Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Po przeanalizowaniu Waszych uwag w zalaczeniu przesylam fotke parteru ze zmianami i rzuty domu.

Jak jeszcze sie cos nazuci to piscie.

Artmag - zastanawialem sie nad kominkiem pod schodami ale nie wiem jak rozwiaac roblem komina.

http://images46.fotosik.pl/171/68e7106765444a14m.jpg

http://images50.fotosik.pl/171/1f96905ad3db2031m.jpg

http://images46.fotosik.pl/171/49f94abf857a38dfm.jpg

http://images44.fotosik.pl/172/acc1479c174a1a28m.jpg

http://images44.fotosik.pl/172/ef48472b7a6a5400m.jpg

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Artmag - zastanawialem sie nad kominkiem pod schodami ale nie wiem jak rozwiaac roblem komina.

Nie znam sie na stronie technicznej, ale widzę, że tam jest ściana nośna- komin zbudować w garderobie, żeby nie przerywać wieńca- spytaj swojego architekta, czy jest taka opcja.

W kilku projektach były takie rozwiązania, na górze masz sporą antresolę, a komin systemowy, z wentylację nie jest aż tak miejscożerny :D

Dodatkowo będziesz miał wentylowaną garderobę.

• 2 weeks później...

Po paru "sobotach" dostałem wstepny szkic(dla zobrazowania bryły domku tylko) z dachem płaskim

http://images47.fotosik.pl/178/d1ae5e7207349231m.jpg

Nie bardzo podobaja się żonie domki z płaskim dachem i ten jej nie przekonał.Dla mnie ma potencjał, ale trzeba go dopracowac.Dalej czekamy na bryłę dwuspadowa-projektant nad nim pracuje,ale powiedział,że nie jest zadowolony z wygladu i nie chce nas zniechęcać poprosił o dodatkowy czas,bo jest bardzo zapracowany.Poprosiłem go też o wersje z czterema spadami.Po rozmowach z druga polowa inwestora stwierdzilismy,że;

-że nie bedziemy budowac szuszarni(musimy trzymać się ustalonego metrażu i cieżko byłoby ja gdzieś ulokować)

-na parterze dodamy kabine do WC i okienko

-dzwi z garazu przeniesiemy z holu do wiatrołapu

-powiekszymy troszke hol,aby moc porobić jakieś schowki

-schody beda jak napoczątku,ale ze spoczynkiem oraz usuniete maksymalnie z przejscia do salonu.Czekam na rzuty z tymi zmianami i zobaczymy jak to bedzie wygladać.

Zmiany Waszego architekta wydają się być kosmetyczne.Wydłuża schody ,żeby zmniejszyć powierzchnię holu.Pokój- kino można zaprojektować w sposób ,aby dłuższa ściana była w pionie,a nie w poziomie(oczywiście schody przeprojektować).W ten sposób salon byłby większy ,a hol mniejszy-uważam ,że salon to najważniejszy pokój w domu.W stosunku do całej wielkości parteru Wasz salon włącznie z jadalnią nie jest duży.Zerknijcie na kolejne propozycje projektu świeżym okiem,a zauważycie jak minimalne są zmiany-niektóre nawet są gorsze( w drugiej propozycji salon jest mniejszy)

Zmiany Waszego architekta wydają się być kosmetyczne.Wydłuża schody ,żeby zmniejszyć powierzchnię holu.

Hmmm...?

Schody sa minimalnie zmieniane(wielkosc).Sorry,ale nie kumam

Pokój- kino można zaprojektować w sposób ,aby dłuższa ściana była w pionie,a nie w poziomie(oczywiście schody przeprojektować).W ten sposób salon byłby większy ,a hol mniejszy-uważam ,że salon to najważniejszy pokój w domu.W stosunku do całej wielkości parteru Wasz salon włącznie z jadalnią nie jest duży.

