Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

elegancka bryła,

Funkcjonalnie:

pralnia obok sypialni - wyciszyc sciane (Wełna mineralna),

bo pralke i wode slychac,

Garaz 605cm - ciut mało, postaw auto i otwórz drzwi,

pomnóż x2...wyjdzie ci ok 8m, wiec garaż rzędu 7m jest wygodny.

jak przejedziesz rowerem na koniec jesli dwa auta postawisz na 605cm?

Gabinet wchodzony z dziennego - nie wiem jaką funkcje ma pełnic

ale jesli to pokój komputerowy, to dałbym wejscie na wprost kuchni

O komforcie uzywania domu piętrowego swiadczy szerokosc schodów,

przy tak duzym domu, polecałbym schody o 20cm (na bieg) szersze

Okno o dlugosci 8m bez słupka bedzie główną pozycją budzetową domu ;)

na projekcie jest źle zwymiarowane: szerokość pokoju 803, a to samo za oknem 833cm

winiarka i kotłownia w piwnicy...cieplo bedzie w butelkach

Okno do zrzutu opału wyszło pod motorem w garazu,

tak mi sie wydaje ze pod garazem...

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Na wstępie dziękuję za uwagi. Właśnie o taką pomoc mi chodzi :)

elegancka bryła,

Funkcjonalnie:

pralnia obok sypialni - wyciszyc sciane (Wełna mineralna),

bo pralke i wode slychac,

Słuszna uwaga, poproszę Panią arch., żeby przewidziała ścianę z dźwiękochłonnego pustaka, powinno wystarczyć, zwłaszcza, że prania nie robi się zazwyczaj w nocy... ale to zazwyczaj ;) wyciszenie może się przydać.

Garaz 605cm - ciut mało, postaw auto i otwórz drzwi,

pomnóż x2...wyjdzie ci ok 8m, wiec garaż rzędu 7m jest wygodny.

jak przejedziesz rowerem na koniec jesli dwa auta postawisz na 605cm?

Także się nad tym zastanawiałem, pomierzę samochody i porównam. Jeżeli chodzi o rowery to jest przewidziane dodatkowe wejście do pomieszczenia gospodarczego (a tam będą stały) przy głównym wejściu do domu. Nie będzie też problemów z wyciągnięciem kosiarki, myjki, czy stolika lub innych rzeczy.

Gabinet wchodzony z dziennego - nie wiem jaką funkcje ma pełnic ale jesli to pokój komputerowy, to dałbym wejscie na wprost kuchni

Tutaj akurat, to ma być taki gabinet/biblioteka i po rozsunięciu podwójnych drzwi ma powiększać przestrzeń pokoju dziennego. W każdym razie gabinet nie jest przewidziany jako typowe pomieszczenie do pracy.

O komforcie uzywania domu piętrowego swiadczy szerokosc schodów, przy tak duzym domu, polecałbym schody o 20cm (na bieg) szersze

Rozmawiałem na ten temat z Panią architekt i powiedziała, że schody będą miały szerokość 1m. Taka szerokość będzie niewystarczająca?

Okno o dlugosci 8m bez słupka bedzie główną pozycją budzetową domu ;)

:) Też mnie to martwi, niedługo będę miał oferty na okna wtedy się okaże. W razie konieczności zastanawiałem się aby dać między oknem a drzwiami tarasowymi tak z 2m ściany.

na projekcie jest źle zwymiarowane: szerokość pokoju 803, a to samo za oknem 833cm

winiarka i kotłownia w piwnicy...cieplo bedzie w butelkach

Dziękuję za zwrócenia na to uwagi. Wyjaśnię sprawę.

Okno do zrzutu opału wyszło pod motorem w garazu,

tak mi sie wydaje ze pod garazem...

Piwnica zaczyna się równo z linią głównej części domu (patrząc od przodu) i wystaje poza bryłę budynku (patrząc od tyłu domu). Może stąd to wrażenie.

Martwi mnie dodatkowo jeszcze jedna rzecz, a mianowicie pion kanalizacyjny z łazienki przy naszej sypialni. Będzie musiał przebiegać w dość bliskiej odległości od pokoju dziennego. Jak go wykonać/schować/zabudować aby nie było słychać charakterystycznego szumu spływającej wody?

Pozdrawiam

Na wstępie dziękuję za uwagi. Właśnie o taką pomoc mi chodzi :)

O komforcie uzywania domu piętrowego swiadczy szerokosc schodów, przy tak duzym domu, polecałbym schody o 20cm (na bieg) szersze

Rozmawiałem na ten temat z Panią architekt i powiedziała, że schody będą miały szerokość 1m. Taka szerokość będzie niewystarczająca?

Mieszkałem w niemieckim domu ze schodami ok 130cm..luksus...

dwie osoby przechodzą obok siebie bez zaczepiania sie.

