Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Wybory i po wyborach, czas rzadzic ale jak?

jareko

Recommended Posts

kogo masz na mysli?

przeciez to panstwowa jednostka, dlatego wymuszac przywileje musza od gory.

Powinni miec przywileje bez dwoch zdan.

Ja też powinienem mieć przywileje bez dwóch zdań....

W tym właśnie problem, że górnictwo jest państwowe. Nie powinno być. Wtedy to właściciel/zarządzający kopalnią powinien rekompensować pracownikom pracę w trudnych warunkach. A tak zrzuca się całe spoleczeństwo. Ja chcę płącić na swoją emeryturę a nie na innych. Górnictwo to nie służba społeczna więc nie widzę powodów żebym miał do niego doplacać w swoich podatkach.

Niestety Lawy jest wiecej jednostek panstwowych na ktore placisz - szkolnictwo, sluzba zdrowia , policja itp.

Ale za to masz bezplatne szkolnictwo,leczenie , policja cie pilnuje zeby krzywda sie tobie nie stala :lol: :wink:

• Odpowiedzi 5,7k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

Najaktywniejsi w wątku

Niestety Lawy jest wiecej jednostek panstwowych na ktore placisz - szkolnictwo, sluzba zdrowia , policja itp.

Ale za to masz bezplatne szkolnictwo,leczenie , policja cie pilnuje zeby krzywda sie tobie nie stala :lol: :wink:

Ale to jest służba społeczna (o czym napisałem)....więc mieszasz różne systemy walutowe...górnictwo takową nie jest i węgla jakoś za darmo nie mam....więc nie widzę powodów abym miał na górnictwo płacić.

a może tez by ktoś coś dopłacił do tych co mają swoje małe interesy ( bez podtekstów oczywiście)

jak na razie zamiast mi pomagać rozwijać firmę to podnoszą zus-y jeszcze bardziej komplikują skomplikowane prawo podatkowe

podniosą benzynkę ( bedzie na becikowe, dla górników) , artykuły wszelakiej maści podrożeją , mniej klientów - fantastycznie,

jak nie ma z kogo zedrzeć można z drobnych przedsiębiorców

a tak na marginesie jeżeli chodzi o wczesniejsze emerytury :moja mama osiagnęła już lata pracy które ją do tego świadczenia uprawniają , ale dlatego że prowadzi działalnośc gospodarczą jako osoba fizyczna taka emerytura się jej nie należy

i niech mi ktoś wytłumaczy dlaczego

musi się u kogoś zatrudnić , po pół roku ktoś musi ją zwolnić z przyczyn ekonomicznych i dopiero wtedy może się starać o wczesniejszą emeryturę

ale żeby jeszcze było weselej przy zakończeniu działalności gospodarczej lub jej przepisaniu na mnie , musi od całego towaru ( sklep) zapłacić podateko dochodowy ( bo nie wolno przy spisywaniu remanentu końcowego wpisywać cen zakupu netto tylko musi byc dołozona jakaś marża , to nic że niektóry towar się przeteminował, leży od 10 lat w pudłach , a ta marża może być 10% , 20 % , w zależności od widzimisię kontrolującego urzednika), podatek vat odliczony z faktur ( to się zgadza) ale jaki jest sens w całej tej robocie płaceniu kasy itd, jeżeli ja chcę kontynuować tą działalność za nią :o i robić dokładnie to samo tylko nazwisko w papierach się zmienia

sorry że nie na temat , ale właśnie dzisiaj przerabialiśmy ten temat - zgroza

może tak by zmienić trochę przepisy na bardziej sensowne , bo w tym kraju naprawdę lepiej być bezrobotnym i czekać jak państwo wymysli następny socjal

sorry, że tutaj

Ale dostałam mailem jakie są propozycje odnowy "parku lotniczego" dla rządu.

http://foto.onet.pl/upload/12/9/_557144_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/49/19/_557145_n.jpg

http://foto.onet.pl/upload/26/78/_557148_n.jpg

która wersje powinni wybrać? 8)

najnowsze pomysły, cytuje za onetem

"Poseł PiS proponuje wyższą składkę emerytalną dla bezdzietnych

"Osoby bezdzietne powinny płacić podatek, z którego w przyszłości byłyby wypłacane ich emerytury. Bo dlaczego miałyby być utrzymywane przez cudze dzieci?" - mówi w "Fakcie" poseł PiS Marian Piłka."

Ja jakoś przeboleję becikowe na winiaki z moich pieniędzy, ale szczytem jest dla mnie stwierdzenie, że ktos ma na mnie pracować na emeryturze... To jak bardzo przepraszam przestaje płacic ZUSowi, zaczynam cudzym dzieciom.

