Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Pokój ten z szafą wnękową można bez problemu zwiększyć jeśli przesuniemy wszystko "w dół" zmniejszając nasza sypialnię.

Jesli jeszcze by sie dąło i nie był by to za duży problem bardzo proszę o wymiary spiżarni i garderoby ;)

PS. A ja za to posiedziałam nad kuchnią (do 2 w nocy ;) ) i wymyśliłam coś co nam super odpowiada. Wynik mojej pracy w temacie - kuchnie wizualizacje do którego tez zaglądasz ;)

Spiżarka wyszła mi na 4,4 m, a garderoba 4,3

Kuchnię widziałam i odpisałam w wątku o kuchniach:yes:

Wysłałam priva;)

• Odpowiedzi 3,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Wysłałam na priv.

Powierzchnie garderoby i spiżarki widziałam, pytałam o szer i dł. by wiedzieć czy mogę je zwęzić, zmniejszyć na rzecz pokoi ;)

Spiżarka 130 x 340

Garderoba 190 x230

• 3 weeks później...

Witam

Szukam już od dłuższego czasu projektu domu 200-250 m2 Niestety to co jest w ofercie gotowców nie do końca spełnia moje wymagania oraz wymagania MPZP gdzie mam wymóg np: dachu kalenicowego o spadku nie mniejszym niż 40` Dlatego mysle coraz intensywniej nad projektem indywidualnym. Dom ma być w miare nowoczesny i prosty coś jak "Willa na Borowej "z MG Projekt albo " Z Fasonem" z pracowni Domy z Wizją. Jak myslicie, czy jest szansa na taki projekt indywidualny w Warszawie lub okolicach w kwocie do 15 tyś brutto z projektami branżowymi?

Jeśli ktoś mogłby ewentualnie dać jakieś namiary na sprawdzoną pracownie to będe wdzięczny :)

pzdr

zbigor

• 2 weeks później...
  • 2 weeks później...

Witam wszystkich forumowiczów do tej pory byłem bierny na tym forum i myślę że już czas nadszedł żebym zaczął być bierny i czynny ;-)

Otrzymaliśmy nie dawno wstępny projekt naszego indywidualnego domku który nazwaliśmy zuzan ;-)

Czekamy na wszelkiego rodzaju sugestie i propozycje jakie zmiany moglibyśmy wprowadzić ;-)

Linki do projektu

Parter:

http://img37.imageshack.us/f/parterjpg.jpg/

Poddasze:

http://img535.imageshack.us/f/poddaszejpg.jpg/

Aktualnie planuje:

1.dodać spiżarnię w kuchni tylko nie mamy pojęcia jakiej wielkości,

2.jadalnię zrobić przy oknach po lewej stronie

3.przesunąć o 0.5metra ściankę wraz z kominkiem w stronę wejścia

4. przesunąć duże okna w salonie o 0.5 metra w lewo(zwiększy się kontek na tv i pc), jedno z okien będzie chyba tak zwanym fiksem ;-)

Czekam na opinie naszych zmian i propozycje innych forumowiczów pozdrawiam.

Rzuty bardzo obiecujące. :) Czy można zobaczyć również elewacje?

Co widzę z rzutów - duży, komfortowy dom, a przy tym wygląda na niedrogi w budowie (prosta bryła i dach, łazienki położone jedna nad drugą - bardzo ekonomicznie ze względu na koszt instalacji) i przy porządnym ociepleniu powinien być również tani w eksploatacji, ba ma wszelkie kryteria predysponujące go do energooszczędności z elementami domu pasywnego (wyjątek - balkon). Ciekawi mnie również, która ściana będzie południowa? Nie wiem, czy nie szkoda ocieniać okien na bocznej ścianie, gdzie planujesz jadalnię. U moich rodziców jeden pokój na parterze ma właśnie okno poniżej balkonu i jest dużo gorzej doświetlony niż sąsiedni.