Nawet jesli ktos ma tendencje do zabawy czy rozmawiania

przez telefon siedząc na schodach.

(...)sypialni. Będzie musiał przebiegać w dość bliskiej odległości od pokoju dziennego. Jak go wykonać/schować/zabudować aby nie było słychać charakterystycznego szumu spływającej wody?

Istotnie bardzo to irytuje,

ratunek to rury otulić można wełną mineralną - troche zredukuje szum,

ważne na etapie projektu jest zostawienie odstepu na taką izolację.

Dla skutecznej redukcji nie 1-2cm otulinę jak do ciepłych rur, ale z 5cm.

Wizualizacja ladna, tylko czy taras nad garazem od strony polnocnej to dobry pomysl?

Dzięki nad tym tarasem nad garazem ciągle myślimy,głownie miał słuzyć w lato do np suszenia prania-nie trzeba latac z ciuchami po schodach lub wietrzenia poscieli.Mamy 1044m2 działke więc bedziemy "leżakować" w ogrodzie. :wink:

Dobry wieczór.

Ogólnie piękny i ciekawy projekt.

Okno o dlugosci 8m bez słupka bedzie główną pozycją budzetową domu

Też mnie to martwi, niedługo będę miał oferty na okna wtedy się okaże. W razie konieczności zastanawiałem się aby dać między oknem a drzwiami tarasowymi tak z 2m ściany.

Co do tego okna miałam podobne zapędy w swoim projekcie - ceny takich okien mnie jednak otrzeźwiły. Po za tym u siebie planuje też żaluzje zewnętrzne i do tak wielkich okien adekwatnie ceny żaluzji też sporo rosną.

Dlatego przy narożnikach pracowni i oranżeri dajemy jednak słupki a w sypialni i salonie wystarczą mi okna 4 metrowe.

Jeśli moge wiedzieć w jakich firmach szukasz oferty na okna?

Jeszcze jedno mi się nasuwa, mianowice wysokość Twoich okien. Jest pewnie niestandardowa stąd ten podział u góry? My zostaliśmy przy tradycyjnej wysokości tak aby nie dzielić okien. Oczywiscie ceny wszystkich niestandardowych wykończeń mocno też zawyżają koszty budowy.

@oresund - Może rzeczywiście warto zastanowić się w takim razie nad zmianą szerokości klatki schodowej o jakieś 40cm... będę jeszcze rozmawiał na ten temat z Panią architekt (no i oczywiście z żoną ;) ).

Jeżeli chodzi o pion kanalizacyjny to myślałem właśnie nad grubą otuliną z wełny mineralnej. Czytałem także gdzieś, że w takich sytuacjach stosuje się system z rurą niskoszumową, muszę odszukać tylko ten artykuł i po przeczytaniu opiszę to rozwiązanie.

@tutli_putli - Okna w zamyśle mają mieć wysokość 2,1 - 2,2m (wysokość pomieszczeń 2,8m, parapet szeroki typu siedzisko na wysokości 40cm, więc chyba jeszcze dostępne w standardzie). Naświetla wzięły się stąd, że kiedyś widziałem fajne okna tego typu w jakimś domu, ale ostatnio się waham czy z nich nie zrezygnować. W przyszłym tygodniu otrzymam jeszcze wizualizację bryły z oknami bez poprzeczek poziomych i o większej szerokości, wtedy zobaczę.

Co do producentów okien, to na razie Pani architekt zbierze kilka wstępnych ofert z różnych firm zarówno ze stolarką alu jak i drewnianą aby mieć jakąś orientację, ale temat wyboru producenta jeszcze przede mną. Jeżeli chodzi o stolarkę alu to ostatnio zainteresowały mnie okna Pural, głównie ze względu na dosyć ciepły - jak na aluminium - profil. U chyba coś koło 1,0. To na razie tyle co mogę powiedzieć.

Inna sprawa, która mnie martwi to są tarasy (głównie ten nad pokojem dziennym jak i nad pokojem hobby w piwnicy). Są dostępne całe systemy z różnych firm ale jaka jest ich trwałość? Jak je dobrze wykonać żeby nic nie przeciekało? I kto to zrobi? Bardzo nam się podoba łąka na dachu i ma to wiele zalet (dodatkowo dociepla strop, chroni przed nadmiernym nagrzewaniem w lato itp.) ale... no właśnie pozostaje to ale co do np. skuteczności izolacji wodnej/wilgociowej.

Pozdrawiam.

@oresund - Może rzeczywiście warto zastanowić się w takim razie nad zmianą szerokości klatki schodowej o jakieś 40cm... będę jeszcze rozmawiał na ten temat z Panią architekt (no i oczywiście z żoną ;) ).

