Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Hmmm...ja bym zastanowiła się nad taka zmianą - kuchnię, salon i jadalnię zamieniłabym miejscami z gabinetem i sypialnią...Teraz kuchnia jest z tyłu domu, daleko z siatkami. W kuchni i salonie spędza się większość czasu, dobrze jest mieć wtedy widok na to kto podchodzi do furtki. Zresztą jak piszesz, że chcecie dużo czasu spędzać na tarasie przed domem - bedziesz zkawą czy herbata przechodzić przez cały dom?

Takie są moje przemyślenia ;)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Gabinet - nie do zamienienia. Do męża przychodzą zupełnie obce osoby - nie chcę by mi przez cały dom przechodziły. Zresztą salon od północy - troszkę zimny by był.

Co do podejścia do furtki - nie musze tego mieć na widoku. Teraz też nie mam (mieszkam w domu od 8 lat) i zupełnie mi to nie przeszkadza, ba w ogóle nie myślałam o tym by mieć widok na furtkę z salonu. Z kuchni rzeczywiście - przydałby się...

A co do siedzenia na tarasie - to chciałabym by była to taka ostoja moja i męża - dlatego do posiedzenia przy sypialni, wieczorkiem....

Z dziećmi śniadanko zjemy na tarasiku od ogrodu - dlatego tam pasuje mi kuchnia i salon.

Minusem jest oczywiście to targanie siatek do kuchni.... ale jest to najwyżej raz dziennie, duże zakupy co dwa tygodnie - więc chyba nie będzie to takie uciążliwe - chyba że się mylę.

Co do gabinety to rzeczywiście jeżeli mają tam przychodzić obcy ludzie ;) A reszta - jeżeli Wam odpowiada to co zaprojektowaliście to SUPER :wave: wy tam będziecie mieszkać :) Powodzenia w budowie i w mieszkaniu :yes:

Bardzo dziękuje.

Choć ja mam nadal wątpliwości czy to jest funkcjonalne, czy dobrze wszystko rozłożyliśmy, czy łazienki bez okien zdadzą egzamin, czy w kuchni od południa nie będzie jednak za gorąco (choć nie planuję stania przy garnkach całymi dniami ;) ) No i cały czas myślę gdzie szafy wnękowe, itp. By to wszystko miało "ręce i nogi".

Teraz też mieszkam w domu który sama "projektowałam". I wiem czego nie chcę w nowym domu, co zmienić, itp. Ten obecny dom był jednak mocno ograniczony - połówka bliźniaka, działka tylko 11,5m szer.,nie było można stawiać parterówki, itp....

Niby pierwszy dom dla wroga... Ten etap mam za sobą ;) Mam nadzieję że ten jest bardziej przemyślany i będzie bardziej funkcjonalny.

Łazienka bez okna zda egzamin, jak zrobicie wentylacje mechaniczna. Ja tak mialam w swoim domku, tez parterowym i dzieki mechanicznej wentylacji uniknelam klopotow w lazience bez okna. Dom naprawde przemyslany, ale czy na pewno potrzebujecie tylu pokoi? I nie chce myslec, ile bedzie was kosztowal dach ;) Chyba powierzchnia dachu rowna sie powierzchni dwuspadowych dachow na dwoch domach. Jaka jest powierzchnia tego domu?

Łazienka bez okna zda egzamin, jak zrobicie wentylacje mechaniczna. Ja tak mialam w swoim domku, tez parterowym i dzieki mechanicznej wentylacji uniknelam klopotow w lazience bez okna. Dom naprawde przemyslany, ale czy na pewno potrzebujecie tylu pokoi? I nie chce myslec, ile bedzie was kosztowal dach ;) Chyba powierzchnia dachu rowna sie powierzchni dwuspadowych dachow na dwoch domach. Jaka jest powierzchnia tego domu?

Dzięki za odpowiedź. I dobre wiadomości co do łazienki.

Czy potrzebujemy tylu pokoi - cóż. Mąż musi mieć swój osobny pokój-gabinet ze względu wykonywanego zawodu + przyjmowanie klientów.

Sypialnia nasza obowiązkowa.

Mamy 2 dzieci - planujemy 3 - więc ilość pokoi się zgadza ;)

Co do dachu - no sporo go wyjdzie. Powierzchnia domu - użytkowa 180m2 + garaż. Dach 25st. Ze wstępnych obliczeń - około 380m2...

