Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pozwolę sobie zaryzykować stwierdzenie, iż zacznie się chyba ta szalona gra w budowanie. Projekt spięty i złożony do PnB.

Wrzucę niedługo aktualne rzuty i elewacje dla ciekawych.

ja juz czekam na PnB...już za moment już za chwileczkę :)

wrzucaj rzuty po zmianach...ja jestem ciekawa :)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość DAWID+T

tylko nie zrozum mnie, zle ... ja nie odciagam do pomyslu.

po pierwsze nie bylem na budowie, po drugie nie ja bede mieszkal :-)

wiec zrob - tj. przemysl tak zebys ty i twoja rodzina byli szczesliwi

to co ja wiem ze swojego doświadczenia, ze zmiany na budowie nie zawsze sa dobre, ale to jest zazwyczaj, bo drugie doswiadczenie mowi, ze warto przemyslec jak najwiecej na papierze niz potem burzyć i przerabiać ...

zupelnie inna sprawa jest to ze surowe mury, a nawet otynkowane i nie pomalowane daja wrazenie pomniejszania pomieszczen i pewnie kots z budujacych to potwierdzi

kiedy ogladalem sobie te piersze rzuty, mialem troche inne wyobrazenie wnetrz tez :) co tez nie oznacze ze lepsze, ale nie wiem jak w waszym domu, jadalnie czy tez duzy stol to jest autentyczne serce domu, gdzie sie odbywa zycie rodzinne, na stole a nie wokolo ... swoja droga to ten wizualki pewnie lepsze bylyby w dzien niz tak po nocy ...

co do komunikacji to mialem na mysli przejscie z jadalni przez kuchnie, obok wyspy jest jednak czystsze niz przejscie przez jadalnie obok stolu, ale tylko taka mysl moja, mozesz nie brac pod uwage zgodnie ze wstepem :-)

grunt ze mury pna sie do gory .... gratulacje!

Jaki jest metraż powierzchni uzytkowej domu?

Ok. 180 m kw, ale wciaz go probujemy zmniejszac.

Sporo :)

Tak na "babski rozum" zgodzę się z przedmówcą - może warto pomyśleć o dodatkowej łazience na poddaszu - np. taka przy sypialni rodziców (popularna ostatnio).

Ewentualnie można spróbować powiększyć (poszerzyć) nieco wiatrołap - kosztem np. części pokoju obok - tak, żeby weszła Wam tam np. szafa wnękowa i jakaś szafeczka na buty z siedzeniem. Czasem to jest przydatne jak odwiedzają Was goście z małymi dziećmi. No i do tego drzwi wejściowe z doświetleniem.

Zastanawiam się jeszcze nad pokojem na poddaszu o powierzchni 13,78m - mam troszkę wątpliwości co do jego ustawności - drzwi wejściowe i drzwi balkonowe są niemal na tej samej linii... Może masz już jakiś pomysł na ustawienie tam mebelków?

A tak w ogóle to macie przefajny salon :) W ogóle dołożyłabym niewielką spiżarkę przy kuchni i cała "strefa dzienna" byłaby super... :)

Wiem, że zmiany w trakcie to nic dobrego... i już zaczynamy się gubić... jak widać. Ale nie ma co liczyć na architekta... to nie jest projekt indywidualny za 15 tys zł z dopracowanym każdym szczegółem... to projekt indywidualny za 4 tys... a teraz o wszystko musimy martwić się sami... Wierz mi, że gdybym miała naprawdę dobrego architekta... gdybyśmy nie chcieli zaoszczędzić na projekcie (czego nie polecam) to nie byłoby mnie tutaj, albo byłabym, ale wyłącznie po to by się pochwalić pięknym, dopracowanym domkiem... :)

Dlatego pytam o zdanie innych, dlatego sama staram się coś wymyślić, dlatego wizualki są takie a nie inne...

Dziękuję za opinię. Będziemy walczyć dalej :)

Jaki jest metraż powierzchni uzytkowej domu?

Ok. 180 m kw, ale wciaz go probujemy zmniejszac.

