Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Rzeczywiście staw sporo zmienia. A jaka jest szerokość działki?

No niby 2 do 3-ech, ale skoro 4 pokoje na górze to jeden Wasz, jeden pociechy, jeden gościny, jeden pracownia? nie wiem zgaduję, ale wydaje się, że będzie trochę osób w kolejce do toalety, a tak rano biegać po piętrach. Ale to pewnie Ci co już mieszkają w domach powinni się wypowiedzieć.

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Kończymy indywidualny i NIGDY WIECEJ! Od prawie roku wozimy się z architektem, który ciągle czegoś zapomina, oddaje niedoróbki, a teraz okazało się że zaprojektował niezgodnie z planem zagospodarowania, i grozi mi, zmiana projektu, przewała na budowie (zbudowanie inaczej niż w projekcie) lub zamordowanie architekta. Następnym razem kupię gotowca z zagranicznego katalogu (bo te polskie mają dziwne wielkie dachy). ARCHITEKTOM MÓWIĘ NIE! Odradzam wszystkim - kupa nerwów i strata pieniędzy (13 tys.)

My zdecydowaliśmy się na indywidualny projekt ponieważ mieliśmy okazję przed podjęciem starań o własny dom pomieszkać w mieszkaniach i domach. W każdym lokum czegoś nam brakowało. Albo czegoś było za mało (pom. gospodarczych, spiżarni, pralni, pom. tarasowego itp.) lub wręcz odwrotnie za duże pokoje źle umiejscowione ściany,źle umiejscowione okna drzwi itp.

Mamy świadomość, że wszystko można zmienić ale przejrzeliśmy kilkaset projektów w internecie i z każdym coś było nie tak.Poz tym gotowe projekty często są przewymiarowane a przez to droższe.

Zebraliśmy myśli przelaliśmy wszystko na papier i poszliśmy do projektanta.

Czy się udało zobaczymy po zamieszkaniu :roll:

My kupiliśmy projekt gotowy 2 powodów:

1) gotowy projekt jest tańszy,

2) od razu widać efekt: są aranżacje komputerowe, nawet poustawiane przykładowo meble, nierzadko zdjęcia i blogi budowlane o tym projekcie, a co za tym idzie kontakty z budującymi, którzy pomagają, radzą i to jest na duży +

Dostałam dzisiaj wycenę wentylacji mechanicznej z rekuperatorem. Całość na nasz dom wraz z sprzętem, kanałami i montażem wyniosła 24.900,00. Jak uważacie czy jest to dobra cena? Czy tak to kosztuje? Czy można taniej? Może ktoś z Was ma wentylację u siebie i może napisać kilka słów czy jest to rzeczywiście potrzebna rzecz?

Tak coś się pewnie szukuje - na razie blokada, ale mam nadzieję, że w 2 tyg. zamknę proces szukania wnętrzarza i ruszam dalej. Jak ktoś ma namiary na fajnych wnętrzarzy to bardzo proszę.

Oksymoron - podziwaj jak szybko się uwinęłaś z projektem indywidulanym. Ale pewnie miałaś to bardziej przemyślane niż taki żółtodziób domowy jak ja :)

Fajny projekt, lubię takie...

a co do kuchni, to moim zdaniem otwarta się sprawdza przy dużej rodzinie.

Ma się wszystkich na oku :) i wogóle jak ktoś jest pro rodzinny to tylko otwarta. Zapachy jak zapachy...trudno żeby się ich całkiem z życia pozbyć...

INDYWIDUALNY

Taki "musieliśmy" zamówić bo działka i mała i wąska- a gotowe były tak dłuuuugie, że zostałoby mało ogródka....

Doświadczenia mamy takie, że jak będziemy budować drugi dom (a już wiem, że będziemy) to na pewno będzie indywidualny nawet jak działka abędzie wieeeelka...... ponieważ wg nas budując indywidualny można sporo oszczędzić a i domek jest dokładnie taki jak chcemy- żadnych kompromisów i słów: "może być".

Różnica w cenie- gotowy z adaptacją i przeróbkami- 1500-4000 zł, a nasz indywidualny kosztował 5000zł.....wiem, że to raczej tanio ale tak nam się trafiło :D

Gdyby miał kosztować nawet 10000 to też bym zapłacił.

Jest jeszcze jedna nie wspomniana zaleta gotowców. Jak się kupuje projekt gotowy to jest to ogólnie zrozumiałe. Jak się robi indywdiualny to potem trzeba połowę świąt rodzinie bliższej i dalszej tłumaczyć co to za pomysł z tym indywidulnym, dlaczego to tak długo trwa i jak trzeba mieć pokręcone w głowie, żeby nie móc znaleźć odpowiedniego domu wśród tysięcy projektów.