Kwestia ulokowania stołu jadalnego to kosmetyka - salon jest duży i ustawny. Ściankę z kominkiem można przesunąć tylko odrobinę, bo wejdzie w kolizję z wejściem do pokoju na piętrze. Spiżarnia przy kuchni w tej chwili by się przydała, bo zaprojektowana zabudowa jest zdecydowanie niewystarczająca. Zlew sąsiaduje z kuchenką/płytą, a to bardzo nieergonomiczne - pomiędzy tymi sprzętami powinien znajdować się główny blat roboczy - 80 -100cm jest wygodne. Ja proponuję inne rozwiązanie - spiżarnię można ulokować pod schodami, wprawdzie nieco dalej od kuchni, ale jeżeli chodzi o przechowywanie zapasów, rzadko używanych sprzętów, to nie będzie to problem. W kącie kuchennym koniecznie poszerzenie zabudowy, do okna albo nawet na całą ścianę od frontu. Wtedy będzie dość miejsca na przechowywanie zastawy, sprzętów i żywności, a jednorazowa wizyta w skrytce pod schodami po ziemniaki, słoik kompotu i korniszonów na obiad nie będzie utrudniała pracy w kuchni.

Duże okno salonowe do lekkiego przesunięcia - jeżeli jesteście zdecydowani na konkretną lokację tv i kanap, to jak najbardziej. Fiks owszem, tylko decyzja, które skrzydło. U mnie fiksem jest skrzydło środkowe, ale ja mam ich 5.

Poczytałem i się udało wkleić zdjęcia jak należy ;-)

Trochę śpiesząc się zapomniałem dodać parę szczegółów :

-wejście do domu jest od strony północnej

-dom będzie ogrzewany paliwem stałym(węgiel, eko groszek, drewno) + kominek prawdopodobnie z nawiewami

-strop na początku myśleliśmy że zrobimy drewniany ale teraz zmieniliśmy decyzję na betonowy(bardziej stabilny ,wytłumiony i kolega ma drewniany i powiedział że żeby miał wybór teraz to by zrobił betonowy )

-na początku miało nie być balkonu ale teraz oglądając zdjęcia domków zaczynają nam się podobać ale decyzji do końca jeszcze nie podjęliśmy, podobają nam się balkony takie z desek ażurowe ale nie wiem jak wygląda ich wykonanie

Co do spiżarni to jest teraz zaplanowana pod schodami ale nie wiemy czy nie będzie za mała i nie mam pojęcia jakiej wielkości spiżarnię można by było zrobić w kuchni( tak myślałem żeby ją dać po całej długości co są teraz umiejscowione szafki, tylko nie wiem jakiej szerokości i czy to będzie ok? i wtedy szafki dać na 3 ściankach i zakręcić barkiem żeby odciąć trochę salon).

Tak myślałem na fiksa w salonie dać prawe skrzydło.

Tak sobie jeszcze myślę żeby dodać okienko na klatce schodowej które by sięgało do stropu tylko muszę się skontaktować z architekt jakiej wielkości okienko by się tam zmieściło.

Mam jeszcze parę pomysłów żeby poprzesuwać drzwi w pokojach żeby pokoje stały sie bardziej ustawne ale na ten temat napiszę następnym razem bo to dla mnie obszerny opis ;-).

Pozdrawiam i czekam na dalsze opinie, komentarze i propozycje zdjęcia elewacji umieszczę na dniach ;-)

parter.jpg.jpg

poddasze.jpg.jpg

Witam dołączam rzuty elewacji ;-) wieczorkiem dorzucę zdjęcia z planowanymi zmianami i wciąż czekam na sugestie.

A co powiecie na spiżarnię po prawej stronie w kuchni po całej długości około 3,5m szerokości 1-1,5m?

ELEWACJA 2-1.jpg

ELEWACJA 1-1.jpg

ELEWACJA 3-1.jpg

ELEWACJA 4-1.jpg

Edytowane przez pciborow

Ta łazienka na górze jest dla mnie zdecydowanie za mała. Brak pralni - suszarni na górze, chyba że będzie na strychu nad garażem. Brak garderoby. Jaka jest wysokośc ścianki kolankowej na górze? Góra jest wyrażnie niedopracowana. Balkony.... daj sobie spokój nie będziesz ich używał. A tak w ogóle, musisz ogrzewać węglem??? Gdzie będziesz trzymał narzędzia ogrodowe, rowery, wózki dziecięce, narty, meble ogrodowe?