Sporo :)

Tak na "babski rozum" zgodzę się z przedmówcą - może warto pomyśleć o dodatkowej łazience na poddaszu - np. taka przy sypialni rodziców (popularna ostatnio).

Ewentualnie można spróbować powiększyć (poszerzyć) nieco wiatrołap - kosztem np. części pokoju obok - tak, żeby weszła Wam tam np. szafa wnękowa i jakaś szafeczka na buty z siedzeniem. Czasem to jest przydatne jak odwiedzają Was goście z małymi dziećmi. No i do tego drzwi wejściowe z doświetleniem.

Zastanawiam się jeszcze nad pokojem na poddaszu o powierzchni 13,78m - mam troszkę wątpliwości co do jego ustawności - drzwi wejściowe i drzwi balkonowe są niemal na tej samej linii... Może masz już jakiś pomysł na ustawienie tam mebelków?

A tak w ogóle to macie przefajny salon :) W ogóle dołożyłabym niewielką spiżarkę przy kuchni i cała "strefa dzienna" byłaby super... :)

Dziekuje Ci za mile slowa :)

Salon troche mnie przeraza wielkoscia, ale z drugiej strony zawsze chcialam moc zlapac oddech i nacieszyc sie przestrzenia. Cala tylna sciana domu to las, wiec stad wykusz na zachod, ktory w momentach paniki chce koniecznie usuwac ;)

Dziekuje za zwrocenie uwagi na (nie)ustawnosc pokoju na gorze, popatrzymy na to, akurat malo o gornych pokojach oprocz ich powierzchni i lokalizacji wzgledem stron swiata myslelismy.

Prawde mowiac pokoju na dole na rzecz wiatrolapu nie planujemy juz zmniejszac, i tak duzy nie jest...Chetnie jednak ten salon bym obciela, bo tylko tu jakos sporo jesli chodzi o dol...

Moim zdaniem nie warto likwidować wykuszu. Oszczędność kilku metrów kwadratowych nie jest warta tych widoków lasu... :) i jeszcze jest rozdzielenie części kominkowej i telewizyjnej. :) Ja zastanawiałabym się nad drzwiami przesuwanymi z wyjściem na balkon.

Wracając do wiatrołapu - miałam na myśli raczej niewielką korektę - mniej więcej to tej wypustki przy wejściu (ok. 25 cm) - dzięki temu będzie można swobodnie zamontować drzwi z doświetleniem i miejsce będzie do wykorzystania.

Mam jeszcze jedno pytanko - po co Wam tyle pomieszczeń w podpiwniczeniu? Mają one jakieś specjalne przeznaczenie?

A i jeszcze duży PLUS za drzwi przesuwane między kuchnią i jadalnią. Świetny pomysł. :)

jak na projekt za takie pieniążki to musze Ci powiedzieć że świetny jest. Ja za wieksze miałem propozycje duzo zwyklejsza i nieciekawą, za jeszcze większe moze mialbym cos 'ok'.

Ty masz dosc wypasioną i nowoczesna sytuację. Moim zdaniem zrobiłaś bardzo dobry interes (kolokwialnie rzecz ujmując)

Moim zdaniem nie warto likwidować wykuszu. Oszczędność kilku metrów kwadratowych nie jest warta tych widoków lasu... :) i jeszcze jest rozdzielenie części kominkowej i telewizyjnej. :) Ja zastanawiałabym się nad drzwiami przesuwanymi z wyjściem na balkon.

Wracając do wiatrołapu - miałam na myśli raczej niewielką korektę - mniej więcej to tej wypustki przy wejściu (ok. 25 cm) - dzięki temu będzie można swobodnie zamontować drzwi z doświetleniem i miejsce będzie do wykorzystania.

Mam jeszcze jedno pytanko - po co Wam tyle pomieszczeń w podpiwniczeniu? Mają one jakieś specjalne przeznaczenie?

A i jeszcze duży PLUS za drzwi przesuwane między kuchnią i jadalnią. Świetny pomysł. :)

Zidentyfikowane pomieszczenia w piwnicy to jak na razie garaz, kotlownia i silownia, ew. gabinet :).

