Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Chyba tylko Ty tu Wilko zagladasz :D

Dzieki za zaineresowanie

Eeee nie no przesadzacie.

Udzielajcie się więcej na naszym radomskim forum to i gości więcej będzie.

:D

Słuchajcie jesli mogę coś podpowiedzieć. Projekt robi wrażenie to pewne. Tylko że ten ogromny garaż z tarasem wysuwają się na pierwszy plan a własciwy dom stoi w cieniu :(

Taka brama garażowa będzie kosztować od 5 do 8 tyś. :(

Z przodu okno na poddaszu jest lewym rogiem zbyt blisko dachu. :(

Na 3-cim widoku ten zabek na styku tarasu i domu jest zbedny. Wyprostujcie go.

To chyba na tyle.

Moje zdanie o tarasie znacie :D

Anula302 juz to bylo gdzies na gorze.Nie chcielismy "przykrych" zapachow w sypialni.Bedzie sedesik bo nie trzeba uzywac go na "dwójke" przeciez.Latac w nocy do glownej lazienki na siku-bez sensu.W poprawionych rzutach jest juz on na miejscu.

Wilko

Bede sie starał udzielac na radomskim watku w miare mozliwosci.Nie ma nas w radomiu 4-5lat wiec ciezko jest doradzac i o budownictwie tez nie mam duzej wiedzy.Jednak bede probował.

Co do bryły to sie cieszymy,ze tez sie komus podoba.Dodam,ze to tylko jeszcze koncepcja.Jak zatwierdzimy bryle przejdziemy do nastepnego etapu(dopracowanie wygladu,dodanie rynien,itp)Ten ząbek chyba wszystkich drazni-zona pierwsze co powiedziala to ze nie chce tego mieć.Co do bramy to widzialem na portalu aukcujnym cenu rzedu 2500-4500zl za pojedyncze wiec jak to policze X2 to tez bedzie spora sumka.Poczekam i na dalszym etapie zrobie kosztorys inwestorki i bedziemy ciąć wydatki.Dodam,ze caly czas sie borykam,czy nie zmniejszyc ten garaz do 1 stanowiska,ale niewiele to zmieni.

Wkleje tez rzuty ze zmienionym biegiem schodow,ale jutro. :D

Fajny projekt, lubię nowoczesną architekturę i widzę że podobnie jak u nas dom powstaje ze względu na specyfikę działki ( u mnie 12 szerokości metrów i powstał nowoczesny twór o powierzchnie 280 m2). Napisz gdzie powstaje dom z tego co udało mi się ustalić to gdzieś na śląsku, ja buduje w sosnowcu i mam już stan surowy otwarty, w tym tygodniu przyjeżdża brama a w przyszłym okna. Dach mam jednospadowy o powierzchni 182 m2 spadek 5 % zabudowany attyką i otwarty z jednej strony gdzie znajduje się rynna. Dach posadowiony jest na stropie, strop ocieplony 20 cm wełny, potem pustka powietrzna, pełne deskowanie 3 x papa (zwykła, podkładowa termozgrzewalna, nawierzchniowa termozgrzewalna, wykończenia blacha + nylon dekarski)

A jeszcze co do tarasu to ja również mam tras nad salonem i oczywiście problem jak go wykonać. W projekcie mam system firmy Dryvit ale zastanawiam się nad firmą Botament słyszałem wiele dobrych opinii, maja całe systemy tarasowe. W zasadzie to każdy szanujący się producent chemii budowlanej posiada w swojej ofercie system trasowy, gorzej jest z wykonawcami, znaleźć porządnego wykonawcę który wykona taras poprawnie od A do Z to jest problem.

Co do okien mam możliwość przygotowania oferty na austriackie okna Internorm, okna bardzo ciepłe współczynnik przenikania ciepła dla całego okna na poziomie u=0,7. Okna drewniana lub PCV z nakładką aluminiową. Okna mogą mieć również żaluzję pomiędzy szybami, ukryte okucia, możliwość wykonania okien z ukryta ramą czyli nie widać ram tylko same szyby od podłogi do sufitu. Na okna jest gwarancja 10 lat. Jeżeli jesteś zainteresowany daj znać na PRV, wyśle dane kontaktowe.

galeria internorm

opis okien

na stronie nie ma okien PCV z nakładką aluminiowa ale mogę wysłać na maila informację.

Zamontowane okna będzie można obejrzeć na Śląsku od przyszłego tygodnia.

U mnie niestety zone sie taka architektura nie podoba,natomiast mnie bardzo.Bardzo jestem ciekaw jak bedzie wygladal domek w realu.

Bede Cie obserwowal Buszmen a raczej postepy. :wink:

A ja, w miarę możliwości, będę starał się dzielić informacjami/zdjęciami. Dziennika budowy co prawda chyba nie założę, bo brak mi wytrwałości i przede wszystkim czasu ale wątek będę co jakiś czas aktualizował i opisywał rozwiązania, które zastosowałem podczas budowy, być może komuś się przydadzą lub w jakiś sposób pomogą (tak jak mnie pomogły zamieszczane na tym forum opisy i doświadczenia innych użytkowników :) ).

Projekt jest już prawie ukończony i myślę że w przyszłym tygodniu pójdzie do urzędu :). Co prawda przekroje, które obiecałem zamieścić, nie są jeszcze gotowe (wersja ostateczna) ale wkleję przynajmniej ostateczną wersję wizualizacji i rozwiązanie okien na które się zdecydowaliśmy.

http://img2.imageshack.us/img2/9171/cam1z.jpg

http://img2.imageshack.us/img2/1900/cam2g.jpg

@juni2 - Dom zostanie zbudowany na Jurze Krakowsko-Częstochowskiej, z tym, że bliżej Częstochowy ;) . Dziękuję za informacje, zapewne się do Ciebie odezwę jak będę miał zaktualizowane zestawienie wszystkich okien.