Porozmawiam o tym i zobaczymy co za taka zmiana idzie.Salon mial byc nie wiekszy niz 30m2 min to 24m2

Zerknijcie na kolejne propozycje projektu świeżym okiem,a zauważycie jak minimalne są zmiany-niektóre nawet są gorsze( w drugiej propozycji salon jest mniejszy)

Jutro rozmowa i rzuty pewnie mam nadzieje wkleje i zobaczymy.

Po słownym upomnieniu projektanta dostałem poprawione rzuty

http://images41.fotosik.pl/176/2ef76994d8c9e7cbm.jpg

Zapomniałem tylko o okienku w łazienke na parterze i muszelki w lazience rodzicow,ale tylko drobne zmiany robione "od reki".

Bryła to TYLKO wstepny szkic model z 4spadowym dachem:

http://images37.fotosik.pl/175/11e21c632e800653m.jpg

Dodane zostana okna dachowe i duze okno czesciowo zasłoniete drewnianymi zaluzjami.

Czekam na spostrzezenia

Witam,

Nie jestem pewien czy chcecie poznac moje opinie na temat tego projektu? :(

Mogą sie wam nie spodobac niestety a projektantowi na 100 %.

Ale co ta. Może unikniecie błędów innych.

Po pierwsze brak kominów. Poproś projektanta żeby je naniusł.

To drugie okno w garażu jest zbędne. Przenieś je do pomieszczenia gospodarczego. Tam się przyda trochę naturalnego swiatła.

To pierwsze okno w garażu nalezy przenieść trochę do tylu bo prowadnice od bramy zasłonią je całkowicie i bedzie nieużyteczne :(

Okno w spiżarni kompletnie nie potrzebne za to komin wentylacyjny konieczny.

W łazience brak miejsca na okno. Jesli jednak je zrobisz to trzeba będzie dac takie (drogie :( ) z mleczną szyba żeby sasiedzi nie podglądali. :D

Zlew w kuchni odsuń od okna bo inaczej pozostanie wam tylko uchylanie bo bateria bedzie przeszkadzała. :(

Schody mogą być choć zabierają dużo miejsca z przejscia do salonu.

Okno prze 2 kondygnacje. Porażka. Jak zobaczycie jego ceną to zrozumiecie dlaczego. :(

Spiżarnia musi mieć drzwi.

W kotłowni muszą siędrzwi otwierać na zewnatrz.

W łazience na dole powinna zmiescić się jeszcze pralka.

Teraz nie ma tam miejsca.

Postawcie sobie swoje samochody obok siebie na trawie i zmierzcie jaka jest ich szerokośc w sumie. Zbyt ciasny garaż to typowy błąd projektantów. :evil:

To na razie tylko parter. Jak chcecie to napiszę wiecej.

Pozdrawiam i powodzenia i przede wszystkim rozwagi w podejmowaniu decyzji.

Witam,

Nie jestem pewien czy chcecie poznac moje opinie na temat tego projektu? :(

Mogą sie wam nie spodobac niestety a projektantowi na 100 %.

Pewnie,ze chcemy a projektant wykonuje swoja prace za moja kase wiec nie musi sie mu podobac.

Może unikniecie błędów innych.

To masz pierwszy domek,wiec ryzyko popelnienia błedow chcemy ogroniczyc do zera.

Po pierwsze brak kominów. Poproś projektanta żeby je naniusł.

Kominek jest pomiedzy pokoje kino a salonem w rogu(ta grubsza czesc muru).Caly czas rozwazamy ten kominek bo duzo osob narzeka,ze sie bardzo brudzi i tylko kłopot z nim.Probuje znalezsc odpowiedz czy te nie zadowolone osoby nie sa "kowalami swojego losu".Oszczednosci moze im w tym pomogly(made in china)

To drugie okno w garażu jest zbędne. Przenieś je do pomieszczenia gospodarczego. Tam się przyda trochę naturalnego swiatła.

