Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Salon po wyodrebnieniu garderoby zrobil sie lekko kiszkowaty, a na dodatek wchodzi sie do niego wprost z wiatrolapu. Z drugiej strony nie widze innego miejsca na garderobe bez zmiany scian zewn, chyba, ze zrezygnujecie z jednego pokoju. Wiatrolap z kolei zrobi sie malo ustawny przez to wejscie do piwnicy. Nie lepiej zdobic schody do piwnicy tam gdzie schody na pietro?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Nie lepiej zdobic schody do piwnicy tam gdzie schody na pietro?

Wejście do piwnicy chcę i z garażu (będzie tam spiżarnia i część zakupów będzie tam wędrowała od razu z auta) więc takie rozwiązanie wydawało mi się dobre. Chcę również mieć wejście z garażu do domu no i tak to wyszło. A w czym przeszkadza wejście z przedsionka od razu do salonu?

Mam nadzieję, że projektowanie zmierza ku końcowi. O dziwo wersja najbliższa ostatecznej zrobiła się nagle płaska - zero spadowa :) i drewno nawet poziome (wer. kor 4 i 5). Ale zastanawiam się czy jednak nie podnosić jednego rogu. Zastanawiam się co wymyślić z przesłonami okien. A może je ciut zmniejszyć.

Najnowsze wizualizacje w moim albumie. Architekt prosił o nieupublicznianie szeroko, więc nie mogę wkleić, ale będe wdzieczna za wszelakie komentarze. (jak skasowaliście już linki to prośba o PW). Zarówno estetyczne jak i funkcjonalnościowe. W sobotę ruszamy do architekta bawić się programem.

Gość DAWID+T

bardzo dobrze to wygląda :-) na płasko

powodzenia w końcówce projektu

co do kolorow moim zdaniem grafitowy ciemny lepiej podkreśla drewno

pytanie czy nie przerwac tego poziomego elementu nad wejsciem

bo to sztuczne jest ale nad wejściem taki podwyższony daszek

cofniecie na elewacji konsekwentnie bym tez zachował z frontu i z boku

i jednak mniejsze okna w pokojach u gory, nie pamietam czy to poludniowa sciana czy zachodnia. jak poludniowa to bedzie nie do wytrzymania

no i mam nadzieje ze faktycznie beda betonowe architektoniczne tarasy i podjazd

:-)

Z tym wyjsciem z wiatrolapu wprost do salonu to rzecz gustu. Mi akurat to nie odpowiada dlatego uznalam to za wade, ale Ty mozesz sadzic inaczej. Troche male wyszly te garderoby, ale w sumie moga robic za duze szafy. Jestes pewna, ze w lazience na dole na jednej scianie zmieszcza sie prysznic, wc i bidet? Jak juz ktos wczesniej zauwazyl, wc obok kuchni mogloby byc spizarnia. Jetsem pewna w 100%, ze nie chcialaby mi sie biegac po kazdy sloiczek codziennie do piwnicy. Tobie tez pewnie szybko sie to znudzi :wink:

Troche male wyszly te garderoby, ale w sumie moga robic za duze szafy. Jestes pewna, ze w lazience na dole na jednej scianie zmieszcza sie prysznic, wc i bidet? Jak juz ktos wczesniej zauwazyl, wc obok kuchni mogloby byc spizarnia. Jetsem pewna w 100%, ze nie chcialaby mi sie biegac po kazdy sloiczek codziennie do piwnicy. Tobie tez pewnie szybko sie to znudzi :wink:

Tak te garderoby mają być szafami z takimi nie rzucającymi się w oczy drzwiami szafowymi. Łazienka bedzie miała inna aranżację bo rzeczywiście na tej ścianie bedzie ciasno. Z ta spiżarką na pewno masz rację ale szkoda mi miejsca na spiżarnię. Jakoś to przeboleję a jak nie, to może cos w trakcie sie wymysli. Generalnie obiady w tygodniu jemy poza domem to może ta spiżarnia nie bedzie tak potrzebna codziennie. Dzieki

OSTATECZNA WIZUALIZACJA ZGODNA ZE STANEM FAKTYCZNYM Z GRUDNIA 2009. NO PRAWIE BO NIE MA JESZCZE BALUSTRAD I CHYBA BEDA INNE - KOBIETA ZMIENNA JEST:)

http://images45.fotosik.pl/237/ea8e4abcf7eb3690med.jpg

http://images35.fotosik.pl/91/205eab078d706d97med.jpg

http://images43.fotosik.pl/237/b1c0649972ad7904med.jpg

ACHA, NO I TARAS BEDZIE INNY - PRAWDOPODOBNIE LEKKA DRAWINIANA KONSTRUKCJA DECK-DRY. COS W TEN DESEN:

http://images50.fotosik.pl/237/2858ee335d2e386amed.jpg[/img]

Dziękuje za zainteresowanie.

Powierzchnie są następujące:

Pom. gosp. z wyjściem na ogród 13 m

garaż 42,25m

kuchnia 14 m

jadalnia 14,48 m

salon 30,72 m

spiżarnia 1,8

garderoba obok spiązarni 2,4m

kotłownia 5,88 m

wc dla gości 2 m

pralnia 2,8 m

łazienka 7,8 m

pokój 15,23 m

pokój 17,23m

sypialnia 12,78

garderoba obok sypialni 4,24

przedsionek 6,52

garderoba obok przedsionka 2,47

Obok łazienki znajduje się pralnia, nie wiem czy nie jest za mała. Obok spiżarni jest garderoba, chciałam ją przeznaczyć na obrusy, pościel itp.. Jeżeli chodzi o drzwi do kotłwni uważam, że jest to dobry pomysł. Przedyskutuje to z mężem:)

Według mnie komunikacja w tym domku jest zbyt duża. Ile jest m2 korytarzy? Salon znajduje się na samiutkim końcu tej dość zawiłej drogi...

Przy tych powierzchniach i ilości pomieszczeń salon jest za mały wg mnie.

Ilość drzwi w przedsionku to faktyczny problem.

Dodatkowo wejście główne jest bardzo niezręczne.

Bardzo niewygodna garderoba przy sypialni 12 metrowej, ciężko tam będzie się poruszać, może lepiej zrobić po prostu zabudowę z przesuwnymi drzwiami - wówczas pokój zyska powierzchnię?

Korytarze zajmują ok 17m kw, przy powierzchni użytkowej 140,35m. Korytarz w części oficjalnej ma szerokość 1,7m - czy nie za szeroki? W części prywatej szerokość korytarza to 1,35. Slon łącznie z jadalnią to 45m kw. Myślę, że nie ma sensu powiększać. Jeżeli chodzi o dzrzwi w przedsionku to się zgodzę. Można zlikwidować drzwi do garderoby robiąc przesuwane i ewentualnie przeniś drzwi z kotłowni do garażu. Wejście główne jest ściśle związane z działką. Wjazd na nią będzie ze skrajnej lewej strony. Nad garderobą przy sypialni jeszcze pomyślę, zawsze sypialnię moge powiększyć kosztem pokoju. Co do połozenia salonu to wcześniej na to nie zwróciłam uwagi., teraz zaczyna się zastanawiać czy to nie będzie problem. Dziekuję za opienie i czekam na kolejne.