszą być duże przeszklenia, ale jak to zrobić, żeby źle nie było.

Przepraszam, że tak się rozpisuje, ale mi to pomaga myśli poskładać.

projekt jest przepiękny..

jeśli masz wielką działkę i dom w głębi schowany to super,

ale jeśli od ulicy musiałabyś się osłaniać to myślę, że wtedy trochę straci na uroku..

bo w nim chodzi o zespojenie na maxa z naturą.. nie przez zwiewne kotary czy rolety..a może nie mam racji

ale projekt jest cuudeńko :D

Działka nie jest wcale wielka, ale jest prywatna. Jednym, zachodnim bokiem graniczy z ulicą, która jest ulicą prywatną, dojazdem do 3 posesji.

A na południe jest spora odległość do następnego domu, więc nie jest źle, ale będę się zielonym płotem odgradzać od sąsiada tak czy owak.

Salonu ani myślę blokować, ale korytarz to gorzej, bo z założenia jest na wejściu.

Na wziualizacji jest zalesienie które jest tylko wizualizacją. Super by było gdyby do okoła były piękne widoki i najlepiej zero domów :), ale wszystkiego nie można mieć, jak się nie ma nieograniczonych funduszy. I czy jak nie mam najpiękniejszej działki to już powinnam porzucić piękne projekty ?

Wierzę, że każdy widok można zarosknąć :)

Aha i dziękuję

I czy jak nie mam najpiękniejszej działki to już powinnam porzucić piękne projekty ?

nie, absolutnie nie..

napisałam tak spontanicznie i wg siebie, gdyż też uwielbiam światło i wielkie przeszklenia, nie lubię firan itp.,

ale niestety wtedy.. ja nie czuję się w nich do końca kameralnie, bezpiecznie i komfortowo..

tzn. wtedy jest w zasadzie jak na patelni.. Pierwszą moją myślą było by dać od podlogi ściany chociaż 60 cm..

powodzenia :)

100% racja - nie poszłabym w przeszklenia gdyby ktoś mógł na mnie patrzeć, wschodnia strona juz teraz jest w pełni obrośnięta, a od zachodu pójdzie ogrodzenie i zieleń oraz zieleń od południa, ale tam dom jest dosyć daleko i jest to prywatne. Wczoraj jeszcze po nocy "ładny dom" październikowy czytałam (akurat mi numer podpasował) i tam pokazywali realizację w której chociaż ogrodek był w słabej okoloicy to został mocno domknięty z jednej strony żywopłotem, a z drugiej murkiem z kamienia i salon miał pełne przeszklenie i ładny widok na ogród. Jak tam sie udało małą działkę sprywatyzować, to nie ma siły, mnie też się uda :). Chociaż tam to akurat kuuuupa kasy poszła.

architektura ciekawa - funkcja wymaga pewnych dopracowań - garaż jest np. na 2 małe samochody mało ustawny, salon trochę mały jak na taki dom. Jeżeli chodzi o ocenę to jakieś 9 (w 10 stopniowej skali). Jeżeli chodzi o koszty to bardzo drogi dom - trzeba liczyć jakieś 2 mln. tak żeby nie zepsuć efektu końcowego.

Salon nie jest mały. Łączy sie z korytarzem i jadalnią. Z samym korytarzem daje ponad 50m2. Nie widzę sensu wiekszego salonu.

Garaż- mój ma 6,2x6 na 2 samochody, w tym jeden dostawczy. Z boku (wnęka) wszedł nam jeszcze duży regał na pierdoły. Bez problemu można zaparkować. Wazne żeby wjazd do garażu był wygodny, wtedy z ustawieniam samochodu z dokładnoscią do kilku cm nie ma problemu :wink: :lol:

Cały czas sobie myśle i zbieram opinie i w tej chwili mam takie pomysł

- garaż wydłużyć

- garderobę w pokoju na górze przenieść na drugą stronę, będzie więcej miejsca na szafy i nie będzie się przez szafę do łazienki wchodzić (wolę tak)

- zamienić miejscami łazienkę z kotłownią na dole, dorobić zsyp do kotłownio-pralni z góry

- poszerzyć okna na piętrze

- zastanowić się, czy nie wyciąć poziomego, wąskiego okna nad łóżkiem w sypialni

- poprosić o wizuliację z mlecznym szkłem czy innym nieprzesroczystym czymś na wejścu

- zastanowić się co by było gdybym jednak od strony drogi podniosła ścianę pod oknem - porosić o zmianę na wizualizacji

- zapytać architekta czy będzie się zgrzewała spiżarka i czy jest na to jakiś pomysł

- poprosić architekta żeby się twórczo zastanowił nad tą dużą komunikacją na parterze

- zapytać architekta jak na koszty budowy wpływa przesunięcie bryły garażu w stosunku do reszty

- i z zewnątrz się zastanowić nad balkonikiem przy garażu - coś mnie w nim dręczy

A przy okazji, to maż także poszukiwał odpowiedzi na dręczące go pytania na anglojęzycznych forach - odswieżające było spotkać inny punkt widzenia, wklejam jakby ktoś chciał zajrzeć trochę się uśmiałam.

http://ths.gardenweb.com/forums/load/build/msg0909360518032.html?12

http://boards.diynetwork.com/eve/forums/a/tpc/f/6221916776/m/6901075283

• 3 weeks później...

:-) mnie też rozbawiły komentarze na tych anglojęzycznych forach...

Odnośnie Twojego projektu - moim zdaniem świetny, zresztą jak wszystkie projekty tej pracowni...

Myślę, że nie zmieniałbym za dużo - choć to bardzo zależy od ustawienia domu na działce i widoków przez te wielkie okna. Dla mnie to jest jeden z najważniejszych kryteriów. Ale zakładam ze architekt dobrze dopasował rozkład pomieszczeń do Twojej działki.

Moje komentarze do Twoich pomysłów:

- rzeczywiście garaż warto wydłużyć. nie chodzi nawet o dogodny wjazd i wysiadanie z samochodu, ale jak wstawisz tam jeszcze kosiarkę, 4 rowery i kilka innych rzeczy to pewnie będzie problem z zamknięciem bramy...

- garderobę zostawiłbym przy łazience - to jednak bardzo wygodne rozwiązanie a tak to będziesz musiała przechodzić przez calą sypialnię jeśli czegoś zapomnisz z szafy

- zamiana łazienki z kotłownią + zsyp: bardzo dobry pomysł

- które okna chcesz poszerzyć? wszystko wygląda ok

- okno w sypialni? w jakim celu? jesli będzie Wam pasować do wystroju to ok, tylko uwaga żeby nie było od wschodniej strony, bo rano będzie Was razić słoneczko... a w weekend chciałoby się dłużej pospać :)

- szyba mleczna na wejściu - znowu zależy od ustawienia działki. Przy takiej liczbie okien to chyba nic nie zmieni.

- kwestia spiżarki - rzeczywiście może być problem z temperaturą.

- komunikacja na parterze - zwłaszcza powierzcznia na koncu korytarza (przy wejsciu do kuchni) wydaje się za duża...

- balkonik (jak rozumiem ten na piętrze) jak dla mnie ok :)

Pozdrawiam!

Maciek