Bardzo wygodny domek. Mnie też jednak nie podoba się ta kuchnia- niby to nie są kilometry od drzwi wejściowych czy garażu, ale żeby tak można było przejść korytarzem albo tylko zahaczając o salon, a nie tak centralnie... Przeniosłabym jeszcze komin na inną ścianę kotłowni, tą graniczącą z salonem. Rozumiem, że nie myślicie o kominku, ale może kiedyś się wam odwidzi i będzie taka możliwość. Jeszcze drzwi- nie mam wyobraźni przestrzennej i nie wiem jak to zmienić, ale gdyby przenieść drzwi w pokojach dzieci (tych 13 i 14m) bardziej na środek ściany, to można by było na prawej ścianie umieścić szafy, a tak to praktycznie ściana nie wykorzystana, a przynajmniej znacznie ograniczone możliwości aranżacji. A drzwi do sypialni muszą się otwierać na lewą stronę. Zobacz, teraz wchodzisz, po prawej masz skrzydło, po lewej ścianę no i nie możesz wejść, bo żeby zamknąć drzwi musisz wyjść z pokoju. Na razie tyle rzuciło mi się w oczy. Miłego budowania.

Bardzo wygodny domek. Mnie też jednak nie podoba się ta kuchnia- niby to nie są kilometry od drzwi wejściowych czy garażu, ale żeby tak można było przejść korytarzem albo tylko zahaczając o salon, a nie tak centralnie... Przeniosłabym jeszcze komin na inną ścianę kotłowni, tą graniczącą z salonem. Rozumiem, że nie myślicie o kominku, ale może kiedyś się wam odwidzi i będzie taka możliwość. Jeszcze drzwi- nie mam wyobraźni przestrzennej i nie wiem jak to zmienić, ale gdyby przenieść drzwi w pokojach dzieci (tych 13 i 14m) bardziej na środek ściany, to można by było na prawej ścianie umieścić szafy, a tak to praktycznie ściana nie wykorzystana, a przynajmniej znacznie ograniczone możliwości aranżacji. A drzwi do sypialni muszą się otwierać na lewą stronę. Zobacz, teraz wchodzisz, po prawej masz skrzydło, po lewej ścianę no i nie możesz wejść, bo żeby zamknąć drzwi musisz wyjść z pokoju. Na razie tyle rzuciło mi się w oczy. Miłego budowania.

Oczywiście drzwi do sypialni będą odwrotnie. Nawet są odwrotnie u mnie na komputerze, a tu w ostatniej chwili przed wklejaniem mi zniknęły. Dodawałam i nie zwróciłam uwagi na to że są umieszczone w sposób niemożliwy do użytkowania.

Dzięki za czujność ;)

Aha i tak samo musze zrobić z drzwiami w gabinecie. Też mi się "przekręciły" :)

W pokoju dziecięcym - w 13 rzeczywiście zaraz zmienię bardziej na środek, tak by wstawić szafy na prawej ścianie. W 14 nie mam możliwości - nie da się ich już przesunąć - za mało miejsca od ściany.

Co do kominka - muszę to jeszcze przemyśleć. Dobra propozycja...

Tylko wtedy będzie chyba bardziej słychać piec/komin w salonie ?? No i na tej ścianie "widzę" wielki narożnik.... a tak gdzie go postawię ?? :D

Aha a co do kominka - chcemy zamontować biokominek... wiem wiem to nie kominek - ale my nie chcemy kominka i to nam wystarczy. Planowane miejsce "na tyłach" łazienki dzieci.

A ta kuchnia... hmmm chyba będzie pokutować. Nie widzę jej w innym miejscu... Mam nadzieję że z tymi siatami nie będę za często biegać ;)

Bardzo dziękuję za cenne uwagi.

Edytowane przez atika

Atika, proponuję takie zmiany:

http://img824.imageshack.us/img824/733/opisowy.jpg

- wyrównanie ściany łazienki dla gości (względem sąsiedniej ściany) i powiększenie pomieszczenia

- przeniesienie drzwi gabinetu bliżej wejścia (tam, gdzie czerwona kreska) - ludzie kręciliby się po Twoim domu tylko przy wejściu

- przeniesienie drzwi sypialni przy gabinecie w miejsce zielonej kreski (musiałyby się wtedy otwierać do wewnątrz i na lewo)

- długa czerwona kreska w salonie oznacza umowną granicę między komunikacją a salonem; może to być jakiś murek (wys. ok. 1 m), coś w rodzaju ażurowej ścianki, może zakończone przy jadalni kolumną - wydaje mi się uzasadnione oddzielenie strefy komunikacyjnej na odcinku "wejście - kuchnia" od salonu.

To tyle.

A, jeszcze jedno: czy w tak wąskiej spiżarni ustawisz szafki przy obu długich ścianach?

Edytowane przez Margoth*

Margoth - dzięki za cenne uwagi.

Co do łazienki gości. Na początku tak właśnie była (na równi od salonu) ale wydawało mi się że zrobi sie wąskie przejście. Teraz tam jest 190cm, jak wyrównam ściankę będzie 160cm - nie będzie wąsko ??