Jeszcze jeden taki pomysł i zwątpie w jakiekolwiek powody zostania w kraju

Ale to jest służba społeczna (o czym napisałem)....więc mieszasz różne systemy walutowe...górnictwo takową nie jest i węgla jakoś za darmo nie mam....więc nie widzę powodów abym miał na górnictwo płacić.

jak widac nie doczytales sie w moim poscie ironii :lol:

chodzilo mi o to ze na wiele innych rzeczy jeszcze placisz byc moze nie slusznie.

Place ZUS co miesiac a mimo to jak potrzebowalam dla syna waznych badan musialam zaplacic bo inaczej miejsc brak :lol:

za szkole sie niby nie placi a jednak z podatkow twoich sa utrzymywane do tego sam musisz kupic dziecku ksiazki heh nawet na jednej uczelni panstwowej jest tak ze zeby zapisac sie do biblioteki uczelnianej musisz zaplacic 3 zl :lol:

o policji wogole sie lepiej nie bede wypowiadac :lol:

Gość 1950

kogo masz na mysli?

przeciez to panstwowa jednostka, dlatego wymuszac przywileje musza od gory.

Powinni miec przywileje bez dwoch zdan.

Ja też powinienem mieć przywileje bez dwóch zdań....

W tym właśnie problem, że górnictwo jest państwowe. Nie powinno być. Wtedy to właściciel/zarządzający kopalnią powinien rekompensować pracownikom pracę w trudnych warunkach. A tak zrzuca się całe spoleczeństwo. Ja chcę płącić na swoją emeryturę a nie na innych. Górnictwo to nie służba społeczna więc nie widzę powodów żebym miał do niego doplacać w swoich podatkach.

miałem zacząć inaczej, ale Lawy mnie sprowokował

widzisz masz rację, ale jak zwykle z tymi racjami bywa nie do końca,

trzydzieści lat temu jak zjechałem pierwszy raz na dół, to nie był to zjazd z miłości dla górnictwa, ale z powodów czysto ekonomicznych, chociaż teraz po latach mogę stwierdzić, że mogłem postąpić lepiej, ale to by była, inna bajka, w każdym razie zjechałem i przepracowałem pod ziemią 25 lat do emerytury,

wyobraź sobie, że moje odczucie jest dokładnie odwrotne do Twojego, uważam, że na moją emeryturę rzetelnie zapracowałem, mało tego, moje składki które odprowadzano do ZUS (i to mogę powiedzieć bo moja kopalnia akurat to robiła) przewyższały składki ludzi którzy też są na emeryturach i ich emerytury wcale nie są o wiele niższe od mojej,

nie mam do nich pretensji bo to nie ich wina że przepisy emerytalne są takie jakie są, tym nie mniej, mnie i wielu innym dołowcom obcięto bazę do 250% średniej krajowej i w tej chwili jestem już stary portfel.

i dokładnie jak inni, mimo tego że płacę ubezpieczenie zdrowotne dwa razy, (raz emerytura, dwa działalność gospodarcza) to też wołano ode mnie zapłaty za leczenie :evil:

prawda o górnictwie nie jest tak prosta i łatwa,

bardzo łatwo jest ferować wyroki, o tych co to tylko walczą o swoje, kosztem innych,

większość widzi górnictwo, jako kulę u nogi, że jest nie rynkowe i roszczeniowe,

chciałem tym co pamiętają tamte czasy, przypominieć a tym co mają to szczęście, że są na tyle młodzi, żeby nie pamiętać, że jedną z rzeczy, które zastosował Balcerowicz w swojej reformie, to była kotwica, którą były zamrożone w zasadzie do 1996 roku ceny węgla, po to, żeby nie zwiększać inflacji,

co to powodowało?

ano to, że górnictwo miało funkcjonować w ramach gospodarki rynkowej,

kupować materiały i usługi po cenach rynkowych,

płacić ludziom odpowiednio dużo za ich ciężką pracę

a produkt finalny jakim jest węgiel, sprzedawać po cenach jakie obowiązywały w roku 1989,

później był powód do tego, żeby twierdzić, że górnictwo jest nieroformowalne i ciągnie gospodarkę w dół

mógłbym tak długo ale już nie będę przynudzał,

acha i jeszcze jedno, pomimo tego, że Premier obiecał wycofanie ustawy o emeryturach górniczych, uważam, że robi błąd i za bzdurne i nierealne obietnice wyborcze zapłacimy wszyscy

no tak, jak to sie mówi ryba psuje sie od głowy.

Złe obietnice Rzadu ileśtam lat temu i stan na dzien dzisejszy, a po drodze po rpostu Twoje i innych podatki, które zniknęły w czarnej dziurze przemian ustrojowych....

