Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Mam być szczery, czy miły ??? :roll:

Pierwowzór ciut lepszy.

http://www.mgprojekt.com.pl/domki/nowoczesny/rzuty.php

pzdr

to jest pierwowzór :o

więc juz wiem na czym polega sztuka doskonalenia prototypu :lol:

@ProStaś Myślę, że przesadzasz. Są osoby, które preferują takie otwarte wnętrza i przejście przez salon nie stanowi dla nich problemu. Taka a nie inna funkcja zależy od upodobań właściciela, dlatego ciężko tutaj z tym dyskutować. Może przyszli lokatorzy prowadzą bardzo otwarte wspólne życie rodzinne i taka przestrzeń bardzo im odpowiada (otwarta kuchnia itp.). Ale rzeczywiście, z mojego punktu widzenia odległość kuchni od wejścia może stanowić pewną niedogodność.

Pozdrawiam,

Jutro jadę na spotkanie z Panią architekt. Poproszę o przekroje, będą widoczne fundamenty, stropi itp. Później zamieszczę tutaj. Jedna rzecz która mnie aktualnie nurtuje to są fundamenty schodkowe. Projekt przewiduje takie, ze względu na spadek na działce oraz częściowe podpiwniczenie. Natomiast ze względu na dach odwrócony na tarasach (muszę założyć kilkadziesiąt cm na ocieplenie, substrat itp.) wysokość stropu nad parterem nie będzie jednakowa - żeby podłoga na piętrze licowała z poziomem tarasu. Dlatego nad większa częścią parteru będę musiał dać podwieszane sufity... Chciałem uniknąć takich kombinacji ale ma to także swoje dobre strony - sporo miejsca na kanały wentylacyjne do rekuperatora o okrągłym przekroju.

Moje pytanie: Czy budowa fundamentów schodkowych lub też stropów o niejednolitej wysokości (tzn. z uskokiem) wiąże się z jakimiś sporymi problemami np. w wykonaniu czy konstrukcji? I czy są one znacznie droższe, a może mniej trwałe?

Dom pasywny oczywiście ma swoje zalety (wykorzystanie stron świata, naturalnej energii, oszczędności finansowe itp.) ale z "funkcją" domu będziesz żył na co dzień i korzystał z niej dzień po dniu, miesiąc po miesiącu i z pozoru błahe niedogodności z czasem mogą stać się utrapieniem. Myślę zatem, że warto zrobić sobie bilans i rozważyć który kompromis jest wart swojej ceny. Ale to już oczywiście do przedyskutowania i uzgodnienia z architektem :)

Pozdrawiam i życzę zrealizowania interesującego i funkcjonalnego projektu :)

Jak dla mnie to na gorze brak łazienki prywatnej dla rodziciow,mozna byłoby ja wygospodarować.Jednak zalezy to od preferencji mieszkancow.

Po ciezkim dniu pracy wieczorkiem przychodzisz do domku wskakujesz do wanny(nikt Cie nie pogania) a w dodatku mozesz nie zamykać drzwi i porozmawiać z żona :wink: lub na odwrót :wink: Coraz częściej brakuje czasu na takie rzeczy.

Przede wszystkim chodzi o szczelnośc.

Tu link do szkła wodnego:

http://forum.muratordom.pl/impregnacja-woda-szklana,t161664.htm

Niczym tego nie uszczelnisz. Woda odsadzi w dzień wejdzie wszędzie a w nocy mróz załatwi reszte. Nie stanie się to od razu. Jak bedziecie mieli duzo szczęscia to kilka lat bedzie spokój.

Jeśli dodać do tego fachowośc wykonania przez własciwa ekipe, nad którą musisz stac i na rece patrzeć to kłopoty pewne jak w banku.

Ale nie musicie wierzyc we wszystko co tu piszę.

Ja nad fachowcami od naszego balkonu nad wykuszem stałem przez cały czas i osobiscie nawet pomagałem folię rozkładać żeby nawet drucik nie przedziurawił folii na stropie. I wiecie co teraz robimy. Daszek nad tym wykuszem. Po tygodniu wiosennych deszczów w rogu na parterze kapało z sufitu.

:evil:

A znajomy mówił żebyśmy od razu zlikwidowali wykusz ale ja chcialem być mądrzejszy i teraz za to placimy.

Ale to pewnie jeszcze nie jeden taki babol wyjdzie. :(

Czytałem duzo postow na temat tarasów i zdania podzielone są :(

Projektant po rozmowie z instalatorką stwierdzili,ze jak zrobie wszystko ze sztuka budowlana i nie chińska technologia to nie bedzie problemu.Zaproponowali mi,ze dadzą mi numer do osoby dla ktorej zaprojektowali taras nad garazem 4 stanowiskowym i wszystko jest ok.Moge wykorzystac nawet ta sama ekipe.

Nadal jest 50/50 nie moge się zdecydowac co zrobić.

Poczekam chyba z decyzja do samego konca.

Wejście z salonu do ubikacji uważam za dyskwalifikujący błąd projektowy.

Bardzo ciasno rozwiazany temat drzwi do garazu-wiatrołap-drzwi do pokoju goscinnego.

No i osobiscie nie lubie kuchni w salonie - dla mnie kuchnia chociaz troche musi byc oslonieta przed wzrokiem wypoczywajacych na kanapie.

Robiac piętro zdecydowąłabym sie na zabudowe antresoli z przeznaczeniem na pom. techniczne.

Wejście z salonu do ubikacji uważam za dyskwalifikujący błąd projektowy.

Amen. To niestety bardzo częsty błąd. U mnie dało sie poprawić.

Bardzo ciasno rozwiazany temat drzwi do garazu-wiatrołap-drzwi do pokoju goscinnego.

No i osobiscie nie lubie kuchni w salonie - dla mnie kuchnia chociaz troche musi byc oslonieta przed wzrokiem wypoczywajacych na kanapie.

Dokładnie - żeby nie musić za każdym razem sprzątac do ostatniego okruszka :)

Robiac piętro zdecydowąłabym sie na zabudowe antresoli z przeznaczeniem na pom. techniczne.

A tego raczej bym nie zrobiła - z zamiłowania do otwartych przestrzeni :)

, ze względu na spadek na działce oraz częściowe podpiwniczenie

to zdanie dalo mi do myslenia:

jak duzy masz spadek?

np Czesi są mistrzami w robieniu pieknych rezydencji wykorzystując

warunki naturalne

(http://www.archiweb.cz -> nove stavby /RD = nowe budowle domów rodzinnych )

gdzies tu pokazywałem jeden z przykładów:

http://img195.imageshack.us/img195/3700/picture141821.jpg

więcej zdjęc: http://archiweb.cz/buildings.php?action=show&id=1418