Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Myśmy mieli dwa projekty. Pierwszy - gotowy. 'Poległ' po dwóch latach leżakowania i dwóch wizytach u wykonawców - z uwagi na cenę dachu i szereg detali funkcjonalnych. Wtedy też dowiedzieliśmy się o co chodzi z sytuowaniem domu względem stron świata :-) i dlaczego robienie tarasu od północy nie ma sensu :D (nie krzyczcie, to nasz pierwszy dom w życiu).

Po przewertowaniu 1202385 katalogów i znalezieniu w nim 1 projektu z wjazdem od południa ;-) poszliśmy do architekta.

W efekcie stoi chałupka która

a) jest wpasowana w działkę

b) z założenia nie jest kosztowna w budowie a mała nie jest (dach 3 razy tańszy niż u sąsiada a porównywalna wielkość)

c) ma wszystko (no, prawie wszystko) co byśmy na dziś chcieli mieć.

Koszt imprezy - według moich doświadczeń mniej więcej dwukrotnie większy niż projekt gotowy + adaptacja.

Jak będę budował drugi dom ;-) to wg projektu indywidualnego

Aha, kilku moich znajomych ma projekty gotowe z przeróbkami. U wszystkich wychodzą jakieś problemy związane z tym że architekt robiący adaptację o czymś "zapomniał" - i np. przesunięte okno wypada nie tam, gdzie trzeba...

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

hm.. za pare dni projekt idzie od architekta do kreślarza i odbiór.... NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ OD STRONY TECHNICZNEJ !!!. Żeby projekt był jak najbardziej elastyczny i nie ponosić później zbyt dużych kosztów jego poprawy. NA JAKIE JESZCZE INNE RZECZY ZWRACAĆ UWAGĘ W PROJEKCIE I JE DOPILNOWAĆ ? > jak wyglądają późniejsze jego poprawy w trakcje budowy ?

hm.. za pare dni projekt idzie od architekta do kreślarza i odbiór.... NA CO ZWRÓCIĆ UWAGĘ OD STRONY TECHNICZNEJ !!!. Żeby projekt był jak najbardziej elastyczny i nie ponosić później zbyt dużych kosztów jego poprawy. NA JAKIE JESZCZE INNE RZECZY ZWRACAĆ UWAGĘ W PROJEKCIE I JE DOPILNOWAĆ ? > jak wyglądają późniejsze jego poprawy w trakcje budowy ?

Wszystko zależy od umowy jaką zawarliście z projektantem. Ja mam opcję OPEN i mogę na bieżąco i za free korygować projekt,a Pani architekt rysuje nowe.

Jeżeli nie masz takiej opcji to wstrzymaj się z fazą końcową projektu i pomyśl czy system ogrzewania który masz dzisiaj zaplanowany jest napewno tym docelowym, czy rozmieszczenie łazienki to faktycznie to co chcesz. A może zaplanowałeś DGP - to sprawdź u kilku kominkarzy czy jest ono wykonalne. Bo u mnie durnie dopiero przy piątej wizycie doszli do wniosku, że do dwóch sypialni nie da rady dopchać ciepłego powietrza nawet z turbiną. Szczęście że wyszło to teraz bo bym został z dziurami w stropie od rozprowadzenia DGP.

Inny problem - to na przykład dopiero po szczegółowym zaprojektowaniu łazienki okazało się że trzeba przesunąć drzwi.

Jak jesteś z warszawy, to przejdź się z projektem (koncepcją) na Długą do Stowarzyszenia Polska Wentylacja - pomagają tam rzeczowo i gratis. No i jeszcze możesz się przejść na Bartycką albo na jakieś targi, gdzie są porady architektów - takie świeże spojrzenie; zawsze zwrócą uwagę na coś, co Tobie albo Twemu architektowi umknęło.

Witam Wszystkich...

Od kilku miesiecy jestem stalym, acz biernym czytelnikiem Forum. A to z tego malo oryginalnego powodu, iz zdecydowalem sie na budowe domu. W tej chwili jestem na etapie 'rysunkow w komputerze' i mam sie juz czym pochwalic - chyba :-)

Dzialka jest dosc waska (20 m) i gleboka (37 m) z wjazdem, o zgrozo, od zachodu. Dom bedzie pietrowy z plaskim dachem. Docelowo ma byc wygodny dla 4-osobowej rodziny (model 2+2 z ewentualna opcja 2+3 :-)). Na parterze czesc publiczno-rozrywkowa na pietrze czesc prywatno-sypialna.

Ponizej rzuty obu kondygnacji. Prosze wziac poprawke na fakt, iz usytuowanie okien nie jest ostateczne. I uprzedzam ewentualne pytania - w osi domu na parterze nie ma korytarza, lecz jest to tylko zaznaczona wizja domowego kregoslupa na obu koncach zamknieta oknem od podlogi do sufitu.