Spiżarnię warto mieć, taką chociaż ze 2 m2. Za mało blatów w kuchni.

Nim skonczysz projekt poczytaj to ;) Naprawdę warto. Szkoła Życia ;)

http://forum.muratordom.pl/showthread.php?18808-Czego-w-urzadzaniu-domu-nie-zrobilibyscie-ponownie

Edytowane przez Aleksandryta

To po kolei o zmianach. :)

Drzwi do schowka jak najbardziej wystarczą 80. Szerokość spiżarni rzecz potrzeb i gustu, według mnie 1,7 m to będzie naprawdę porządna spiżarnia. Drzwi łazienek i wc według prawa budowlanego nie mogą się otwierać do środka tych pomieszczeń. Doświetlenie klatki schodowej oknem połaciowym od strony południowej jest całkowicie wystarczające. Jeśli wątpliwości budzi kwestia mycia tego okna to można pomyśleć o oknie w ściance zamiast tego połaciowego. Chociaż u mnie jest okno dachowe niedrogie ale z powłoką bioclean i nie razi mnie brud - widocznie jakoś tam działa ta powłoka.

Zabudowa kuchni do przemyślenia i rozrysowania. Może być barek, może być półwysep albo wyspa. Nie wiem, czy potrzebne tak duże okno w kuchni - w końcu to północna ściana.

Na poddaszu program użytkowy faktycznie skromny. W projektach gotowych wygląda to lepiej, bo tam są wrysowane wszystkie urządzenia sanitarne i sprzęty. Tu pustka. Wielkość łazienek - kwestia indywidualna. Według mnie wystarczy. W jednej z łazienek spokojnie zmieści się wszystko, co potrzebne do prania. Przesunęłabym jednak drzwi wejściowe, żeby powstał kąt do ulokowania szafek, pralki itp. Garderoby do wydzielenia. Nawet jeżeli nie planujesz, to warto pomyśleć nad innym umieszczeniem drzwi wejściowych do pokoi, tak, żeby powstały kąty, w które będzie można wstawić szafy wolnostojące lub zabudowę wnęk. Przy największej sypialni można wydzielić garderobę i nawet małą łazienkę, ale trzeba by przesunąć okno połaciowe.

Balkony to zazwyczaj pomyłka. Mało używane, a generują koszty - budowy, napraw pokrycia, ogrzewania domu, jeżeli są źle izolowane. Jeżeli jest to tylko kwestia ozdoby, to polecam rozwiązanie z mojej budowy - zamiast okna drzwi w ścianach szczytowych - mają balustrady (prawo budowlane), więc skrzynki z kwiatami można wieszać, wywalić pościel do wietrzenia również, jeżeli ktoś tak lubi.

W projektach gotowych domów powyżej 150m2 garderoby, pralnia i spiżarnia to już właściwie standard, bo takie są oczekiwania większości inwestorów. Co z tych dodatków jest dla Ciebie istotne i jaka ma być wielkość takiego pomieszczenia - Twój wybór. Jeden lubi jak mu Cyganie grają, drugi jak mu buty śmierdzą :) Aleksandryta podrzuca link do tematu, który spęczniał mocno. Jak najbardziej do poczytania, bo wymieniane jest mnóstwo istotnych detali. Jednak polecam od razu analizować, czy przy Twoim trybie życia i przyzwyczajeniach jest to potrzebne - nie ma rozwiązań uniwersalnych, ktoś będzie narzekał, że nie ma gdzie prasować ubrań, a ja tak szczerze nie lubię prasować, że po prostu nie kupuję ubrań wymagających tego zabiegu. :) Jak już coś koniecznie wymaga wyprasowania, to lubię prasować "na miejscu" - na przykład zasłony prasuję tam, gdzie mają zaraz zawisnąć. Nie interesuje mnie również lokacja miejsca do kąpania psa. :) Zresztą po objętości tematu widać, że w końcu wyskoczy jakaś potrzeba, której się nie przewidziało - dobrze, żeby było ich jak najmniej.

Zgadzam się z Bowess w całej rozciągłości :) Dać Mu (Jej) piwa!!! :p. W ogóle ten projekt jest jakiś skromny i wygląda jakbyś obrabiał jakiegoś gotowca!!!! A to jest projekt powyżej 150 m2??? Jeśli tak, to już w ogóle projekt baaardzo prościutki. Architekt to chyba przed urlopem jest i nie chce mu się :p Ostatecznie, jak zdecydowaliście się na projekt indywidualny to trzeba mieć wymagania wobec architekta. Edytowane przez Aleksandryta

Witam i dziękuję za odp ;-).

Z założenia miał być domek nie wielki 120-130m, lecz ze względu na fakt że chcemy mieć jeden pokój na dole( ponieważ na początku chcemy się skupić na wykończeniu samego dołu) cały metraż się powiększył. Pokój nad garażem miał na początku nie istnieć ale po zastanowieniu do kosztów jego wykonania dochodzi tylko ścianka kolankowa, prawdopodobnie nawet jeśli fundusze pozwolą na wykonanie poddasza pokój nad garażem będzie wykończony dopiero jak będzie potrzebny;-).

Co do zmian:

-spiżarnia- miała być pod schodami ale potrzebujemy tez schowek(na szczotki, zmiotki, odkurzacz chemię itp.) dla tego myślimy nad spiżarnią w kuchni a co powiecie na spiżarkę 1,2*3,5

-balkon- miało go nie być ;-) i chyba go nie będzie ;-) zastanawiamy się teraz nad balustradą :-) taka jak ma bowess

-garderoba- co powiecie na zabudowę z drzwiami przesuwnymi szer. 55-65cm na parterze na przeciwko łazienki po całej długości wtedy szerokość korytarzyka zostanie zmniejszony do 140cm, do tego dojdą zabudowy w pokojach

-pralnia- myślałem żeby wstawić pralkę w garażu ;-) ewentualnie w jednej z łazienek

-suszarnia- być może będziemy zaopatrzeni w suszarkę ;-) ewentualnie będziemy suszyć nad garażem ponieważ ten pokój będzie robiony jak zajdzie taka potrzeba;-)

-łazienki- wydaje się że są ok moim zdaniem lepsze są dwie średnie niż jedna duża i jedna mała ;-)

Post przesłany przez Aleksandryta postaram się przeczytać najszybciej jak jest to możliwe tylko mam teraz trochę krucho z czasem ;-)

W zdjęciu poniżej przedstawiam jak bym widział przesunięcie drzwi na poddaszu ;-) co wy na to?

poddasze zmiany.jpg

Witam wysłałem dziś e-maila do architekt z takimi zmianami zobaczymy co otrzymamy:

Przemyśleliśmy nasz projekt i mamy parę zmian.

Parter:

1. chcielibyśmy odsunąć od ściany drzwi do 2 łazienek o 70cm( będą bardziej ustawne)

2. drzwi do schowka pod schodami zrobić otwór 80 po środku wejścia

3. drzwi do kotłowni otwór 100 (wygodniejsze w użytkowaniu)

4. chcielibyśmy umieścić spiżarnię w kuchni tylko nie wiemy jakiej wielkości (może po całej długości tu gdzie są teraz szafki powiedzmy o szerokości 1.3, jak by to wyglądało i czy to ma sens?)- czekamy na propozycje

5. w kuchni aneks kuchenny chcielibyśmy mieć po lewej stronie zakończony barkiem lub wysepką odcinającą kuchnię od salonu (bez stołu jadalnianego)

6. w salonie prawe skrzydło będzie fixem

7. zastanawiamy się jak by to wyglądało żeby na klatce schodowej wstawić dodatkowe okno rozmiarów powiedzmy takie jak w garażu 90*60 dochodzące do wieńca?

Poddasze:

1. nie chcemy tarasu, zamiast tarasu chcemy drzwi balkonowe z barierkami

2. chcielibyśmy przesunąć o 70cm od ściny drzwi balkonowe, drzwi do pokoju naprzeciwko schodów oraz tak jak pisałem wcześniej drzwi do łazienki- pokoje będą bardziej ustawne

3. chcielibyśmy przesunąć drzwi do pokoju w stronę komina na tyle ile to jest możliwe- pokój będzie bardziej ustawny

4. w pokoju nad garażem myślimy o wstawieniu większego okna lub dwa takie co są?

Czy mogli by państwo zaaranżować przykładowe ustawienie wszystkich pomieszczeń na rzutach.

Elewacje są w porządku tylko chcielibyśmy zmienić daszek nad wejściem do domku(plus dodać niewielki daszek na ten sam styl nad tarasem) oraz zrobić takie szczyty na styl projektu adela bis.

link do projektu: http://www.dobry-dom.pl/projekty-domow/4203-0-adela-bis-s-gl-550.html

Co do garderoby i pralnio-suszarni, pomyśleliśmy że i tak na początku będziemy zamieszkiwać tylko parter więc wtedy zobaczymy czy będziemy potrzebować pralni i garderoby jak zajdzie taka potrzeba to zrobimy te dwa pomieszczenia na poddaszu przedzielając na pół pokój z dwoma oknami dachowymi ;-), jak dla mnie wygodniejsza jest obszerna zabudowa w sypialni zamiast garderoby ;-)

Pozdrawiam

Nie mogę odczytać dokładnych wymiarów, ale sądzę, że spiżarnia może być za długa ( szerokość ok.)- ja bym zaraz przy wejściu do kuchni zrobiła zabudowę lodówka+ piekarnik+mikrofala i za tym wejście do spiżarni. Szerokość spiżarni 1,3m, zabudowa lodówki ok. 0,7-0,8m to różnicę tych szerokości można zrobić wnękę w przedpokoju ( bądź pod szafę, bądź pod otwarte półki).

Garderobę na górze umieściłabym pomiędzy dwoma pokojami na przeciwko schodów- można by było zrobić wejścia z obu pokojów lub z przedpokoju.

Jeśli chodzi o przesunięcia drzwi- musicie dopytać, które ścianki będą działówkami, wtedy będzie możliwość w trakcie budowy dopasować już w realu. Natomiast przy ścianach nośnych nic nie pozmieniacie.

Zastanówcie się poważnie nad stołem jadalnianym- ja nie wyobrażam sobie domu bez stołu, wolę zrezygnować z barku.

Otrzymaliśmy rzuty po naszych zmianach ;-), nie patrzcie na umeblowanie kuchni na rzucie bo takie nie będzie;-) to jest tylko przykładowe rozmieszczenie. Naszym zdaniem wszystko jest ok tylko nie mamy pewności co do spiżarki 350*130(wydaje się za duża), może zmniejszyć szerokość do 110cm+otwór na drzwi 80cm? no i nie podoba nam się miejsce w którym są drzwi do spiżarni ale nie mamy pomysłu gdzie je umieścić. Co do garderoby i pralnio-suszarni postanowiliśmy że jeszcze będziemy mieli czas żeby to zaaranżować ponieważ na początku na pewno wykończymy sam dół i jak trochę pomieszkamy to będziemy wiedzieli co jest nam potrzebne ;-)

Myśleliśmy też o zabudowanej lodówce w spiżarce ale nie wiemy jak by to wyglądało i jak wtedy rozmieścić szafki?

Jak ktoś ma jakiś pomysł na naszą spiżarkę to jesteśmy otwarci na wszystkie pomysły.

parter 1-1.jpg

poddasze 1-1.jpg

elewacja 1_2-1.jpg

elewacja 1_3-1.jpg

elewacja 1_4-1.jpg