To pierwsze okno w garażu nalezy przenieść trochę do tylu bo prowadnice od bramy zasłonią je całkowicie i bedzie nieużyteczne :(

Okna w garazu to kafelki szklane,okno w pom.gosp. sie przyda.

Okno w spiżarni kompletnie nie potrzebne za to komin wentylacyjny konieczny.

Myslelismy o tym dzis,aby zamienic je na kafelki szlane lub zlikwidowac,nie bardzo rozumiem dlaczego tam komin(rozwazam wentylacje mechaniczna)

W łazience brak miejsca na okno. Jesli jednak je zrobisz to trzeba będzie dac takie (drogie :( ) z mleczną szyba żeby sasiedzi nie podglądali. :D

Zlew w kuchni odsuń od okna bo inaczej pozostanie wam tylko uchylanie bo bateria bedzie przeszkadzała. :(

Okienko w lazience zagubiło sie gdzies bo bylo.O zwiazku zlewu z oknem nie wiedzialem,zapisze to aby sprawdzic.

Schody mogą być choć zabierają dużo miejsca z przejscia do salonu.

Wiem i tego sie obawialem dlatego byla zmiana na te zbiegowe do salonu,ale to byla porazka wiec wrocilismy do poczatku.Od schodka do scany jest 90cm nie wiem czy to mala,czy duzo(przejscie)Boje sie,ze beda przeszkadzac w komunikacji.

Okno prze 2 kondygnacje. Porażka. Jak zobaczycie jego ceną to zrozumiecie dlaczego. :(

Spiżarnia musi mieć drzwi.

To nie byc "pelne " okno przez dwie kondygnacje tylko dwa duze okna.Jedno na dole,przerwa stropowa np 60-80cm i okno na gorze.Calosc dajaca wrazenie okna przez 2 kondygnacje zakrte drewnianymi zaluzjami.Cen jeszcze nie sprawdzalem.

W kotłowni muszą siędrzwi otwierać na zewnatrz.

Niedopatrzenie wiemy o tym,ale dzieki.

W łazience na dole powinna zmiescić się jeszcze pralka.

Teraz nie ma tam miejsca.

Pralka i szuszarka bedzie na gorze.

Postawcie sobie swoje samochody obok siebie na trawie i zmierzcie jaka jest ich szerokośc w sumie. Zbyt ciasny garaż to typowy błąd projektantów. :evil:

Tak sie własnie zastanawialem nad tym,bo ten garaz dwu stanowiskowy troszke za maly dla mnie.Musze to przemyslec czy robic jeden duzy teraz i pozniej wybudowac drugi z pom.gosp lub dwu stanowiskowy duzy teraz.

To na razie tylko parter. Jak chcecie to napiszę wiecej.

Pozdrawiam i powodzenia i przede wszystkim rozwagi w podejmowaniu decyzji.

Pisz,pisz kazda Wasza uwaga dla nas na wage złota.

Dzieki za poswiecony czas

Witam,

Cieszę się, że jesteście otwarci na propozycje zmian.

Podobno kazdy nastepny swój dom jest lepszy od poprzedniego. :D

Nie zauwazyłem tego komina od kominka bo projektant nie zaznaczył kominka ani kałałów w tej części muru. :(

U nas kominka nie bedzie bo żona nie chce mieć ogniska w salonie :D

Luksfery w garażu zamiast okna mają swoje zalety i wady. Mnie osobiście się nie podobaja. Koszt taki sam jak okna a wyglad znacznie gorszy :(

Nie dadzą sie otworzyć i dużo mniej światła wpuszczaja ale jednoczesnie eliminuja drogę włamania się przez okno.Wybór zależy od was. Najlepiej jak zobaczycie u kogos takie rozwiązanie.

Ludzi znacznie częściej z tego co widzę wybierają jednak okna w garażu.

Jeśli w spiżarni będzie kanał wentylacji mechanicznej to OK. Pomieszczenie to musi być wentylowane a często zapominają o tym projektanci.