Najgorsze, że z pustego i Salomon nie naleje... w tej chwili właściwie tylko przesuwa się ciężar płatności z jednego podmiotu na drugi.... bez radykalnych rozwiązań to dalej będzię głaskanie kotka za pomoca młotka

Gornicy ze moga po 25 latach na emeruture ( dalej moga bo teraz nie wiem?) to wiecie oni po 25 latach pracy na dole maja tak zapylone pluca ze jak nie emerytura to renta.

ALe co powiecie o wojsku? kurcze moj kuzyn lat 35 i on idzie na wczesniejsza emeryture - a naprawia w wojsku wojskowe samochody. Ani zagrozenia nie ma ani stresu i co? lat 35 a on sobie idzie na wczesniejsza emeryture - co prawda nie pelna ale jednak idzie na nia a jak juz na nia pojdzie to sobie pojdziie powiedzial dorobic gdzie indziej, tak ze wyjdzie mu wiecej kasy niz ma teraz ( a wcale nie ma tak malo).

To jest dopiero niesprawiedliwe. Przeciez to mlody chlopak, zdrowy fizycznie i psychicznie.

No i kolejny news.

My tarcze rakietowe i plany UW a oni nam ciach po gospodarce. Ciekawe co dalej i jakie rzad ma plany wybrnięcia z tej fatalnej sytuacji :-?

Moskwa znów zakazujeMamy kolejny kryzys w handlu z Rosją. Jego skutki mogą spowodować wielomilionowe straty dla polskich eksporterów - ustaliła 'Rzeczpospolita'. 'Chodzi o politykę, a nie o biznes' - twierdzą nasi rozmówcy. Rosjanie wydłużyli listę produktów z Polski, których nie chcą wpuszczać na swoje terytorium. Oprócz żywności na liście znalazły się m.in. wyroby z drewna. Wielkość ich eksportu nie jest duża. Ale wprowadzenie ich do wykazu zakazanych produktów zaostrza spór handlowy między naszymi krajami. Zakaz obejmuje już 8 proc. wartości polskiego eksportu do Rosji. - Te kroki są wyjątkowo surowe w stosunku do przewinienia - powiedział 'Rz' wiceminister rolnictwa Lech Różański.

Dla przypomnienia: było już pominięcie Polski jako kraju walczacego z faszyzmem, propozycja renegocjacji cen dostaw gazu, szlaban na mięsko, szlaban na roślinki i teraz to.

Co będzie dalej??? Bo obojetne dla gospodarki toto nie jest.......

Przenoszę przec cocowanie: :lol:

No dobra.

Wczoraj mnie nie było co widać słychać i czuć.

Na dodatek byłem odcięty od AudiovideoMedialnych źródeł informacji nawet RM nie słuchałem.

Wstaję dzisiaj rano, a budzikiem radio. I dobrze że kłopotów z błędnikiem nie mam. Słucham a w tym wynalazki głos Miłościwie Nam Rządzącego trzeszczy.

Co on tam trzeszczy?

Jemu sięchlapło, że strzyżeniem owiec zgromadzonym na Pollum Forrum Murratorum dzirę budżetową zatka. Ze z tego VATu co na budownicwie weźmie cały naród nakarmi.

I co wy Owce Moje tak milczycie?

Nikt Kazimierza M. od Lectera nawet nie wyzwie?

A z tematów na rzeczy budowlanej to jeżeli nas Unia przyciśnie co do wymagań ochrony środowiska to od 2008 będzemy importerem prądu, a nie eksporterem. Ciekawe jak się do tego ustosunkują ceny innych nośników energii, zwłaszcza jak już będą płynąć pod Bałtykiem.

Bo to chyba będzie problem tego rządu i nas wszystkich.

Przenoszę przec cocowanie: :lol:

No dobra.

Wczoraj mnie nie było co widać słychać i czuć.

Na dodatek byłem odcięty od AudiovideoMedialnych źródeł informacji nawet RM nie słuchałem.

Wstaję dzisiaj rano, a budzikiem radio. I dobrze że kłopotów z błędnikiem nie mam. Słucham a w tym wynalazki głos Miłościwie Nam Rządzącego trzeszczy.

Co on tam trzeszczy?

Jemu sięchlapło, że strzyżeniem owiec zgromadzonym na Pollum Forrum Murratorum dzirę budżetową zatka. Ze z tego VATu co na budownicwie weźmie cały naród nakarmi.

I co wy Owce Moje tak milczycie?

Nikt Kazimierza M. od Lectera nawet nie wyzwie?

to ja tez przeniose :)

No a co ty myslales ze on z tym VATem zrobi? sobie do kieszeni? :lol:

Chyba nie od jutra masz placic 22 zamiast 7% za materialy tylko juz to trwa jakis czas ( co mnie wkurza ).

Ale nam roznice - 15 oddadza - bedzie na wykonczeniowke :p