Struś1719499975 11.06.2005 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2005 Projekt Indywidualny - Dom 360 m, z małym poddaszem użytkowym Jak do tej pory najtaniej -15000 budowlany , dość szczegółowy, z instalacjami, ale bez szczegółów.Najdrożej - 56 000 Budowlany wykonawczy, z instalacjami wykonawczy (włącznie z wyborem jakiej marki grzejniki, czy gniazdka). Ceny netto. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Dudikov 14.06.2005 18:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2005 "Dudikov napisał: 4500 za wszystko lacznie z kanalizacja i elektryka Moge polecic raz ze tanio to jeszcze doradzil jak przeprojektowac kuchnie i pokoje aby bylo lepiej i bez kichy - sam narysowalem no i nie obylo sie bez bledow;) wiadomosc na priv [email protected] aha to byl projekt za blizniak prawie 400m2 " "nie bardzo kapuję... zrobił projekt a potem doradził jak go przeprojektowac zeby było lepiej? no no... toz to dopiero fachowiec " Nie Najpierw sam sobie zaprojektowalem .Pozniej polazlem do jednego i mi to "poprawil" - niech mu ziemia lekka bedzieA ten popatrzyl na moje wypociny i doradzil co i jak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza1719500200 29.11.2005 10:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Chciałabym się dowiedzieć ile moze kosztować projekt budynku mieszkalno -użytkowego o wielkości 100-120m2 część użytkowa, garaż a część mieszkalna też okolo 100m2 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 29.11.2005 11:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 6-20 tys.sprawdz tez czy Ci wolno wybudowac taki budynek. Dom jednorodzinny to budynek, w którym dopuszcza się wydzielenie jednego lokalu mieszkalnego i lokalu użytkowego o powierzchni całkowitej nieprzekraczającej 30 % powierzchni całkowitej budynku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza1719500200 29.11.2005 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 Moja działka ma przeznaczenie usługi komercyjne ale wg planu zagospodarowania dopuszcza możliwość mieszkania integralnie związanego z działalnością. A swoją drogą jeszcze jedno pytanie jak to możliwe że jednocześnie określono w tymże planie wysokośćbudynku nie przekraczającą 7m. z tego co wiem nie ma teraz możliwości zmian w planie a architekt z którym rozmawiałam mówi, że to bardzo mało. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 29.11.2005 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 ano możliwe.... coraz częsciej plany bardzo mocno regulują zabudowę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iza1719500200 29.11.2005 11:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 A wracając do ceny, to skąd taka rozbieżność? widzi mi się architekta czy zależy od zawartości projektu a może od regionu kraju? Dostałam propozycję wykonania projektu za około 17000, w tym projekt budynku, badanie gruntu,projekty wszystkich instalacji (tj. elektryka, sanit-grzewcze wewn. i wod-kanal.zewn.) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 29.11.2005 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 29 Listopada 2005 i od tego i od tego. zakres projektu: architektura i konstrukcja: proj. bud., proj wykonawczy; projekty instalacji wewnetrznych, projekty przyłączy, badania gruntu, załatwianie spraw formalno-prawnych...taniej zrobi architekt który pracuje w domu i nie ma kosztów (może też kreślić recznie). drożej będzie w pracowni projektowej korzystającej z zaawansowanych (i bardzo drogich) programów.jeszcze inne kryterium: projekt bardzo typowy (mimo że indywidualny) czy też architekt zrobi cudeńko z wieloma indywidualnymi rozwiązaniamiwymieniać moznaby długo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bochyn 14.12.2005 09:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 i od tego i od tego. zakres projektu: architektura i konstrukcja: proj. bud., proj wykonawczy; projekty instalacji wewnetrznych, projekty przyłączy, badania gruntu, załatwianie spraw formalno-prawnych... taniej zrobi architekt który pracuje w domu i nie ma kosztów (może też kreślić recznie). drożej będzie w pracowni projektowej korzystającej z zaawansowanych (i bardzo drogich) programów. jeszcze inne kryterium: projekt bardzo typowy (mimo że indywidualny) czy też architekt zrobi cudeńko z wieloma indywidualnymi rozwiązaniami wymieniać moznaby długo... a zaprojektowanie takiego czegos ile moze twoim zdaniem kosztowac? bez projektowania instalacji elektrycznej, grzewczej czy tez kanalizy? dodam jeszcze ze czesc z prawej strony (z drzwiami wejsciowymi) stoi juz 50lat,wiec trzeba tylko dokonac inwentaryzacji (plus jakies male poprawki bo sufity sa z jakiejs slomy) http://www.pbochynek.photosite.com/~photos/tn/109_348.ts1133001953343.jpg http://www.pbochynek.photosite.com/~photos/tn/110_348.ts1133001955328.jpg http://www.pbochynek.photosite.com/~photos/tn/112_348.ts1133001959000.jpg http://www.pbochynek.photosite.com/~photos/tn/113_348.ts1133001960812.jpg jestem równiez bardzo ciekaw twojej opinii czy cos tu mozna jeszcze poprawic? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 14.12.2005 18:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2005 odpowiem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dhr 20.12.2005 15:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Witam.Chciałabym się was poradzic czy cena 8tys + VAT za projekt indywidualny to dobra cena. Powierzchnia domu to ok 165 m2, pustka nad salonem, garaż na dwa samochody, oranżeria i dach wielospadowy. Za tą cenę pani proponuje projekt i 'załatwienie' pozwolenia na budowę. Co sądzicie o tej ofercie? Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