Jeżeli chodzi o pion kanalizacyjny to myślałem właśnie nad grubą otuliną z wełny mineralnej. Czytałem także gdzieś, że w takich sytuacjach stosuje się system z rurą niskoszumową, muszę odszukać tylko ten artykuł i po przeczytaniu opiszę to rozwiązanie.

@tutli_putli - Okna w zamyśle mają mieć wysokość 2,1 - 2,2m (wysokość pomieszczeń 2,8m, parapet szeroki typu siedzisko na wysokości 40cm, więc chyba jeszcze dostępne w standardzie). Naświetla wzięły się stąd, że kiedyś widziałem fajne okna tego typu w jakimś domu, ale ostatnio się waham czy z nich nie zrezygnować. W przyszłym tygodniu otrzymam jeszcze wizualizację bryły z oknami bez poprzeczek poziomych i o większej szerokości, wtedy zobaczę.

Czyli zmieszczą się w standardzie. Moje miały być wyższe względy ekonomiczne spowodowały obniżenie, sie zastanawiałam nad naświetlami ale nie pdobał mi się taki podział i estetyka przeważyła.

Podoba mi sie pomysł z szerokim parapetem, gdybym miała możliwość też bym taki wybrała :) U mnie wysokie okna zaczynać się będą od podłogi i parapet jednak odpada

Co do producentów okien, to na razie Pani architekt zbierze kilka wstępnych ofert z różnych firm zarówno ze stolarką alu jak i drewnianą aby mieć jakąś orientację, ale temat wyboru producenta jeszcze przede mną. Jeżeli chodzi o stolarkę alu to ostatnio zainteresowały mnie okna Pural, głównie ze względu na dosyć ciepły - jak na aluminium - profil. U chyba coś koło 1,0. To na razie tyle co mogę powiedzieć.

Jak będziesz miał już jakieś konkrety napisz - ja zastanwiałam się nad "MS wiecej niż okna" ale konkretnie nie szukałam jeszcze firmy pod swoje zamówienie to może coś ciekawego podpatrzę u Ciebie

Inna sprawa, która mnie martwi to są tarasy (głównie ten nad pokojem dziennym jak i nad pokojem hobby w piwnicy). Są dostępne całe systemy z różnych firm ale jaka jest ich trwałość? Jak je dobrze wykonać żeby nic nie przeciekało? I kto to zrobi? Bardzo nam się podoba łąka na dachu i ma to wiele zalet (dodatkowo dociepla strop, chroni przed nadmiernym nagrzewaniem w lato itp.) ale... no właśnie pozostaje to ale co do np. skuteczności izolacji wodnej/wilgociowej.

...hmmm w pierwszej wersji projektu też rozważaliśmy zielony dach. Podoba mi się ogromnie ale u kogoś :D

Dobrze wykonany nie przecieka i ma te zalety o których piszesz, jednak jest moim zdaniem bardzo pracochłonny w późniejszym użytkowaniu. Skoro to zieleń to jakaby nie była jakiejś pielęgnacji wymaga (samo nic nie będzie rosło) Ponieważ bedę miała ogromny ogród nie potrzębuję kolejnej "rabatki" do pilęgnacji :) Te dachy moim zdaniem są genialne jak masz maleńką działkę w mieście - zwiekszają procent zieleni.

Czy chodzi o sam taras,czy o strone polnocna tez?Rozmawiałem z kolega ktory,ma nad garazem taras,ale od strony poluniowej,dom 60-70lat i gdyby nie sasiad sie nie dobudował do jego domku co spowodawało przechylenie taras bylby szczelny do dzis.Pekniecie ktore powstało zostalo naprawione cementem z domieszka wody szklanej chyba i jest ok nic nie przecieka wilgotnieje.

Z jakimi problemami sie moge spotkać z moim tarasem?

Czy chodzi o sam taras,czy o strone polnocna tez?Rozmawiałem z kolega ktory,ma nad garazem taras,ale od strony poluniowej,dom 60-70lat i gdyby nie sasiad sie nie dobudował do jego domku co spowodawało przechylenie taras bylby szczelny do dzis.Pekniecie ktore powstało zostalo naprawione cementem z domieszka wody szklanej chyba i jest ok nic nie przecieka wilgotnieje.

Z jakimi problemami sie moge spotkać z moim tarasem?

Przede wszystkim chodzi o szczelnośc.

Tu link do szkła wodnego:

http://forum.muratordom.pl/impregnacja-woda-szklana,t161664.htm

Niczym tego nie uszczelnisz. Woda odsadzi w dzień wejdzie wszędzie a w nocy mróz załatwi reszte. Nie stanie się to od razu. Jak bedziecie mieli duzo szczęscia to kilka lat bedzie spokój.

Jeśli dodać do tego fachowośc wykonania przez własciwa ekipe, nad którą musisz stac i na rece patrzeć to kłopoty pewne jak w banku.

