Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

teraz dolicza mi VAT, po fakcie ?

Domka

Recommended Posts

zawsze wymagam kosztorysu na piśmie, wszystko jest jasne i uzgodnione i problemów przy rozliczaniu nie ma. elektryk zrobił mi kosztorys tyle za punkt (robocizna i materiał) tyle za skrzynki, opisał co dla niego jest punktem. ok uzgodnione punkty co gdzie i razem tyle do zapłaty. Rozumiałam, że jak do zapłaty to cena brutto. Przyszło do rozliczenia, proszę o rachunki, on mi daje tylko za materiał, a do robocizny dolicza mi 7% VATu.

ustalaliśmy ustnie, że potrzebne mi są rachunki, spisywał moje dane do faktury, ale nie wspomniał nic że będą to tylko rachunki za materiał. jego cena nie należała do promocyjnych, ale liczyłam się z tym, bo miał opinię dobrego fachowca

w kosztorysie nie ma zaznaczenia - ceny netto

poprzyzwyczajali, że wszystko na rękę, a ja podatki muszę płacić!!!

czy to jest w porządku ?

On 2003-01-09 19:05, Anonymous wrote:

Umowę zawsze się spisuje cena netto + ilość vatu ,vat może być różny warto to ustalić przed podpisaniem umowy.Takie sprawy naprawdę trzeba uzgadniać przed .

To prawda. Jednak jeżeli w umowie nie zaznaczono, że podane tam wynagrodzenie nie obejmuje podatku VAT, należy rozumieć, że jest to cena brutto (z VAT-em). Przecież zleceniodawca mógł nawet nie wiedzieć, że zleceniobiorca jest VAT-owcem.

Wydaje się, że opisana sytuacja jest typowa dla postępowania wielu wykonawców "bez faktury - 7% taniej". Jeśli masz kosztorys przedwykonawczy bez zaznaczenia że to są ceny netto lub brutto to jako osoba fizyczna nie prowadząca działalności gospodarczej (a przynajmniej nie wliczajaca wartości tej usługi do kosztów firmy)miałaś wszelkie podstawy do przypuszczenia, że jest to cena końcowa czyli brutto.

Podaj tylko czy w kosztorysie ceny materiałów były podane brutto czy netto.

Zgadzam się z Sanipro - dla odbiorcy będącego osobą fizyczną podaje się cenę brutto. Kupując towar w sklepie nic nas nie interesuje jaki VAT płaci sprzedawca. Niestety praktyka bywa taka, że po robocie się okazuje żejak chcemy fakturkę to jeszcze VAT trzeba zapłacić, na podatek parę groszy, no i ZUS przecież, a najlepiej to jak byśmy nie brali faktury.