Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

a tak na szybko minusy układu: (o architekturze się nie wypowiadam)

- ciasny wiatrołap i w dodatku żeby szybko przez niego przejść nieźle trzeba się będzie nagimnastykować (drzwi)

- usytuowanie sypialni przy wejściu - moim zdaniem bardzo złe rozwiązanie, po drugie trochę mała

- nieustawna kuchnia i spiżarka

- przejście do spiżarki i kuchni przez jadalnię i salon

- wykorzystanie łazienki dzieci jako wc dla części dziennej

- pomieszanie wszystkich stref: dziennej, sypialnej i gospodarczej

decydujecie się na projekt indywidualny. dlaczego w takim razie na tym etapie nie pracujecie już z architektem?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

a tak na szybko minusy układu: (o architekturze się nie wypowiadam)

- ciasny wiatrołap i w dodatku żeby szybko przez niego przejść nieźle trzeba się będzie nagimnastykować (drzwi)

- usytuowanie sypialni przy wejściu - moim zdaniem bardzo złe rozwiązanie, po drugie trochę mała

- nieustawna kuchnia i spiżarka

- przejście do spiżarki i kuchni przez jadalnię i salon

- wykorzystanie łazienki dzieci jako wc dla części dziennej

- pomieszanie wszystkich stref: dziennej, sypialnej i gospodarczej

decydujecie się na projekt indywidualny. dlaczego w takim razie na tym etapie nie pracujecie już z architektem?

Dziękuję za uwagi.

A teraz moje "na obronę".

1.Co do wiatrołapu - nie wydaje mi się tak mały - teraz mam rzeczywiście malutki 1,10x1,0m - ten w projekcie ma 1,70 na 2,20m to chyba nie tak mało. Co do drzwi pewnie da się zmienić zawiasy - otwierałoby się w tą samą stronę - byłoby łatwiej.

2. wielkość sypialni - jak dla mnie wystarczająca - ma być tylko do spania. Usytuowanie - może rzeczywiście nie najlepsze, ale chcieliśmy oddzielić "swoje spanie" od "dzieciowego".

3. co do nieustawności kuchni się nie zgodzę - mam już zaprojektowaną - meble ładnie w niej można ustawić i bez problemu wchodzi jeszcze mały stolik na szybką kawę.

4. Tu całkowita racja. Ale czy to będzie takie uciażliwe ??

5. Tak łazienka części dziennej ma być łazienką dzieci - ale nie widzę sensu robienia 3 łazienki tylko dla dzieci. W końcu nie codziennie przychodzą goście.

6. ...

Dlaczego jeszcze nie współpracujemy z architektem ?? bo jeszcze go nie znalazłam. I chcieliśmy z mężem najpierw sami pomyśleć i poszukać co nam będzie pasować.

Wyszło nam jak powyżej - choć jak widać nie do końca udanie.

Edytowane przez asiapoz

no to chyba nie przepadacie za słońcem?

w pokoju dziennym za dużo go nie będzie. na tarasie w godzinach popołudniowych wcale...

okno pd-zach w sypialni nie jest dobrym rozwiązaniem - może być wieczorem nieprzyjemnie nagrzana.

wiem, że działki z południowo-zachodnim wjazdem są trudne do zagospodarowania, ale tu wygląda jakbyście w ogóle nie brali pod uwagę usytuowania budynku względem stron świata

lubimy słońce - ale przy takim usytuowaniu działki....

Dodam jeszcze że od strony ogrodu, tzn. na jego końcu mamy rzeczkę a za nią ścianę lasu, więc dla pocieszenia z braku słońca będę mogła oglądać las z tarasu.

No i też z powodu słońca dodaliśmy ten taras z przodu domu. Taki dodatek do posiedzenia.

A miejsce sypialni chyba rzeczywiście musimy zmienić... !!!! tylko gdzie ją wcisnąć ??? będziemy myśleć.

Dziękuję za uwagi.

A teraz moje "na obronę".

1.Co do wiatrołapu - nie wydaje mi się tak mały - teraz mam rzeczywiście malutki 1,10x1,0m - ten w projekcie ma 1,70 na 2,20m to chyba nie tak mało. Co do drzwi pewnie da się zmienić zawiasy - otwierałoby się w tą samą stronę - byłoby łatwiej.

2. wielkość sypialni - jak dla mnie wystarczająca - ma być tylko do spania. Usytuowanie - może rzeczywiście nie najlepsze.

3. co do nieustawności kuchni się nie zgodzę - mam już zaprojektowaną - meble ładnie w niej można ustawić i bez problemu wchodzi jeszcze mały stolik na szybką kawę.

4. Tu całkowita racja. Ale czy to będzie takie uciażliwe ??

5. Tak łazienka części dziennej ma być łazienką dzieci - ale nie widzę sensu robienia 3 łazienki tylko dla dzieci. W końcu nie codziennie przychodzą goście.

6. ...

Dlaczego jeszcze nie współpracujemy z architektem ?? bo jeszcze go nie znalazłam. I chcieliśmy z mężem najpierw sami pomyśleć i poszukać co nam będzie pasować.

Wyszło nam jak powyżej - choć jak widać nie do końca udanie.

na obronę? ja nie atakuję... jeśli tak to odbierasz to przepraszam...

1. ja generalnie nie cierpię klitek zwanych wiatrołapami... ale kierunki i usytuowanie drzwi oczywiście nawet trzeba poprawić

2. jak kto lubi

3. ok, zrozumiałem. a tak swoją drogą najpierw zaprojektujcie dom, a nie zaczynajcie od mebli w kuchni...

4. do wszystkiego idzie przywyknąć... ale czy nie lepiej to inaczej na tym etapie rozwiązać?

5. a dlaczego to dzieci mają być poszkodowane? jeśli będziecie mieć gości, to raczej Wasza łazienka będzie wieczorem rzadziej wykorzystywana...

6. ano właśnie... brakło komentarza... a co to takiego strefy funkcjonalne w domu? przyjrzyj się choćby setkom gotowych projektów.

przygotujcie sobie program funkcjonalny i życzenia odnośnie Waszego wyśnionego domu, zatrudnijcie architekta i zlećcie mu koncepcję.

Wiem, że to dla wielu osób frajda projektować sobie dom czy wnętrza, ale przy dobrym architekcie nie będziecie żałować odpuszczenia sobie - wciąż to Wy wybieracie warianty i decydujecie, ale nie chodzicie po omacku...

powodzenia!

lubimy słońce - ale przy takim usytuowaniu działki....

takim tzn jakim? jakaś mapka z wrysowanym domem to podstawa do oceniania...

Dodam jeszcze że od strony ogrodu, tzn. na jego końcu mamy rzeczkę a za nią ścianę lasu, więc dla pocieszenia z braku słońca będę mogła oglądać las z tarasu.

No i też z powodu słońca dodaliśmy ten taras z przodu domu. Taki dodatek do posiedzenia.

i kiedy będziecie z niego korzystać? przy odbieraniu poczty od listonosza?

A miejsce sypialni chyba rzeczywiście musimy zmienić... !!!! tylko gdzie ją wcisnąć ??? będziemy myśleć.

"dla pocieszenia" "gdzie ją wcisnąć"... z Twojej wypowiedzi wynika, że projektowanie nie jest jednak dla Was przyjemnością...

wcale się nie dziwię - macie dość trudną działkę, a rozeznanie jak to się na takich działkach robi niestety zerowe...

Zastosujcie się do mojej wcześniejszej rady.

Przemyślenie samego programu i powiązań funkcjonalnych jest niezwykle ważne. Powiązanie Waszych wymagań z ograniczeniami działki zostawcie profesjonaliście.

takim tzn jakim? jakaś mapka z wrysowanym domem to podstawa do oceniania...

i kiedy będziecie z niego korzystać? przy odbieraniu poczty od listonosza?

"dla pocieszenia" "gdzie ją wcisnąć"... z Twojej wypowiedzi wynika, że projektowanie nie jest jednak dla Was przyjemnością...

wcale się nie dziwię - macie dość trudną działkę, a rozeznanie jak to się na takich działkach robi niestety zerowe...

Zastosujcie się do mojej wcześniejszej rady.

Przemyślenie samego programu i powiązań funkcjonalnych jest niezwykle ważne. Powiązanie Waszych wymagań z ograniczeniami działki zostawcie profesjonaliście.

