Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

:o 8) To lubię :D

Ja bardzo przepraszam, ale czy moglabys prosze, bardziej konkretnie? Lubisz jak sie ludzie poddaja, czy tez lubisz to co na projekcie? Bez wzgledu na to co lubisz, powiedz nam dlaczego :-)

pozdrawiam,

:o z zachwytu

Lubię, bo klasyczna elegancja zawsze jest u mnie w cenie, a twój projekt spełnia moje potrzeby estetyczne i artystyczne :wink: . No po prostu podoba mi sie bardzo :D.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Dzieki Pitbull za opinie...

dom dosc drogi w wykonaniu ze wzgledu na koniecznosc zastosowania dobrych okladzin kamiennych i duzych nie dzielonych płaszczyzn tynków.

Na szczęście okładanie kamieniem, czy też innym klinkierem albo gresem można sobie zostawić na koniec, jeśli kasy nie będzie starczać... Jeśli zaś chodzi o te tynki... mógłbyś sprecyzować w czym widzisz problem? Czym się różni płaszczyzna dzielona od niedzielonej!? :-o I gdzie w naszym projekcie widzisz takowe? To byłaby cenna wskazówka i może przygotowałbym się zawczasu na potencjalne problemy...

Nie gustuje w płaskich dachach ponieważ przysparzają dużo kłopotów eksploatacyjnych.

Cóż... znam kilka domów z płaskimi dachami z lat 30-ych - czyli mają teraz jakieś 70 lat. I wiem od ich właścicieli, że nawet w zimy stulecia nie było z tym problemów a tak jak każdy inny dach, od czasu do czasu wymagają remontu. Położysz papę i masz spokój na 15-20 lat... W swoim czasie pracowałem przy kładzeniu dachów i obecne technologie są obłędne. Skoro większość np magazynów i fabryk ma płaskie dachy, to jednak musi to jakoś działać. Inaczej wszyscy budowliby skosy i kryli je dachówką. A i tak podstawą jest solidność wykonania.

W niczym nie przypomina typowiej "sponiewieranej" kostki".

Ufff... dzięki... tego mi było trzeba. Ja wciąż wysłuchuję od najbliższej rodziny, że "takiego kloca" stawiamy... A co do zieleni, to będzie jej sporo dookoła bo roślinki bardzo lubimy. I nasz architekt też... vide drzewko przy oknie salonu widoczne na renderingu.

A propos, może ktoś ma pomysł na to, jakie drzewko tam wsadzić? Musi być liściaste, aby dawało cień w lecie a nie zasłaniało w zimie. Powinno być dekoracyjne, trwałe i niewymagające specjalnej obsługi :-) Myśleliśmy o jakimś owocowym, ale jak sobie wyobraziłem wiosną płatki kwiatków poprzyklejane do okna, to zmieniłem zdanie :-)

Pozdrawiam nieustająco,

A propos, może ktoś ma pomysł na to, jakie drzewko tam wsadzić?

Moje propozycje to:

brzoza papierowa

tulipanowiec

magnolia

modrzew

Z resztą! Jesteście przecież z Wawy. Najlepiej zrobicie odwiedzając kilka razy Ogród Botaniczny w Powsinie - tam sobie można dobrać roślinę lepiej niż ze zdjęcia. Obecnie kwitną magnolie. Brzozy papierowe (mają charakterystyczne białe niepopękane pnie) i tulipanowce - na prawo od wejścia.

Moje propozycje to:

brzoza papierowa

tulipanowiec

magnolia

modrzew

Heh, dzięki... magnolia chodziła mi po głowie... te kwiatostany! Modrzewi nie chcemy, bo juz kilka rośnie dookoła, więc nie chcemy, aby było nudno - to drzewko musi być specjalne :-) Nie mam pojęcia jak ten tulipanowiec wygląda - ale Powsin to faktycznie dobry pomysł.

Ostatnio wpadł mi do głowy pomysł sumaka. Śliczne drzewko...

Za to usłyszałem dziś historyjkę o jakimś przesądzie, że nie należy sadzić jakiegoś drzewka (i właśnie nie wiem jakiego :o), bo jak ono dom przerośnie to któryś z domowników umiera. Nie to, że jestem przesądny :-?, ale po co ciągnąc diabła za ogon :-) Ktoś wie o jakie drzewo to chodzi? Może powinienem się z tym pytaniem przenieść na 'Pamiętajcie o ogrodach'? :-)

Dzięki raz jeszcze i pozdrawiam,

• 2 weeks później...

1. czy jeszcze mozna zobaczyc plany pomieszczeń bo jakoś nie mogę się do nich podłaczyć?