Czy ja wiem czy wyższa pólka? Poza przeszkleniem klatki schodowej wymiary szyb starałem się utrzymać w standardzie. Chciałbym, żeby okna były w miarę "ciepłe", chyba drewniane i/lub aluminiowe, a straty energii z powodu dużych przeszkleń nie były znaczne. Poza tym w części okien muszę zastosować tzw. szyby "bezpieczne" z uwagi właśnie na bezpieczeństwo. Na pewno podniesie to jakoś cenę okien ale mam nadzieję, że nie na tyle abym musiał zmieniać koncepcję.

Na pewno wielkość przeszkleń na części budynku jest ponad-standardowa, co generuje wyższą cenę, reszta to raczej zabawa kształtem :)

btw. mazo, masz fantastyczną działkę, bardzo mi przypomina okolice gdzie mieszka babcia mojej żony ;)

Przy dużych przeszkleniach jest jeden istotny problem z którym zapewne się spotkasz. Mianowicie okna 3 szybowe czyli energooszczędne nie idą w parze z zabezpieczeniem okien folią P4, nie ma miejsca żeby to wszystko upchać w ramie. W zasadzie tylko jeden producent okien jezierski przedstawił mi ofertę na takie okna ale cena była zbyt wysoka i nie podobały mi się wizualnie te okna były strasznie masywne. Poza tym folia P4 jest tylko na 1 szybie. Zamiast P4 postanowiłem zastosować kontaktron w oknach i dobry alarm.

A odchodząc od tematu okien to Twój dom ma podobna bryłę do mojej gdyby nie piwnica i dach :) Jaka jest powierzchnia domu i z jakiego materiału planujesz budowę?

poniżej wizualizacja a w wolnej chwili postaram się wrzucić zdjęcia z budowy.

http://www.informatycy.info/images/dom/perspektywa3.jpg

http://www.informatycy.info/images/dom/elewacja3.jpg

Pisząc o oknach bezpiecznych miałem na myśli raczej to, żeby chronić dzieci... nisko osadzone okna można łatwo rozbić, a przy małych dzieciach muszę to brać pod uwagę. Złodziej zapewne i tak będzie wolał wyłamać drzwi, czy sforsować zamek niż rozbijać taką wielką taflę szkła, która narobi sporo huku i pobudzi wszystkich w okolicy, a tutaj alarm powinien załatwić sprawę. W gruncie rzeczy chciałbym aby okna były w miarę energooszczędne jednak na chwilę obecną nie wiem czy zdecyduję się na zestawy 3-szybowe. Może za rok, kiedy przyjdzie do podjęcia decyzji sytuacja ulegnie zmianie, ceny i oferta się poszerzy... zobaczymy.

Co do wielkości domu to: Parter - 140m2, Piętro - 100m2 do tego dochodzi garaż - 40m2 i piwnica 80m2 z czego prawie połowa to pokój hobby. W sumie powierzchni użytkowej będę miał około 230m2 a łącznie około 350m2.

Co do konstrukcji to ściany planuję wykonać z porothermu 38 ocieplone 10cm wełny, na garażu będzie inaczej, bo porotherm 25 i 5cm ocieplenia. Stropy monolityczne pod tarasem zbrojone pretem fi14 z uwagi na obciążenia, więźba z drewna struganego, bardzo prosta, krokwie 10x20cm, ocieplenie 25cm wełny, pełne deskowanie, blacha płaska, rynny kwadratowe z maskownicą z blachy. Na "tarasach" planuję jakieś rozwiązanie dachu odwróconego z przetłaczaną warstwą gromadzącą wodę (jeszcze nie wybrałem producenta). Odprowadzenie wody po spadku poprzez poziome odpływy systemowe (poprzez ściankę oporową) do rynny na zewnątrz. Ocieplenie 15 cm poliuretanu ekstrudowanego, całość przysypana warstwą 15cm substratu i roślinność.

Pod częścią budynku z uwagi na spadek działki będą fundamenty schodkowe. Ogólnie uważam, że konstrukcja domu jest prosta, główne elementy które będą generować dodatkowe koszty to: zielone tarasy, kilka dużych przeszkleń i nietypowe fundamenty (ale tego nie przeskoczę), piwnica wyszła niejako w naturalny sposób, za to zaoszczędzę na bardzo prostym dachu, prostej bryle, braku udziwnień itp.

O rany! Ale projektant ogrodu bedzie mial frajdy, jesli bedziesz rowniez otwarty w sprawach przestrzeni, jak bryly domu

A'propos ogrodów, ja przynajmniej będę zmierzał w takim kierunku, żeby jak największą część działki pozostawić w naturalnym stanie. Bezpośrednio za domem znajduje się polana, gdzie poprzedni właściciel wyciął stare drzewa. Strefa zagospodarowanej zieleni bezpośrednio wokół domu i na tarasach powinna się przenikać i komponować z otoczeniem jak i sam dom.

Wrzosy, sosny, brzozy, jagody i borówki, do tego trochę "zadbanej" przestrzeni ale z roślinnością pasującą do otoczenia, a jak odejdę kilka metrów dalej w głąb działki będę mógł zbierać grzyby :D Może jedynie na górnym tarasie zdecydujemy się na jakąś kompozycję w stylu np. "dzika łąka" z wysokimi trawami, ziołami i kwiatami... tak sobie mażę...

A co kolega wyżej piszący wymyśli, też ciężko mi powiedzieć ;)