Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

przepraszam, ze tak w ratach, ale cały czas oglądam Wasz projekt. Jeszcze jedno co mi się rzuciło w oczy to droga do łazienki z pokoju goscinnego i gabinetu - chyba 0,5 km. Czulabym się skrempowana gdybym była gosciem i musiała biegać w pizamie przez cały dom. A do wstydliwych nie należę :D

Czy bryła domu jest wymuszona nietypowym kształtem działki?

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gość kwiatek6324

Dzieki za uwagi,

odpowiadajac na uwagi:

1. Bryla domu - nie jest wymusza niczym, bo dzialka jest dosc duza i kwadratowa..

2. Salon - ok 3,7-4x7,5m

3. Lazienki - sa takie gdyz nie chcemy tracic powierzchni na nie, a poza funkcja mycia nic wiecej nie bedzie - pralnia i skladziki osobno.

4. Przejscie z garazu... pewnie szafa bedzie, jeszcze nie wiem gdzie i jak, mysle jeszcze nad zmianami ukladu pralnia, kotlownia, spizarnia.

5. Pokoj goscinny i lazienka - pokoj raczej sporadycznie uzywany, moze kiedys dla rodzica / rodzicow.. wiec wydaje nam sie bez sensu tracic powierzchnie pod kolejna lazienke, a do przejscia do lazienki ok 10m... jedynie co rozwazalem to moze wejsci od spizarni, pralni.. tak zeby nie przechodzic przez salon do lazienki tylko przez kuchnie.

Pozdrawiam

AK

Dzieki za uwagi,

odpowiadajac na uwagi:

1. Bryla domu - nie jest wymusza niczym, bo dzialka jest dosc duza i kwadratowa..

2. Salon - ok 3,7-4x7,5m

tym bardziej uważam, ze salon jest nieustawny. Wyobraz sobie sofę 2m z boku na przejscie będzie tylko po 1m. Czy w salonie będzie kominek i TV? Nie widzę miejsca na ustawienie tych 2 rzeczy

3. Lazienki - sa takie gdyz nie chcemy tracic powierzchni na nie, a poza funkcja mycia nic wiecej nie bedzie - pralnia i skladziki osobno.

Ok, rozumiem

5. Pokoj goscinny i lazienka - pokoj raczej sporadycznie uzywany, moze kiedys dla rodzica / rodzicow.. wiec wydaje nam sie bez sensu tracic powierzchnie pod kolejna lazienke, a do przejscia do lazienki ok 10m... jedynie co rozwazalem to moze wejsci od spizarni, pralni.. tak zeby nie przechodzic przez salon do lazienki tylko przez kuchnie.

nie namawiam na jeszcze jedną łazienkę, ale wydaje mi się, ze pokój gościnny mogłby być w innym miejscu, a nie przy salonie.

Jesli nie ma zadnych ograniczeń ze strony dzialki, to dom mozna zdecydowanie lepiej rozplanować.

Gość kwiatek6324

Witajcie ponownie,

Poprawilem troche koncepcje uwzgledniajac czesc uwag.

Wynik moich prac ponzej.

http://img168.imageshack.us/img168/1376/projektm.th.jpg

Salon ma ok 4m szerokosci, koncepcja zagospodarowania jest minimalistyczna,

kominek to ten element na scianie od strony kuchni.

Pozdrawiam

AK

Osobiście będąc gościem wolałabym już przespacerować się przez ten salon w drodze do łazienki niż przez przejście do garażu, spiżarnie, kuchnie oraz hall. Poza tym widze ze pokój ma ponad 13 metrów. Czy nie lepiej rzeczywiście byłoby w nim wygospodarować 2 m2 na maleńka łazienkę?

Osobiście zrobiłabym pokój gościnny w miejscu jadalni z wejściem od korytarza. Salon przedłużyłabym trochę w prawo, tak aby zmieściło się za nim pomieszczenie ogrodowe, a jadalnie usytuowałabym w części salonu od strony wejścia do kuchni. Nie wiem ile osób ma mieszkać w tym domu, ale jeśli duża sypialnia ma łazienkę wyłącznie dla siebie to dla pozostałych domowników powinna być duża łazienka z wanną i osobne wc dla ogólnego użytku również dla gości.

Dom drogi w budowie i utrzymaniu.

Salon będzie krótko doświetlony słońcem, boczne odnogi budynku będą robiły cień.

Bez urazy, nie za bardzo podoba mi się kształt Waszego domu, ale to moje zdanie.

• 2 weeks później...

trafilam do Twojego wątku juz nie wiem od kogo, ale bardzo podobają mi się Twoje inspiracje i projekt początkowy.

Na jakiej wersji ostatecznie stanelo? Co się u Was dzieje w kwestii wnętrz i domu?

Moj dom jest niestety z zewnatrz bardziej tradycyjny, teraz oczywiscie wybudowalabym cos zupelnie innego (mieszkamy tu raptem połtora roku...), ale minimalizm, szarosci i betony to jest to , co lubię!