2. jesli nie masz noża na gardle (czasowego) to spróbuj zostawić projekt na tydzień i o nim nie myslec a potem do niego wróć i popatrz świeżym okiem

3. dobre rozwiązania wymagaja zbliżania się do nich w kilku podejściach. Ja sam planowałem swój dom jakies 18 miesięcy i nie żałuję bo paioer jest cierpliwy i wszystko zniesie - prawda budowlana mówi że tylko to co juz jest wymurowane jest (do pewnego stopnia) pewne - reszta może sie jeszcze zmienić

pozdrawiam

1. czy jeszcze mozna zobaczyc plany pomieszczeń bo jakoś nie mogę się do nich podłaczyć?

Spróbuj teraz, proszę... Myślałem, że dyskusja wymarła więc usunąłem z serwerka, bo po co sieć zaśmiecać :-)

2. jesli nie masz noża na gardle (czasowego) to spróbuj zostawić projekt na tydzień i o nim nie myslec a potem do niego wróć i popatrz świeżym okiem

No niestety powoli zaczynam mieć... Ale w podobny sposób analizowaliśmy kolejne przymiarki naszego architekta.

3. dobre rozwiązania wymagaja zbliżania się do nich w kilku podejściach. Ja sam planowałem swój dom jakies 18 miesięcy i nie żałuję bo paioer jest cierpliwy i wszystko zniesie - prawda budowlana mówi że tylko to co juz jest wymurowane jest (do pewnego stopnia) pewne - reszta może sie jeszcze zmienić

Nam zajęło to zaledwie 3 miesiące, ale mamy moim zdaniem architekta zdolniachę i trafiał w nasze gusty bezbłędnie. Ciekaw jestem, czy teraz, jak zobaczysz rzuty, będziesz miał jakieś uwagi. Na zmianę bryły (obrysu) już nie bardzo jest szansa (czekamy już na pozwolenie), ale w środku można coś jeszcze ewentualnie poprzestawiać...

Z gory dzięki i pozdrawiam

maaag nareszcie, jaka jestem szczęśliwa, że Tobie się podoba! :wink: A może to cisza przed burzą. Jak czytałeś w poście, zachwycałam się tym projektem :D

mkOt nie zabieraj tego z serwera pliz, lubie od czasu do czasu na to cudo spojrzeć, chyba, że Twój kolega autor projektu protestoje. :D

A ja przysięgam nic nie ściągnę z tego projektu :D :wink:

maaag nareszcie, jaka jestem szczęśliwa, że Tobie się podoba! :wink: A może to cisza przed burzą.

Cisza przed burzą? :roll: Ciekawe, czego się teraz dowiem :-) Maag, uchodzisz za takiego bezkompromisowego krytyka? Chętnie przyjmę konstruktywną :-)

mkOt nie zabieraj tego z serwera pliz, lubie od czasu do czasu na to cudo spojrzeć, chyba, że Twój kolega autor projektu protestoje. :D

A ja przysięgam nic nie ściągnę z tego projektu :D :wink:

Aleksandryto, tu nie chodzi o "ściągnięcie" projektu... Tylko, że raczej nie jestem ekshibicjonistą. Chodziło mi raczej, aby skorzystać z Waszej wiedzy. Jednak, skoro cisza zapadła w wątku, stwierdziłem, że usunę rzuty z serwera. Ktoś już na forum wspominał, iż nie chce oznajmiać wszystkim, gdzie będzie spał a gdzie będzie brudną bieliznę trzymał :-)

pozdrawiam,

Znowu sobie pooglądałam :D

A nie łatwiej zapisać sobie na dysku i oglądać w trybie off line? :-) Będzie się szybciej otwierało... :-) A może sobie wydrukuj, wtedy nawet na spacerze będziesz mogła podziwiać... :-D

A tak z ostatniej chwili, Gmina sie oczywiście przypierpapier do 1000 rzeczy. Jestem umówiony u nich w poniedziałek. Idziemy walczyć o nasze ramię w ramię z architektem...

3majcie proszę kciuki, z góry dzięki i pozdrawiam,

Zapisałam sobie na dysku i znowu pooglądałam 8) Qrczę co w tym projekcie jest, że tak mi podoba :roll: .

A może zbudowałbyś sobie..... Kazimierza z Archipelagu? 8)

Nie, dziękuje, postoję... :o

Może rodzina byłaby zachwycona? 8)

Rodzina? Bo ja wiem, moja Mama raczej coś o dworku polskim pobąkiwała :-) Siostra to samo... ale to nie one będą mieszkać w moim domu :-)