Wentylacja mechaniczna jest dobra ale nie działa bez prądu i po kilku latach jest głośna. Są rozwiazania na napęd wiatrowy ale dach wygląda wtedy jak dach hali produkcyjnej. :(

Jesli od schodka schodów do ściany jest 90 cm to dojdzie jeszcze poręcz barierki i zdobi się wtedy 80cm lub nawet mniej a to stanowczo za malo dla właściwej komunikacji. :(

TE 2 wielkie okna to zrozumiale, że z przerwą stropową. Wg mnie żaluzje zabiorą dużo światła a wielkość okien wpłynie bardzo na ich cenę.

Jesli zamierzacie wykończyć cały dom od razu to na pewno pralka moze byc na górze. W rzeczywistości wszyscy najpierw wykańczaja dół bo na resztę kasy nie starcza więc i pralka na dole musi się zmiescić. :D

Garaż zrobiłbym jednostanowiskowy tym bardziej że ten taras na górze to kompletna porażka.

Niczym tego nie uszczelnicie i bedzie strop przeciekał :( Wsyzscz ktryz tak mieli po kilku latach musieli t czesc zadaszyc. :(

Witam,

Nie zauwazyłem tego komina od kominka bo projektant nie zaznaczył kominka ani kałałów w tej części muru. :(

Luksfery w garażu zamiast okna mają swoje zalety i wady. Mnie osobiście się nie podobaja. Koszt taki sam jak okna a wyglad znacznie gorszy :(

Nie dadzą sie otworzyć i dużo mniej światła wpuszczaja ale jednoczesnie eliminuja drogę włamania się przez okno.Wybór zależy od was. Najlepiej jak zobaczycie u kogos takie rozwiązanie.

Ludzi znacznie częściej z tego co widzę wybierają jednak okna w garażu.

Jeśli w spiżarni będzie kanał wentylacji mechanicznej to OK. Pomieszczenie to musi być wentylowane a często zapominają o tym projektanci.

Wentylacja mechaniczna jest dobra ale nie działa bez prądu i po kilku latach jest głośna. Są rozwiazania na napęd wiatrowy ale dach wygląda wtedy jak dach hali produkcyjnej. :(

Jesli od schodka schodów do ściany jest 90 cm to dojdzie jeszcze poręcz barierki i zdobi się wtedy 80cm lub nawet mniej a to stanowczo za malo dla właściwej komunikacji. :(

TE 2 wielkie okna to zrozumiale, że z przerwą stropową. Wg mnie żaluzje zabiorą dużo światła a wielkość okien wpłynie bardzo na ich cenę.

Jesli zamierzacie wykończyć cały dom od razu to na pewno pralka moze byc na górze. W rzeczywistości wszyscy najpierw wykańczaja dół bo na resztę kasy nie starcza więc i pralka na dole musi się zmiescić. :D

Garaż zrobiłbym jednostanowiskowy tym bardziej że ten taras na górze to kompletna porażka.

Niczym tego nie uszczelnicie i bedzie strop przeciekał :( Wsyzscz ktryz tak mieli po kilku latach musieli t czesc zadaszyc. :(

Witam,

Jezeli sa one zgodne z naszym wyobrazeniem domu i potrzebami to owszem.

Wiem,duzo o tym slyszalem,dlatego pytam doswiadczonych

Ja caly czas sie zastanawiam,mieszkam w wynajetym domku z kominkiem i znam sprawe.Fajnie odpalic kominek,mila atmosfera,ale cieplo ucieka,brudzi sie strasznie robotym z tym duzo.Ciezko podjac decyzje

Nie dadzą sie otworzyć i dużo mniej światła wpuszczaja ale jednoczesnie eliminuja drogę włamania się przez okno.Wybór zależy od was.

Chcemy te strone domu przyblizyc max do granicy (3m bez okna.luksfery) a (4m okno)dlatego taka decyzja.