Witam, Bardzo proszę Was o wsparcie - opinie i sugestie na temat projektu. Działka jest z wjazdem centralnie od południa, pięknym widokiem na wschód a nieciekawy pod góre na zachód - pochyła 1,5 m na długości 40m. Stąd decyzja na salon południowy-wchodni z doświetleniem od zachodu gdyz bardzo mi zalezy świetle. W salonie kominek na scianie zachodniej.

Kuchnia - spizarnia do poprawki. Brakuje mi garazu pomieszczenia na graty.

Antresola biblioteka - mini gabinet -z anresoli na ścianę południową - rzutnik multimedialny - kino domowe.:popcorn:

Prosze Was o opinie czy projekt jest funkcjonalny ? czy coś mozna poprawić ? A co jest duzym minusem tego projektu ??

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/c70b4e8363457d7d.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/af52640c2d807642.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/3f44fe6a3ab9cd0c.html

http://www.fotosik.pl/pokaz_obrazek/5c1b76f00a4354e0.html

Z góry dziękuję za wszelkie sugestie,

Edytowane przez Pearl74

Projekt ogólnie podoba mi się.

Moje uwagi:

małe pomieszczenie przy garażu, garaż duzy - to jako zaleta :)

wejście do wc widoczne z salonu nie jest najlepszym rozwiązaniem

Na górze nie podoba mi się to przesunięcie ścian przy sypialni i mini gabinecie - wszystko jest takie równe i symetryczne, a w tym miejscu trochę zgrzyta

jak dla mnie trochę małe łazienki

To pomieszczenie 7.4 m2 między garażem a holem to pralnia?

minkapinka

Bardzo dziękuję za zainteresowanie projektem.

faktycznie, wc będzie widoczne z jadalni, ale już kilka razy zmienialiśmy położenie wc i najbardziej skupiliśmy się, aby było jak najdalej od salonu ze względu na odgłosy. Ściany w sypialni zostały specjalnie tak przesunięte, aby wygodnie było przemieścić sie do sypialni i gabinetu na antresoli. Jeżeli chodzi o łazienki, to też jestem zdania, ze nie są one za duże. Jednakże jak je powiększymy to musielibyśmy zmniejszyc pokój dziecięcy:( to znowu też nie jest dobry pomysł.

To pomieszczenie o wym. 7,4m2 tto jest pralnia. Znajduje się tam miesjsce na pralkę, suszarkę, mamly regał i suszarkę do rozkładania. Pomysl zaczerpneliśmy z amerykańskich domów, poniewaz tam on sie świetnie sprawdza.

oresund

Jeżeli chodzi o drogę z garażu do kuchni, to skróciliśmy ją do min. poprzez zmianę lokalizacji pralni. W tym projekcie niestey nie będzie ona krótsza.

Nie wiem czy dobrze zrozumialam drugi punkt. Czy chodzi panu o te wypuski od strony południowej?

Chcemy, aby budenek był jak najbrdziej enerooszczędny i dodatkowe mostki termiczne byłyby nie wskazane:)

za odpowiedzi bardzo dziękuję

Edytowane przez Pearl74

Potrzebuje Waszych konstruktywnych rad.

Każy dom różni się układem ale ma podobną powierzchnie: jadalnie z salonem około 49m2, główną sypialnie około 20m2, i garaż około 28m2.

Dom ma być komfortową parterówką dla dwojga + potencjalne rozmnożenie się o dzieci lub gości (a ci mogą dygać po schodach :) ).

Mamy wjazd od południa (podoba nam się to, bo widok na północ jest świetny), waską i długą działkę.

Rzuty zainspirowane Domem na Miare

Parter:

Pietro:

Wersja Architektów

Parter:

Pietro:

Edytowane przez akswał

Witam.

Bardzo proszę o opinię, rady, uwagi, itp... o poniższym projekcie.

Ponieważ raczej nie ma szans na znalezienie gotowca, więc proszę zobaczcie co stworzyliśmy sami.

Wjazd od północy, ogród od południa.

W domu jest jeden komin w kotłowni - zamierzamy założyć went. mechaniczną + reku.

Zamierzamy zastosować wiązary, by nie budować ścian nośnych, zresztą przy tego typu domu parterowym to chyba dobre rozwiązanie.

Od przodu taras/ganek gdyż od przodu mamy tylko małą dróżkę i piękny las, więc chcemy móc posiedzieć i podelektować sie widokiem i lasem.

Od ogrodu mały tarasik. Oba pokryte jedną główną połacią dachu.

Dom z YTONG-u.

A wygląda to tak

http://www.eurocam.pl/dom/opisowy.jpg

Jeśli chodzi o elewację zamierzamy zrobić coś bardzo podobnego do c114a Muratora, lub zamiast słupów murowanych z przodu zrobić drewniane.

http://projekty.muratordom.pl/miniatury/pliki/dom_392_18_300x204_crop_mark_rozmiar-niestandardowy.jpg

Czekam na opinię ;) za co z góry dziękuję.