Rzeczywiscie, osobne pomieszczenia tworza niepotrzebne koszty. Pewnie nie bedziemy ich wydzielac. A na pewno nie tyle.

O powiekszeniu wiatrolapu pomyslimy, kazda poleczka bedzie tam mile widziana.

Chyba rzeczywiscie nie bedziemey juz nic kombinowac z wykuszem na las; takie dwie strefy, kominkowa i telewizyjna moga byc tez ciekawe do zagospodarowania i urozmaicajace duza powierzchnie salonu.

DZIEKUJE :)

Bardzo eksponowane , niestety , wejście do łazienki na parterze. Siedzicie w salonie patrząc na drzwi łazienki. Łazienka powinna być zaprojektowana w takim miejscu, żeby korzystanie z niej nie było bardziej dyskretne. Niestety, to bardzo częsty błąd architektów .

Przedluzymy troche sciane przy schodach, aby zaslonic te drzwi. Wiem, ze to czesty blad, sama odrzucilam mnostwo projektow gotowych z tego powodu.... Zmusilismy pania architekt do (zbyt) wielu naszych pomyslow i stad pewne problemy.

Dziekuje!

Edytowane przez Sylwia73

Witam,

Jesteśmy na etapie domykania koncepcji domu jednorodzinnego.

Wszelakie uwagi, propozycje zmian bardzo nam się przydadzą :)

Jeżeli macie jakieś pomysły co do funkcjonalności domku to chętnie zapoznamy się z Waszą opinią.

Działka jest z wjazdem od południa, dach dwuspadowy, dom parterowy z użytkowym poddaszem, bez zabudowy nad garażem.

Dzięki!

Czy warto robić w małych pokojach na parterze okna na dwóch ścianach. Zlikwidowałabym okna na ścianie północnej (!! ) ,a powiększyła okna na ścianie wschodniej i zachodniej.

Hm, no tutaj troche przewazaja wzgledy estetyczne elewacji-bez zachodniego okna ona jest taka jakas lysa...Fakt, ze male pokoje z dwoma oknami-sredni pomysl....Moze namaluje okno zamiast je wstawiac ;) ?

Edytowane przez Sylwia73

Witam,

poszukuję projektanta/pracowni do projektu indywidualnego. Może być też projekt typowy przerobiony, ale musi być w/g moich potrzeb. Stworzyłem bardzo dokładne odwzorowanie tego czego chcę w programie google sketchup, uwzględniające chyba wszystko co trzeba, aby po zerknięciu, zdjęciu kilku warstw i po kilku obrotach podać cenę. Wyślę to wszystkim którzy zostawią kontakt. Do dorysowania jeszcze ganek taras i komin.

Oto kilka zrzutów:

http://img215.imageshack.us/img215/9977/20100410225940.th.jpg http://img249.imageshack.us/img249/2190/20100410225916.th.jpg http://img338.imageshack.us/img338/8426/20100410225854.th.jpg http://img260.imageshack.us/img260/8248/20100410225805.th.jpg

Edytowane przez herakles

Wszystkich doświadczonych w budowaniu swojego wymarzonego domku bardzo proszę o opinie, konstruktywne uwagi i wszystko co pomoże udoskonalić, lub upewnić się że to co sobie wykreśliliśmy z mężem będzie funkcjonalne i dobre.

Domek parterowy, bez podpiwniczenia, bez poddasza użytkowego.

Powierzchnia użytkowa 184m2 + garaż 37m2.

Poniżej rzut oraz zdjęcia od frontu i od ogrodu.

http://lh5.ggpht.com/__WLh4EP-siM/S8IYeZoJOjI/AAAAAAAAABw/MBlDlBCFQMQ/s512/rzut.jpg

front

http://lh3.ggpht.com/__WLh4EP-siM/S8IaFLPINlI/AAAAAAAAACM/lZi0L0EPgK0/front.jpg

od ogrodu

http://lh6.ggpht.com/__WLh4EP-siM/S8IaFOb7RvI/AAAAAAAAACQ/2f5R_r1dTIM/od%20ogrodu.jpg