areq 20.12.2005 15:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Można i taniej,ale można i o wiele drożej....Policz sam ile byś zapłacił za projekt typowy i całą resztę,a potem sam sobie odpowiedz....1. Projekt typowy - 1500zł2. Adaptacja do warunków miejscowych 800-1000zł3. Mapka geodezyjna 400-700zł4. Załatwianie po urzędach wszystkich "pupereli" 500...do 2000złto już masz ze 4tys P.S. Czy w projekcie będą też projekty branżowe? Jeśli tak to cena za całośc jest bardzo dobra. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Rezi 20.12.2005 15:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 jaki jest zakres tego projektuczy jest projekt instalacji etc ja płaciłem 9.000 za dom dużó większy ( galeria) projekt nie obejmował instalacji etc dostarczono mi całość gotowe do rozpoczęcia budowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
dhr 20.12.2005 15:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Cena nie obejmuje projektu instalacji. Wydaje mi się, że dom nie jest mały- sam parter ma 110m2, do tego dochodzi garaż, warsztat (tzn. miejsce na narzedzia męża), pomieszczenie gospodarcze, pralnia oraz pomieszczenie na sprzęt ogrodowy. Strych po odliczeniu skosów ma ok.65m2Jeśli się zdecydujemy to pani załatwia wszystkie papierki, łącznie z pozwoleniem. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
holusio 20.12.2005 15:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 jesli to faktycznie zalatwi w cenie to zalezy jaki masz gruby porfel-zawsze to cos z glowy jesli wtym czasie wolisz zarabiac pieniazki na domek to ok jak masz duzo czasu to moze to sie okazac ciekawym doswiadczenie-adaptacja i latanie za papierkami.. REZI ile zaplaciles za rolety zewnetrzne jakis metraz w przyblizeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gregor2 20.12.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 a czy przynajmniej obejmuje obliczenia konstrukcyjne?8.000 za goły projekt to duzo. Weż pod uwagę że możesz podtrzebować jeszcze projekt zjazdu z drogi na działkę. Załatwianie papierów w urzędzie to żadna filozofia. trzeba kilka razy udać sie do urzędów. Projekt instalacyjne to mogą sie zdać psu na budę. Zwłąszcza elektryczny. MOżesz chcieć w zupełnie innych miejscach puścić punkty. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jabko 20.12.2005 16:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 8 tyś zł ?????????????? SZOK Mi powiedzieli 4,5tyś wię kupiłem gotowy 1400zł + 1700zł adaptacja i załatwianie wszystkiego do uzyskania pozwolenia na budowie (wnioski o przyłacza, odrolnienia itp) Czyli 3100zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ALF 20.12.2005 20:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 Jezusie kochany czy ona ( ta projektantka jest z marsa ) bo cena napewnopozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robert skitek 20.12.2005 20:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 a czy przynajmniej obejmuje obliczenia konstrukcyjne? 8.000 za goły projekt to duzo. (..) Projekt instalacyjne to mogą sie zdać psu na budę. Zwłąszcza elektryczny. MOżesz chcieć w zupełnie innych miejscach puścić punkty. obliczenia konstrukcyjne w projekcie budowlanym sa wymagane więc sądzę, że się znajdą. Z projektami instalacji to prawda, tylko że w niektórych urzedach są one wymagane także przy domach jednorodzinnych (np Kraków). 8 tyś zł ?????????????? SZOK Mi powiedzieli 4,5tyś wię kupiłem gotowy 1400zł + 1700zł adaptacja i załatwianie wszystkiego do uzyskania pozwolenia na budowie (wnioski o przyłacza, odrolnienia itp) Czyli 3100zł brawo!!! 1400zł zarobione. ciekaw jestem tylko ile w zamian za to stracisz na samej budowie... Jezusie kochany czy ona ( ta projektantka jest z marsa ) bo cena napewno pozdro tak, my wszyscy architekci jestesmy z innej planety. ja osobiście to nawet z innego układu słonecznego. ps. nie wzywaj imienia... Odpowiadając na pytanie: czasem projekt indywidualny za 4tys zł nie jest wart swojej ceny, a czasem 20tys to cena niewygórowana. Wiele zalezy od samego projektu, od uwarunkowań na działce, wymogów urzedu, wreszcie od zakresu projektu. A pilnować się trzeba, to fakt pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inwestor 20.12.2005 20:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2005 8 tyś zł ?????????????? SZOK Mi powiedzieli 4,5tyś wię kupiłem gotowy 1400zł + 1700zł adaptacja i załatwianie wszystkiego do uzyskania pozwolenia na budowie (wnioski o przyłacza, odrolnienia itp) Czyli 3100zł Aż mnie zatkało a powiedzieć szok to mało Niepojete jest to rozumowanie powiedzieli za idywidualny 4,5 więc wziąłem typówę za 3100zł. To ja powiem tak bilet na samolot do Ameryki kosztuje 1000zl więc płynę kajakiem. To identyczny sposób rozumowania. Ludziska kochane przecież te dwie rzeczy są nieporównywalne. Jak mozna porównywać garnitur szyty na miarę u krawca z dresem pasującym na każdego. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts