Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Natka bede miala pierwsza wstepna koncepcje po 20 marca wiec jak chcesz moge Ci ja wyslac ale podaj swojego maila (moze byc na priv)

Chyba ze chcesz zobaczyc te rzuty z dwuspadowym dachem?Tylko ze tam jak mowie byl tylko jeden dodatkowy pokoj i elewacja zbytnio mnie nie zachwycila( dlatego bedzie dom z 4 spadami :wink: )

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Tak jeszcze popatrzylam na Twoje rzuty i zastanawiam sie czy garaz nie ebdzie za maly na dwa samochody?jaka on bedzie mial szerokosc i dlugosc?

W sypialnie na poddaszu (tej 22 m) masz narysowana szafe wnekowa ktora wchodzi na swiatlo okna.Nie bedzie to ladnie wygladalo wiec chyba powinnas zmniejszyc otwor okienny lub porozsuwac troche okna.

Czy w kuchni koniecznie chcesz miec stol?-zaraz obok masz wygodna jadalnie.A moze przeniesiesz plyte grzewcza tam gdzie masz zle,zlew dasz pod okno a w miejsce plyty zaprojektujesz sobie polwysep z blacikiem na szybkie sniadanko?

Nie wiem jaki tryb zycia prowadzicie i co lubicie wiec ciezko doradzac ale mi jakos tam ten stol nie pasuje(straznioe ciasno to wszystko wyglada) Tyle ze ja moze jestem zboczona bo mam fiola na pkt przestrzeni :wink:

Nie rozumiem tez troche rysunku elewacji od frontu.Czy w tej frontowej lukarnie maja byc normalne okna czy takie balkonowe (bez balkonu)Tak to wyglada z elewacji (jest tam narysowana taka barierka zabezpieczajaca) jezeli bylyby tam okna balkonowe to nie bardzo widze powieszenie na tej scianie umywalek (bo tam bedzie szyba a nie mur)No chyba ze rzeczywiscie zel czytam rysunek i sa tam zwykle krotkie okna-to sie nie czapiam :wink:

Wg mnie troszke to wszystko jakies niescisle.Na elewacji masz od frontu tez okna dachowe.Na rzytach nie ma pokazane aby pod ta czescia (skosna) byly wygospodarowane jakies garderoby albo cos wiec czemu maja sluzyc te okna?

kakusek

to może faktycznie prześlij cos jak juz będziesz miała po tym 20stym ,adres ci zazaz napisze :)

w kwestii garażu teraz dokładnie ci nie powiem jakie sa wymiary ,zapomniałam ostatnio zabrac od architekta moich rysunków :-? , ale wiem , że garaz jest juz napewno poszerzony :D

w kuchni hmmm co w kuchni wiesz co jakoś mi sie marzyło mieć zawsze stół żeby z tym wszytskim jednak tak nie latac wiem że aneks niby bardzo blisko kuchni ale ja wiem jak to zazwyczaj bywa ,ja w tej chwili mam stół w kuchni i jakos nam się tam dobrze siedzi nawet jak sa goście wszyscy się garna do kuchni :), dlatego ta sprawa jest do końca jeszcze nie postanowiona chyba dopiero zdecyduje jak juz tam będe stała ,

ale przyznam że od jakiegos czasu chodzi mi tez po głowie wyspa , nie wpadłam tylko na pomysł żeby ja wykorzystać też na śniadanka :p także dziękii dzięki , pomyśle :lol:

pytałaś jeszcze o łazienke no więc tam najprawdopodobniej będą krótkie okna , ale zdecyduje chyba dopiero jak tam wejdę co i jak ,

bo rzeczywiście na rzutach w tym miejscu sa umywalki ale jak juz wcześniej pisałam to sa tylko takie sugestie architekta , fakt faktem,

że w momencie gdyby były tam umywalki długie okna nie pasują , więc wtedy może umywalki przeniesiemy w inne miejsce ,albo tam zostaną i wtedy damy krótkie okna ,

tą szafą w sypialni w miejscu okna równiez się nie przejmuj ja tam raczej takiej szafy nie będe miała chce tam miec tylko jakąs komode bo cała moja garderoba ma byc na dole ,

a okna dachowe hmm no pewnie maja troche doświetlić pokoje :wink: i napewno je troszke porozsuwam albo dam po jednym to jest tez jeszcze kwestia do przemyślenia , na następnym spotkaniu u architekta będziemy już ustalac szczegóły i wezmę to też pod uwagę , ale generalnie ten dach wyglądałby chyba troche smutno bez dodatkowych okien , ja nawet myślałam o dwóch małych jaskółkach, ale chyba bym przesadziła :-?

no a co myśisz o dachu jaki kolorek sugerujesz ?

chyba musze się pospieszyc z pisaniem dziennika to tam wtedy możemy pogadać bo tu chyba nie miejsce na to :roll:

jak tylko znajde troche czasu to to zrobię a tymczasem ... :p

mam tam tez narysowaną ta antresole w kształcie takim troszke owalnym i architekt myślał żeby ja zrobic murowaną , ale ja jednak wolę zrobić prostą drewnianą w kolorze drewna, które będzie widać w belkach u szczytu dachu

coś takiego tylko w brązie :)

http://images44.fotosik.pl/83/13ccbeacce5cc0c1.png

projekt ciekawy choć nie w moim stylu... Piętro proste i funkcjonalne ale rozkład pomieszczeń jak w hotelu - jak dla mnie zbyt monotonnie, za "równo" i za chłodno - nie chciałbym mieszkać jak w hotelu. Dół całkiem całkiem choć przydał by się garaż dwustanowiskowy.. no i ta kuchnia otwarta... moim zdaniem "modna porażka". Powyższa opinia jest bardzo subiektywna ale może skłani do przemyśleń ;)

Pozdrawiam

Browar

Najpierw było ustalenie priorytetów.