Oczywiście - damy profesjonaliście pole do popisu.

A co do pierwszej cześci "gdzie ją wcisnąć" ... "dla pocieszenia" - może to tak zabrzmiało - ale projektowanie naszego domku jest przyjemnością i to wielką - dlatego to robimy na początku - może coś dobrego nam wyjdzie - słuchając rad forumowiczów.

Architekt albo nam potwierdzi, albo zmieni nasze "rysowanki", ale - jeszcze nie znaleźliśmy architekta - może byłbyś chętny ?? ;) a po drugie - do tej pory mieliśmy troszkę czasu więc sobie "rysowaliśmy".

Jeszcze raz dziękuję za cenne uwagi.

A co do "tarasu" z przodu - jest taki bo mi się poprostu podoba, a na dodatek miejsce gdzie będziemy budować dom - przez najbliższy czas zostanie niezabudowane od tej strony, daleko od ujeżdżanej drogi, więc spokojnie mogę sobie tam nawet na leżaczku poleżeć ;) bo chyba tego dotyczyło pytanie??

Taras jest od południa - więc to dla nas jakiś kompromis przy nienaslonecznionym tarasie od ogrodu.

z drugiej strony - teraz mieszkamy w domku, który ma taras od południa, zresztą caly ogród na maxa nasloneczniony,. Dokładnie leży tak że słońce zaczyna świecić na taras,ogród,salon od 8-9 rano i świeci do 16 i szczerze mówiąc z małymi dziećmi do południa siedzieliśmy latem "przed domem" na kocu bo w ogrodzie nie dało sie wysiedzieć przez to słońce i upał - więc może tarasy nie od południa nie są takie straszne??

mnie się nie podoba praktycznie nic...

usytuowanie garażu w stosunku do kuchni i spizarki

dziwnie usytuowany pokój TV

jadalnia w praktycznie na trakcie komunikacyjnym. Sypialnia małżeńska 10m2? a z nij wejście do łązienki, nochyba zbytni optymizm...łóżko zawsze za plecami bnędzie miało okno...

mnóstwo komunikacji,

dzieciom w zupełnosci wystarczyłaby łązienka 3,5 m2 z prysznicem, wy moglibyście mieć sypialnię tam gdzie gabinet, a pralnie w miejscu sypialni małżenskiej

gabinet tam gdzie teraz wasza sypialnia.

Ale i tak zgadzam się z Robertem to wszystko należało by narysować jeszcze raz....

Praca koncepcyjna to najważniejsza część pracy architekta. Nie wiem skąd tu na forum wzięła się praktyka układania pomieszczeń samemu...

Oczywiście nie mam zamiaru zabraniać nikomu czerpać przyjemności z projektowania własnego domu... W Twoim wypadku uważam jednak, że trochę się miotacie - może za mało projektów na tym etapie przejrzeliście...

Za propozycję dziękuję, jednak nie naganiam sobie klientów na forum... poza tym projektuję nieco inne domy.

Taras od południa nie jest wcale jedynym dobrym rozwiązaniem. Jednak jego umiejscowienie musi wynikać ze wstępnych założeń a nie jak w tym przypadku bo tak wyszło i dlatego jest drugi przy wejściu...

pozdrawiam

Żle mnie zrozumiałaś . Ja zlikwidowałabym okna na północnej ścianie , a nie na zachodniej od strony lasu. Trzeba by jednak wtedy rzeczywiście przemyśleć elewację północną. No ale nie wiem , czy ważniejsza jest funkcjonalność pokoi , czy estetyka. Zresztą masz architekta, na pewno potrafi temu zaradzić. Poza tym raczej jeżeli można to lepiej na stronie północnej mieć jak najmniej okien. Salon jest b, duży i jeżeli myślisz o zmniejszeniu metrów, to moim zdaniem śmiało można pomyśleć o wykuszu.Na pewno myślałabym jednak o powiększeniu strefy wejścia, chyba że raczej przewidujesz wjazd do garażu , a potem rozbieranie się w piwnicy i dopiero marsz na parter !!

Mnie również wydaje się, że w Waszym domu panuje "bałagan" jeśli chodzi o układ pomieszczeń i strony świata.