A z drugiej strony - ta wnęka od pralni - miałam tam chować mopy, wiadra, itp(zasłonięte jakąś przesłonką, zasłonką,itp) - dlatego skróciłam łazienkę gości - ale moze to nie jest dobry pomysł ??

Co do drzwi od gabinetu - super zmiana - że też sama na to nie wpadłam ;) jednak dobrze jest sie poradzić na forum.

Wejście do sypialni naszej - jest tak jak narysowałaś - jak pisałam wcześniej tu nastąpił mały błędzik. Na komputerze u mnie jest ok.

Co do ścianki - fajny pomysł - choć znowu obawiam sie tego "wąskiego gardła". Choć jeśli będzie to coś niskiego - może luksfery ?? to nie stworzy się wąski brzydki korytarz ??

Spiżarnia - szafki rzeczywiście tylko z jednej strony. Wybrane mam ikeowskie regały - mają szer. niecałe 30cm ale z 2 stron nie wejdą. Na końcu spiżarni planuję lodówkę i na tej długiej ścianie na całości pod sufit regały - mam nadzieję że starczy miejsca. A jak postawię lodówkę to i tak nie mogę postawić z 2 stron regałów bo do niej nie dojdę.

Fajnie by było jakby była większa spiżarka ale nie chce jej powiększać kosztem pokoju. Mam nadzieję że starczy mi miejsca ;)

Hejka mam prośbę, dostałam właśnie odpowiedź od architekta iż podejmie się wykonania projektu za 6100zł (domek około130m2, bez piwnicy, poddasze, prosta bryła).

W cenę wliczono:

- projekt zagospodarowania terenu

- załatwienie formalności urzędowych, koordynacja prac projektowych

• W cenę nie są wliczone: nadzór autorski, kosztorysy, opłaty urzędowe pozwoleń, uzgodnień, koszt map projektowych

• Projekt konstrukcji nie obejmuje zestawienia materiałów całości budynku.

Obejmuje zestawienia elementów prefabrykowanych np. stropów oraz więżby dachowej.

Niestety projekt indywidualny jest koniecznością gdyż działkę ma jest cholernie mała i nieforemna. Zastanawiam się czy to jest dobra cena za ową usługę i czy zakres prac oferowanych przez architekta jest odpowiedni. Na co powinienem uważać i na co zwrócić uwagę. Proszę o podpowiedzi.

Witam:)

Posiedziałam chwilkę nad tym projektem i oto moje wynurzenia:)

http://foto1.m.onet.pl/_m/1347454516a6c09f22c4af5357ca2639,10,19,0.jpg

Kuchnia- zabudowa słupkowa po prawej stronie (2 słupki: lodówka i cargo lub piekarnik czy co tam sobie życzysz). Od zabudowy zaczyna się niska zabudowa, czyli 3 moduł to już jest niska szafka, która zakręca na ścianę południową. W sumie nie robiłabym spiżarki, ale to już jak kto woli. ;) Nie dawałabym też okna na wprost wejścia, tylko duże dwuskrzydłowe drzwi od strony tarasu.

Komunikacja-zmieniłam rozmieszczenie drzwi do pokojów. Korytarz ma 200 cm.

Pralnia- usunęłam ją i przeniosłabym do kotłowni. Wstawiłam tam dodatkowe drzwi od strony mieszkania. Brak pralni koło łazienki pozwoliło na powiększenie łazienki dla dzieci.

Sypialnia, łazienka i garderoba - każde z tych pomieszczeń jest osobno, ale połączona jednym korytarzykiem.

Gabinet- wykorzystałam pomysł, który już ktoś wcześniej podsunął, czyli drzwi bliżej głównego wejścia. Zmieściła się też duża szafa od strony komunikacji.

O kurcze !!!!!!!!!! Jestem w szoku !!!! Dziękuję bardzo że tak Ci się chciało. Pokłony.....

Mam tylko pytanie - jakiej wielkości są pokoje dla dzieci ?? bo chyba się pomniejszyły ?? a ja nie chciałabym ich zmniejszać. Już wolę swoją sypialnię zmniejszyć.

A co do pralki w kotłowni - będę miała piec na ekogroszek - nie wiem czy nie będzie za dużo pyłu=brudu. Fakt kusi wizja większej łazienki....

Co do wejścia na taras z kuchni - super pomysł ;) A z pokoju też jest wyjście ?? - to duże to drzwi czy okna ??

Bo jakoś nie widzę mojej dzieciarni biegającej z ogrodu przez kuchnię.....

Zaraz zrobię sobie wizualizację tej kuchni w programie IKEA.