Potem przeglądanie setek projektów pod kątem tychże priorytetów.

Szybka eliminacja....a efekt był taki, że wróciliśmy do jednego z pierwszych projektów, który oglądaliśmy.

Zaproponowaliśmy zmiany: częściowe podpiwniczenie, zmiana kąta nachylenia dachu, przenoszenie okien, likwidacja drzwi. To wszystko kosztowało 2.500 zł. Czekamy na projekty instalacji wewnętrznych. Będą kosztowały w sumie około 700 zł. Adaptacja + cała procedura aż do uzyskania pozwolenia na budowę - 800 zł. Ogółem - około 4 tys.zł. Czy to dużo, czy mało? Nie wiem - nie zastanawiałam się nad tym. Osobiście uważam, że wśród tak ogromnej liczby projektów na naszym rynku można trafić na coś, co nas zadowoli :D

Zanim zdecydowaliśmy się na indywidualny, obejrzałam bardzo dużo projektów. Wiedziałam czego chcę, jednak działkę mamy dość trudną, niby ładny kwadrat ok. 1000 m2, ale wjazd od południa, dyskusyjne sąsiedztwo od północy i zawsze coś było nie tak jak chciałam. Dlatego projekt indywidualny, chociaż kilka gotowych po zmianach udało by się dopasować. Zapłaciliśmy dość drogo bo 13,5 tys. ale to jest projekt ze wszystkimi uzgodnieniami i co najważniejsze przez poleconego architekta. Projekt był zrobiony starannie (b. dużo rysunków w części konstrukcyjnej). Generalnie nie żałuję mam nadzieję, że będzie się tam wygodnie mieszkało.

Najpierw było ustalenie priorytetów.

Potem przeglądanie setek projektów pod kątem tychże priorytetów.

Szybka eliminacja....

U nas to wyglądało podobnie, z tym że koniec był inny, bo nie było do czego wracać. Jeden z typowych był bliżej niż pozostałe, ale po rozmowach z architektem okazało się, że takie przeróbki, jakie wymyśliliśmy, to już właściwie nowy projekt, wymagający przeprojektowania samej konstrukcji budynku, więc kosztowo to właściwie już jesteśmy blisko indywidualnego projektu "po promocyjnej cenie".

I faktycznie mamy indywidualny i im bardziej projekt zamienia się dom, tym bardziej nam się podoba, także pod względem funkcjonalności, która leżała u podstaw naszych poszukiwań. I tak naprawdę to chyba o to chodzi, typowy czy nietypowy, powinien spełniać oczekiwania, które inwestor stawia domowi...

A ja nie rozumiem uwagi o kuchni - projekt jest indywidulany, więc akurat co jak co, ale kuchnia to na pewno była wybrana jako otwarta przez inwestora po przemyśleniach, a nie od czapy. Co z resztą widać w odpowiedzi - przewidziano, że może się nie podobać i zostawiono możliwość zamurowania. Zgodzę się jednak co do korytarza - na górze jest długi i chudy - robiłeś może jakieś wizulaki w programach, żeby zobaczyć jak wygląda ten korytarz ?

u nas typowy, choć był moment że miałam chęć na indywidualny, na bazie gotowców. Rozsądek jednak przemówił, wzięliśmy gotowca, miało być sporo zmian, ale jak przyszło do przystosowywania to złożyłam w końcu w urzędzie wersję oryginalną, ciekawe co wyjdzie w czasie budowy :-? , mam chyba sto odmian na minutę

Witam Cię Madziu

Przeglądnęłam sobie Twój domek i po wnikliwej analizie stwierdzam, że elewacje są przepiękne takie jak były na samym początku (pierwsza koncepcja) a jeśli chodzi o środek domku to (wg mnie oczywiście) najlepsza jest "kolejna wersja z drobniejszymi poprawkami" - ale w tym wypadku elewacje fatalne :)

Pozdrawiam

Jestem w trakcie indywidulanego. Przyczyna - nie znalazłam nic w gotowcach co by mi wystarczająco odpowiadało (parking na dwa stanowiska, wjazd od zachodu, nowoczesna bryła, maksymalne doświetlenie).

Dodam jedną istotną dla mnie rzecz nie wymienioną przez inne osoby - ważny jest dla mnie wygląd budynku i współuczestnictwo w procesie tworzenia.

i jaka jest ostatnia wersja? z tym lekkim spadkiem w stronę garażu?

i powiedz coś wiecej o okolicy pod katem dostosowania. chodzi o nowoczesnosc? brak drewna? biel scian nowoczesnej ascetycznej bryly?

ta ascetycznosc jest w kilku domkach niemcow z http://www.berschneider.com/projekte/projekte.php?kat=1 ale inie wiem czy to Twój keirunek...

a czy moznaby zobaczyc jakis przekroj poprzecznie przez dach moze byc przez antresole? jak nie ma gotowego to trzeba zamowic zeby sprawdzic wyskosci pomieszczen - nie musi byc szczegolowy tylko podstawowe dane

oraz jak jest ustawiony dom na dzialce i wzgledem stron swiata? to tez wazne

wiecej potem ... pozdrawiam,

maz mojej zony z jej konta ... :)