Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość DAWID+T

Nie to zebym byl zlosliwy ALE "kazda sojka swoj ogonek ..." - to do wykonawcow c.o.! Niesmiertelne - "Pani bedzie zadowolona ..."

Dla spokoju zapytaj projektanta od sanitarki twojego architekta ...

Mam indywidualny na bazie Słoneczka Dużego z pracowni Flak & Abramowicz, zmiany to podpiwniczenie całego budynku z garażem w piwnicy, kotłownią, letnią kuchnią i paroma innymi pomieszczeniami. Dach dwuspadowy, taras 5x5, i przede wszystkim zlikwidowanie pom. gosp. wyciągnięcie ściany w przód, tak,że kuchnia jest prostokątna i ma 20m2, schody przy pokoju od strony wejścia.

Całość kosztowała mnie 3500zł wraz z instalacjami wszystkimi i było to w 2006r w grudniu.

Wybralismy projekt gotowy, ktory w pelni spelnia nasze wymagania. Zmianiamy tylko okno na drzwi tarasowe i przestawiamy jedna scianke dzialowa, a i wydluzamy garaz o metr, co zupelnie nie zmienia nic w bryle budynku. Mysle, ze udalo nam sie trafic w samo sedno tego, czego oczekujemy od domku.

Teraz tylko czekamy, co tez gmina wymysli w sprawach zabudowy terenu. Oby nie pokrzyzowali naszych planow, bo wtedy chyba zrobie sobie projekt indywidualny oparty na gotowcu, dostosowany do wymagan gminy....

Odpukuje w niemalowane. oby nam sie to nie przytrafilo. Wolimy dac duzo mniej za gotowca i do tego nie czekac na jego "produkcje" miesiacami.

Hejka :D

Przymierzamy się do budowy domu. Przygotowanie projektu zleciliśmy architektowi od A do Z.

Dom jest z dwoma pełnymi piętrami bez skosów, z dachem o małym kącie nachylenia około 22 stopnie. (dach kopertowy)

Powierzchnia domu około 180 m2

Ze względu na szerokość działki 16,25 takie wymiary domu.

Tak wyglądała pierwsza koncepcja, która zbutnio nie przypadła nam do gustu :wink:

http://www.fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2009-03/19912a21.jpg

http://www.fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2009-03/5824e9a4.jpg

Obecnie, po kilku zmianach tak to wygląda :lol: :

Parter

http://www.fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2009-03/1cb9c1dc.jpg

Piętro

http://www.fotoo.pl/zdjecia/thumbs/2009-03/1736bba1.jpg

W dolnej łazience z powrotem znajdzie się prysznic.

Sprawa okien do końca nie jest jeszcze ustalona, więc okien nie komentujemy :lol:

Zapraszamy do komentowania każda uwaga cenna :lol:

Pozdrawiamy :D

1) pokazcie elewację :)

2) przy kuchni brak spiżarni, a jest tak daleko...

wolałbym nie miec w kuchni składu mikserów i innych wynalazków nie uzywanych codziennie,

a spiżarnie

3) na parterze w kuchni nie jest wyrysowany komin,

czy on sie zacznie od 1p ?

4) klatka schodowa zabudowana wewnatrz tym schowkiem moze okazac sie "duszna" (optycznie)

5) polecam izolację akustyczną:

sypialnia z duzym łożem a lazienka..

poza tym przy 180m2 chcialbym miec osobne wejscie do WC na pietrze,

przy 4 pokojach (nie wiem ile osob by tam mialo mieszkac) mogą robic sie kolejki

6) garderoby nie widze

7) z której strony świata jest wjazd?

bo jesli innej niz wschodniej, to bedą niezbyt ciepłe pokoje i zimne balkony

Te same kwestie:

- gdzie jest północ

- elewacje

- piętro - garderoby, jakie jest przeznaczenie 4 pokoi i czy jedna łazienka da radę?

- podoba mi się układ kuchnia-jadalnia-salon, ale nic dziwnego, bo mam prawie identycznie w projekcie :)

- nie wiem czy macie wizulizacje, ale bałabym się na dole tych zabudowanych schodów i korytarzyka - klatka schodowa będzie na wysokość dwóch poziomów cała? - może pierwszy projekt nie był optymalny, ale chyba było więcej przestrzeni na piętrze

Elewacji tymczasowo brak :D niebawem architekt nam podeśle.

Spiżarka pod schodami, myślę że w kuchni około 10m wszystko pomieści się w szafkach

Komin pewnie zacznie się od 2 piętra, podwieszany okap, zresztą nad tym jeszcze nie rozmawialiśmy z arch. :lol:

Klatka w pierwszej wersji była otwarta - z pustką ale zdecydowaliśmy się wykorztać to miejsce na małą garderobę :D

Łazienka praktycznie przy sypialni, 3 łazienki na dom 180m z garażem to troszkę za dużo 8) jak dla nas...

Działka niestety :( z wiem od południa...