Ale nie musicie wierzyc we wszystko co tu piszę.

Ja nad fachowcami od naszego balkonu nad wykuszem stałem przez cały czas i osobiscie nawet pomagałem folię rozkładać żeby nawet drucik nie przedziurawił folii na stropie. I wiecie co teraz robimy. Daszek nad tym wykuszem. Po tygodniu wiosennych deszczów w rogu na parterze kapało z sufitu.

:evil:

A znajomy mówił żebyśmy od razu zlikwidowali wykusz ale ja chcialem być mądrzejszy i teraz za to placimy.

Ale to pewnie jeszcze nie jeden taki babol wyjdzie. :(

Adaptuje się jedynie projekty typowe.

Architekci mogą działać w całym kraju. Projektu zrobionego przez kogoś daleko mieszkającego nie musi więc adaptować miejscowy architekt. Oczywiście warunkiem jest posiadanie przez autora uprawnień budowlanych do projektowania. Autor projektu od razu bierze pod uwagę lokalne uwarunkowania. Nie płaci się więc także osobno za "wrysowanie w mapkę" - projekt zagospodarowania działki jest częścią projektu.

Teoretycznie istnieje możliwość adaptacji projektu indywidualnego - autor musi jednak jasno wyrazić na to zgodę.

Pracujemy od jakiegoś czasu z naszym architektem nad projektem domu.

Założenia podstawowe:

- forma prosta, czysta

- nastawienie na energooszczędność

- mała powierzchnia zabudowa (mała działka)

- pełne 2 kondygnacje

- duże przeszklenie.

Na razie efekt jest następujący:

RZUT PARTERU:

http://www.pola.pop.e-wro.pl/_dom/rzut1_0.jpg

RZUT PIĘTRA:

http://www.pola.pop.e-wro.pl/_dom/rzut1_1.jpg

ELEWACJA POŁUDNIOWA:

http://www.pola.pop.e-wro.pl/_dom/przod1.jpg

ELEWACJA PÓŁNOCNA (wersja blacha i struktonit):

http://www.pola.pop.e-wro.pl/_dom/tyl.jpg

http://www.pola.pop.e-wro.pl/_dom/tyl2.jpg

Jeżeli ktoś z Szanownych Forumowiczów zechce spojrzeć krytycznym (bądź nie) okiem, będę wdzięczny.

Bardzo fajny dom :)

Pytanie: Kuchenkę będziesz miał elektryczną? Bo jeżeli planujesz dać gazową to zdaje się, że zgodnie z przepisami musi być odsunięta od okna o 60cm.

Jeżeli dom energooszczędny to pewnie planujesz także dać rekuperator. Tylko gdzie go umieścisz? Pom. gosp. wydaje się być dobrym miejscem, daleko od sypialni, blisko środka domu tylko czy wystarczy tam miejsca? Ale w razie czego jest strych tylko wtedy ciężko z gwc.

Kuchnia daleko od wejścia, będzie kawałek do przejścia z zakupami itp.

Przyjęcie dla większej ilości osób, może być problem z posadzeniem wszystkich przy jednym stole.

Przeszklenia na południowej ścianie: fajny efekt ale czy te panele drewniane na zewnątrz będą ruchome? Mnie chyba by męczyło ciągłe oglądanie ogrodu (chyba ogrodu bo nie wiem jak dom jest usytuowany na działce) przez takie żaluzje. Fajnie by było móc je przesunąć od czasu do czasu, jak słonce nie grzeje zbyt mocno.

Co do bryły to wersja z blachą bardziej mi się podoba :) ale mnie w ogóle bardzo podoba się blach płaska łączona na rąbek stojący. Tylko już oczami wyobraźni widzę jak jacyś "fachofcy" zabierają się u mnie za krycie dachu blachą cynk-tyt. albo alu. (mało dekarzy ma odpowiednie doświadczenie i sprzęt...) brrr...

dom w moim guście tez będę budował podobny nowoczesny i z pełnymi dwoma pietrami pokoje duże przeszklone ja mam min okna 3.60m w swoim projekcie dach dwuspadowy może lepiej wyglądał by plaski ale czy ja wiem

ELEWACJA PÓŁNOCNA blacha na rąbek i na dachu taka sama wykończenia np pomiędzy oknami z drewna sosnowego impregnowanego okna koloru zloty dąb a i fajnie tez by wyglądały aluminiowe okna ale są gusty i guściki projekt jest bardzo dobry

o kur...a....co za dom :o :o :o :o

uwierz to nie jest krytyczne spojrzenie :lol:

ochłone napisze cos wiecej

no ochłonęłam nieco i ...na tych wszystkich reku, sreku, giewu się nie znam, więc nie ppowiem czy się zmieści.

Jedyne co mam do dodania - BUDUJ...a ja bede podglądać i się ślinić :oops: