Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Recommended Posts

Gnom

Pomiar trwał 5 dni. Natomiast temperatura spada o 1 oC przez ok. 4...5 godzin. Spadek temperatury w pomieszczeniach jest wynikiem nie tylko sposobu ocieplenia ale również wentylacji.

Na temat kotła nie piszę gdzyż jest on bardzo mocno przewymiarowany z prostej przyczyny. Wybrałem najmniejszy jaki był. Jest to kondensat Vaillant Ecotec 196. Do weryfikacji obliczeń zapotrzebowania na ciepło przyjąłem że jego sprawność w okresie pomiaru wynosiła 100%.

Jeśli chodzi o obliczenia strat ciepła dla poszczególnych pomieszczeń to wykonywałem je samodzielnie popularnym programem C.O. pana P. Wereszczyńskiego. Prawdopodobnie z tego powodu mam takie zacięcie do weryfikacji obliczeń. Sprawa wentylacji została potraktowana szacunkowo. Na jedną dobę zasłoniłem wszystkie kratki wentylacyjne i szczelnie pozamykałem wszystkie okna. Efekt był taki że zużycie gazu spadło o ok. 40 %. W obliczeniach wychodziło że udział strat na wentylację mial wynieść ok. 58%. Taka rozbieżność wynika najprawdopodobniej z tego że nie da się zamknąć szczelnie domu i jakaś wentylacja na poziomie 0.05...0.1 w/h zawsze będzie. Wartości opałowej gazu oczywiście nie mierzyłem musiałem przyjąć taką jaka jest podawana przez gazownię. Zasobnik c.w.u. nie był wyłączany. Straty z tego tytułu uważam za pomijalne, zużycie wody w okresie pomiaru wyniosło ok. 150 l. natomiast straty cieplne na rurach i zasobniku pozostały w budynku i brały udział w jego ogrzaniu. Biorąc to wszysko pod uwagę tzn błędy pomiarowe, błąd oszacowania sprawności kotła oraz wartości opałowej gazu pozwoliłem sobie na stwierdzenie że obliczenia sprawdziły się z błędem ok. 10%. Obecnie wychodzi o ok. 7 % więcej niż być powinno. Natomiast w sezonie następnym liczę na to że zapotrzebowanie na ciepło będzie mniejsze o ok. 10% niż wyliczone czyli ok. 17% mniej niż obecnie. Budynek będzie już wyschnięty oraz będą występować zyski ciepła od ludzi oswietlenia gotowania itp.

Pozdrawiam i liczę na dalsze wypowiedzi Forumowiczów.

https://forum.murator.pl/topic/4439-na-ile-sprawdza-si%C4%99-w-praktyce/page/2/#findComment-251605

Gnom

... Jeśli chodzi o obliczenia strat ciepła dla poszczególnych pomieszczeń to wykonywałem je samodzielnie popularnym programem C.O. pana P. Wereszczyńskiego. Prawdopodobnie z tego powodu mam takie zacięcie do weryfikacji obliczeń...

też bilans budynku robiłem sam,

a ponieważ OZC, nie bardzo odpowiadał na wszystkie moje pytania

i nie reagował tak elastycznie na symulacje, napisałem własny, co prawda w exelu, ale w delphi nie chciało mi się wklepywać wszystkiego od początku. Poszczególne wyniki cząstkowe weryfikowałem w innych programach, nie tylko w OZC.

Zobaczymy jak będzie w praktyce.

Tymczasem nadal śledzę wontek z zaciekawieniem, bo oprócz obliczeń w teorii, konsekwencjąw życiu jest projekt podłogówki i dobór grzejników.

( po mojemu, anie jak pan "Włodek" powiedział ).

Tak na wszelki wypadek, oprócz wszystkich współczynników korekcyjnych, ciut przewymiarowuję - dla świętego spokoju.

No i dla takiego faktu jak przeczytałem w jednym z wontków, że szyby k=1,1 po 4 latach mają ok. k=2,0 :o

ale posymulowałem i niewiele to zmienia w późniejszym użytkowaniu.

i jeszcze jedno ...

zaletą znajomości wyników obliczeń jest, pewnie podobnie jak u Inwestora, bardziej świadomy dobór materiałów oraz stosunek koszty/cena/mikroklimat/dobresamopoczucie itd.

Cz.

https://forum.murator.pl/topic/4439-na-ile-sprawdza-si%C4%99-w-praktyce/page/2/#findComment-252220

Widzę, że wypowiadałem się już w tym wątku, ale dodam coś nowego. Pierwszego dnia kolejnego miesiąca w prognozie pogody podawana jest średnia temperatura dla Warszawy (akurat mam dom w okolicach Warszawy). Używając tej temperatury do policzenia miesiecznego zapotrzebowania, mój model uzyskuje dokładność rzędu 6-7% (praktyka vs. model). Teoria sprawdza się w praktyce :wink: .
https://forum.murator.pl/topic/4439-na-ile-sprawdza-si%C4%99-w-praktyce/page/2/#findComment-252257

Widzę, że wypowiadałem się już w tym wątku, ale dodam coś nowego. Pierwszego dnia kolejnego miesiąca w prognozie pogody podawana jest średnia temperatura dla Warszawy (akurat mam dom w okolicach Warszawy). Używając tej temperatury do policzenia miesiecznego zapotrzebowania, mój model uzyskuje dokładność rzędu 6-7% (praktyka vs. model). Teoria sprawdza się w praktyce :wink: .

to dobra wiadomość,

6-7% a nawet 15 to nie problem.

Gorzej byłoby pomylić się o 30-50 a niedaj boże 0 100% !!!

Cz.

P.S.

Sorry za "wontek", oczywiście wątek.

Staram się dbać o ortografię, a tu taka wpadka. :cry:

https://forum.murator.pl/topic/4439-na-ile-sprawdza-si%C4%99-w-praktyce/page/2/#findComment-252442