Wentylacja mechaniczna jest dobra ale nie działa bez prądu i po kilku latach jest głośna.

Jeszcze nie rozmawialem z zadnym specjalista od WM,ale tego co wiem to jak mam projekt domu to sie do nich zglaszam i oni robia projekt WM do danego domu.O glosnosci juz slyszlem dlatego kotlownia jest oddalona od pokoi sypialnych

Tak tez myslalem,moze zmiejszymy liczbe schodkow na holu jezeli sie da.

Ta strona domu to poludniowo-zachodnia,zaluzja w celu ograniczenia naslonecznienia w lato,ale nie ma presji na zachowanie ich w projekcie.

To jest jeszcze nie okreslone,zobaczymy jak bedzie z kasa.Pewnie bedziemy musieli sie skusic na kredyt,ale na to mamy czas.

Taras na gorze ma sluzyc jako miejsce do powieszenia poscieli czasami,nie jest on taki konieczny,przemyslimy to jeszcze raz.Garaze sa potrzebne 2 szt moze nie od razu,ale zastanawiam sie nad sensem jednego a pozniej wybudowanie drugiego-wiekszy koszt,odnowa projekt,pozwolenia i budowa na dzialce.

Mam upragniona bryle,ogolnie sie mam podoba tylko mamy wrazenie,ze dach jest troszke za wysoko(wyglada jak pietro,a nie jak przytulne poddasze).Wszyscy(prawie) strasza nas tymi oknami-cena i kosztami ogrzewania.Moze niech sie ktos wypowie na ten temat.Wiekszosc okien to strona poludniowo-zachodnia,wsch.-polnoc to max 2 okna.

http://images41.fotosik.pl/179/3df99a8fb366ba97m.jpg

http://images43.fotosik.pl/183/bf9edf1df9157778m.jpg

Na wstępie witam wszystkich serdecznie :)

Powoli zbliża się czas rozpoczęcia budowy naszego domu i obecnie jesteśmy na etapie projektowym. Koncepcja domu jest praktycznie na ukończeniu w związku z czym chciałem prosić o wszelką pomoc i porady odnośnie naszego projektu aby uniknąć/wyeliminować możliwe błędy.

Kilka słów wstępu:

Dom: przewidziany dla 4-5-osobowej rodziny (w tej chwili jest nas troje, nasz syn skończył niedawno 1,5 roku ale mamy ogromną nadzieję, że nie pozostanie zbyt długo jedynakiem ;) ). Dom piętrowy z piwnicą.

Bryła: podoba nam się nowoczesna architektura, jednak MPZT nie zezwala na dachy płaskie, stąd pomysł na coś w rodzaju nowoczesnej stodoły z dużymi tarasami typu dach zielony.

Działka: 45mx110m ze spadkiem na stronę zachodnią, las, media w granicy.

Usytuowanie: wjazd od strony wschodniej, cicha okolica w niewielkiej miejscowości.

Ekologia: dom energooszczędny, rekuperator, sporo zieleni na tarasach.

Poniżej zamieszczam wizualizacje oraz rzuty i proszę o wszelkie uwagi i opinie, głównie jeżeli chodzi o funkcję i układ pomieszczeń, ergonomię budynku, trudne/kosztowne rozwiązania (tak wiem, że dach odwrócony nie jest tani :) ), a także wszelkie inne spostrzeżenia. Mamy zamiar zbudować dom raz, a dobrze, żeby służył nam przez resztę życia.

Tutaj zamieszczam rzuty z układem pomieszczeń. Piwnica znajduje się pod północną częścią domu i wychodzi poza bryłę budynku na około 3,5m. Taras przy sypialni znajduje się nad częścią pokoju dziennego oraz jadalni.

Piwnica

Parter

Piętro

A tutaj wizualizacja bryły:

1. Od wschody, od strony drogi dojazdowej.

2. Od południa.

3. Od zachodu.

Pozdrawiam.

Edytowane przez Buszmen
Uaktualnienie