Drzwi do gabinetu - na 100% w tym miejscu zostają - zgodnie z Twoim rysunkiem. Nasza sypialnia+garderoba+łazienka - bardzo fajne rozwiązanie - i mniej drzwi w korytarzu. To duży plus.

Chyba tylko zmniejszyłabym tą sypialnię i oddała część miejsca dzieciakom.

Dziękuję jeszcze raz za poświęcony czas.

Nasunął mi się jeszcze jeden pomysł: między jadalnią a korytarzem z prawej strony warto zrobić przejście - dzieci będą miały bliżej do stołu, nie będą musiały przebiegać ze swoich pokoi przez cały dom. A i Ty wołając je np. z kuchni masz szansę, że Cię usłyszą :) Inaczej musisz wychodzić aż w pobliże wejścia do domu, chcąc coś zakomunikować domownikom przebywającym po prawej stronie domu.

Nasunął mi się jeszcze jeden pomysł: między jadalnią a korytarzem z prawej strony warto zrobić przejście - dzieci będą miały bliżej do stołu, nie będą musiały przebiegać ze swoich pokoi przez cały dom. A i Ty wołając je np. z kuchni masz szansę, że Cię usłyszą :) Inaczej musisz wychodzić aż w pobliże wejścia do domu, chcąc coś zakomunikować domownikom przebywającym po prawej stronie domu.

A własnie tych drzwi celowo nie ma.

By z jadalni nie zrobił się "korytarz" bo pewnie wszyscy tamtędy by chodzili. I będzie też moim zdaniem ciszej... hałasy nie będą przenosiły się do części sypialnej, gdy w salonie będziemy chcieli pooglądać tv, czy będzie jakaś imprezka ;)

Cześć atika:D

No troszkę się nasiedziałam nad tym rysunkiem, ale nie miałam nic innego do roboty;):D Poza tym zainteresował mnie Twój domek

Podaje wymiary pomieszczeń:

kuchnia 12,8

spiżarka 4.4

pokój 1-10,7

pokój 2- 15

pokój 3 - 12

łazienka rodziców- 6,6

garderoba 4,3

sypialnia 13,2

gabinet 11,2

łazienka da dzieci -5,2

łazienka dla gości- 2,6

salon+jadalnia 46

Jeśli chodzi o okna to sobie pozwoliłam na pewną dowolność. Decyzja należy do Ciebie.

W pokojach dziecięcych myślę, że wystarczą zwykłe okna. Ja wstawiłam o szer. 140 cm. Natomiast w kuchni, w salonie i w sypialni widziałabym okna tarasowe, tak żeby można było wyjść do ogrodu czy na werandę. Ale to już zostawiam Tobie.

Co do pralni, to może by zamienić miejscami kotłownie z pomieszczeniem gospodarczym;)

Edytowane przez Magda 34

Koleżanko JESTEŚ WIELKA :)

Bardzo dziękuję za poświęcony czas...

A mogę troszkę pomarudzić ??:)

Nie chcę wyjść na niewdzięcznicę... ale wykorzystując Twoje wskazówki muszę powiększyć pokoje chłopaków...

Bo troszkę małe zrobiły się te pokoje dla dzieci. 10,7m - to na pewno za mały pokoik.

Teraz moi chłopacy mają pokoje po 16m2 x 2 szt. I to jak dla mnie jest takie akurat. Tutaj i tak już im pozmniejszałam do 13 i 14m i wiem że sa one takie najmniejsze jakie możliwe by było wygodnie.

Aha i chyba jednak założyłabym jeszcze drzwi do łazienki.

Teraz ktokolwiek wszedłby do sypialni miałby od razu widok na osobę kąpiącą sie pod prysznicem ;) Ale drzwi tu akurat bez problemu da się założyć.

W salonie - trochę zmniejsze to okno i przesunę w stronę kotłowni, a zostawię na ścianie na wprost drzwi balkonowe - by nie biegać na taras przez kuchnię.

Lub jeszcze inaczej - duże okno + drzwi tarasowe - wtedy wejście przez salon z ogrodu a nie z tarasu.

A teraz jeszcze pytanie - czy koleżanka jest może projektantką ?? Bo jeśli tak to ja bym się pisała na współpracę :)

Pokój ten z szafą wnękową można bez problemu zwiększyć jeśli przesuniemy wszystko "w dół" zmniejszając nasza sypialnię.

Jesli jeszcze by sie dąło i nie był by to za duży problem bardzo proszę o wymiary spiżarni i garderoby ;)

PS. A ja za to posiedziałam nad kuchnią (do 2 w nocy ;) ) i wymyśliłam coś co nam super odpowiada. Wynik mojej pracy w temacie - kuchnie wizualizacje do którego tez zaglądasz ;)