Zadaszony taras w salonie i brak okien "ze słońcem" w części dziennej spowoduje, że pomieszczenia te będą ponure, jadalnia również niedoświetlona, pokój tv bez światła dziennego?

Sypialnia Wasza za mała ,żeby zmieścić w niej szafę na ubrania.

Nie widzę też możliwości usytuowania szafy w wiatrołapie lub holu, jeśli ją tam wciśniecie to przejście to zrobi się kiszkowate i niewygodne.

Przejście z garażu do domu przez małe pomieszczenie, gdzie będą stały duże sprzęty -rowery, wózek- jeszcze przy takim układzie ścianek to chyba na zasadzie przeciskania się przy ścianie.

Pralnię fajnie zrobić przy łazience, tak jest najwygodniej jeśli chodzi o przenoszenie brudnej odzieży.

Robiąc projekt indywidualny macie możliwość zaplanować w najbliższym sąsiedztwie pomieszczenia gdzie doprowadza się wodę, kanalizację, robi się wspólne kominy dla wentylacji,co później procentuje w oszczędnościach przy budowie. W Waszym planie jest pięć takich pomieszczeń rozrzuconych po całym domu.

Garaż przeniosłabym na ścianę wschodnią a część gospodarczą na północ.

Ja również mam trudną działkę, z drogą od południa i zachodu - działka narożna. Dom ustawiliśmy tak, że wjazd do garażu i wejście do budynku jest z boku od strony północnej.

Salonu juz zmniejszac nie bedziemy, niech zyje przestrzen :)

Ale rzeczywiscie te okna na polnocnej stronie z funkcja jedynie estetyczna daja mi do myslenia.....Hm, no nic, konsultuje z mezem, popytamy architektke o jakies alternatywne ozdoby na elewacji (?). Wydaje mi sie, ze jesli okna by jednak zostawaly, to nalezaloby je zmniejszyc do minimum.

Dziekuje :)

O, nawet takie luksfero-ksztaltne-cos by tam moglo byc, ale akurat luksfery mi sie nie podobaja.

Mam kilka pytań/dylematów...

- czy mogę położyć żywicę epoksydową na wodne ogrzewanie podłogowe? (podobno tak, ale czy ktoś przetestował?)

- czy znacie dobrego wykonawcę owej podłogi?

- czy robić podłogówkę w calym domu czy tylko na parterze?

- myślimy o płytach z włóknocementu na część elewacji... może jakieś info? kto, gdzie i za ile?

- no i co z tym nieszczęsnym dachem? co na to położyć? wełnę czy styropian? papę czy coś innego? kto dobrze zrobi mi izolacje takiego dachu? blacharkę?

Nigdzie nie potrafimy znaleźć wykonawcy :( Może jakieś doświadczenia?

Poza tym budowę na ten rok rozpoczęliśmy 12.04.2010.

Zdecydowaliśmy się na zmiany, o których wcześniej mówiłam.

http://foto0.m.onet.pl/_m/6cbc0b240df4ea299cb910a379c68b14,10,19,0.jpg

Mamy już ścianki na parterze, na piętrze skosy. Zrobiliśmy też porządki na działce, co bardzo mnie cieszy ;)

No i zakwitła nasza maleńka magnolia... ma aż dwa kwiatki :)

http://foto1.m.onet.pl/_m/ed6337d6eb2b3030914f526b158d8e99,10,19,0.jpg

Edytowane przez aniasmyk

http://foto3.m.onet.pl/_m/3af96371669585c002dbd8e93a1e5813,10,19,0.jpg

Niezły bałaganik po usunięciu stempli :)

http://foto2.m.onet.pl/_m/9dab3d39f22b07871bfcfaac700e28ba,10,19,0.jpg

Zaczątki ścianek...

http://foto2.m.onet.pl/_m/490c693c2e19453a2b712cffd7c7f93a,10,19,0.jpg

... i już stoją :)

http://foto1.m.onet.pl/_m/f971d7cb59fe9a2ebf148c730f619bf9,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/e37b22580f3ae2299be6d73ca6db86d3,10,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/2b2b42684c1a175ccd889ffc39ad475b,10,19,0.jpg

Dodzie bardzo spodobało się to okienko :) Myślę, że ono już należy do niej :)