Chodzi mi konkretnie o to, czy podobaja sie Wam rozwiazania ciagow komunikacyjnych, proporcje pomieszczen (prosze nie sugerowac dolozenia jeszcze jednego miejsca na auto w garazu, bo nie ma na nie fizycznie miejsca :-)), funkcjonalnosc kuchni, pomieszczenia gospodarczego, lazienek...

I na koniec, jesli macie pomysl z czego by toto wybudowac, to chetnie poslucham/poczytam czegos na ten temat...

Teraz z lekka trema prezentuje nasza przyszlosc mieszkaniowa :-)

Parter

Pietro

Z gory dziekuje za wszelaka pomoc i opinie, pozdrawiam,

mk0t

No, niczego sobie. Tylko ja bym wywalił garaż z bryły domu (zrobil wolnostojący, albo w piwnicy) - albo wykorzystał przestrzeń nad nim -> większe łazienki? Dodatkowa graciarnia?

Ma to ok. 200 mkw - o ile dobrze licze. Jak chcesz, daj mi adres "pocztowy" (kliknij na ikonke "listy") to Ci prześle odbitkę mojej chałupy - też indywidualnie rysowaną przeze mnie - parter 120 mkw, poddasze 120 mkw (po podlogach) + 120 piwnica. Koncepcja taka sama - na dole strefa dzienna (salon, kuchnia, łazienka, pralnia, pokoj gościnny, na górze nocna (3 sypialnie, 2 lazienki, + półotwarty pokój "czytelnia-gabinet". Dom w kształcie litery T (dwie kalenice, 4 połacie dachu) - też mam wjazd od zachodu, wejście od północy. A od południa taras (20 mkw) - cały zadaszony idącą od góry połacią dachową. Tenże dach osłania też salon od zbytniego nasłonecznienia. Material Porotherm 38 + 10 wełna. Gdybym teraz budowal, dałbym zwykły pustak MAX + 10 styropian.Stropy monolityczne, dachówka cementowa.

mkOt Tak szczerze to ....projekt jest rewelacyjny. Po prostu nie mam nic do dodania :evil: :D

:-) Coz, Twoj zachwyt me serce raduje... niebawem, postaram sie wrzucic na weba rendering jedenej z elewacji (poludniowej)... Dzis dostalem od architekta - jestem autentycznie pod wrazeniem i znow ciekaw bede Waszych opinii :-)

Nawet Przekorek, ktory nie obwija w bawelne pochwalil cie :D PROJEKT JEST WSPANIALY !

Hmmmm... bede musial wiecej wiecej czasu spedzic nad analiza poprzednich wypowiedzi Przekorka, moze dodatkowo sie podbuduje :-)

Qrcze, sorry ale jesli nie jestes architektem, to minales sie z powolaniem :D

Nie, nie jestem architektem, choc bardzo chcialem nim byc. Siedze w komputerach a dokladniej w internecie. Ale powtorze architektowi, ze jego praca wzbudza uznanie nie tylko we mnie :-)

pozdrawiam,

Nie wiem, jak płaski dach to zaraz kojarzy mi sie z klockami z lat 70 tych, ale moze masz racje :roll:

Hmmmmm... Nie wiem skad jestes, ale np. taki Zoliborz Oficerski albo Saska Kepa w Warszawie. To dzielnice, ktore powstaly w okresie miedzywojennym i wiekszosc ma wlasnie plaskie dachy. Wiem, ze gierkowskie klocki z barankiem sa okropne, ale licze, ze nasz domek bedzie ladniejszy :-)

Na dowod umieszczam ponizej linki do rysunkow elewacji oraz rendering sciany poludniowej. :-)

Elewacja E

Elewacja S

Elewacja W

Elewacja N

Elewacja S (rendering)

pozdrawiam i czekam na dalsze opinie :-)

• 2 weeks później...

Proporcje ładne. Ale dom dosc drogi w wykonaniu ze wzgledu na koniecznosc zastosowania dobrych okladzin kamiennych i duzych nie dzielonych płaszczyzn tynków. Nie gustuje w płaskich dachach ponieważ przysparzają dużo kłopotów eksploatacyjnych.

W niczym nie przypomina typowiej "sponiewieranej" kostki".

mk0t - zapraszam cię serdecznie do tego wątku!

Architektura nowoczesna

Na razie mało nas w tym klubie, ale cóż - pozytywiści też nie mieli lekko :wink:

Pitbullu! - To co zaoszczędzimy na dachu (prosty) możemy wydać na ładne okładziny. :D

Dach oczywiście nie jest zupełnie płaski - ma minimalny spadek ułatwiający odprowadzenie wody, zaś śniegu u nas jest tyle co kot napłakał. Reszta kłopotów jest proporcjonalna do jakości wykonania. Jak zwykle!